14 Απριλίου 2014

Σεβασμός Δικαιωμάτων

13734586903 2c64357b3b b SmallΤα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ζητήματα όπως διακρίσεις, ισότητα φύλων - ισότητα ευκαιριών, δικαιώματα νέων, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, δικαιώματα του παιδιού, προστασία δεδομένων, μετανάστες και πρόσφυγες, ρατσισμός-ξενοφοβία, πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, πρόσβαση στην δικαιοσύνη είναι μερικές μόνο από θεματικές τις οποίες προσπαθεί το ευρωκοινοβούλιο να ενισχύσει με το νομοθετικό του έργο. Η οικονομική κρίση που εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, φαίνεται να απειλεί τα κεκτημένα δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται υποχώρηση της δημοκρατίας και ανάπτυξη νεοναζιστικών και ρατσιστικών φαινομένων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελλάδα και την κατακόρυφη αύξηση της ρατσιστική βίας. Οι διεκδικήσεις που αφορούν στα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα επιβάλλεται να είναι συνεχείς και το ευρωκοινοβούλιο οφείλει να ενδυναμώσει τις σχετικές δράσεις του. Θετική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, ξεπερνώντας και τις πιέσεις από ορισμένες πολιτικές ομάδες για την αντίστροφη πορεία, αποτελεί η πρόσφατη (Δεκέμβριος 2012) υπερψήφιση μιας σειράς εκθέσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ευρωκοινοβούλιο παραμένει πιστό στις αρχικές του διακηρύξεις και μάχεται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή, κατά τη διάρκεια των 2,5 χρόνων παρουσίας στο ευρωκοινοβούλιο, δώσαμε έμφαση στις πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης, μέσα από την διαβούλευση με μεταναστευτικούς φορείς και μέσω σχετικών παρεμβάσεων στο ευρωκοινοβούλιο:

α. Παθητικότητα και Ξενοφοβία ή Ανθρωπιστική αλλά οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική?

β. 500.000 πρόσφυγες από τη Συρία χρειάζονται στήριξη

Ο Νίκος Χρυσόγελος υπέβαλε σχετικές γραπτές ερωτήσεις στην Κομισιόν:

-          Μεταναστευτική πολιτική & Ξενοφοβία

-          Ανθρωπιστική Κρίση στην Συρία

-          Χρηματοδοτική βοήθεια για πρόσφυγες από την Συρία, κατάσταση ασύλου στην Ελλάδα

Παράλληλα, στήριξε αντιρατσιστικές εκδηλώσεις, συμμετείχε σε διαδήλωση ενάντια στον ρατσισμό και τον νεοναζισμό και σε ημερίδα για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς, διοργάνωσε επίσκεψη σε κέντρα κράτησης μεταναστών και απέστειλε σχετική επιστολή στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια και στην αρμόδια Επίτροπο, η απάντηση της οποίας κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων.

Ερωτήσεις κατέθεσε και για άλλα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως για τα παιδιά Ρομά, την αντίρρηση συνείδησης και τα άτομα με προβλήματα όρασης. Μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων τις οποίες διοργάνωσε, στήριξε ή/και συμμετείχε, αναδείχθηκαν θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αφρική, το παγκόσμιο σύστημα ελέγχου για τα ναρκωτικά και ο ρόλος της ΕΕ, η μη κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μορφών ζωής, η ανάγκη προστασίας των δεδομένων των επιβατών αεροπορικών πτήσεων, το αίτημα απελευθέρωσης των πολιτικών ακτιβιστριών ρωσικού συγκροτήματος και το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης.

Η έκθεση σχετικά με τις παραβάσεις δικαιωμάτων της CIA σε κράτη-μέλη της ΕΕ υπερψηφίστηκε από τον Νίκο Χρυσόγελο όπως και οι εκθέσεις για την βιοπειρατία και την εφαρμογή της Εμπορικής Συμφωνίας Κατά της Παραποίησης (ACTA).

