14 Απριλίου 2014

Yγεία και Κοινωνικές Πολιτικές

Στην Ελλάδα της κρίσης η οργάνωση και παροχή υπηρεσιών υγείας από τις αρχές της χώρας έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη. Η κρίση οδήγησε σε αύξηση της νοσοκομειακής περίθαλψης σε ποσοστό 30%, ενώ οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 20% ή περισσότερο, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις και περικοπές σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Πάνω από 2.000.000 άτομα δεν έχουν πρόσβαση πλέον στις υπηρεσίες υγείας, είτε γιατί είναι άνεργοι κι ανασφάλιστοι είτε γιατί δεν μπορούν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Η διάλυση και  ο αποκλεισμός μεγάλων κοινωνικών ομάδων από τις υπηρεσίες υγείας έχει ήδη και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην κοινωνική συνοχή της χώρας, αλλά και στην ίδια τη δημοσιονομική της κατάσταση.

Η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο λόγω της κρίσης, αλλά και των προβλημάτων που υπήρχαν πριν από αυτή, δηλαδή της γραφειοκρατίας, της αναποτελεσματικότητας και της διαφθοράς. Ο τρόπος, όμως, που επιχειρείται είναι σε τελείως λάθος κατεύθυνση, με οριζόντιες περικοπές και χωρίς σχέδιο. Συν τοις άλλοις, η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και η συνεπαγόμενη επιδείνωση της υγείας των πολιτών, πέρα από το κοινωνικό κόστος, έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση του οικονομικού κόστους για το σύστημα υγείας. Με τη δράση του, ο Νίκος Χρυσόγελος θέλησε να αναδείξει τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία, αλλά και τις παράλογες σπασμωδικές επιλογές της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Επιπλέον, θέλησε να προβάλει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο επανειλημμένα έχει επισημάνει σε εκθέσεις του ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν πρέπει να θίγουν την υγεία και την παιδεία. Γι αυτούς τους τομείς οι δημόσιες δαπάνες δεν θα έπρεπε να θεωρούνται κόστος, αλλά επένδυση.

Το έργο μας είχε να κάνει με την ανάδειξη των επιπτώσεων στην υγεία από την κρίση αλλά και τις παράλογες σπασμωδικές επιλογές στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, παρενέβη σχετικά στα αρμόδια όργανα του Ευρωκοινοβουλίου όπου συμμετέχει:

- στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, για την κατάρρευση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, - στη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων για την πρόταση Κανονισμού για το πρόγραμμα «Υγεία για την ανάπτυξη», του τρίτου πολυετούς προγράμματος δράσης της ΕΕ στον τομέα της υγείας για την περίοδο 2014-2020.  

Υπέβαλε επίσης δύο σχετικές γραπτές ερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

α. Για την υποβάθμιση και τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας, σε μια περίοδο αύξησης των προβλημάτων υγείας και συνολικής κατάρρευσης του συνολικού συστήματος υγείας.

β. Για τους όρους συμμετοχής στο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον βοήθεια συνταξιούχων» που αντικαθιστά το γνωστό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ίσως το πιο ενθαρρυντικό κομμάτι της ενασχόλησής μας με την κρίση ήταν η αλληλεγγύη που προήλθε από την Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και εκφράστηκε με πολλούς τρόπους. Ειδικότερα για το θέμα της κατάρρευσης του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ και η Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδροι της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρω- κοινοβούλιο, παρέδωσαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Μπαρόζο, κατά την συζήτηση που είχαν οι πράσινοι ευρωβουλευτές μαζί του τον Ιούνιο του 2012, με την οποία ζητούσαν την άμεση παρέμβαση της ΕΕ για να ξεπεραστεί η κρίση.

Σχετικά με τον επικείμενο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας και άλλα προβλήματα στις υπηρεσίες υγείας στα νησιά ο Νίκος Χρυσόγελος, και με το ρόλο του ως Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας, τον Οκτώβριο του 2012.

