Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2010 13:13

Αρνούνται ψήφο στη νέα Κομισιόν οι Πράσινοι

Written by
Rate this item
(0 votes)

 

   Με  πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν  εν όψει της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την ερχόμενη εβδομάδα, η πολιτική ομάδα των Πράσινων καλεί τους ευρωβουλευτές να αρνηθούν τη θετική τους ψήφο στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επέλεξαν ο κ. Μπαρόζο και οι κυβερνήσεις των χωρών μελών. Η έγκριση από το ευρωκοινοβούλιο είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί η ανάδειξη της νέας Επιτροπής.
 
 Στο σχέδιο ψηφίσματος, η Ομάδα των  Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνει  μεταξύ άλλων πως:

 

  • Η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογείται με κριτήριο την πολιτική της απέναντι στην τριπλή οικονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση, τη διαμόρφωση του παγκόσμιου ρόλου της Ευρώπης σε θέματα εμπορίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σχέσεων Βορρά-Νότου, καθώς και τη διεύρυνση της δημοκρατίας στο εσωτερικό της Ε.Ε. Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μπαρόζο και η σύνθεση της προτεινόμενης Επιτροπής δεν δίνουν πειστικές εγγυήσεις στην πλειονότητα των ζητημάτων αυτών.
  • Ορισμένα κράτη μέλη επέλεξαν υποψηφίους Επιτρόπους με εσωτερικά τους πολιτικά κριτήρια και όχι με βάση την καταλληλότητα και το όραμά τους.
  • Ο Μπαρόζο καθόρισε και κατένειμε χαρτοφυλάκια με τρόπο ώστε σε βασικούς τομείς να μην υπάρχει σαφής ευθύνη και να ενισχύονται τάσεις προς ένα προεδρικό μοντέλο για την Επιτροπή, όπου ο ρόλος των Επιτρόπων κινδυνεύει να μειωθεί σε ρόλο προεδρικών συμβούλων, παραβιάζοντας έτσι το πνεύμα των ευρωπαϊκών συνθηκών. Ενδεικτικό είναι ότι τελικά δεν προβλέφθηκε καν χαρτοφυλάκιο για την προστασία των καταναλωτών.
  • Η διαδικασία για το διορισμό και την εκλογή των Επιτρόπων παραμένει προβληματική, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει καμία επιλογή αναφορικά με τους υποψηφίους που προτείνονται από τα κράτη μέλη, ούτε δυνατότητα να απορρίψει  μεμονωμένους υποψήφιους Επιτρόπους.
   Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων  Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Οι απαντήσεις αρκετών υποψηφίων Επιτρόπων στις ακροάσεις τους ήταν απογοητευτικές. Περιορίστηκαν σε γενικόλογες απαντήσεις ή υποσχέσεις ότι θα μελετήσουν τα θέματα που τους θέταμε, αποφεύγοντας να δεσμευτούν σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση και τους στόχους τους. Για την Ελλάδα, πέρα από την καλή εμφάνιση της κ. Μ. Δαμανάκη, είναι σαφές ότι υπάρχει ανάγκη επίδειξης κοινοτικής αλληλεγγύης για έξοδο από την κρίση. Οι Πράσινοι ζητούν την προώθηση ενός Green New Deal αλλά και μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση».

 

Read 1060 times