 

Τέλος, με την υπογραφή της διακήρυξης «Συνασπισμός 50/50», την στήριξη/ψήφιση στο ευρωκοινοβούλιο εκθέσεων που αφορούν στην ενδυνάμωση των πολιτικών ισότητας των φύλων και την αύξηση συμμετοχής των γυναικών στη λήψη αποφάσεων στις επιχειρήσεις, αλλά και με παρεμβάσεις για τον ρόλο των γυναικών στην πράσινη οικονομία και στις συνθήκες εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών, ο Νίκος Χρυσόγελος, ενισχύει ενεργά την ενσωμάτωση της διάστασης φύλου σε διάφορους τομείς της οικονομίας και την εν γένει προώθηση των πολιτικών ισότητας.

Ο Νίκος Χρυσόγελος παραμένει σταθερός υπερασπιστής της προώθησης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πραγματικής ισότητας των φύλων, της εμβάθυνσης της δημοκρατίας και του διαποτισμού της καθημερινής, της κοινωνικής και πολιτικής ζωής με τις αξίες της αλληλεγγύης και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων που με κόπο, αγώνες και θυσίες κατέκτησε η ανθρωπότητα.

 

Διαβάστε αναλυτικά τις παρεμβάσεις στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης:

Παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Παθητικότητα και Ξενοφοβία ή Ανθρωπιστική αλλά οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική?

Αντί να μιλάνε οι πολιτικοί για λύσεις ρεαλιστικές και βιώσιμες, βασισμένες σε μια ανθρωπιστική και οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική, με αξιοποίηση υπαρχόντων ευρωπαϊκών πόρων, αξιώνοντας και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - λύσεις που θα αποφορτίσουν την πίεση στην Ελλάδα-, παρασύρονται σε λαϊκιστικές προσεγγίσεις, προβάλλουν επικίνδυνες και ανεδαφικές προτάσεις που όχι μόνο θα εκθέσουν τη χώρα διεθνώς αλλά θα έχουν μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση προβλημάτων από την μετανάστευση στην Ελλάδα - για 309.000.000 ευρώ μίλησε η Επίτροπος κα Malmstrom- αλλά η Ελλάδα έχει απορροφήσει ελάχιστα και όσοι κυβέρνησαν τον τόπο έχουν ευθύνη γι’αυτό». Αυτό τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος μιλώντας στην Ολομέλεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση για την κατάσταση των μεταναστών στην Ελλάδα, την Πέμπτη 19 Απριλίου.

Δείτε την αντιπαράθεση Δ. Δρούτσα και Ν. Χρυσόγελου. Δείτε την παρέμβαση 1 λεπτού του Ν. Χρυσόγελου

500.000 πρόσφυγες από τη Συρία χρειάζονται στήριξη

Παρέμβαση του Ν. Χρυσόγελου κι άλλων Πράσινων ευρωβουλευτών στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. “H Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τα Κράτη -Μέλη χρειάζεται να αναλάβουν από κοινού μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και να προστατέψουν τα δικαιώματα των προσφύγων από την Συρία”, τόνισε στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη σχετική συζήτηση, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. “Πάνω από 500.000 πολίτες από την Συρία έχουν λάβει επίσημα καθεστώς πρόσφυγα ή έχουν ζητήσει να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες”. Δείτε το βίντεο.

Παρεμβάσεις – Επιστολές

                        Επιστολή στην Επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ μαζί με άλλους ευρωπαίους Πράσινους και συνάντηση μαζί της σχετικά με συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο κράτησης Αμυγδαλέζας

                        Απάντηση της Επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ

Στενά θα παρακολουθεί η ΕΕ τις ελληνικές αρχές με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών στα κέντρα κράτησης. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η ανθρωπιστική κατάσταση στα κέντρα κράτησης, καθώς και η μειωμένη πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου» τόνισε η Σεσίλια Μάλμστρομ απαντώντας στην επιστολή των Ευρωπαίων Πράσινων και του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας.

Ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μεταναστευτικό: Η αναποτελεσματικότητα της διοίκησης εκτρέφει την ξενοφοβία και τις ακραίες πολιτικές. Γραπτή ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα. Η ερώτηση έρχεται σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου ο Ν. Χρυσόγελος ουσιαστικά συνέδεσε τη σημερινή ανθρωπιστικά απαράδεκτη και κοινωνικά εκρηκτική κατάσταση γύρω από το θέμα, με την αναποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων που το διαχειρίζονται τόσα χρόνια. Επίσης, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις του μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας των Πρασίνων, στη ειδική συνεδρίαση για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIEBE) του Ευρωκοινοβουλίου, με την παρουσία του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ κ. Χρυσοχοϊδη

Συρία: Να προλάβουμε μια νέα ανθρωπιστική κρίση

Ενεργή παρέμβαση της Ευρώπης ζήτησε ο Νίκος Χρυσόγελος στο θέμα των προσφύγων από την Συρία προς την Ελλάδα Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία και η βίαιη καταστολή από το καθεστώς, προκαλούν το βίαιο εκτοπισμό και μετακινήσεις ανθρώπων. Περισσότερα από 20.000 υπολογίζονται έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και της καταστολής, ενώ πάνω από 1.200.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν εκτοπιστεί από τις περιοχές και τα σπίτια τους. Η χώρα μας αδυνατεί να ανταποκριθεί από μόνη της, παρά την κάποια οριακή βελτίωση των δομών της σε θέματα ασύλου. Στο ζήτημα απαιτείται ευρωπαϊκή πολιτική κι αλληλεγγύη.

Στα αζήτητα 4 εκατ. ευρώ για τους Σύριους πρόσφυγες;

Αν το ζητήσει η Ελλάδα, θα μπορούσε να της δοθεί χρηματοδοτική βοήθεια 4 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες από τη Συρία απαντάει η Κομισιόν, δια της αρμόδιας Επιτρόπου κας Malmström, στον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Τονίζει, επίσης, ότι η Επιτροπή «γνωρίζει πλήρως την απαράδεκτη κατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα» και ότι, από κοινού με άλλους εταίρους, υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση με χρηματοδοτική βοήθεια και με την παροχή εμπειρογνωσίας επί τόπου.

Επισκέψεις

Επίσκεψη "Πράσινων" ευρωβουλευτών και μελών του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα

Αντιπροσωπεία των πράσινων με επικεφαλής την Ρεμπέκα Χαρμς, συμπρόεδρο της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και με τη συμμετοχή πράσινων ευρωβουλευτών και στελεχών που ασχολούνται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισκέφθηκε το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Αν και η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με άλλα κέντρα, η αντιπροσωπεία σοκαρίστηκε ιδιαίτερα με το γεγονός της κράτησης μεγάλου αριθμού (ασυνόδευτων) παιδιών. Η αντιπροσωπεία ετοιμάζει επιστολή προς τους έλληνες υπουργούς που εμπλέκονται στο θέμα. Δείτε τo σχετικό βίντεο.

Συνέδρια

Ανάγκη για μία νέα μεταναστευτική πολιτική σε Ευρώπη και Ελλάδα

Το μεταναστευτικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο των πρωινών συζητήσεων του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Πρασίνων στην Αθήνα. Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι μεταναστών, κοινωνικοί λειτουργοί και εργαζόμενοι σε δομές πρόνοιας αναφέρθηκαν στην ανάγκη μίας νέας μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη η οποία θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Εκδηλώσεις

Ο διχασμός της κοινωνίας και η ρατσιστική βία είναι οι χειρότερες εκφράσεις της κρίσης

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετείχαν ενεργά στην Ευρωπαϊκή Αντιφασιστική Αντιρατσιστική Σιωπηλή Πορεία, από το Σύνταγμα έως την Ακρόπολη, που διοργανώθηκε το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά: Ένα από τα βασικά αιτήματα είναι η αλληλεγγύη, που δεν μπορεί να περιορίζεται μεταξύ κρατών ή να είναι υποχρέωση μόνο κάποιων φορέων και Οργανισμών. Ο Νίκος Χρυσόγελος υπέγραψε μαζί με εκατοντάδες άλλες προσωπικότητες και φορείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη σχετική διακήρυξη “Together in Europe for democracy, against racism, antisemitism and neo-Nazism! European mobilization against neo-Nazims in Greece !”.

Διαβάστε τη σχετική διακήρυξη.