Συμμετείχε ακόμη στο Συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρίας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR), το Μάρτιο του 2012, με θέμα την «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης: Ποιες οι αλλαγές, για ποιες νέες ανάγκες», όπου μίλησε για τις επιπτώσεις της κρίσης και των ακολουθούμενων πολιτικών στην κοινωνική συνοχή και την υγεία. Τέλος, διοργάνωσε υπό την αιγίδα του, με μεγάλη επιτυχία και υψηλή εκπροσώπηση, εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα "Εκσυγχρονίζοντας το παγκόσμιο σύστημα ελέγχου των ναρκωτικών - Μπορεί η ΕΕ να είναι στην πρωτοπορία;

Εμείς λέμε ΝΑΙ στην εξυγίανση των δημοσιονομικών για την υγεία, με αποτελεσματική οργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της σπατάλης, αλλά λέμε ΟΧΙ στη διάλυση του συστήματος υγείας. Πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αναδιοργανώσουμε το σύστημα υγείας ώστε να γίνει αποτελεσματικό προς όφελος των πολιτών και για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας:

-          με πρόσβαση όλων στο σύστημα, ανεξαρτήτως αν είναι σήμερα εργαζόμενοι ή άνεργοι,

-          με έμφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

-       με την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών μέσω προγραμμάτων προσαρμοσμένων στις εξατομικευμένες ανάγκες, και

-       με τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων που θα συνεργαστούν με τις κρατικές δομές, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, και θα προσφέρουν πρακτικές λύσεις στη μακροχρόνια βιωσιμότητα αποτελεσματικών κοινωνικών δομών παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

Με την στοχευμένη ενίσχυση και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας θα επιτευχθούν και δημοσιονομικοί στόχοι (καλύτερη αξιοποίηση διαθέσιμων πόρων), αλλά κυρίως θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και η υγεία των πολιτών ώστε να εξισορροπηθεί η βίαιη αφαίρεση εισοδημάτων από τους πολίτες. Χρειάζεται επίσης να αξιοποιήσουμε την εμπειρία για την αναδιοργάνωση των συστημάτων υγείας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Διαβάστε αναλυτικά τις παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών

Παρεμβάσεις

Θυσιάζεται η πολιτική για την ψυχική υγεία; Απάντηση του Επιτρόπου Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης Andor σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον των μονάδων ψυχικής υγείας του Νίκου Χρυσόγελου.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/2987-policy-on-mental-health

Το ζήτημα της διαχείρισης πλακούντα από τοκετούς στο σπίτι που στάθηκε πρόσφατα αφορμή για ένα πρωτοφανές profiling στη Θεσσαλονίκη ανθρώπων και επαγγελματιών υγείας οι οποίοι σχετίζονται με τοκετούς στο σπίτι, φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με γραπτή ερώτησή του, ο Νίκος Χρυσόγελος.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/3010-placenta

Άμεση ανάγκη αξιολόγησης των επιπτώσεων της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας στην υγεία. Ερώτηση προς την Κομισιόν και ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο για την κρίση στην υγεία και στα συστήματα υγείας.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/3128-crisis-on-health

Ημερίδα με θέμα: “Πώς εγγυόμαστε την πρόσβαση στα φάρμακα στην Ελλάδα;” διοργάνωσε η διεθνής οργάνωση TransAtlantic Consumer Dialogue (TACD) με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και των Γιατρών του Κόσμου στις 31 Μαΐου 2013.Την ανάγκη αναδιοργάνωσης του ελληνικού συστήματος υγείας ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά – σε αντίθεση με τις οριζόντιες και άστοχες περικοπές των δαπανών για τις υπηρεσίες υγείας - με στόχο ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα λειτουργεί αποτελεσματικά ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, όπως στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, και θα διασφαλίζει την πρόσβαση σε αυτό και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των πολιτών που είναι άνεργοι ή έχουν χάσει τη δουλειά τους, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/component/k2/item/3222-access-to-medicine-after

Την υγεία μας να έχουμε, αλλά όσοι είναι ανασφάλιστοι πετάγονται στα σκουπίδια;

Νέα παρέμβαση στην Ολομέλεια Ευρωκοινοβουλίου για τα θέματα υγείας.

