Ο ναζιστικός χαιρετισμός του πατέρα Πλεύρη μέσα στο δικαστήριο, ως κίνηση απάντηση στη μητέρα του Π. Φύσσα και στην διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο, είναι φυσικά προκλητικός. Γράφτηκαν πολλά γιατί το δικαστήριο δεν αντέδρασε σε αυτή την πρόκληση. 

Ο Κ. Πλεύρης είναι ένας γελοίος αμετανόητος νεοναζί αλλά κι επικίνδυνος. Η κίνησή του όμως μας υπενθυμίζει ότι, ένα - έστω και μικρό - ποσοστό πολιτών θα μπορούσε να δεχθεί την εγκληματική δράση της οργάνωσης αυτής και να ψηφίσει μάλιστα τον Κασιδιάρη ή κάποιον παρόμοιο για να τους εκπροσωπήσει στη Βουλή. Άνθρωποι που πιστεύουν στον ναζισμό και τις ρατσιστικές αντιλήψεις του είναι, όχι απλώς θυμωμένοι και αποπροσανατολισμένοι. 

Ας κάνουμε και λίγη πλάκα, τότε, πέρα από την σοβαρή δουλειά ενάντια σε ναζιστικές, φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές - που δεν περιορίζονται βέβαια μόνο στη Χρυσή Αυγή και τα παρακλάδια της. 

Η εγκληματική οργάνωση ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είχε βάλει στο στόχαστρό της τους μετανάστες γιατί δεν ήταν "καθαροί" Έλληνες. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πλήρη άγνοια ότι αυτή η έννοια δεν υπάρχει, η Μεσόγειος αλλά και η Ελλάδα πάντα ήταν σταυροδρόμι πολιτισμών, καταγωγών, προσώπων, επαγγελμάτων, ανάμειξης. Άσε που αν οι χρυσαυγίτες έκαναν ...ανάλυση DNA θα διαπίστωναν ότι το 99,9% ¨του DNA τους είναι κοινό με αυτούς που θεωρούν "σκουπίδια".
 
Αν κάναμε όμως λίγο ...πλάκα, πόσο "καθαρός" Έλληνας, άριος μάλιστα, είναι κάποιος με το παρουσιαστικό του Μιχαλολιάκου ή του Κασιδιάρη:
- Κασιδιάρης: σύμφωνα με το λεξικό, "κασιδιάρης είναι αυτός που πάσχει από αλωπεκίαση" ή ακόμα καλύτερα, "ο ψωροπερήφανος, αυτός που συμπεριφέρεται με τρόπο υπεροπτικό και αλαζονικό έχοντας μια ιδέα για την κοινωνική του θέση και την πνευματική συγκρότηση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα" (πηγή: https://www.lexigram.gr/)
- Μιχαλολιάκος: Είχε δηλώσει (Λαμία, 2011) «αν ζούσα στη Γερμανία του '33, θα ήμουν μέλος του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος και θα αισθανόμουν ιδιαίτερα χαρούμενος γι' αυτό». Όμως με την εμφάνιση που έχει μάλλον σε κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης θα τον οδηγούσαν οι φίλοι του οι ναζί ... αφού δεν μοιάζει και πολύ με ...άριος! Το 2013, είχε ζητήσει και την απέλαση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον οποίο αποκάλεσε «χιμπατζή»!!!
 
Για να γελάσετε διαβάστε και τα κείμενα πιο κάτω (φωτο) αλλά και δείτε προσεκτικά τις δύο φωτογραφίες, που από μόνες τους λένε πολλά ....
 
Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενο
 
Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενο
Με την 1886/2022 απόφαση της μείζονος σύνθεσης του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (Δ’ Τμήμα) μετά από προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, ακυρώνεται η ανάθεση με ΣΔΙΤ της διαχείρισης του εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της ΕΥΔΑΠ, του μεγαλύτερου υδροδοτικού συστήματος της χώρας, δηλ. η διαχείριση του ΕΥΣ από ιδιώτες.
 

Η κυβέρνηση παρακάμπτοντας την διεθνή εμπειρία που επιβεβαιώνει ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η δημόσια διαχείριση του νερού, επιδιώκει την σταδιακή ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Επιδιώκει με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (!) να παραχωρήσει σε ιδιώτες με ΣΔΙΤ τη Διαχείριση, Λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας, λες και το νερό είναι οποιοδήποτε εμπόρευμα.

"Μια τέτοια πολιτική είναι ευθέως μια απειλή στην ομαλή, δίκαιη και αδιάλειπτη υδροδότηση της Πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου Αττικής, ενώ τεμαχίζει και άλλο την ενιαία διαχείριση ολόκληρου του κύκλου του νερού στην Αττική. Επίσης, θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα του πόσιμου νερού, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις του κόστους του για τους πολίτες και την οικονομία, όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία, και να ενισχύσει την επισφάλεια στην συντήρηση και διασφάλιση των συστημάτων υδροδότησης εκατομμυρίων κατοίκων του λεκανοπεδίου", είχαν δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή τους οι Πράσινοι, που υποστήριξαν την Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Δημόσια Διαχείριση του Νερού.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ αποτελεί συνέχεια ανάλογων αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού (πρόσφατες οι 190 και 191 αποφάσεις του ΣτΕ για την έξοδο της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο.
H απόφαση 1906/2014 του ΣτΕ εμπόδισε ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ) σε μια εποχή κατά την οποία η επαναφορά της διαχείρισης του νερού από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στο δημόσιο αποτελεί διεθνή τάση. Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, κοινωνική και βιώσιμη ευημερία. Με την διαχείριση του νερού να είναι υπόθεση ιδιωτικών κερδοσκοπικών επιχειρήσεων δεν υπάρχει αειφορική διαχείρισή του για τις ανάγκες και των ανθρώπων, των σημερινών και αυριανών γενεών και της φύσης. Γι’ αυτό απαιτείται εξαίρεση του νερού από την ιδιωτικοποίησή του. Αυτό εξάλλου ζητούσε και η πετυχημένη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το Δικαίωμα στο Νερό που συγκέντρωσε 1.700.000 υπογραφές πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υποχρέωσε σε νομοθετική πρωτοβουλία από την Κομισιόν για να εξαιρεθεί το νερό από την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.
Στη  χώρα μας η κυβέρνηση επιδιώκει να παρακάμψει όχι μόνο τη λογική, τα συμπεράσματα από την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών νερού αλλά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η σημασία και η αξία των δημόσιων αγαθών αναδείχθηκαν και μέσα στην πανδημία, παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει να κινείται σε αντίθετη πορεία. Πρέπει να επαγρυπνούμε, λοιπόν, γιατί είναι πολύ πιθανόν η κυβέρνηση να παρακάμψει και τη νέα απόφαση του ΣτΕ προς χάρη πελατειακών της σχέσεων με μεγάλες εταιρίες που θα ήθελαν να βάλουν χέρι μέσω ΣΔΙΤ στο δημόσιο αγαθό που λέγεται νερό. Δεν έχειαποδείξει η κυβέρνηση ότι συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις αν δεν τις αρέσουν, ιδιαίτερα αν υποχρεώνουν σε προστασία του δημόσιου συμφέροντος.
Το νερό είναι
  • κοινωνικό αγαθό και συνδέεται με την ύπαρξη και τη βιώσιμη ευημερία του ανθρώπου και τη μακροχρόνια διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων
  • πηγή ζωής, μέσο επιβίωσης, φορέας πολιτισμού και μέσο για βιώσιμη ευημερία. Δεν μπορεί να μετατρέπεται σε μέσο ανεύθυνου πλουτισμού και εργαλείο διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και της αδικίας σε βάρος των πιο ευάλωτων στην κοινωνία,
  • δημόσιο αγαθό. Η πρόσβαση στο νερό, στοιχείο απαραίτητο για τη ζωή και την υγεία. Το δικαίωμα στο νερό είναι απολύτως απαραίτητο για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ενώνουμε τη φωνή μας με κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και ζητάμε:

