04 Αυγούστου 2013

Κοινή δήλωση Ελλήνων/ίδων βουλευτών μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ρομά με προσυπογραφή από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων

Κοινή δήλωση των βουλευτών Ντ.Μπακογιάννη, Φ. Πιπιλή, Σπ. Ταλιαδούρου (ΝΔ), Δ. Παπαδημούλη, Π. Τατσόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Τριαντάφυλλου, Θ. Τζάκρη (ΠΑΣΟΚ) και Μ. Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ) με προσυπογραφή των ευρωβουλευτών Ν. Χρυσόγελου (Οικολόγοι-Πράσινοι) και Θ. Σκυλακάκη (Δράση).

 

"Η 2α Αυγούστου αποτελεί την Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ρομά και των Σίντι από το ναζιστικό καθεστώς κατά το Β΄ Παγκόσμιο, στο Άουσβιτς. Η πορεία των Ρομά στην Ευρώπη είναι γεμάτη με ιστορίες εθνοκάθαρσης, εξευτελισμού, βασανιστηρίων, απαγωγών παιδιών, καταναγκαστικής εργασίας. Αιώνες οι Ρομά είναι στιγματισμένοι σαν εγκληματίες, κοινωνικά απόβλητοι και αγύρτες. Η πληθυσμιακή αυτή ομάδα (Ρομά, Σίντι και Μανούς) πλήρωσε το μεγαλύτερο φόρο αίματος αναλογικά κατά τη διάρκεια του β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το 25-50% του πληθυσμού των Τσιγγάνων δολοφονήθηκε, δηλαδή πάνω από 220.000 άνθρωποι. Η γενοκτονία τους παραμένει άγνωστη ακόμη και σήμερα στους πολλούς, ίσως επειδή οι Ρομά είναι διεσπαρμένοι και ανοργάνωτοι, χωρίς κρατική οντότητα για να υποστηρίξει την υπόθεσή τους ενώ εξακολουθούν να θεωρούνται από την "πολιτισμένη" Ευρώπη ως άνθρωποι β′ κατηγορίας."

Last modified on Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013 11:25