“Ο αποκλεισμός από το δημόσιο σύστημα υγείας εκατομμυρίων πολιτών που μέχρι πριν λίγο καιρό κατέβαλαν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές τους γυρίζει την κοινωνία σε εποχές κοινωνικής βαρβαρότητας. Η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν πρέπει να συνεργαστούν ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες, ακόμα κι αν είναι άνεργοι ή δεν μπορούν να καταβάλουν σήμερα τις ασφαλιστικές εισφορές τους, θα έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και την ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη. Η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανθρωπιστική, κοινωνική και υγειονομική κρίση. Δεν πρέπει να κατεδαφιστεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο και στο χώρο της υγείας, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Δεν μας αξίζει μια απάνθρωπη Ευρώπη, αντίκειται έτσι κι αλλιώς και στις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου”, δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, μιλώντας στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο τη Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου.

http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1967:health-issues&Itemid=63&lang=el

Άλλα βλέπει ο Υπουργός και άλλα οι πολίτες. Ο Νίκος Χρυσόγελος θέτει ερωτήματα στον Άδωνι Γεωργιάδη κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας στο ΕΚ.

Δείτε βίντεο με τις ερωτήσεις του Νίκου Χρυσέγελου και την απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη:

http://www.chrysogelos.gr/newsite/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/alles-paremvaseis/item/3586-others-see-the-minister-and-other-citizens

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΨΥΧΟΤΡΟΠΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Ο Νίκος Χρυσόγελος ήταν ο μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής που ασχολήθηκε με το θέμα των πολιτικών για τις ψυχότροπες ουσίες και ιδιαίτερα με τα εναλλακτικά μοντέλα ρύθμισής τους. Για το σκοπό αυτό, διοργάνωσε δύο διεθνείς ημερίδες, σε συνεργασία με πανευρωπαϊκά δίκτυα οργανώσεων και καταξιωμένους ομιλητές, ενώ υπήρξε εισηγητής εκ μέρους της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για το νομοσχέδιο σχετικά με τις νέες ψυχοτρόπες ουσίες.

Το ζήτημα του ελέγχου της παραγωγής, διάθεσης και κατανάλωσης των νέων ψυχότροπων ουσιών είναι πολύπλοκο και χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση, με έμφαση στη πρόληψη και τη θεραπεία, την παρακολούθηση και έγκαιρη αντιμετώπιση, τη μείωση της βλάβης και τη βελτίωση του νομικού πλαισίου, καθώς δεν μπορεί να βρεθεί μια λύση για όλες τις περιπτώσεις, ιδιαίτερα αν περιορίζεται στη λογική του ελέγχου δια μέσου της απαγόρευσης και της αστυνόμευσης. Το απαγορευτικό πλαίσιο και οι κατασταλτικές πολιτικές για τις ουσίες, ιδιαίτερα για την πιο διαδεδομένη από αυτές την κάνναβη, έχουν σαν αποτέλεσμα την είσοδο στην αγορά νέων επικίνδυνων ψυχοτρόπων ουσιών που δεν περιλαμβάνονται στις λίστες ελέγχου και παρουσιάζονται σαν νόμιμα υποκατάστατα των παράνομων ουσιών ξεφεύγοντας από το γράμμα του νόμου.