  • Η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της, τις αποφάσεις του ΣτΕ για την απαγόρευση της αποξένωσης του κράτους από τον πλήρη έλεγχο της διαχείρισης του νερού.
  • Επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο άμεσα.
  • Να σταματήσει η διαδικασία υποβάθμισης αλλά και εκποίησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ) σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Οι υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης αποτελούν ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα και ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας για να αποτραπεί η παράδοσή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η ιδιωτικοποίηση του νερού και των υπηρεσιών του νερού παραβιάζει

  • το Σύνταγμα: Αποφάσεις Ολομέλειας ΣτΕ 190 -191/2022,
  • την ευρωπαϊκή νομοθεσία: Ευρωπαϊκή Χάρτα για τις Υδάτινες Πηγές (2001) του Συμβουλίου της Ευρώπης,
  • τη διεθνή πρακτική: ομόφωνη απόφαση A/HRC/15/L.14 του 2010, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ψήφισμα 64/292 του 2010, της ΓΣ του ΟΗΕ,

και είναι καταφανώς ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας.

Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να παραμείνει το νερό στη δημόσια διαχείριση.

Η μεταφορά κι επεξεργασία νερού και υγρών λυμάτων είναι σήμερα μια από τις πιο μεγάλες πηγές κατανάλωσης ενέργειας, που βασίζεται κυρίως σε ορυκτά καύσιμα και η αύξηση του ενεργειακού κόστους οδηγεί σε μεγάλες αυξήσεις και στους λογαριασμούς ύδρευσης αποχέτευσης. Γι’ αυτό μαζί με προσπάθειες μείωσης της σπατάλης νερού και επαναχρησιμοποίησης, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ προτείνουμε να μελετηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης, προς όφελος της ΕΥΔΑΠ και των πολιτών, του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά κι άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών, μια επένδυση που θα μειώσει την εξάτμιση του νερού από τα ανοικτά δίκτυα και θα μειώσει τα ενεργειακά κόστη τόσο για την ΕΥΔΑΠ όσο, ελπίζουμε, και για τους καταναλωτές.

Εκδήλωση για την Ουκρανία

Η Ένωση Ουκρανών Γυναικών Ελλάδας @UkrainianWomengr / Українки в Греції, η ΚΟΙΝΣΕΠ Άνεμος Ανανέωσης, η ΑΜΚΕ «Βορυσθένης» και η Συντονίστρια Διεθνών Προγραμμάτων Σβιτλάνα Τσορνένκα διοργανώνουν, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Δημητρίου και υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία, διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων αλληλεγγύης / φεστιβάλ Cossack Art 2022, στις 15 και 16 Οκτωβρίου, στο πάρκο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (γνωστό ως Ασύρματος) Αγίου Δημητρίου.

 Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενο που λέει "Ukrainian ΥΠΟ ΤΗΝ ÎΙΓΙÎΑ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ & ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ COSSACK ART 2022 15-16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 ΩΡΑ 12:00- 22:00 napKo ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ acиaHи ΒΟΡΥΣΘΕΝΗΣ Ένωση Ουκρανών Γυναικών Ελλάδας Άνεμος Ανανέωσης AMKE Βορυσθένης Άνεμος Ανανέωσης"

Στο φεστιβάλ Cossack Art 2022 θα συμμετάσχουν παιδικά και ενήλικα χορογραφικά και τραγουδιστικά συγκροτήματα όλων των ουκρανικών οργανώσεων στην Αθήνα, ταλαντούχοι Ουκρανοί που βρίσκονται προσωρινά στην Ελλάδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία καθώς και ελληνικά συγκροτήματα.

Επιπλέον, οι φίλοι και φίλες από τις συλλογικότητες της διασποράς της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Μολδαβίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και του Αφγανιστάν θα παρουσιάσουν τις παραδόσεις των λαών τους.

Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν επίσης:
– η χορωδία δωματίου “Yevshan” Galician Chamber Choir of the Lviv Regional Center for Folk Art and Cultural Educational Activities
– παιδιά από τον αθλητικό σύλλογο «Uspikh», τα οποία θα παρουσιάσουν την τεχνική του combat hopak στο κοινό,
που θα έρθουν για το σκοπό αυτό από την Ουκρανία.

Η Illaria, τραγουδίστρια με ελληνικές ρίζες, είναι προσκεκλημένη.

Παράλληλα, θα διεξαχθεί η φιλανθρωπική έκθεση “Olvia στην οποία θα παρουσιαστούν τα έργα Ουκρανών μαστόρων της λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας και μαστόρων από άλλες χώρες, ενώ θα συγκεντρωθεί και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία.
 
Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να απολαύσουν γαστρονομικές γεύσεις διαφορετικών χωρών του κόσμου.
 
Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, διάφορα master classes για παιδιά και ενήλικες, ένα από τα οποία θα είναι η κατασκευή μιας κούκλας Motanka με λαϊκές τεχνικές καθώς και ένα master class στη ζωγραφική Petrykiv (η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO), από τη διάσημη Ουκρανή καλλιτέχνιδα Nataliya Stativy- Ζάρκο.
 
Θα υπάρχει παράλληλα έκθεση:
ζωγραφικής παιδιών από την Ουκρανία με θέμα «Η ζωή των Κοζάκων»,
– έργων της Ουκρανής καλλιτέχνιδας Olga Haydamaka.
 
Θα υπάρχει η δυνατότητα επιτόπιας παραγωγής video selfie.
 
