Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 13:34

Επιχείρηση εναντίον της Κοινωνίας των Πολιτών

Written by
Rate this item
(0 votes)
Αγωγή 1 εκατομμυρίου ευρώ της Creta Farm εναντίον όσων μιλάνε για ρύπανση

Για απόπειρα φίμωσης του επιστημονικού κόσμου και της Κοινωνίας των Πολιτών κάνουν λόγο οι Οικολόγοι Πράσινοι με αφορμή την αγωγή της Creta Farm κατά της ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος-Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας» και ερευνητών του ΕΜΠ. Παράλληλα ξαναφέρνουν το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας από την Κομισιόν νεότερα στοιχεία σε συνέχεια της σχετικής ερώτησης που είχαν καταθέσει τον Απρίλιο.

Με την ερώτηση εκείνη, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος είχε ζητήσει πληροφορίες για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από τη λειτουργία χοιροτροφικής μονάδας της Creta Farm στο Ρέθυμνο, βασιζόμενος σε στοιχεία από έρευνες στην περιοχή που έκαναν ερευνητές του εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ και της ΜΚΟ Αρχιπέλαγος. Στην απάντησή του ο Επίτροπος κος Potočnik κατέληγε ότι η Επιτροπή «θα ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την εν λόγω μονάδα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ.»

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση η επιχείρηση κατέθεσε αγωγή για δυσφήμιση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ κατά του Διευθυντή της περιβαλλοντικής οργάνωσης  και του επικεφαλής του εργαστηρίου του εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ Λιοδάκη, που είχε τεκμηριώσει τα στοιχεία της καταγγελίας.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Είναι απαράδεκτη κάθε απόπειρα φίμωσης της οικολογικής και επιστημονικής κριτικής. Αν η επιχείρηση τηρεί τις εθνικές και ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, δεν έχει τίποτε να φοβηθεί και δε χρειάζεται να καταθέτει αγωγές για εξοντωτικά ποσά. Ο δημόσιος διάλογος και η ακαδημαϊκή έρευνα δε μπορεί να διεξάγονται υπό τη σκιά τέτοιων απειλών. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητάμε νεότερα στοιχεία από την έρευνα που είχε προαναγγείλει  τον Ιούνιο η Κομισιόν, έπειτα από σχετική ερώτησή μας»

 

 

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)

 

 

Θέμα: Σε συνέχεια ερώτησης για ενδεχόμενη ρύπανση από χοιροτροφική μονάδα

Τον περασμένο Απρίλιο είχα καταθέσει γραπτή ερώτηση (E-2932/2010) (1) σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία χοιροτροφικής μονάδας στο Ρέθυμνο στην Ελλάδα. Στην απάντησή του ο κος Potočnik κατέληγε ότι η Επιτροπή «θα ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την εν λόγω μονάδα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ.»

Σε μια πρόσφατη εξέλιξη η εταιρία Creta Farm, ιδιοκτήτης της εν λόγω μονάδας, κατέθεσε  για τη συγκεκριμένη υπόθεση αγωγή για δυσφήμιση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ (2) εναντίον της Μ.Κ.Ο. «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ-Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας» και του επικεφαλής του εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ Λιοδάκη. Οι εναγόμενοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διερεύνηση του συγκεκριμένου θέματος, ενώ στοιχεία από τις έρευνές τους στην περιοχή είχα επικαλεστεί στην αρχική ερώτησή μου.

Ερωτάται η Επιτροπή τι στοιχεία έχει λάβει από τις ελληνικές αρχές για το θέμα της χοιροτροφικής μονάδας και της ρύπανσης στη γύρω περιοχή, και πώς τα αξιολογεί.

 

(1)  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=WQ&reference=E-2010-2932&language=EL

(2) http://www.archipelago.gr/en/Home/NewsofArchipelagos/tabid/121/xmmid/462/xmid/1442/xmview/2/Default.aspx

 

Read 1061 times