31 Ιουλίου 2013

Αναβάθμιση κι αξιοποίηση, όχι κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων

Ο νέος Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποφάσισε να κλείσει το ΓΝΑ Πατησίων, στερώντας από την περιοχή άλλα 110 πολύτιμα κρεβάτια αλλά και πολύτιμες υπηρεσίες προς τους πολίτες, οδηγώντας σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε σχετικά: «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η θέση του υπουργού δεν σε κάνει και γνώστη των προβλημάτων των πολιτών! Άλλος ένας υπουργός υγείας που δεν ξέρει τι κάνει. Το Γ.Ν.Α. Πατησίων πρέπει να επανέλθει σε κανονική λειτουργία, να ενταχθεί και πάλι στο σύστημα εναλλασσόμενης λειτουργίας των Νοσοκομείων του νομού Αττικής (όπως ήταν μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2012) και να αξιοποιηθούν ξανά όλες οι κλινικές και οι δομές του. Όσο ενθαρρυντική είναι η ωριμότητα των εργαζομένων στο ΓΝΑ Πατησίων, που δεν έχουν παραμείνει απλώς θεατές στη διάλυση του, μόνο διαμαρτυρόμενοι, αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να βελτιώσουν τις συνθήκες λειτουργίας και τα οικονομικά του, τόσο απογοητευτική είναι η αδιαφορία και η ανευθυνότητα των διαδοχικών πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας, που από ό,τι φαίνεται αυτοσχεδιάζουν με καταστροφικό για το χώρο της υγείας τρόπο και συνέπειες».

 

«Η παρατεταμένη κρίση και οι καταστροφικές πολιτικές λιτότητες διαλύουν το δημόσιο σύστημα υγείας, την ίδια στιγμή που μειώνονται δραματικά τα εισοδήματα των πολιτών, και εκτοξεύεται στα ύψη η ανεργία και η φτώχεια. Εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, την ίδια στιγμή που ο ένας από τους τρεις άξονες προτεραιότητας του πολυετούς προγράμματος δράσης της ΕΕ στον τομέα της υγείας για την περίοδο 2014-2020 αναφέρεται στην πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία αντί να δίνει λύσεις πολλαπλασιάζει τα προβλήματα με απαράδεκτες αποφάσεις και αποδεικνύεται ανίκανη. Βελτίωση των οικονομικών της υγείας μπορεί και πρέπει να γίνει, αλλά με τον σωστό τρόπο και προς όφελος των πολιτών: με αναβάθμιση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών και δομών, συμπεριλαμβανομένης και προώθησης στρατηγικών πρόληψης, πρωτοβάθμιας φροντίδας αλλά και τηλε-ιατρικής, όχι μέσω της διάλυσης και των οριζόντιων περικοπών. Με διαμόρφωση και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την βελτίωση της υγείας (κάτι που θα είχε ουσιαστική συμβολή στην μείωση των δαπανών). Με εφαρμογή ορθολογικών μεταρρυθμίσεων μετά από διάλογο με τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας και τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και των ασθενών, με αξιοποίηση της εμπειρίας διεθνών οργανισμών και χωρών. Στην περίπτωση του ΓΝΑ Πατησίων θα έπρεπε να ακούσει και να εφαρμόσει τις προτάσεις των εργαζόμενων που έχουν διαμορφωθεί μέσα από ευρύτερο διάλογο», πρόσθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος έχει ζητήσει με ερώτησή του από την Κομισιόν άμεση αξιολόγηση των επιπτώσεων της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας στην υγεία και τις υπηρεσίες υγείας, και έχει επικεντρώσει πολλές παρεμβάσεις του στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υγεία και τα συστήματα υγείας στην Ελλάδα (βλ. εδώ).

 

Δείτε εδώτην ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου προς την Κομισιόν και την τοποθέτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο για την κρίση στην υγεία και στα συστήματα υγείας.

 

Δείτε εδώτην απάντηση της Κομισιόν στην ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου με την οποία επισημαίνει ότι η κοινή έκθεση της Κομισιόν και της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής του 2010 για τα συστήματα υγείας επικεντρώνεται στο πώς μπορούν να καταστούν αυτά πιο αποτελεσματικά με μικρότερο κόστος βελτιώνοντας τον τρόπο παροχής υγειονομικής περίθαλψης καθώς και τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για την επιστροφή χρημάτων. Στην απάντησή της, επίσης, η Κομισιόν απευθύνει έκκληση για την προώθηση της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών καθώς και για την αποτελεσματική χρήση των πηγών πληροφόρησης για θέματα υγείας

 

Διαβάστε εδώτην ανοικτή επιστολή του Νίκου Χρυσόγελου προς τον προηγούμενο Υπουργό Υγείας.

 

Δείτε εδώτο σχετικό βίντεο από την παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου κατά τη σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την πρόταση Κανονισμού για το πρόγραμμα «Υγεία για την ανάπτυξη», του τρίτου πολυετούς προγράμματος δράσης της ΕΕ στον τομέα της υγείας για την περίοδο 2014-2020.

Last modified on Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013 11:30