14 Απριλίου 2014

Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης

Αδιέξοδο το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, οδήγησε στη χρεοκοπία

Το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας δεν ήταν βιώσιμο. Γιγαντώθηκε η άκριτη κατανάλωση, σπαταλήθηκαν ευρωπαϊκοί πόροι, γενικεύθηκε η διαφθορά, κυριάρχησε ένα αναποτελεσματικό κράτος και μια γραφειοκρατική διοίκηση, κατά βάση εχθρική στο δημόσιο συμφέρον και τον πολίτη. Πελατειακές σχέσεις, διαπλοκή, εξαγορά δημιούργησαν ένα πολιτικό σύστημα ανίκανο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής, στις ανάγκες σχεδιασμού, μεταρρυθμίσεων μέσα από διάλογο. Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση έκανε τη φούσκα να σκάσει πιο γρήγορα και με μεγάλη ένταση. Η απουσία κατάλληλης προετοιμασίας οδήγησε σε οριζόντια μέτρα που αντί να λύσουν προβλήματα, πρόσθεσαν πολύ περισσότερα δημιουργώντας πλέον μια εκρηκτική κατάσταση οργής εναντίον δικαίων κι αδίκων που εναλλάσσεται με βαθιά κατάθλιψη κι απελπισία.

Δεν αναπολούμε το αποτυχημένο μοντέλο, θέλουμε εναλλακτική λύση

Το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης δεν είναι δίκαιο και ισορροπημένο, βασίστηκε σε λάθος εκτιμήσεις και σχεδιασμό, έχει μεγάλο κόστος για την κοινωνία και την οικονομία και επιβαρύνει δυσανάλογα τους Ευρωπαίους πολίτες. Το σχέδιο επικέντρωσε αποκλειστικά στις περικοπές και σε μια βίαιη, οριζόντια λιτότητα. H διάσωση της Ελλάδας θα κοστίσει 240 δις μέχρι το 2016 αλλά αυτά θα πάνε στο χρέος, στη διάσωση τραπεζών, σε ομόλογα και όχι για μεταρρύθμιση της διοίκησης, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αναζωογόνηση – πράσινη στροφή της οικονομίας. Συνέβαλε στην κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, στην έκρηξη της ανεργίας, στο να μένουν πάνω από 2.000.000 άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στο σύστημα υγείας, στην περεταίρω υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, στην αποσάθρωση της διοίκησης.

Κι όμως, υπάρχει εναλλακτικός δρόμος.

Άμεσα: Στηρίζουμε - και έμπρακτα με το 50% του μισθού του ευρωβουλευτή - δομές και πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης (κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, δομές κοινωνικής φροντίδας κα). Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες, πολλές μαζί και με άλλους πράσινους και πιέζουμε συνεχώς αλλαγές στο ακολουθούμενο πρόγραμμα. Έχουμε δημοσιοποιήσει πρόταση 7 αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην ακολουθούμενη πολιτική για διάσωση της Ελλάδας, θέσεις που προέκυψαν ως αποτέλεσμα συλλογικής συζήτησης και συνεργασίας στην Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και συντονισμό με άλλα πράσινα κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινές θέσεις. Έχουμε φέρει το θέμα του λάθος σχεδιασμού, των λάθος εκτιμήσεων για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, πολλές φορές στο Ευρωκοινοβούλιο. Ενημερώνουμε με εκθέσεις τακτικά τους συναδέλφους ευρωβουλευτές για τις συνέπειες της κρίσης και των ακολουθούμενων πολιτικών. Θέτουμε συνεχώς ερωτήσεις και ερωτήματα στους αρμόδιους Επιτρόπους και στον Μπαρόζο. Ενημερώνουμε τα διεθνή ΜΜΕ με συνεντεύξεις και παροχή στοιχείων.

Μεσοπρόθεσμα: Επεξεργαζόμαστε μια εναλλακτική πρόταση για την ελληνική οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση, σε συνεργασία με την ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, ευρωπαίους ειδικούς και σε διάλογο με ελληνικούς επαγγελματικούς, κοινωνικούς και πανεπιστημιακούς φορείς. Θα παρουσιάσουμε δημόσια το σχέδιο τον Απρίλιο για ευρύτατη διαβούλευση για να προκαλέσουμε τη διαμόρφωση από τα κάτω, μέσα από διάλογο στις περιφέρειες, με την κοινωνία των πολιτών και τους περισσότερους κοινωνικούς εταίρους ενός πράσινου σχεδίου διεξόδου από την κρίση, ισορροπημένου, κοινωνικά δίκαιου, Που αναζωογονεί την οικονομία μέσα από πράσινη στροφή της, που δημιουργεί άφθονες θέσεις εργασίας και επικεντρώνει στην καινοτομία και στην αποτελεσματική χρήση ενέργειας και φυσικών πόρων για να βελτιώσει τις αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Προτείνει τρόπους βελτίωσης της οργάνωσης και αποδοτικότητας της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών.