Γεφυρώνοντας το κενό. Από τη νόμιμη διαμονή στην ιδιότητα του πολίτη

“Η χώρα μας χρειάζεται μια μεταναστευτική πολιτική που να είναι ανθρωπιστική, ρεαλιστική και συνεκτική, προς όφελος και των μεταναστών και των ελλήνων πολιτών. Δεν είναι δυνατόν παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας, μιλάνε ελληνικά, οι φίλοι και η ζωή τους είναι εδώ, να μην μπορούν να έχουν την ιδιότητα των πολίτη και την ελληνική ιθαγένεια. Να συλλαμβάνονται με κίνδυνο απέλασης αν και δεν έχουν που αλλού να πάνε. Δεν είναι δυνατόν να εφευρίσκονται γραφειοκρατικά εμπόδια και δικαιολογίες για να γίνονται “αόρατοι” οι φίλοι των παιδιών μας ή και τα παιδιά μας”, επισήμανε ο Ν. Χρυσόγελος, στην ημερίδα «Γεφυρώνοντας το κενό. Από τη νόμιμη διαμονή στην ιδιότητα του πολίτη» που διοργάνωσε το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων και την υποστήριξη του Ελληνικού Παραρτήματος του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Δικτύου (ENAR GREECE).

 Ο νεο-ναζισμός και η ξενοφοβία δεν προσφέρουν λύση

Στην αντιφασιστική μέρα δράσης 19 Γενάρη Αθήνα πόλη – αντιφασιστική και στην πορεία ενάντια στο νέο-ναζισμό και την ξενοφοβία που οργανώθηκε το Σάββατο 19 Ιανουαρίου συμμετείχαν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της Ιζαμπέλ Ντουράν, της Βελγίδας ευρωβουλευτού των Πράσινων και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου που συμμετείχε στην πορεία προσκεκλημένη του Νίκου Χρυσόγελου. Οι Οικολόγοι Πράσινοι απέναντι σε κάθε ρατσιστική, φασιστική και νεοναζιστική συλλογικότητα υπερασπίζονται τις ανθρώπινες αξίες και διεκδικούν μια ειρηνική, μη βίαιη κοινωνία όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι στις ευκαιρίες και στα δικαιώματα, ίσοι στην ελευθερία του λόγου και απαλλαγμένοι από το φόβο.

Πραγματοποίηση δυο συναντήσεων – συζητήσεων με εκπροσώπους φορέων για θέματα μεταναστών και προσφύγων, ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων αναλύθηκε η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα από την οπτική κάθε οργανισμού, αλλά κυρίως από τους εκπροσώπους των μεταναστευτικών κοινοτήτων. Ζητήματα όπως ιθαγένεια για την 2η γενιά μεταναστών, ρατσιστική βία, ξενοφοβία, περιορισμένη άσκηση των δικαιωμάτων των μεταναστών, δυσκολία πρόσβασης στην διαδικασία ασύλου, προβλήματα της διαδικασίας ασύλου, επιχειρήσεις σκούπα, κέντρα πρώτης υποδοχής, επιστροφές και άλλα, συζητήθηκαν εκτεταμένα και έγινε άμεση διασύνδεση με τις διεκδικήσεις που θα πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Διαβάστε αναλυτικά τις παρεμβάσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων:

 

Ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εκπαίδευση παιδιών Ρομά στο Νομό Καρδίτσας

Ερώτηση κατέθεσε ο Ν. Χρυσόγελος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των Ρομά στο Νομό Καρδίτσας

 

Παιδιά (Ρομά) ενός κατώτερου Θεού;

Τα μέτρα που λήφθηκαν από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας στην περίπτωση των παιδιών Ρομά στο νομό Καρδίτσας δε βοηθάνε στην αποτελεσματική κατάργηση του εκπαιδευτικού διαχωρισμού. Αυτό τόνισε στην απάντηση που έδωσε η Επίτροπος Reding, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκο Χρυσόγελο.

 

Για την φυλάκιση Τούρκου Αντιρρησία Συνείδησης

Ο Halil Savda συνελήφθη στις 24 Ιανουαρίου 2012, για να εκτίσει ποινή 100 ημερών επειδή «αποξενώνει τους ανθρώπους από το στρατό», σύμφωνα με το άρθρο 318 του τουρκικού ποινικού κώδικα, καθώς την 1η Αυγούστου 2006 εξέφρασε δημόσια την αλληλεγγύη του στους ισραηλινούς αντιρρησίες συνείδησης Itzik Shabbat και Amir Pastar, οι οποίοι είχαν φυλακιστεί επειδή αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον πόλεμο του Ισραήλ στον Λίβανο. Κοινή ερώτηση κατέθεσαν ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, και οι πράσινοι ευρωβουλευτές Raul Romeva i Rueda, Bart Staes, Franziska Keller, Heide Ruehle, Satu Hassi για τη σύλληψη και φυλάκιση του Τούρκου  αντιρρησία συνείδησης Halil Savda.