Η έκθεση Oλβία - φιλανθρωπικό παζάρι
Η "Ολβία" είναι ένα φιλανθρωπικό παζάρι, σκοπός του οποίου είναι να ενώσει τους ανθρώπους για ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ τους και με τη φύση. Κάθε παιδί πρέπει να προστατεύεται, κάθε άνθρωπος αξίζει την ευτυχία, κάθε χώρα πρέπει να είναι ευημερούσα και η φύση να είναι καρποφόρα. Είμαστε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά έχουμε επιρροή σε αυτό!
Λάβετε μέρος στο παζάρι και περάστε το Σαββατοκύριακο σας με ενδιαφέρον και χρήσιμα:
- Στο μπαζάρ μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά μοναδικά πράγματα δημιουργημένα από καλλιτέχνες διάφορων χώρων.
- Μπορείτε να γνωριστείτε με την ουκρανική κουλτούρα και να υποστηρίξτε τους Ουκρανούς και τις Ουκρανές σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για αυτούς και αυτές.
- Θα μάθετε πώς τα απλά σκουπίδια μπορούν να μετατραπούν, όχι μόνο σε χρήσιμο πράγμα, αλλά και σε έργα τέχνης
- Γνωρίστε νέους ανθρώπους, με ενδιαφέροντα, που νοιάζονται για την ειρήνη στον πλανήτη μας ?
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την πώληση αποκλειστικών χειροποίητων προϊόντων και νόστιμων γλυκών, ενδιαφέροντα master classes και διαλέξεις, υπέροχη ζωντανή μουσική, μοναδική έκθεση φωτογραφίας και το κύριο πράγμα για το οποίο θα γίνει η εκδήλωση, συγκεντρώνουμε ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία
Συνεργαστείτε με τους διοργανωτές της έκθεσης - Ένωση "Ουκρανών Γυναικών στην Ελλάδα", ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ / Wind of Renewal, ΜΚΟ «Βορυσθένης», ΜΚΟ «GR4UA», event agency "Sunny Smile".
Εάν είστε καλλιτέχνης στο επάγγελμα ή ερασιτέχνης, μάγειρας ή μουσικός, έχετε χρήσιμες δεξιότητες και γνώσεις (γιόγκα, χορός, ζωγραφική σώματος κλπ…) ή εργάζεστε με ΠΑΙΔΙΆ, σας προσκαλούμε να πάρετε μέρος στο μπαζάρ!
Απαιτείται εγγραφή. Συμπληρώστε την παρακάλω φόρμα: https://forms.gle/PbtWcikFAc3GdunL7
Eγγραφείτε ως συμμετέχοντες ή ελάτε ως επισκέπτew με την οικογένεια και τους φίλους και τις φίλες σας!
Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν στο μπαζάρ θα διατεθούν για την αγορά φαρμάκων για στο νοσοκομείο της πόλης Μykolaev №3 (νόμος Οδησσού, Ουκρανία) ?
Επικοινωνήστε:
Hanna (τηλέφωνο), viber +306907588485
Αναστασία (τηλέφωνο), viber +306949012656
Νίκος Χρυσόγελος +00306936672882
ή εμαιλ στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ο Άνεμος Ανανέωσης εκφράζει την αλληλεγγύη του στις γυναίκες και στα παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία που βρίσκονται στη χώρα μας. Οργανώνει έμπρακτα μαζί με την Ένωση Ουκρανών Γυναικών στην Ελλάδα την στήριξη και αλληλεγγύη:
(α) παραχωρεί δωρεάν στις ουκρανές γυναίκες χώρο στο και καινοτόμο και συμπεριληπτικό Welcommon Hostel για τον συντονισμό της στήριξης των Ουκρανών προσφύγων,
(β) οργανώνουν μαζί μαθήματα γλώσσας (αγγλικά, ελληνικά), ζωγραφικής, χορού, δημιουργικών δραστηριοτήτων
(γ) έχουν από κοινού προσκαλέσει 55 νέους/νέες και παιδιά από την Ουκρανία  για να συμμετάσχουν στο φεστιβαλ αλληλεγγύης και γνωριμίας με τον πολιτισμό της Ουκρανίας καθώς και να μείνουν 4 μέρες μακριά από τον πόλεμο στη χώρα τους. 

    

Όλα αυτά γίνονται με εθελοντισμό και χωρίς οικονομική στήριξη; Αν θέλετε να βοηθήσετε και να στηρίξετε το ταδείδι των παιδιών από την Ουκρανία στην Αθήνα και τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις, επικοινωνήστε στο εμαιλ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Αν θέλετε να καταθέσετε  μια δωρέα για το σκοπό αυτό μην ξεχάσετε να προσθέσετε το σκοπό (Supporting a visit of young Ukrainian people to Athens) και να στείλετε στο εμαιλ τα στοιχεία για την έκδοση κι αποστολή της απόδειξης

Anemos Ananeosis / Wind of Renewal

Pireaus Bank

IBAN: GR83 0172 0180 0050 1807 7868 253

Piraeus’s BIC code is PIRBGRAA

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο www.politicalbank.gr εδώ

“Και οι δυο (Κυρ. Μητσοτάκης – Α. Τσίπρας), όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, στην ΔΕΘ δεν παρουσίασαν πολιτικές προτάσεις που να πείθουν ότι λαμβάνουν στοιχειωδώς υπόψη την κλιματική κρίση στο σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών. Αυτό θα σήμαινε πρωταρχικά αλλαγές σε όλες τις πολιτικές, όχι μερικές αποσπασματικές κινήσεις”

 

Του Νίκου Χρυσόγελου*

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μίλησε εκ νέου στη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου. Σχολιάστηκαν πολλά σημεία της ομιλίας του εκτός από ένα, την απουσία πειστικής αναφοράς στην ανάγκη σοβαρής κλιματικής πολιτικής που να μην είναι λόγια του αέρα. Παρά την κατά καιρούς επικοινωνιακή “χρήση” της κλιματικής κρίσης, η κυρίαρχη πολιτική στην Ελλάδα για την προστασία του κλίματος και την κλιματική προσαρμογή είναι πρόχειρη και ταυτισμένη με τα συμφέροντα των λίγων ενεργειακών παικτών.

Η κυβερνητική πολιτική περιλαμβάνει πράγματι και κάποια πρότζεκτ ΑΠΕ αλλά αυτά αφορούν κυρίως τους μεγάλους μόνο παίκτες, όχι τους πολλούς. Αλλά και στην ΔΕΘ κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπέρασαν την κλιματική κρίση και όταν αναφέρονται σε αυτήν είναι σαν το κερασάκι σε μια ανθυγιεινή τούρτα.

Δεν πέρασε πολύ καιρός από τότε που ο πρωθυπουργός θέλησε να παρουσιάσει ένα “πράσινο προφίλ” και να εξαγγείλει το γρήγορο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στην Ελλάδα και να υπεραμυνθεί της ανάγκης για κλιματική πολιτική. Το καλοκαίρι του 2021, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ιδιαίτερα την καταστροφή πάνω από 500.000 στρεμμάτων δασών, δασικών και γεωργικών εκτάσεων στην Εύβοια ξαναμίλησε για την κλιματική αλλαγή και το ρόλο της στις πυρκαγιές. Ιδρύθηκε μάλιστα – για πολλοστή φορά – και …Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης! Τώρα μοιάζει με πλασιέ έργων αερίου και πυρηνικής ενέργειας, με χρήματα από τα δημόσια ταμεία αλλά και την ανεξέλεγκτη ακρίβεια.

“ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κυβερνήσει τα τελευταία χρόνια – όταν πλέον δεν υπήρχε η εποχή της αθωότητας – ως λόμπι των ορυκτών καυσίμων, με μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το ενεργειακό μείγμα, αλλά στο τέλος το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο”

Ο πρώην πρωθυπουργός Α. Τσίπρας επικαλέστηκε την κλιματική αλλαγή για να δικαιολογήσει την μεγάλη καταστροφή στο Μάτι. Τη θυμάται, επίσης, από καιρό σε καιρό. Επί της ουσίας αντιπροτείνει μια από τα ίδια, λες και η εθνικοποίηση της ΔΕΗ θα μπορούσε να είναι η μαγική λύση. Οι ψευδαισθήσεις συνεχίζονται.

Και οι δυο, όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, στην ΔΕΘ δεν παρουσίασαν πολιτικές προτάσεις που να πείθουν ότι λαμβάνουν στοιχειωδώς υπόψη την κλιματική κρίση στο σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών. Αυτό θα σήμαινε πρωταρχικά αλλαγές σε όλες τις πολιτικές, όχι μερικές αποσπασματικές κινήσεις. Οι προτάσεις τους παραμένουν από μια άλλη εποχή, όταν αγνοούσαν οι πολλοί την επερχόμενη κλιματική κατάρρευση και την τεράστια ώθηση που εκ των πραγμάτων δίνει για καινοτομία και αλλαγή μοντέλου για όσες όμως πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις βλέπουν προς το μέλλον και δεν είναι δέσμιες ισχυρών λόμπι του παρελθόντος,

Τι συνέβη τότε και η κλιματική αλλαγή “βγήκε” από την πολιτική ατζέντα ακόμα και από τα ευχολόγια; Μήπως αντιμετωπίστηκε και δεν υπάρχει ανάγκη παρέμβασης ή έχουμε όλο τον …καιρό μπροστά μας; Προφανώς όχι, η κλιματική κρίση είναι εδώ και αγριεύει. Με τη μέση θερμοκρασία να έχει ήδη ανέβει …μόλις κατά 1,1-1,2 βαθμό Κελσίου, οι καταστροφές πολλαπλασιάζονται και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει η νέα καθημερινότητα. Τα μηνύματα είναι ότι η κρίση πλέον ανεβαίνει επίπεδο σοβαρότητας: Ευρώπη, Β. Αμερική, Πακιστάν βιώνουν πρωτοφανή φαινόμενα. Αν συνεχίσουμε να αποτυγχάνουμε στην υλοποίηση ακόμα και των δεσμεύσεων που έχουν υπογράψει τα κράτη σε πλανητικό επίπεδο, σύντομα θα δούμε να ανεβαίνει η μέση θερμοκρασία κατά 2,3 ή και 3,5 βαθμούς Κελσίου. Διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε μη βιώσιμες συνθήκες ζωής σε πολλές περιοχές του πλανήτη και μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, οικονομικές καταστροφές κάθε χρόνο όσο δύο πανδημίες και πιθανόν εξαφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού όπως τον ξέρουμε. Για την Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος σε παλιότερη μελέτη της προβλέπει στο σενάριο business as usual καταστροφές ύψους 700-750 δις, δύο φορές δηλαδή το εξωτερικό μας χρέος, μέσα στον αιώνα που διανύουμε.

