19 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 11 - 18 Σεπτεμβρίου 2013

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 
Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης είναι οι πόλεις που θα επισκεφθεί το διάστημα 24 - 26 Σεπτεμβρίου 2013 ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα». Ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ θα είναι ο βασικός ομιλητής δημόσιων εκδηλώσεων στις τρεις αυτές πόλεις, όπου θα παρουσιαστεί το Κάλεσμα των Αθηνών «Για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα»:
  • 24 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ώρα 19.30, στην Αποθήκη Δ' του λιμανιού της πόλης
  • 25 Σεπτεμβρίου, στο Ηράκλειο Κρήτης, ώρα 19.00, στην αίθουσα Ανδρόγεω
  • 26 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα, ώρα 20.00, στο Ιωνικό Κέντρο, στην Πλάκα


 
Η επιτακτική ανάγκη για ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο σύστημα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος, και το «FORUM για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Η επιτακτική ανάγκη για ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο σύστημα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα: Δημιουργία, εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία;» το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013 στο ξενοδοχείο “Τιτάνια”.


 
 
Ναι στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, όχι στη διάλυσή τους
Τα προβλήματα του συστήματος υγείας στην Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης αλλά και των πολιτικών που εφαρμόζονται επαναφέρει με νέα ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος. Ζητάει να μάθει τη θέση της Κομισιόν σχετικά με το κλείσιμο των 5 νοσοκομείων στην Αττική και την συνεχιζόμενη κατάρρευση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα και πώς αυτή συνάδει με "τον στόχο του Πολυετούς Προγράμματος Δράσης της ΕΕ στον τομέα της υγείας 2014-2020 για πρόσβαση ΟΛΩΝ των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας".
 
 
Δεν θα αντικαταστήσουμε τους κλέφτες με δολοφόνους
Η δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από οργανωμένο ακροδεξιό δολοφόνο (κατά ομολογία του, μέλος της Χρυσής Αυγής) στο Κερατσίνι χθες το βράδυ είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η οργή απέναντι στο πολιτικό σύστημα, το οποίο ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας, για φαινόμενα διαφθοράς, για την άδικη λιτότητα και την αυξανόμενη φτώχεια και ανεργία, να δίνει ανοχή σε δολοφονικά ένστικτα και βάρβαρες αντιλήψεις.
 
Δολοφονία του Παύλου Φύσσα: Μια απειλή για την ελληνική δημοκρατία
Δήλωση του Ντάνιελ Κον Μπέντιτ, αντιδρώντας στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενός νεαρού hip-hop καλλιτέχνη, από μέλος του νεο-ναζιστικού κόμματος της "Χρυσής Αυγής" στην Ελλάδα...
 
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει προληπτική εποπτεία των τραπεζών
Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε την Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, με μεγάλη πλειοψηφία, την έκθεση του Πράσινου Ευρωβουλευτή Sven Giegold me με τίτλο «Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων»...
 
 
Το μήνυμα των Οικολόγων Πράσινων από τη ΔΕΘ
"Κύμα δημιουργικής ανατροπής που φέρνει λύσεις" είναι το μήνυμα που έστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι από το βήμα της 78ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013 ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας και πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βάσω Νάκου. Παρουσιάστηκαν προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για έξοδο από την κρίση και βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενίσχυση της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, δίκαιο φορολογικό σύστημα, διαφάνεια και αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης.
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος περιοδεύει στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του, 19 και 20 Σεπτεμβρίου, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα επισκεφθεί την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών, με αυτοδιοικητικούς φορείς, παραγωγικούς φορείς, συνεταιρισμούς και οργανώσεις...
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος, περιοδεύει στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, συμμετέχει στο Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο με θέμα «Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Περιφερειακή Ανάπτυξη και Απασχόληση. Οι δυνατότητες για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη» ως ομιλητής και πραγματοποιεί, παράλληλα, διήμερη περιοδεία (19 & 20/9) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης...
 
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ υγροτόπων και ακτών στις Κυκλάδες
Πολύ σημαντική για την προστασία της βιοποικιλότητας και της υδατικής ισορροπίας των νησιών μας θεωρούμε την πρόσφατη προσφυγή στο ΣτΕ είκοσι δύο πολιτών από τη Νάξο, Πάρο και Αντίπαρο, με την οποία ζητείται η ακύρωση της πρόσφατη απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ. 1020/24-5-13), με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε να διαχειρίζεται και να εκποιεί 8 περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας στις Κυκλάδες...
 
 
Οργανωμένο έγκλημα: Υπάρχει ευρωπαϊκή προσέγγιση;
Η ειδική επιτροπή για το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκλήματα, ύστερα από συζήτηση 18 μηνών, πρόκειται να ψηφίσει την τελική έκθεση. Υπάρχει ανάγκη για επιβολή της νομοθεσίας και ιεράρχηση της εγκληματικότητας με “άσπρο κολάρο” και των οικονομικών εγκλημάτων, που είναι πανευρωπαϊκά προβλήματα. Παρόλα αυτά, οι Πράσινοι απείχαν από την ψηφοφορία επί της ενδιάμεσης έκθεσης της επιτροπής, καθώς η έκθεση απέτυχε να παράσχει πειστική απάντηση στις προκλήσεις που παρουσιάζονται σε σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
 
Νομοθεσία για τις επικίνδυνες ιατρικές συσκευές
Σε συνέχεια διαφόρων σκανδάλων (όπως τα εμφυτεύματα στήθους και ισχίου), τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων θα ψηφίσουν επί δύο νομοθετικών προτάσεων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις ιατρικές συσκευές. Οι Πράσινοι πιστεύουν ότι χρειάζεται ορθότερη αξιολόγηση κατά τη διαδικασία αδειοδότησης και απαγόρευση της χρήσης τοξικών ή επικίνδυνων ουσιών στις συσκευές όταν είναι διαθέσιμες ασφαλέστερες εναλλακτικές. Η ομάδα των Πράσινων στοχεύει, επίσης, στην ενίσχυση της διαφάνειας σχετικά με τα αποτελέσματα των ιατρικών δοκιμών και των γενετικών εξετάσεων.
 