Οι 7 αλλαγές στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης που ζητήσαμε δημοσίως ως Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο

- Προσαρμογή των όρων του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές και τους στόχους τους για απασχόληση, εξάλειψη φτώχειας, κοινωνικό διάλογο και οικολογική βιωσιμότητα.

- Πακέτο Επενδύσεων Πράσινης Κοινωνικής Συμφωνίας (GreenNewDealInvestmentPackage)

- Επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έως το 2016. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να χρηματοδοτήσει αυτή την παράταση.

- Διασφάλιση των ελληνικών συνόρων με ευρωπαϊκές εγγυήσεις ώστε να παγώσουν για 3 χρόνια όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα

- Εξασφάλιση ευρωπαϊκής οικονομικής υποστήριξης για τους μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα.

- Έλεγχος περιουσιών πολιτικών και στελεχών διοίκησης. Ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να δοθούν αναλυτικά στοιχεία από τις ελβετικές κι άλλες τράπεζες για καταθέσεις ελλήνων ώστε να ελεγχθούν γκρίζες περιουσίες και παράνομη εξαγωγή καταθέσεων

- Οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί θα πρέπει να στηρίξουν άμεσα τις Ελληνικές Περιφέρειες και τους Δήμους στην αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας

Οι πράσινοι αλληλέγγυοι με έμπρακτο τρόπο στην ελληνική κοινωνία

·         Παρεμβάσεις συμπροέδρων της Ομάδας των Πράσινων και πολλών Πράσινων Ευρωβουλευτών στην Ολομέλεια για αλληλεγγύη προς την ελληνική κοινωνία, όχι λογικές τιμωρίας. Κεντρικό μήνυμα"Στην Ελλάδα και άλλες χώρες της κρίσης να χτιστεί ένα νέο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο"

  • 27/3/2012. Αθήνα. Επίσκεψη στην Αθήνα των συμπροέδρων των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκκα Χάρμς, προσκεκλημένοι του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου, ήταν για να διερευνήσουν, σε συνεργασία με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας, τρόπους για την αναζωογόνηση της Ελληνικής οικονομίας και τη στροφή της προς την βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή. Στο στρογγυλό τραπέζι πήραν τον λόγο 30 εκπρόσωποι φορέων, που κατέθεσαν προτάσεις για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή
  • Συμμετοχή ως ομιλητής σε συνέδριο στο Βερολίνο, για τη ελληνική κρίση και προτάσεις διεξόδου από αυτή, που διοργάνωσε το HeinrichBoellStiftung. Επανειλημμένες συναντήσεις με πράσινους βουλευτές του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου σε Βερολίνο, Αθήνα, Βρυξέλλες. Κοινές συνεντεύξεις σε ΜΜΕ.
  • 7-9/11/2012. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα συνεδρίασε στην Αθήναως ένδειξη αλληλεγγύης προς την ελληνική κοινωνία. Πάνω από 400 ευρωβουλευτές, βουλευτές, επιστημονικοί συνεργάτες και πράσινα στελέχη είχαν την ευκαιρία να διαμορφώσουν μια άμεση εικόνα για την κατάσταση στην Ελλάδα, να μιλήσουν με ελληνικούς φορείς, να συζητήσουν για την κρίση και προτάσεις διεξόδου.

Ερωτήσεις

Σήμερα ΔΝΤ και Κομισιόν παραδέχονται ότι έχουν γίνει λάθος εκτιμήσεις και λάθος σχεδιασμός. Ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής που χρησιμοποιήθηκε οδήγησε σε λάθος εκτιμήσεις. Αντί να μειώνεται το χρέος, όπως υπολόγιζαν με βάση την ακολουθούμενη πολιτική, οδηγεί στην πραγματικότητα σε αύξηση του χρέους. Αντιθέτως, αν η οικονομική κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί στο επίπεδο του 2011 θα είχαμε μείωση του χρέους κατά 20%. Πρόσφατα ο Τόμσον παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος η πολιτική λιτότητας για την Ελλάδα.

Το θέμα αυτό φέραμε επανειλημμένως με ερωτήσεις στην Κομισιόν.

  • 12/6/2012. Συνεργασία για τη σύνταξη επιστολής του Ντάνυ Κον Μπεντίτ και της Ρεβέκκα Χαρμς, συμπροέδρων της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, για το θέμα της κατάρρευσης του συστήματος υγείας στην Ελλάδα. Παράδοση της επιστολής στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Μπαρόζο, κατά τη συζήτηση που είχαν οι πράσινοι ευρωβουλευτές μαζί του.

Ομιλίες στο Ευρωκοινοβούλιο για:

  • Την κατάρρευση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα,
  • Την οικονομική διακυβέρνησηκατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπή Προϋπολογισμών, της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και τέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