 

Πόσο επηρεάζουν οι περικοπές δαπανών τις δομές υποστήριξης των τυφλών πολιτών;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης κι Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) σε Θεσσαλονίκη κι Αθήνα, αλλά και η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, φέρνει υπόψη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος. Τα ΚΕΑΤ κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω της καθυστέρησης του διορισμού διοικητή, ενώ πρόσφατα έγινε γνωστό σχέδιο συγχώνευσής τους. Επιπρόσθετα, προβλήματα έχουν αναφερθεί και για τη λειτουργία της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης, λόγω ελλείψεων προσωπικού.

 

Εκδηλώσεις

Όχι στην Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης (ACTA)

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, συμμετείχε στην πρόσφατη κινητοποίηση της ομάδας των Πράσινων έξω από το κτήριο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, καθώς εντείνονται οι πιέσεις προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναλάβουν δράση ενάντια στην ACTA. Η ομάδα των Πράσινων εδώ και καιρό πραγματοποιεί εκστρατεία ενάντια στην συμφωνία, καθώς θεωρεί σκανδαλώδη την έλλειψη διαφάνειας σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξή της, ενώ προσπαθεί να πείσει τις υπόλοιπες πολιτικές ομάδες να λάβουν σοβαρά υπόψη την ολοένα αυξανόμενη ανησυχία των πολιτών σχετικά με την υιοθέτηση και εφαρμογή της. Δείτε το σχετικό βίντεο.

«African Rising»: Ένα όραμα για την Αφρική

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος φιλοξένησε την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες μια εκδήλωση για την Αφρική με τη συμμετοχή του NdabaMandela, συνιδρυτή, μαζί με τον άλλο εγγονό του Nelson Mandela, Kweku, του ιδρύματος "Africa Rising".

Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε: Καιρός για νέα προσέγγιση με κριτήριο την υγεία και κοινωνική συνοχή

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και υψηλή εκπροσώπηση στις 29 Μαίου 2012, εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την αιγίδα του Νίκου Χρυσόγελου, με θέμα "Εκσυγχρονίζοντας το παγκόσμιο σύστημα ελέγχου των ναρκωτικών - Μπορεί η ΕΕ να είναι στην πρωτοπορία;" Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Michel Kazatchkine, καθηγητής της ιατρικής, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας και ο Pavel Bem, μέλος του Κοινοβουλίου της Τσεχικής Δημοκρατίας και πρώην Δήμαρχος της Πράγας, που εκπροσώπησαν τη Παγκόσμια Επιτροπή για τη πολιτική των ναρκωτικών (Global Commission for Drug Policy). Συμμετείχαν, επίσης, ο διπλωμάτης Pierre Vimont, εκτελεστικός γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης υπό την λαίδη Άστον, η υποδιευθύντρια της μονάδας για τη πολιτική των ναρκωτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής PaolaTardioli- Schiavo και ο Danillo Balota συντονιστής διεθνών σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου παρακολούθησης των ναρκωτικών και της τοξικομανίας (EMCDDA).

Εδώ η απολογιστική έκθεση της συνάντησης http://dl.dropbox.com/u/64663568/library/IDPC-GCDP-report-modernising-the-global-drug-control-system-can-europe-lead.pdf

Ελλάδα: πρώτη σε εξοπλισμούς και τελευταία σε ανθρώπινα δικαιώματα

Η ετήσια έκθεση του EBCO προς την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάστηκε σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του Νίκου Χρυσόγελου ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα, νέα στοιχεία προέκυψαν για τις στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας. Δείτε το βίντεο.

