08 Σεπτεμβρίου 2022

48,4 δις δολάρια κέρδη για τη Σαουδαραβική πετρελαϊκή ARAMCO το δεύτερο τρίμηνο 2022

Η ενεργειακή κρίση γεμίζει τα ταμεία των εταιριών πετρελαίου και αερίου ή LNG. Να σημειωθεί ότι μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2022 όλες οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο πετρελαϊκές εταιρίες είχαν κέρδη συνολικά περίπου 93,3 δις δολάρια. To 2021 ομως δεν ήταν και καμία χρονιά κατά την οποία οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες υπέφεραν σοβαρά. Αντιθέτως κατέγραψαν σημαντικά κέρδη το 2021, μετά από μια σημαντική κάμψη τις χρονιές 2015-2018.

   

Εταιρίες όπως η Exxon Mobil, η BP, η ΤΟΤΑL και η Shell πραγματοποιούν τρομερά κέρδη, ενώ ο κόσμος αναστενάζει από την μεγάλη αύξηση των ενεργειακών τιμών, οι κυβερνήσεις δαπανούν τεράστια ποσά από δημόσιους πόρους για να επιδοτήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να συνεχίζουν να καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα, ενώ παγκοσμίως αυξάνεται η ενεργειακή κρίση και οι πολίτες αλλά και πολλές επιχειρήσεις αυξάνουν τα χρέη τους λόγω των υψηλών ενεργειακών τιμών.

Μια, όμως, εταιρία σημείωσε ακόμα πιο μεγάλα κέρδη το 2022, μεγαλύτερα από κάθε άλλη πετρελαΪκή. Η Σαουδαραβική Aramco, κατάφερε να έχει μέσα σε ένα τρίμηνο καθαρά κέρδη 48,4 δις δολάρια λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και του αερίου και της παραγωγής αργού πετρελαίου. Το ίδιο διάστημα πριν ένα χρόνο η Aramco είχε καταγράψει κέρδη μόλις … 25,5 δισεκατομμύρια δολαρία.

Εκτός από τα χρήματα που μοίρασε στα στελέχη της ελίτ της χώρας, ένα ποσοστό από τα μυθικά κέρδη πήγαν για να αυξηθεί η παραγωγή της Aramco. Η εταιρία “στοιχηματίζει” ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να καταναλώνει ορυκτά καύσιμα και πετροχημικά, ακόμα και αν υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες για τη μείωση της παραγωγής και κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων (Πχ η Διεθνής Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα”). Η Aramco «αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται για το υπόλοιπο της δεκαετίας, παρά τις καθοδικές οικονομικές πιέσεις στις βραχυπρόθεσμες παγκόσμιες προβλέψεις», δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος Amin Nasser. Αυτή η πρόβλεψη σκοπίμως αδιαφορεί για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, η οποία έχει προκαλέσει ένα κύμα ξηρασιών, πυρκαγιών και πλημμυρών στο βόρειο ημισφαίριο αυτό το καλοκαίρι.”Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου συνεχίζει να είναι «υγιής», είπε ο Α. Nasser.

Ας κλείσουμε τα μάτια μας μπροστά στον πόλεμο στην Υεμένη και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Μετά τον Μπάιντεν και τον έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν “ξέχασε” τον πόλεμο στην Υεμένη και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας και τον Σαουδάραβα διάδοχο και είχε συνομιλίες με τον Mohammed bin Salman στο Παρίσι, παρά τις αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν στη χώρα. Στόχος του Μακρόν να πιέσει τη Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και αερίου!

Infographic: Is Saudi Oil Production at Capacity? | Statista

Παρά τις πιέσεις υπάρχει ένα όριο που δεν μπορεί, παρόλα αυτά να ξεπεράσει η Σαουδική Αραβία, και πολλοί υποστηρίζουν ότι η χώρα φτάνει στο μέγιστο των 13.000.000 βαρελιών τη μέρα. Στην τελευταία του συνεδρίαση, πάντως, ο OPEC συμφώνησε σε αύξηση της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως

French President Emmanuel Macron and Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman shake hands at the Elysee Palace in Paris.

«Ο Πρόεδρος Μακρόν και ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας υπογράμμισαν την ανάγκη να τερματιστεί η σύγκρουση Ουκρανία και να ενταθεί η συνεργασία τους για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον ευρύτερο κόσμο», ανέφερε το γραφείο του Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τον πόλεμο στην Υεμένη. “Ο Γάλλος πρόεδρος επαίνεσε”, όπως είπε, “τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας για εξεύρεση μιας πολιτικής, παγκόσμιας και χωρίς αποκλεισμούς λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασε την ελπίδα του να συνεχιστεί η εκεχειρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αφού σε δυο σειρές αντιμετωπίστηκαν δύο πόλεμοι, οι ηγέτες μίλησαν για την αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, μόνο που η “κακιά λέξη” δεν υπάρχει στην ανακοίνωση. Μόνο γενικές διατυπώσεις για τη “σημασία της συνέχισης του συνεχούς συντονισμού με τη Σαουδική Αραβία όσον αφορά τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού για τις ευρωπαϊκές χώρες», χωρίς να υπάρχουν πουθενά οι λέξεις πετρέλαιο και αέριο.