Τα εμπειρικά στοιχεία μας δείχνουν ότι υπάρχουν πιθανές εναλλακτικές προτάσεις στην ποινικοποίηση που μπορούν να έχουν επιθυμητά αποτελέσματα για τις κοινωνίες και τις κυβερνήσεις, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις αρνητικές συνέπειες της ποινικοποίησης των μεμονωμένων χρηστών. Ενώ οι νέες ψυχότροπες ουσίες θέτουν νέες προκλήσεις για τα υφιστάμενα μοντέλα ελέγχου των ναρκωτικών, η εμφάνισή τους παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για να εξετάσουμε τη πιλοτική δοκιμή εναλλακτικών μοντέλων πολιτικής και νομοθετικών προσεγγίσεων για τον έλεγχο των ναρκωτικών. Είναι απαραίτητη μια αντικειμενική εκτίμηση κόστους/ οφέλους που θα βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα για να αξιολογηθεί η χρησιμότητα των διαφορετικών μοντέλων ελέγχου, καθώς και οι επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία. Κεντρικός στόχος πρέπει να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ευημερίας των πολιτών.

Οι νέες ψυχότροπες ουσίες δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό το πρίσμα της παρανομίας, αλλά με διαφανείς νόμιμες ρυθμίσεις και έλεγχο που θα τους αφαιρέσουν τη γοητεία του απαγορευμένου και θα μειώσουν τις βλάβες τους στη κοινωνία, τους χρήστες και την οικονομία, δίδοντας έμφαση στον έλεγχο, τη νόμιμη ρύθμιση και την προστασία της υγείας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών όπως εφαρμόζεται τα τελευταία 50 χρόνια έχει αποτύχει γιατί δεν έχει μειώσει ούτε τη ζήτηση ούτε τη προσφορά παράνομων ουσιών, ενώ παράλληλα έχει οδηγήσει σε αύξηση των βλαβών για τη κοινωνία, όπως μας ενημερώνει η έκθεση Reuter- Trauttman που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2009. Χαρακτηριστικό αυτής της αποτυχίας είναι η συνεχώς αυξανόμενη εμφάνιση νέων επικίνδυνων συνθετικών και φυτικών ψυχοδραστικών ουσιών που δεν υπάγονται σε κανένα καθεστώς ελέγχου.  

Οι κατασταλτικές πολιτικές που εφαρμόζονται και η ποινικοποίηση των χρηστών έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από τις ίδιες τις ουσίες, όπως καταδεικνύουν πρόσφατες διεθνείς έρευνες που εξετάζουν το κόστος της ποινικοποίησης των ουσιών και των χρηστών. Σύμφωνα με αυτές τις εκθέσεις ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών και η ποινικοποίηση της χρήσης ουσιών όπως εφαρμόζεται απειλεί τη δημόσια υγεία, εξαπλώνει ασθένειες και προκαλεί χιλιάδες θανάτους, υποδαυλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, προωθεί τον κοινωνικό στιγματισμό και αποκλεισμό, ενισχύει την εγκληματικότητα και σπαταλάει δισεκατομμύρια σε μια αναποτελεσματική εφαρμογή του νόμου.

Με δεδομένο ότι ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες έχει κάνει ή εξακολουθεί να κάνει χρήση παράνομων ουσιών, πρέπει να βρούμε πιο ανθρώπινους, δίκαιους και αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τη χρήση και την εξάρτηση από τις ουσίες.  

Οι ασθένειες, οι θάνατοι και η εγκληματικότητα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά θα αυξάνονται συνεχώς όσο αφήνουμε της ουσίες στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος, χωρίς έλεγχο και νόμιμη ρύθμιση. Ογδόντα χρόνια μετά τη λήξη της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική, αλλά και 50 χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου κατά των ναρκωτικών, θα έπρεπε να έχουμε μάθει το μάθημά μας ότι μέσα από την απαγόρευση δεν μπορείς να ελέγξεις ούτε τη προσφορά ούτε τη ζήτηση ουσιών, δεν μπορείς να ασκήσεις έλεγχο μέσα από καθεστώς παρανομίας, δεν προστατεύεις τους χρήστες, την υγεία και τα δικαιώματά τους, ενώ αντιθέτως η μαφία θησαυρίζει.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει σοβαρή κινητικότητα από επιστήμονες, πολιτικούς, ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων στην κατεύθυνση της αλλαγής των πολιτικών με έμφαση στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, των δικαιωμάτων των καταναλωτών, καθώς και των προγραμμάτων μείωσης της βλάβης, σταδιακής απεξάρτησης και επανένταξης στη κοινωνία, βάσει επιστημονικών δεδομένων, αντικειμενικής πληροφόρησης και διεθνών καλών πρακτικών αντί ιδεοληψιών και πολιτικών ηθικού πανικού.