Κάτω τα χέρια από τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών

Γροθιά στις ατομικές ελευθερίες των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος, την απόφαση της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου, με ευθύνη κυρίως των δύο μεγαλύτερων πολιτικών παρατάξεων, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών - Δημοκρατών, που με περισσή υποκρισία ανάβουν το πράσινο φως για την αμφιλεγόμενη συμφωνία ανταλλαγής ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ των προσωπικών δεδομένων των επιβατών αεροπορικών πτήσεων.

Δείτε το σχετικό βίντεο από την εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Ισχυρό μήνυμα από το Ευρωκοινοβούλιο Σεβασμός Ευρωπαϊκού Δικαίου - να δοθεί τέλος στην κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μορφών ζωής Κινητοποίηση των Πρασίνων Ευρωβουλευτών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στην Ολομέλεια της 10ης Μάη ψήφισμα το οποίο καλεί το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας - ΕΓΔΕ (EPO- European Patent Office) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξασφαλίσουν την απαγόρευση κατοχύρωσης με πατέντα των διαδικασιών γενετικής βελτίωσης των φυτών ή ζώων. Προηγουμένως, οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές είχαν διοργανώσει συμβολική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με σύνθημα «Όχι πατέντες στις μορφές ζωής» όπου συμμετείχε και ο Νίκος Χρυσόγελος.

Οι Πράσινοι «διαβάζουν» για την απελευθέρωση των μελών του συγκροτήματος Pussy Riot

Για την απελευθέρωση των μελών του συγκροτήματος Pussy Riot οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο διαβάζουν κείμενα μπροστά στην κάμερα, στο Στρασβούργο, στις 12 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας. Στη δράση συμμετείχαν οι πράσινοι ευρωβουλευτές Franziska Brantner, Helga Trüpel και Werner Schulz (Γερμανία), Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα), Rebecca Harms (Γερμανία, συμπρόεδρος της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο), Eva Lichtenberger και Ulrike Lunacek (Αυστρία). Οι πράσινοι ευρωβουλευτές διάβασαν ο καθένας/καθεμία αποσπάσματα κειμένων των μελών του συγκροτήματος από την απολογία τους στο ρωσικό δικαστήριο. Το βίντεο που φτιάχτηκε χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας αυτής καμπάνιας για την απελευθέρωση των μελών του γυναικείου πανκ συγκροτήματος. Η πρόταση των Πράσινων για να συμπεριληφθεί στην έκθεση για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας η απελευθέρωση τους υπερψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια του Δεκεμβρίου.

Δείτε το βίντεο με το «διάβασμα» των απολογιών των μελών του συγκροτήματος Pussy Riot. Δείτε φωτογραφίες από το διάβασμα των απολογιών των μελών του συγκροτήματος Pussy Riot.

 

Εκθέσεις - Τροπολογίες

Καταψήφισε την Συμφωνία ACTA το Ευρωκοινοβούλιο

                   Το Ευρωκοινοβούλιο καταψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία τη Συμφωνία ACTA με 478 ψήφους κατά και μόλις 39 ψήφους υπέρ. Είναι μια μεγάλη επιτυχία του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και της κοινωνίας των πολιτών. Είναι γνωστό πως η Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης, γνωστή ως ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) είναι προϊόν μη δημοκρατικών διαδικασιών, αφού δεν τέθηκε ποτέ σε δημόσιο διάλογο, ενώ απειλεί τις πολιτικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ιδιωτικότητα των χρηστών του Διαδικτύου και γενικότερα περιστέλλει τις διαδικτυακές ελευθερίες.

Παραβάσεις της CIA σε κράτη μέλη της Ε.Ε.