Από την άλλη, η ενεργειακή κρίση, που είναι κρίση ορυκτών καυσίμων και μοντέλου, θέτει τις κοινωνίες μπροστά στην ασφυκτική πίεση να διαμορφώσουν γρήγορα ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της αλλά και αλλαγής του συνολικού οικονομικού – ενεργειακού μοντέλου. Όπως είναι αυτό διαρθρωμένο προκαλεί όχι μόνο κλιματική κρίση και ατμοσφαιρική ρύπανση με συνέπεια 8.000.000 πρόωρους θανάτους ετησίως σε πλανητικό επίπεδο (μέχρι 16.500 στην Ελλάδα) αλλά και τεράστια αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς σε ελάχιστες εταιρίες και τους μετόχους τους.

“Η απεξάρτηση από το αέριο και το πετρέλαιο του Πούτιν πρέπει να οδηγεί σε απεξάρτηση από το σύνολο των υπολοίπων πηγών προμήθειας ορυκτών καυσίμων. Αλλιώς τι ηθική βάση έχει η μετατόπιση της εξάρτησής μας από τη Ρωσία του Πούτιν προς τα εξίσου αυταρχικά καθεστώτα και εμπλεκόμενα σε πολεμικές συγκρούσεις καθεστώτα της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ ή του Αζερμπαϊτζάν;”

Η απεξάρτηση από το αέριο και το πετρέλαιο του Πούτιν πρέπει να οδηγεί σε απεξάρτηση από το σύνολο των υπολοίπων πηγών προμήθειας ορυκτών καυσίμων. Αλλιώς τι ηθική βάση έχει η μετατόπιση της εξάρτησής μας από τη Ρωσία του Πούτιν προς τα εξίσου αυταρχικά καθεστώτα και εμπλεκόμενα σε πολεμικές συγκρούσεις καθεστώτα της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ ή του Αζερμπαϊτζάν;

Οι πράσινοι επισημαίναμε εδώ και πολλά χρόνια αυτές τις διαστάσεις. Η τρέχουσα κρίση επιτρέπει στο σύνολο του πληθυσμού να αντιληφθεί το επείγον της δίκαιης και ορθολογικής αλλαγής που απαιτείται για την επιβίωσή μας πλέον.

Κατά συνέπεια, χρειαζόμαστε και στη χώρα μας στρατηγική διαρθρωτικών αλλαγών στο ενεργειακό και στην οικονομία, δηλαδή ένα νέο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο.

Το πολιτικό μας σύστημα είναι ειδικευμένο, όμως, σε πυροτεχνήματα, εξοικειωμένο μόνο να μοιράζει επιδόματα αλλά ελάχιστα συγκροτημένο για να είναι σε θέση να σχεδιάζει και να υλοποιεί συγκροτημένες πολιτικές. Έτσι, υπάρχει πλειοδοσία σε διανομή επιδομάτων, τα οποία όμως εισπράττονται από τους πολίτες με βαριά φορολογία ή μέσω της ακρίβειας, για να καταλήξουν τελικούς στους ενεργειακούς κολοσσούς. Κάθε κριτικά σκεφτόμενος πολίτης διαπιστώνει την έλλειψη δυνατοτήτων και ικανοτήτων του πολιτικού συστήματος για διαρθρωτικές παρεμβάσεις προς όφελος των πολλών αλλά και της βιωσιμότητας.

“Και οι δυο (Κυρ. Μητσοτάκης – Α. Τσίπρας), όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, στην ΔΕΘ δεν παρουσίασαν πολιτικές προτάσεις που να πείθουν ότι λαμβάνουν στοιχειωδώς υπόψη την κλιματική κρίση στο σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών. Αυτό θα σήμαινε πρωταρχικά αλλαγές σε όλες τις πολιτικές, όχι μερικές αποσπασματικές κινήσεις”

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κυβερνήσει τα τελευταία χρόνια – όταν πλέον δεν υπήρχε η εποχή της αθωότητας – ως λόμπι των ορυκτών καυσίμων, με μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το ενεργειακό μείγμα, αλλά στο τέλος το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Υπάρχει, λοιπόν, μεγάλος χώρος για μια ριζικά νέα, αυτόνομη πολιτική, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί παρά να είναι μια πράσινη πολιτική, που θα αναπτυχθεί μέσα από την κριτική προς τις σημερινές αδιέξοδες πολιτικές. Όμως, ταυτοχρόνως θα αναδεικνύει μια ρεαλιστική, με όραμα, εναλλακτική πρόταση που θα βελτιώνει εδώ και τώρα τη ζωή των πολιτών, ενώ θα προωθεί παράλληλα βαθιές διαρθρωτικές μεσοπρόθεσμες αλλαγές.

Αυτή η νέα πράσινη πολιτική και οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που προϋποθέτει δεν θα πετύχουν χωρίς την αλλαγή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών στην κοινωνία αλλά και χωρίς εκπροσώπηση στη νέα Βουλή των πράσινων αυτόνομα. Φυσικά υπάρχει τεράστιος κοινωνικός χώρος για πρωτοβουλίες από τα κάτω, από τους αυτο-οργανωμένους πολίτες. Υπάρχει ένας διαφορετικός υπαρκτός κόσμος που πρέπει να δυναμώσει και να γίνει ορατός και στο επίπεδο της πολιτικής – κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Με τους πράσινους στη Βουλή τίποτα δεν θα είναι ίδιο στους πολιτικούς συσχετισμούς. Σύντομα θα δημοσιοποιηθούν οι συμφωνίες για μια δυναμική, εκλογική παρουσία ενός ευρύτερου χώρου με πράσινο στίγμα και πρόγραμμα.

*Νίκος Χρυσόγελος π. ευρωβουλευτής ΠΡΑΣΙΝΩΝ / EFA – μέλος του Συμβουλίου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ

#Ποδηλατική #πορεία 2.10.2022. Διεκδικούμε Εθνική Στρατηγική για το #Ποδήλατο

Εκατοντάδες πολίτες κάθε ηλικίας συμμετείχαν μετά από καιρό ξανά σε πορείες με ποδήλατα στις 2.10.2022, για να δημιουργηθούν υποδομές μέσα στην πόλη για ασφαλή μετακίνηση με ποδήλατο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!
 
Με ποδήλατο καθημερινά, λοιπόν, όχι μόνο για βόλτα και κατ' εξαίρεση. Με ποδήλατο καθημερινά, όπως σε πολλές ευρωπαικές πόλεις, ως βασικό μέσο μεταφοράς - μετακίνησης, όχι μόνο ως χόμπι τα σαββατοκύριακα.
 