Ήδη στα Ηνωμένα Έθνη έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό ρεύμα από χώρες που επιζητούν μια άλλη νόμιμη ρύθμιση της παραγωγής και διάθεσης ουσιών, με την Ουρουγουάη να καθίσταται πρόσφατα η πρώτη χώρα παγκοσμίως που νομιμοποιεί τη παραγωγή και διάθεση κάνναβης με στόχο να περιορίσει το οργανωμένο έγκλημα και να προστατεύσει τους καταναλωτές στη χώρα της. Πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν ακολουθήσει παρόμοια τακτική, άλλες είναι έτοιμες να την ακολουθήσουν, ενώ και στην Ευρώπη όπου έχουν εφαρμοστεί εναλλακτικά μοντέλα ελέγχου και ρύθμισης των ουσιών (Πορτογαλία, Ελβετία, Ολλανδία) τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Χρειάζεται άμεσα μια ρεαλιστική και αντικειμενική εκτίμηση του κόστους και της αποτελεσματικότητας των κατασταλτικών πολιτικών που ακολουθούνται, αλλά και να εξετάσουμε σοβαρά εναλλακτικούς τρόπους νόμιμης ρύθμισης και ελέγχου των ουσιών με βάση την επικινδυνότητά τους και με έμφαση στη μείωση της βλάβης, την αποποινικοποίηση της χρήσης και την πρόληψη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υπερψηφίσει από το 2004 την Έκθεση Κατάνια, που όμως δεν έχει βρει το δρόμο της εφαρμογής ως ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι καιρός να ξαναδούμε σοβαρά τις συστάσεις Κατάνια.

Διαβάστε περισσότερα:

http://www.chrysogelos.gr/newsite/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/deltia-typou/item/3536-drug-policy-reform

Διαβάστε, επίσης, για τις δύο ημερίδες που διοργανώθηκαν στο ΕΚ:

Ημερίδα για τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τα ναρκωτικά με τίτλο: "Towards safe and healthy drug policies in Europe", με τη συνεργασία του πανευρωπαϊκού αντιαπαγορευτικού δικτύου οργανώσεων ENCOD, φιλοξένησε στις 6 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Νίκος Χρυσόγελος. http://www.chrysogelos.gr/newsite/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/imerides/item/3513-gia-pio-dikaies-kai-apotelesmatikes-politikes-gia-ta-narkotika

Ημερίδα με θέμα: "Για μια νέα προσέγγιση της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τα ναρκωτικά τον 21ο αιώνα", που διεξήχθη στις 5 Μαρτίου 2014. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Επιτροπής για τις Πολιτικές για τα Ναρκωτικά (Global Commission on Drug Policy) και του διεθνούς δικτύου οργανώσεων International Drug Policy Consortium, φιλοξένησε ομιλητές διεθνούς κύρους και υψηλής εκπροσώπησης, μεταξύ των οποίων η πρώην πρόεδρος της Ελβετίας Ruth Dreifuss, ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) Wolfgang Götz, η αναπληρώτρια διευθύντρια της μονάδας για τα ναρκωτικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής PaolaTardioli- Schiavo, η καθηγήτρια ψυχοφαρμακολογίας από το university college του Λονδίνου Valerie Curran, και ο Πρόεδρος της οργάνωσης International Drug Policy Consortium, Mike Trace. Επίσης, προβλήθηκε το διεθνούς φήμης ντοκιμαντέρ Breaking the taboo, στο οποίο συμμετέχουν πολλοί πρώην αρχηγοί κρατών και το αφηγείται ο βραβευμένος ηθοποιός Morgan Freeman.