Βελτίωση του συστήματος εμπορίας εκπομπών
Η επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσει επί ψηφίσματος για την “αγορά άνθρακα”, το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις για τη βελτίωση του δυσλειτουργικού συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ. Παρόλο που μία προσωρινή λύση για την αναβολή της δημοπράτησης των αδειών εκπομπών ψηφίστηκε πριν το καλοκαίρι, δεν ήταν αρκετή για την αντιμετώπιση των θεμελιωδών αδυναμιών του συστήματος. Υπάρχει ανάγκη να καταργηθούν περισσότερα από 1,4 δισ. δικαιωμάτων εκπομπών για την αντιμετώπιση της υπερπροσφοράς και να εισαχθεί ένας συντελεστής μείωσης της τάξεως του 2,5% σε ετήσια βάση. Η ΕΕ χρειάζεται να ενισχύσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να επιτευχθεί μείωση τουλάχιστον 30% έως το 2020.
 
Εκδήλωση με τη Vandana Shiva
Η ινδή ακτιβίστρια Vandana Shiva συμμετέχει σε δημόσια συζήτηση που διοργανώνει Την Τέταρτη ώρα 18.00 στο Ευρωκοινοβούλιο, η ομάδα των Πράσινων για την αγρο-ποικιλότητα, την πρόσβαση στους σπόρους και τους γενετικούς πόρους. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την ομιλία και στη σελίδα των Ευρωπαίων Πράσινων.
 
Πράσινη μετακίνηση για την Εβδομάδα Κινητικότητας
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, η ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνδιοργανώνει εκδήλωση για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας σε δύο τροχούς, μέσω της επίδειξης ηλεκτρικών και συμβατικών ποδηλάτων...
 
 
Ευρωεκλογές 2014: Να αλλάξουμε το πρόσωπο της Ε.E.
Άρθρο του Ν. Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr στις 12/9/2013...
 
Να οικοδομήσουμε μια ειρηνική διπλωματία για τερματισμό της βαρβαρότητας στη Συρία
Άρθρο του Ν. Χρυσόγελου για τον πόλεμο στη Συρία που δημοσιεύτηκε στο neolaia.gr στις 14/9/2013...
 
 
19
ΣΕΠ
Δράμα Συνάντηση του Ν. Χρυσόγελου με φορείς και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.
 
20
ΣΕΠ
Κομοτηνή Συνάντηση του Ν. Χρυσόγελου με φορείς και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Συμμετοχή ως ομιλητής στο περιφερειακό συνέδριο πολιτών που διοργανώνει το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
 
21
ΣΕΠ
Αθήνα, Ξενοδοχείο Τιτάνια, 09.00-18.30 Διεθνής ημερίδα για την ψυχική υγεία που συνδιοργανώνουν ο Ν. Χρυσόγελος και το Φόρουμ για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
 
22
ΣΕΠ
Θεσσαλονίκη Σεμινάριο.
 
22
ΣΕΠ
Θεσσαλονίκη, απόγευμα Συμμετοχή στο Greenwave festival 2013 στο Δημοτικό Πάρκο (χώρος πρώην αναψυκτηρίων, δίπλα στο Θέατρο Κήπου) στη Θεσσαλονίκη. Οι οργανώσεις του οικολογικού – εναλλακτικού χώρου συναντιούνται –για τρίτη χρονιά- σε μια μεγάλη γιορτή και προτείνουν λύσεις για την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτισμική κρίση.
 
23-24
ΣΕΠ
Κιλκίς, Σέρρες Συνάντηση του Ν. Χρυσόγελου με φορείς και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.
 
24
ΣΕΠ
Θεσσαλονίκη, 19.30 Δημόσια εκδήλωση με Ντάνυ Κον-Μπεντίτ και Ρεβέκκα Χαρμς για «μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα», στην Αποθήκη Δ' του λιμανιού της πόλης.
 
25
ΣΕΠ
Ηράκλειο, 19.30 Εκδήλωση με Ντάνυ Κον-Μπεντίτ, «Ξύπνα Ευρώπη», αίθουσα Ανδρόγεω.
 
26
ΣΕΠ
Αθήνα, 19.30 Δημόσια παρουσίαση της έκκλησης για «μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα» από τον Ντάνυ Κον Μπεντίτ, ώρα 20.00, στο Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11, στην Πλάκα.
 
27
ΣΕΠ
Αθήνα Βουλή των Ελλήνων: Διημερίδα «Μεσόγειος & Κοινοβουλευτική Διπλωματία».
 
1-2
OKT
Γάνδη Green Study Days.
 
4
OKT
Αθήνα Εκδήλωση για αντιρρησίες συνείδησης στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
 
6
OKT
Αθήνα Εκδήλωση “νέοι κι απασχόληση” στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, Άνω Πατησίων. Λεωφόρος Ιωνίας 315.