Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2010 15:45

Στο Ευρωκοινοβούλιο από τους Οικολόγους Πράσινους, οι αυθαίρετες παρεμβάσεις στα νερά της δυτικής Κρήτης

Written by
Rate this item
(0 votes)

 

Ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου για τον Κοιλιάρη.
Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα των αυθαίρετων παρεμβάσεων του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (Ο.Α.ΔΥ.Κ.) στον ποταμό Κοίλιαρη, που είχαν διακόψει τελείως τη ροή του το περασμένο φθινόπωρο.
Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου, στηριγμένη στις καταγγελίες των κατοίκων και τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, επισημαίνεται η απουσία της απαραίτητης περιβαλλοντικής μελέτης, οι εύλογες ανησυχίες των κατοίκων και η υπονόμευση των οικοτουριστικών σχεδίων της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Αρμένων στο νομό Χανίων. Τονίζεται επίσης ότι ο Κοίλιαρης είναι το μόνο ποτάμι στην Κρήτη με συνεχή ροή ολόκληρο το χρόνο.
 
«Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας, ότι στη διαχείριση των νερών η Ελλάδα παραμένει τριτοκοσμική χώρα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων που αγωνίζονται για να προστατέψουν τους τοπικούς τους υδάτινους πόρους απέναντι σε κάθε είδους μαθητευόμενους μάγους που αδιαφορούν ακόμη και για τη νομιμότητα, ελληνική και ευρωπαϊκή. Ιδιαίτερα για περιφέρειες όπως η Κρήτη, που αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα λειψυδρίας, η βιώσιμη διαχείριση των νερών είναι ύψιστης σημασίας για το μέλλον τους».
 
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
 
 
Θέμα:  Παρεμπόδιση ροής στον ποταμό Κοιλιάρη, στην Κρήτη

Ο ποταμός Κοιλιάρης (1) στη Δυτική Κρήτη είναι το μοναδικό ποτάμιο οικοσύστημα  του νησιού με συνεχή ροή νερού όλο το χρόνο.
Σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (2) και δημοσιεύματα του τοπικού τύπου (3), τον περασμένο Σεπτέμβριο ο «Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης» (Ο.Α.ΔΥ.Κ.) κατασκεύασε στην κοίτη του ποταμού, κοντά στο χωριό Στύλος, πρόχειρο φράγμα που διέκοψε τη ροή του Κοιλιάρη.
Μετά από έντονες διαμαρτυρίες και δικαστικές προσφυγές των κατοίκων της περιοχής, οι υπεύθυνοι του έργου υποχρεώθηκαν να αποξηλώσουν το πρόχειρο φράγμα και να αποκαταστήσουν τη ροή του ποταμού. Περιβαλλοντική μελέτη για το έργο δεν κατατέθηκε και, όπως φαίνεται, δεν είχε εκπονηθεί καθόλου.  Κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν για πιθανή επανάληψη της αυθαίρετης παρέμβασης στην κοίτη του ποταμού.
Η παρεμπόδιση της ροής του ποταμού θέτει, μεταξύ άλλων, σε κίνδυνο το τοπικό οικοτουριστικό σχέδιο του Δήμου Αρμένων για αποκατάσταση των παραδοσιακών νερόμυλων κατά μήκος του ποταμού και δημιουργία «πράσινης διαδρομής». 

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
  • Αν η αυθαίρετη διακοπή της ροής του ποταμού Κοίλιαρη είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και κυρίως με την Οδηγία για τα Νερά.
  • Αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλει η συγκεκριμένη Οδηγία, ειδικά για την περιφέρεια της Κρήτης.
  • Τι μέτρα έχει λάβει μέχρι στιγμής η Επιτροπή για να διασφαλίσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας για βιώσιμη διαχείριση των νερών της σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Τι μέτρα και πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει η Επιτροπή για την εφαρμογή της διαβούλευσης μεταξύ των πολιτών και των φορέων υλοποίησης έργων για τα ύδατα στην Ελλάδα;

 

Read 1202 times