Με ποδήλατο για βιώσιμη κινητικότητα και συνδυασμένες μετακινήσεις (ποδήλατο, πόδια, ΜΜΜ), ποιότητα ζωής, ελαχιστοποίηση δαπανών για μετακινήσεις, πράσινες πόλεις, καλύτερη υγεία, μείωση κατανάλωσης ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, φυσική άσκηση.
 
Με ποδήλατο.
Τολμήστε Δήμοι.
Αποφασίστε το εκεί στην κυβέρνηση, σχέδια υπάρχουν αλλά οι κυβερνήσεις τα αφήνουν στο συρτάρι!
 
Με 5000 ευρώ το χιλιόμετρο θα μπορούσαμε, να δημιουργήσουμε δίκτυα ποδηλατόδρομων 10.000 χλμ, αν απλώς ρυθμίζαμε δρόμους ώστε να χρησιμοποιούνται κάποιοι μόνο για ποδήλατο και περπάτημα - έστω σε κάποιους αυτούς να υπάρχουν κι αυτοκίνητα που θα κινούνται με όριο ταχύτητας 30 χλμ/ ώρα. Το 50% των πολιτών θα χρησιμοποιούσαν καθημερινά το ποδήλατο, αν ένοιωθαν ασφαλείς στις μετακινήσεις. Ας εκφράσουμε λοιπόν αυτό το αίτημα της κοινωνίας δυναμικά. Ποδηλατικές πορείες, όλο και πιο μαζικές, κάθε μήνα, μέχρι να δούμε να γίνονται πράξη τα αυτονόητα. #πόλειςγιαανθρώπους #πράσινεςπόλεις #ΠράσινεςΛύσειςΤώρα

 Του Νίκου Χρυσόγελου

π. ευρωβουλευτή Πράσινοι / EFA

μέλος του Συμβουλίου του νέου κόμματος ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Η στρατηγική της ΕΕ για τα ηλιακά #EUsolarstrategy στοχεύει σε πάνω από 320GW από φωτοβολταικά ☀️ #photovoltaic μέχρι το 2025 (διπλασιασμός σε σχέση με το 2020) και 600 GW μέχρι το 2030. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάει ότι τα φωτοβολταϊκά στις στέγες κτιρίων – Rooftop PV – ΜΠΟΡΟΥΝ να καλύψουν το 25% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ #electricity. Αυτό αντιστοιχεί στο σημερινό …μερίδιο του αερίου στην Ευρώπη.

Όμως αυτές οι πρωτοβουλίες στην Ελλάδα έπρεπε να παρθούν …χθες, όχι να μετατεθούν για το 2023..
Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει σαφής πολιτική βούληση, συνεκτικές πολιτικές και αποφάσεις που δεν λαμβάνονται υπό την πίεση ισχυρών ενεργειακών λόμπι. Και σωστή ενημέρωση πολιτών και επιχειρήσεων.

Αντικατοπτρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της ηλιακής ενέργειας στις πολιτικές της, η Επιτροπή ενέκρινε τον Μάιο του 2022 μια Στρατηγική της ΕΕ για την Ηλιακή Ενέργεια παράλληλα με το σχέδιο REPowerEU. Η στρατηγική ακολουθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, καλύπτοντας όλες τις τεχνολογίες και τη ζήτηση. Εντοπίζει τα εμπόδια που εξακολουθούν να εμποδίζουν την ηλιακή ενέργεια να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της στην ενεργειακή μετάβαση και προτείνει μέτρα για την άρση τους. Ειδικότερα, η στρατηγική προτείνει 3 πρωτοβουλίες

  • μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ηλιακών στις στέγες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας στα κτίρια. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει πρόταση για σταδιακή εισαγωγή της υποχρέωσης εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας σε διαφορετικούς τύπους κτιρίων τα επόμενα χρόνια
  • μια μεγάλης κλίμακας εταιρική σχέση δεξιοτήτων της ΕΕ που καλύπτει τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γενικότερα
  • μια συμμαχία βιομηχανίας ηλιακών φωτοβολταϊκών της ΕΕένα φόρουμ για τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου να συνεργαστούν για την αύξηση της παραγωγής στην ΕΕ.

Εγκρίθηκε επίσης παράλληλα με το σχέδιο REPowerEU, η πρωτοβουλία για ταχύτερη αδειοδότηση για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα συμβάλει στην επιτάχυνση της εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ.

Φωτοβολταϊκά

Τα φωτοβολταϊκά είναι μια μέθοδος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας ηλιακά κύτταρα για τη μετατροπή της ενέργειας από τον ήλιο. Αυτά τα ηλιακά κύτταρα συναρμολογούνται σε ηλιακά πάνελ και στη συνέχεια εγκαθίστανται στο έδαφος, στις στέγες, σε μπαλκόνια, σε πέργκολες ή επιπλέουν σε φράγματα, λίμνες, αρδευτικά κανάλια  ή χρησιμοποιούνται και ως στέγαστρα σε θερμοκήπια. 

Προλαβαίνουμε την κλιματική κρίση αλλά και την ενεργειακή κρίση; 

Όσα φωτοβολταϊκά εγκαταστάθηκαν μέσα σε 2 δεκαετίες μπορεί να εγκαθίστανται τώρα μέσα σε ένα χρόνο. Η πανδημία και η ενεργειακή ακρίβεια – σε συνδυασμό με πολιτικές υποστήριξης σε ορισμένες χώρες – έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στην παραγωγή και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Η παραγωγική διαδικασία έχει πλέον την δυνατότητα να ανταποκριθεί σε μια ζήτηση για σύνδεση στο δίκτυο φωτοβολταϊκών που θα παράγουν ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ 940 GW, κάτι που αντιστοιχεί στο 5,8% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο στο Βloomberg αυτή η εν δυνάμει έκρηξη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι ισοδύναμη με όλη την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 20 μηνών από τα υπάρχοντα σήμερα 438 πυρηνικά εργοστάσια!
Αν κάθε χρόνο εγκαθίστανται ηλιακά συστήματα που παράγουν 630 GW (η δυναμικότητα προσεγγίζει όμως πλέον τα 940 GW) από το …2030 μέχρι το 2050 σύμφωνα με την περσινή πρόβλεψη του Διεθνού Γραφείου Ενέργειας – International Energy Agency – η ανθρωπότητα μπορεί να μηδενίσει τις εκπομπές αερίων που αλλάζουν το κλίμα μέχρι το 2050.
DRAMATIC PRICE DROPS FOR SOLAR & WIND ELECTRICITY SET TO CONTINUE - Climate Change The New Economy
Μέσα σε 9 χρόνια εξάλλου το κόστος των φωτοβολταϊκών μειώθηκε κατά 90%, όταν σήμερα η τιμή του αερίου στην ΕΕ είναι 18 φορές αυτή που ήταν την αντίστοιχη περίοδο το 2019.
Λύσεις υπάρχουν #ΠράσινεςΛύσεις
Ποια είναι τα δύο σημαντικά θέματα που πρέπει να λυθούν:
– η παραγωγή των φωτοβολταϊκών γίνεται σήμερα στην Κίνα, θα πρέπει λοιπόν ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής να είναι στην Ευρώπη – και φυσικά η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνο εισαγωγέας
– η ιδιοκτησία των φωτοβολταϊκών μπορεί και πρέπει να περάσει στα χέρια των πολιτών, με εγκατάσταση στα κτίρια και στις γειτονιές, κάτι που μπορεί να γίνεται γρήγορα και χωρίς μεγάλο κόστος, ώστε να επωφεληθούν από την ηλιακή επανάσταση, την ενεργειακή μετάβαση σε ένα μέλλον πιο δίκαιο βασισμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

 

Περισσότερα:

