Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2010 18:52

Περιφέρειες Χωρίς Μεταλλαγμένα

Written by
Rate this item
(0 votes)

 

Παρέμβαση Τρεμόπουλου στη  Συνδιάσκεψη του  Ευρωπαϊκού Δικτύου
 
Παρέμβαση στη Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιφερειών κατά των  Μεταλλαγμένων (GMO-free European Regions Network), που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιήσει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Η συνδιάσκεψη  οργανώνεται κάθε χρόνο  από το 2003, όταν ιδρύθηκε το δίκτυο, και αποτελεί από τα σημαντικότερα  γεγονότα του  διεθνούς κινήματος  κατά των μεταλλαγμένων. Η φετινή συνδιάσκεψη έχει θέμα «Πιστοποιήσεις για προϊόντα ελεύθερα από μεταλλαγμένα, ποιοτική παραγωγή και στρατηγική για τις ευρωπαϊκές περιφερειακές γεωργίες».
Η τοποθέτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου  αφορά το στρογγυλό τραπέζι της  συνδιάσκεψης, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι περιφερειών, αγροτικών ενώσεων, ΜΚΟ, καθώς και ευρωβουλευτές. Σκιαγραφώντας  τη συμμετοχή του ευρωβουλευτή των  Οικολόγων Πράσινων στις βασικές  προσπάθειες και επιτυχίες του ελληνικού κινήματος κατά των μεταλλαγμένων, η τοποθέτηση τονίζει ιδιαίτερα:
  • Το ψήφισμα για κήρυξη όλων των ελληνικών νομών ως «περιφερειών ελεύθερων από μεταλλαγμένα» που εισηγήθηκε ο ίδιος στην ΕΝΑΕ το 2003 και οδήγησε σε αντίστοιχες αποφάσεις όλα τα νομαρχιακά συμβούλια της χώρας, γεγονός μοναδικό στην Ευρώπη.
  • Την Κοινή Διακήρυξη της Βαλκανικής Συνδιάσκεψης Κατά των Μεταλλαγμένων, το 2005 στη Θεσσαλονίκη.
«Ύστερα από μια σειρά νίκες, αντιμετωπίζουμε  πάλι μια ακόμη πρόκληση, με τη νέα Κομισιόν του κ. Μπαρόζο και ένα νέο Επίτροπο που υποστηρίζει με σαφήνεια να επιτραπεί η καλλιέργεια μεταλλαγμένων ποικιλιών καλαμποκιού και άλλων φυτών στην Ευρώπη, ανάλογα με τις εθνικές επιλογές κάθε χώρας», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι ανάγκη να είμαστε σε επαγρύπνηση για να αποκρούσουμε κάθε επίθεση υπέρ της βιομηχανίας των μεταλλαγμένων, και να οικοδομήσουμε ακόμη ισχυρότερα δίκτυα και πρωτοβουλίες που θα σταματήσουν κάθε προσπάθεια να δοθεί οποιοδήποτε περιθώριο στις επικίνδυνες αυτές καλλιέργειες».

 

Read 809 times