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/imerides/item/3624-new-drug-policy

Περισσότερες πληροφορίες:

Παρέμβαση των Πράσινων στον Μπαρόζο για την κατάρρευση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Μπαρόζο για το θέμα της κατάρρευσης του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, με την οποία ζητούν την άμεση παρέμβαση της ΕΕ για να ξεπεραστεί η κρίση, παρέδωσαν ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ και η Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδροι της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά την συζήτηση που είχαν οι πράσινοι ευρωβουλευτές μαζί του την Τρίτη 12/6, με θέμα την κρίση στην Ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για αντιμετώπισή της. Στην επιστολή, που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τον Νίκο Χρυσόγελο, περιγράφονται τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια και στα νησιά.

Αναγκαία η παρέμβαση της Κομισιόν για πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα

Το θέμα της κατάρρευσης του συστήματος υγείας στην Ελλάδα έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο με ομιλία-παρέμβασή του ο Νίκος Χρυσόγελο. Η επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης πρέπει και μπορεί να γίνει με αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών και όχι με διάλυσή τους. Η βελτίωση των οικονομικών της υγείας θα μπορούσε να προέλθει όχι από οριζόντιες και άδικες περικοπές κοινωνικών υποδομών αλλά από την αποτελεσματική χρήση των υπαρχόντων πόρων καθώς και από την βελτίωση της υγείας μέσω της πρόληψης των ασθενειών και της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Δείτε το βίντεο.

Εξυγίανση δημοσιονομικών ναι, διάλυση της υγείας όχι - Επιστολή σε Υπουργό Υγείαςγια τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας και άλλα προβλήματα στις υπηρεσίες υγείας στα νησιά

Επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τον επικείμενο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας και άλλα προβλήματα στις υπηρεσίες υγείας στα νησιά απέστειλε ο Νίκος Χρυσόγελος. Στην επιστολή του αναφέρεται στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας που θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας τους και καλεί το υπουργείο να πράξει κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να τηρηθεί η δέσμευση– υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, τόσο προς τους πολίτες ψυχικά ασθενείς και τις οικογένειές τους όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την σε απολύτως λογικά πλαίσια αναγκαία και σε τακτική βάση οικονομική ενίσχυση, από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Εκδηλώσεις

Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης: Ποιες οι αλλαγές, για ποιες νέες ανάγκες

Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε σε στρογγυλό τραπέζι του συνεδρίου της Παγκόσμιας Εταιρίας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR), «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης: Ποιες οι αλλαγές, για ποιες νέες ανάγκες». Στην ομιλία του μίλησε για τις επιπτώσεις της κρίσης και των ακολουθούμενων πολιτικών στην κοινωνική συνοχή και την υγεία. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η κοινωνική και οικονομική κρίση έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στα θέματα της υγείας, ιδιαίτερα της ψυχικής υγείας, αλλά και η ενδο-οικογενειακή βία. Τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και της κοινωνικής πολιτικής για να εξισορροπηθεί η βίαιη μείωση των μισθών και να μπορέσουν οι πολίτες να επιβιώσουν στις σκληρές συνθήκες που επικρατούν σήμερα.

Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε: Καιρός για νέα προσέγγιση με κριτήριο την υγεία και κοινωνική συνοχή

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και υψηλή εκπροσώπηση, εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την αιγίδα του Νίκου Χρυσόγελου, με θέμα "Εκσυγχρονίζοντας το παγκόσμιο σύστημα ελέγχου των ναρκωτικών - Μπορεί η ΕΕ να είναι στην πρωτοπορία;" Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Michel Kazatchkine, καθηγητής της ιατρικής, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας και ο Pavel Bem, μέλος του Κοινοβουλίου της Τσεχικής Δημοκρατίας και πρώην Δήμαρχος της Πράγας, που εκπροσώπησαν τη Παγκόσμια Επιτροπή για τη πολιτική των ναρκωτικών (Global Commission for Drug Policy). Συμμετείχαν, επίσης, ο διπλωμάτης Pierre Vimont, εκτελεστικός γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης υπό την λαίδη Άστον, η υποδιευθύντρια της μονάδας για τη πολιτική των ναρκωτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής PaolaTardioli- Schiavo και ο Danillo Balota συντονιστής διεθνών σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου παρακολούθησης των ναρκωτικών και της τοξικομανίας (EMCDDA).