Ποια μπορεί να είναι η λύση απέναντι στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση; Τι προτείνουμε; Η παρέμβαση στην συνέντευξη τύπου των Πράσινων στην #δεθ #θεσσαλονίκη, του Νίκου Χρυσόγελου, π. ευρωβουλευτή, μέλος του Συμβουλίου του νέου Πράσινου κόμματος.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η ενεργειακή κρίση - κρίση αερίου αλλά και ευρύτερα του σημερινού ενεργειακού μοντέλου και του τρόπου που έχει δομηθεί η αγορά ενέργειας - αλλά και η ακρίβεια δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωριστά από τις αυξανόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες καθώς και την εντεινόμενη κλιματική και οικολογική κρίση.
Οι άνθρωποι ασφυκτιούν, ο πλανήτης και το κλίμα καταρρέουν, τα περισσότερα νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και αυτούς για το φαγητό ή τις άλλες υποχρεώσεις τους. Ενώ το Ευρωκοινοβούλιο έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα από τις 28/11/2019, οι εταιρίες που συμβάλλουν όσο κανείς άλλος στην ανατίναξη του κλίματος αποκομίζουν μέσα στην κρίση ουρανοκατέβατα κέρδη: 100 δις δολ σε ένα εξάμηνο BP, Shell, Total, Exxon Mobil, 48 δις η Σαουδική Aramco, δεκαδες δις οι Ρωσικές.
Οι Πράσινοι, το νέο πράσινο κόμμα, ζητάμε:
- πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2040, το αργότερο
- νέο πλαίσιο και κανόνες για την αγορά ενέργειας ώστε να μην συγκεντρώνεται ο πλούτος σε λίγες εταιρίες, την ίδια στιγμή που οι πολλοί υποφέρουν
- χρέωση της ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής και όχι -όπως σήμερα - το σύνολο της προσφερόμενης ενέργειας με την ακριβότερη τιμή που προσφέρει κάποιος προμηθευτής
- μηδενικό ΦΠΑ σε εργασίες, υλικά, υπηρεσίες ενεργειακής αποτελεσματικότητας και ανανεώσιμων πηγών
- όριο 5% στα κέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων και εισφορά αλληλεγγύης στα ουρανοκατέβατα κέρδη από το 2021 και το 2022
- το 50% της ενέργειας να παράγεται από τους ίδιους τους πολίτες, ατομικά ή μέσω ενεργειακών συνεταιρισμών, καθώς και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία των πολιτών, την διατήρηση του πλούτου που παράγεται στις τοπικές κοινωνίες και την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάει ότι τα φωτοβολταϊκά στις στέγες κτιρίων ΜΠΟΡΟΥΝ να καλύψουν το 25% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας όλης της ΕΕ, όσο το σημερινό …μερίδιο του αερίου στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα οι δυνατότητες λογω ηλιοφάνειας είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Ζητάμε
- να διατεθούν από υπάρχοντες ευρωπαικούς πόρους και την εισφορά αλληλεγγύης στα ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιριών ενέργειας, με γρήγορο διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο - παρόμοιο με την επιτρεπτεα προκαταβολή - ποσό 10 δις επί δύο χρόνια (σύνολο 20 δις) για την εξοικονόμηση ενέργειας και την εγκατάσταση άμεσα ηλιακών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ζεστού νερού, θέρμανσης και δροσισμού, σε 1.000.000 στέγες κτιρίων (κατοικιών, επιχειρήσεων, δημοτικών κτιρίων, νοσοκομείων, σχολείων), σε βιομηχανικές περιοχές, ορυχεία, περιοχές διαχείρισης απορριμμάτων, νερού, κατά μήκος των δρόμων κ.ά. Η επιδότηση να ισχύει αναδρομικά για έργα που υλοποιούνται από τις 15.3.2020 και μετά,
- η μη επιστρεφόμενη χρηματοδότηση να είναι ανάλογη της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα που επιτυγχάνεται, για παράδειγμα 100% επιδότηση αν επιτυγχάνεται ποσοστό απεξάρτησης 100%, ώστε να υπάρχουν κίνητρα υψηλής απόδοσης σε μείωση κατανάλωσης ενέργειας
(Πράσινες) λύσεις αντιμετώπισης των κρίσεων υπάρχουν αρκεί να υπάρχει σαφής πολιτική βούληση, συνεκτικές πολιτικές και αποφάσεις που δεν λαμβάνονται υπό την πίεση ισχυρών ενεργειακών λόμπι. Και σωστή ενημέρωση πολιτών και επιχειρήσεων.
Νικος Χρυσόγελος 

Η ενεργειακή κρίση γεμίζει τα ταμεία των εταιριών πετρελαίου και αερίου ή LNG. Να σημειωθεί ότι μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2022 όλες οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο πετρελαϊκές εταιρίες είχαν κέρδη συνολικά περίπου 93,3 δις δολάρια. To 2021 ομως δεν ήταν και καμία χρονιά κατά την οποία οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες υπέφεραν σοβαρά. Αντιθέτως κατέγραψαν σημαντικά κέρδη το 2021, μετά από μια σημαντική κάμψη τις χρονιές 2015-2018.

   

Εταιρίες όπως η Exxon Mobil, η BP, η ΤΟΤΑL και η Shell πραγματοποιούν τρομερά κέρδη, ενώ ο κόσμος αναστενάζει από την μεγάλη αύξηση των ενεργειακών τιμών, οι κυβερνήσεις δαπανούν τεράστια ποσά από δημόσιους πόρους για να επιδοτήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να συνεχίζουν να καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα, ενώ παγκοσμίως αυξάνεται η ενεργειακή κρίση και οι πολίτες αλλά και πολλές επιχειρήσεις αυξάνουν τα χρέη τους λόγω των υψηλών ενεργειακών τιμών.

Μια, όμως, εταιρία σημείωσε ακόμα πιο μεγάλα κέρδη το 2022, μεγαλύτερα από κάθε άλλη πετρελαΪκή. Η Σαουδαραβική Aramco, κατάφερε να έχει μέσα σε ένα τρίμηνο καθαρά κέρδη 48,4 δις δολάρια λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και του αερίου και της παραγωγής αργού πετρελαίου. Το ίδιο διάστημα πριν ένα χρόνο η Aramco είχε καταγράψει κέρδη μόλις … 25,5 δισεκατομμύρια δολαρία.

Εκτός από τα χρήματα που μοίρασε στα στελέχη της ελίτ της χώρας, ένα ποσοστό από τα μυθικά κέρδη πήγαν για να αυξηθεί η παραγωγή της Aramco. Η εταιρία “στοιχηματίζει” ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να καταναλώνει ορυκτά καύσιμα και πετροχημικά, ακόμα και αν υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες για τη μείωση της παραγωγής και κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων (Πχ η Διεθνής Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα”). Η Aramco «αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται για το υπόλοιπο της δεκαετίας, παρά τις καθοδικές οικονομικές πιέσεις στις βραχυπρόθεσμες παγκόσμιες προβλέψεις», δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος Amin Nasser. Αυτή η πρόβλεψη σκοπίμως αδιαφορεί για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, η οποία έχει προκαλέσει ένα κύμα ξηρασιών, πυρκαγιών και πλημμυρών στο βόρειο ημισφαίριο αυτό το καλοκαίρι.”Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου συνεχίζει να είναι «υγιής», είπε ο Α. Nasser.

Ας κλείσουμε τα μάτια μας μπροστά στον πόλεμο στην Υεμένη και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μετά τον Μπάιντεν και τον έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν “ξέχασε” τον πόλεμο στην Υεμένη και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας και τον Σαουδάραβα διάδοχο και είχε συνομιλίες με τον Mohammed bin Salman στο Παρίσι, παρά τις αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν στη χώρα. Στόχος του Μακρόν να πιέσει τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και αερίου!

Infographic: Is Saudi Oil Production at Capacity? | Statista

Παρά τις πιέσεις υπάρχει ένα όριο που δεν μπορεί, παρόλα αυτά να ξεπεράσει η Σαουδική Αραβία, και πολλοί υποστηρίζουν ότι η χώρα φτάνει στο μέγιστο των 13.000.000 βαρελιών τη μέρα. Στην τελευταία του συνεδρίαση, πάντως, ο OPEC συμφώνησε σε αύξηση της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως

French President Emmanuel Macron and Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman shake hands at the Elysee Palace in Paris.

«Ο Πρόεδρος Μακρόν και ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας υπογράμμισαν την ανάγκη να τερματιστεί η σύγκρουση Ουκρανία και να ενταθεί η συνεργασία τους για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον ευρύτερο κόσμο», ανέφερε το γραφείο του Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τον πόλεμο στην Υεμένη. “Ο Γάλλος πρόεδρος επαίνεσε”, όπως είπε, “τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας για εξεύρεση μιας πολιτικής, παγκόσμιας και χωρίς αποκλεισμούς λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασε την ελπίδα του να συνεχιστεί η εκεχειρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αφού σε δυο σειρές αντιμετωπίστηκαν δύο πόλεμοι, οι ηγέτες μίλησαν για την αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, μόνο που η “κακιά λέξη” δεν υπάρχει στην ανακοίνωση. Μόνο γενικές διατυπώσεις για τη “σημασία της συνέχισης του συνεχούς συντονισμού με τη Σαουδική Αραβία όσον αφορά τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού για τις ευρωπαϊκές χώρες», χωρίς να υπάρχουν πουθενά οι λέξεις πετρέλαιο και αέριο. 

Κοιτάξτε εκεί στη γωνίτσα πάνω αριστερά...

Μέσα στον 21ο αιώνα οι κλιματικές συνθήκες στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή θα είναι ακατάλληλες για ζωή διαπιστώνει μελέτη του γνωστού Max Planck Institute fοr Chemistry που δημοσιεύθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, αφού "η μέση θερμοκρασία θα ανέβει κατά 5 βαθμούς Κελσίου (διπλάσια αύξηση από το τρέχον "καλό" σενάριο αύξησης της μέσης θερμοκρασίας σε πλανητικό επίπεδο μόνο....κατά 2,3-2,5 βαθμούς) και η περιοχή θα πλήττεται από απανωτά κύματα καύσωνα (unprecedented heatwaves), θα υπάρχει μείωση των βροχοπτώσεων που θα οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα ασφάλειας νερού και τροφής (water and food security). Όλοι οι κοινωνικοί και οικονομικοί τομείς θα επηρεαστούν σοβαρά (critically) με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την καθημερινότητα των 400.000.000 κατοίκων της περιοχής (with potentially devastating impacts on the health and livelihoods of the 400 million people of the EMME, with worldwide implications."

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220906114225.htm

Overall warming of up to 5°C in this century projected for the Eastern Mediterranean and Middle East

A new report prepared by an international group of scientists and published in the authoritative journal Reviews of Geophysics, identifies the EMME* as a climate change hot spot, and concludes that the region is warming almost two times faster than the global average, and more rapidly than other inhabited parts of the world. For the remainder of the century, projections based on a business-as-usual pathway indicate an overall warming of up to 5°C or more, being strongest in the summer, and associated with unprecedented heatwaves that can be societally disruptive. Further, the region will experience rainfall shortages that compromise water and food security. Virtually all socio-economic sectors are expected to be critically affected, with potentially devastating impacts on the health and livelihoods of the 400 million people of the EMME, with worldwide implications.

Στη Βραζιλία έχει ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων. Οι εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για τον Αμαζόνιο και το παγκόσμιο περιβάλλον και τους αγωνιστές για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων και του περιβάλλοντος.

Στις 5 Ιουνίου 2022, ο Βρετανός δημοσιογράφος Dom Phillips, συνεργάτης στην εφημερίδα The Guardian, και ο Βραζιλιάνος, ειδικός στις υποθέσεις των αυτοχθόνων, Bruno Pereira, πρώην δημόσιος υπάλληλος του Εθνικού Ιδρύματος για τους Ινδιάνους (FUNAI), εξαφανίστηκαν στην κοιλάδα Javari, μεταξύ της παραποτάμιας κοινότητας του São Rafael και της πόλης Atalaia do Norte στην πολιτεία Αμαζόνας στη βόρεια Βραζιλία.

Τα πτώματά τους εντοπίστηκαν στις 15 Ιουνίου 2022. Στις 15 Ιουνίου 2022, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας δήλωσε ότι ένας από τους δύο ανθρώπους που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για εμπλοκή στην εξαφάνιση των Philips και Pereira ομολόγησε ότι τους δολοφόνησε.

  Impact of deforestation on natural habitat of trees

Η ΜΚΟ Global Witness ανέφερε ότι το 2020 περισσότεροι από 20 υπερασπιστές της γης και του περιβάλλοντος σκοτώθηκαν στη Βραζιλία, στοιχεία που κατατάσσουν τη χώρα στην τέταρτη θέση στην κατάταξη των χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό αυτού του είδους δολοφονιών στον κόσμο, ενώ τα εγκλήματα αυτά παραμένουν, ως επί το πλείστον, ατιμώρητα.

Στη Βραζιλία, σχεδόν τα τρία τέταρτα των δολοφονιών διαπράττονται στην περιοχή του Αμαζονίου και έχουν ως θύματα υπερασπιστές των αυτοχθόνων. Η συνεχιζόμενη επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βραζιλία συντελείται σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από περιοριστικές νομοθετικές αλλαγές και διακοπή της χρηματοδότησης των περιβαλλοντικών οργανισμών, καθώς και από κλιμακούμενη ενδημική βία. Οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Βραζιλίας υφίστανται συστηματικές επιθέσεις και απολαύουν ελλιπούς προστασίας των δικαιωμάτων τους, ενώ υφίστανται, επίσης, αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων και δολοφονιών. Στο μεταξύ η πανδημία COVID-19 επηρεάζει δυσανάλογα τις κοινότητες των αυτοχθόνων στη Βραζιλία.

Αν και το ισχύον Σύνταγμα της Βραζιλίας, το οποίο εγκρίθηκε το 1988, και το νομικό πλαίσιο της χώρας κατοχυρώνουν το δικαίωμα των αυτοχθόνων λαών στις παραδοσιακές εκτάσεις γης, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό για την αναγνώριση αυτού του δικαιώματος και είναι καθήκον του κράτους να ρυθμίζει και να προστατεύει το δικαίωμα αυτό, στην πραγματικότητα ο Αμαζόνιος και οι αυτόχθονες λαοί δέχονται μεγάλη επίθεση, αν όχι με την υποστήριξη, τουλάχιστον με την ανοχή του προέδρου της Βραζιλίας Bolsonaro.

Στις 22 Οκτωβρίου 2021, αρκετές τοπικές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών συμμετείχαν σε δημόσια ακρόαση στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) για να καταγγείλουν παραβιάσεις εις βάρος υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπερασπιστών του περιβάλλοντος στη Βραζιλία. Τον Αύγουστο του 2021, η οργάνωση «Σύνδεσμος των Αυτοχθόνων Λαών της Βραζιλίας» (APIB) υπέβαλε καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Προέδρου Bolsonaro για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία «με βάση τις ρητές, συστηματικές και σκόπιμες πολιτικές του κατά των αυτοχθόνων λαών».

H προστασία των δικαιωμάτων των αυτόχθονων πληθυσμών μας αφορά άμεσα μια και αυτοί συμβάλλουν στην προστασία των τροπικών δασών και άλλων οικοσυστημάτων και, συνεπώς, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή και στην πρόληψη της κλιματικής αλλαγής.