Ερωτήσεις στο ΕΚ

Σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των 35.000 ψυχικά πασχόντων, παιδιών και εφήβων

Το ζήτημα της υποβάθμισης και του κινδύνου διακοπής λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας, σε μια περίοδο αύξησης των προβλημάτων υγείας και συνολικής κατάρρευσης του συνολικού συστήματος υγείας, έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο με γραπτή ερώτησή του ο Νίκος Χρυσόγελος, τον Νοέμβριο του 2012. Η Ελληνική Κυβέρνηση μείωσε για το 2012 – χωρίς προειδοποίηση - κατά 50% την οικονομική ενίσχυση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του αρμόδιου Υπουργείου για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας και τα προγράμματα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, που έχουν στόχους την αποσυμφόρηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων, την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, την αποασυλοποίηση κι επανένταξη των ψυχικά ασθενών, με βάση και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενδυνάμωση, όχι απορρύθμιση δομών κοινωνικής αλληλεγγύης - Ερώτηση για τους όρους εφαρμογής του προγράμματος «Κατ’ οίκον βοήθεια συνταξιούχων»

Το ζήτημα των όρων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον βοήθεια συνταξιούχων» έφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ερώτησή του, ο Νίκος Χρυσόγελος τον Ιανουάριο του 2013. Το νέο πρόγραμμα που διαχειρίζεται το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έρχεται να αντικαταστήσει τα μέχρι πρότινος συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας». Πρόκειται για ένα, κατά πάσα πιθανότητα, βιώσιμο σύστημα που όμως δεν «διαδέχεται» επαρκώς τα προηγούμενα, δεδομένου ότι δεν καλύπτει όλους τους πολίτες στους οποίους απευθύνονταν τα προηγούμενα προγράμματα και είναι υπερβολικά περιοριστικό ως προς το ποιοι δικαιούνται να συμμετάσχουν, εξαιρώντας αυτόματα τους ανασφάλιστους και τους εμμέσως ασφαλισμένους. Παράλληλα, καθυστερούν σημαντικά οι δράσεις χορήγησης κινήτρων για την δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Φροντίδας. Έχει επικρατήσει η λογική της οριζόντιας προτεραιότητας σε ένα πρόγραμμα που θεωρητικά στοχεύει εξατομικευμένα να εξυπηρετήσει τους πολίτες και να αντιμετωπίσει τις ανάγκες τους.

Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο

Πολυετές πρόγραμμα για την υγεία 2014-2020: Στρατηγική για καλύτερη υγεία σημαίνει και βελτίωση των οικονομικών της υγείας -Παρέμβαση του Ν. Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων

Καλύτερη υγεία με έμφαση στην πρόληψη, αντιμετώπιση των επιβαρυντικών για την υγεία παραγόντων, πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων από διασυνοριακές μετακινήσεις, πρέπει να είναι οι κεντρικοί άξονες μιας στρατηγικής για την υγεία, ακόμα και την εποχή της κρίσης, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και η δημόσια υγεία, να εξισορροπηθεί η απώλεια εισοδημάτων και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των δαπανών για την δημόσια υγεία” ζήτησε ο Νίκος Χρυσόγελος, παρεμβαίνοντας κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Σχεδίου Έκθεσης σχετικά με την πρόταση Κανονισμού για το πρόγραμμα «Υγεία για την ανάπτυξη», του τρίτου πολυετούς προγράμματος δράσης της ΕΕ στον τομέα της υγείας για την περίοδο 2014-2020. Δείτε το σχετικό βίντεο

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Last modified on Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 22:38