Ο Bruno Pereira και ο Dom Phillips ήταν βαθιά προσηλωμένοι στο καίριας σημασίας έργο της διατήρησης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και της βιοποικιλότητάς του. Ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο και διαδραματίζει ζωτικής σημασίας ρόλο όσον αφορά την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και τη διατήρηση των περιφερειακών και παγκόσμιων καιρικών μοτίβων. Η κοιλάδα Javari βρίσκεται στον Αμαζόνιο στα σύνορα της Βραζιλίας με το Περού και την Κολομβία. Στην περιοχή αυτή ζουν, με τη μέγιστη πυκνότητα στον κόσμο, αυτόχθονες πληθυσμοί σε εθελοντική απομόνωση και η πρόσβαση σε αυτήν είναι δυνατή μόνο μέσω άλλων περιοχών και με πλωτά μέσα.

Η κοιλάδα Javari, όπως και άλλες περιοχές του Αμαζονίου της Βραζιλίας, είναι τόπος έντονων συγκρούσεων στις οποίες πρωτοστατούν το οργανωμένο έγκλημα και οι εισβολείς γης που εμπλέκονται σε παράνομη αλιεία, θήρα, εξόρυξη, παράνομη υλοτομία και διακίνηση ναρκωτικών.

Impact of deforestation on natural habitat of trees

Το 80 % της αποψίλωσης των δασών παγκοσμίως οφείλεται στη μετατροπή των δασών σε γεωργικές εκτάσεις για εμπορεύματα όπως το βόειο κρέας, η σόγια και το φοινικέλαιο. Η παράνομη εξόρυξη χρυσού απειλεί τα δάση και τη βιοποικιλότητα σε προστατευόμενες περιοχές και εκθέτει τους αυτόχθονες πληθυσμούς σε ρυπαντικές ουσίες.

Καταγράφονται επίσης αυξανόμενα ποσοστά αποψίλωσης στις εκτάσεις γης των αυτοχθόνων, ιδίως στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας. Η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας έχει αυξηθεί δραματικά από το 2019, καταγράφοντας, μεταξύ άλλων, ραγδαία αύξηση κατά 22 % το 2021 σε σύγκριση με το 2020, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 2006.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ευθύνεται για τη διάλυση κυβερνητικών οργανισμών όπως το FUNAI, το οποίο ασκεί εποπτεία επί των υποθέσεων των αυτοχθόνων, καθώς και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (IBAMA), που αποτελεί τον κύριο φορέα επιβολής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Βραζιλίας, ενώ σοβαρές επιπτώσεις έχουν νόμοι και νομοσχέδια, όπως πχ το γνωστό ως «νομοσχέδιο καταστροφής», και το νομοσχέδιο σχετικά με την οριοθέτηση των εκτάσεων γης των αυτοχθόνων τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της αποψίλωσης των δασών και στην καταστροφή των μέσων διαβίωσης των αυτοχθόνων λαών.

Η προώθηση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου θα πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο των μακροχρόνιων σχέσεων ΕΕ και Βραζιλίας, σύμφωνα με τη δέσμευση της ΕΕ να προάγει τις εν λόγω αξίες στο πλαίσιο της εξωτερικής της δράσης, καθώς και με το ενδιαφέρον που έχει εκφράσει η Βραζιλία να τις ενστερνιστεί στο πλαίσιο της δικής της ανάπτυξης και της διεθνούς συνεργασίας·

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε πρόσφατα με ψήφισμά του τη βάναυση δολοφονία υπερασπιστών του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και αυτοχθόνων πληθυσμών στη Βραζιλία, και πιο πρόσφατα τη δολοφονία του δημοσιογράφου Dom Phillips και του ακτιβιστή Bruno Pereira και ζήτησε από τις αρχές της Βραζιλίας να διεξαγάγουν διεξοδική, αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα για αυτές τις δολοφονίες και να διασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωση με τα δικαιώματα δίκαιης δίκης ανά πάσα στιγμή.

Όμως με τη συνεχή επιθετική ρητορική, τις λεκτικές επιθέσεις και τις εκφοβιστικές δηλώσεις του ο Πρόεδρος Bolsonaro ενθαρρύνει τις επιθέσεις και τις δολοφονίες, καθώς και τη σεξουαλική και έμφυλη βία που ασκείται κατά των γυναικών, των κοριτσιών και των υπερασπιστών του περιβάλλοντος και των αυτοχθόνων πληθυσμών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει τις ευθύνες των αρχών της Βραζιλίας και πόσο σημαντικό είναι να ληφθούν κατάλληλα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών στη γη, τα εδάφη και τα παραδοσιακά μέσα διαβίωσής τους, καθώς και για την προστασία τους από κάθε μορφή βίας και διακρίσεων. Καλεί τις αρχές της Βραζιλίας να εφαρμόσουν τις διεθνείς συστάσεις ώστε να διασφαλίσουν την προστασία αυτών των υπερασπιστών και να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν τις διώξεις, την ποινικοποίηση και τον στιγματισμό των αυτοχθόνων λαών και άλλων παραδοσιακών κοινοτήτων

Ζητεί, επίσης, την αναγνώριση και την προστασία των εκτάσεων γης που παραδοσιακά καταλαμβάνουν αυτόχθονες λαοί, μεταξύ άλλων με την επανέναρξη της διαδικασίας οριοθέτησης των εδαφών των αυτοχθόνων και με την προστασία των εδαφών αυτών από παράνομες κατασχέσεις γης και τονίζει ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τη Σύμβαση της ΔΟΕ περί των ιθαγενών λαών και των λαών με φυλετική συγκρότηση (Σύμβαση αριθ. 169)·

Αν θέλουμε να σταματήσουμε την καταστροφή του Αμαζόνιου πρέπει οι  ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες να διασφαλίσουν τη δέουσα επιμέλεια όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο το μήκος των αλυσίδων εφοδιασμού τους στη Βραζιλία. Μάλιστα πολλές οργανώσεις αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάνε ο προτεινόμενος κανονισμός της ΕΕ για τα προϊόντα μηδενικής αποψίλωσης να περιλαμβάνει την προστασία των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διασφαλίζει ότι δεν διαπράττονται παραβιάσεις δικαιωμάτων στην παραγωγή προϊόντων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει κατά συνέπεια να διασφαλίζει ότι κάθε πλαίσιο εμπορικής και διακρατικής συνεργασίας συνεργασίας περιλαμβάνει ισχυρές, δεσμευτικές και εκτελεστές διατάξεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων κοινοτήτων, και να προάγει την τήρηση των διεθνών προτύπων και δεσμεύσεων, μεταξύ άλλων όσον αφορά την αποψίλωση των δασών.

Η επόμενη κυβέρνηση της Βραζιλίας πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και να αντιμετωπίσει τα περιβαλλοντικά εγκλήματα, να εφαρμόσει μια νέα βιώσιμη προσέγγιση όσον αφορά τον Αμαζόνιο προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους που ορίζονται στον χάρτη πορείας για την προσχώρηση στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αλλά και να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τα πρότυπα του ΟΟΣΑ προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει μέλος του οργανισμού.

Ανεξαρτήτως ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση στη Βραζιλία η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την κοινωνία των πολιτών και τις περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, προτάσσοντας την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της ισότητας και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη Βραζιλία.

Η εθνικές αντιπροσωπείες καθώς και η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βραζιλία οφείλουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα και να παρέχουν υλικοτεχνική και τεχνολογική στήριξη στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος και των αυτοχθόνων πληθυσμών. Η αντιπροσωπεία της ΕΕ και τα κράτη μέλη με διπλωματικές αποστολές στη Βραζιλία οφείλουν να εφαρμόσουν πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να παράσχουν κάθε κατάλληλη στήριξη στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.