Την έκθεση της ευρωβουλευτού των Πράσινων Helene Flautre για το θέμα των μυστικών κέντρων κράτησης της CIA σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο, σε συνεδρίαση της ολομέλειας του στις 11.09.2012. Η εισήγηση, επισημαίνει ότι πέντε χρόνια μετά την ειδική έρευνα που έγινε από το Ευρωκοινοβούλιο, και παρά τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως, κυρίως για τη Ρουμανία, Πολωνία, Λιθουανία, Μεγάλη Βρετανία καθώς κι άλλες χώρες, η απόδοση ευθυνών ή η αποκατάσταση θυμάτων παραμένουν σε εκκρεμότητα. Επιπλέον, η εισήγηση κάνει συγκεκριμένες προτάσεις έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απόδοση ευθυνών. «Η ελληνική Βουλή, μια ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστούν για να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία για τις παραβάσεις της CIA, όπως εξάλλου ζητά και από την Ελλάδα η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου» τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος σε δήλωσή του.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε την προσπάθεια ορισμένων πολιτικών ομάδων να μειωθεί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με σημαντική πλειοψηφία υιοθέτησε την έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Flasikova Benova. Η έκθεση περιλαμβάνει πολλές από τις τροπολογίες και προτάσεις που είχαν καταθέσει οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο. Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε, επίσης, την έκθεση του Πράσινου ευρωβουλευτή Rui Tavares για την “ανανέωση της στρατηγικής της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα”, την “Ετήσια αναφορά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον κόσμο το 2011 και την Ευρωπαϊκή Πολιτική στο θέμα αυτό” καθώς και την έκθεση για το “πολυετές πλαίσιο για το Ευρωπαϊκό Γραφείο της ΕΕ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα για το 2013-2017 αποδεικνύοντας ότι παραμένει υπερασπιστής των θεμελιωδών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και γενετικοί πόροι: Αντιμετώπιση της βιοπειρατείας από το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεση της Πράσινης ευρωβουλευτού από την Γαλλία Catherine Grèze για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των γενετικών πόρων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η έκθεση περιγράφει το πρόβλημα και καθορίζει τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τους γενετικούς πόρους και τις παραδοσιακές γνώσεις στις φτωχότερες χώρες και περιοχές.

 

 

Διαβάστε αναλυτικά τις παρεμβάσεις στον τομέα της ισότητας φύλων:

                   Παρεμβάσεις στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το ευρωκοινοβούλιο για την ισότητα των φύλων και τη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων

Το Ευρωκοινοβούλιο με δυο σημαντικά κείμενα που αφορούν το ένα στην ισότητα των φύλων (έκθεση Sophia in 't Veld- A7-004/2012) και το δεύτερο “στις γυναίκες στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων” (έκθεση Sirpa Pietikainen – A7-0029/2012) καλεί σε ενδυνάμωση των πολιτικών ισότητας των φύλων και αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στη λήψη αποφάσεων και στις διοικήσεις επιχειρήσεων.

Δείτε σε βίντεο την τοποθέτηση του Ν. Χρυσόγελου στην ολομέλεια.

                   Εκθέσεις

                   Ανάγκη ενσωμάτωσης της αρχής για την ισότητα των φύλων στις ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση

Το θέμα της γυναικείας απασχόλησης σε πράσινες θέσεις εργασίας και σε υπηρεσίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απασχόλησε την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, που υιοθέτησε τελικά δύο σχετικές εκθέσεις της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων. Η πρώτη έκθεση σχετικά με το ρόλο των γυναικών στην πράσινη οικονομία (2012/2035(INI), A7-0235/2012) αναγνωρίζει την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης ως βασικό συστατικό στοιχείο της βιώσιμης οικονομίας και – κατά συνέπεια – την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των γυναικών στην εργασία και στην πρόσβαση σε φυσικούς πόρους ως βασικό συστατικό της πράσινης οικονομίας. Η δεύτερη έκθεση σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των γυναικών στον τομέα των υπηρεσιών (2012/2046(INI), A7-0246/2012) επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση και τα επονομαζόμενα μέτρα λιτότητας οδήγησαν στη μείωση των μέτρων υπέρ της ισότητας των φύλων και αποτελούν πρόσθετο εμπόδιο για την εφαρμογή της αρχής της ισότητας των φύλων. Ο Νίκος Χρυσόγελος επισημαίνει ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας για τις γυναίκες και η ισότητα των φύλων είναι κινητήριες δυνάμεις για βιώσιμη ευημερία, πράσινη οικονομία και κοινωνική συνοχή.

 

Διακηρύξεις

                   Ισότητα των φύλων στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων

                   Στόχος του «συνασπισμού 50/50» οι ευρωεκλογές του 2014

                   Μια πολύ σημαντική πολιτική διακήρυξη υπέγραψαν στις 21 Νοεμβρίου, πάνω από πενήντα ευρωβουλευτές, προερχόμενοι από πέντε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Τη διακήρυξη υπέγραψε και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

                  

Ακροδεξιά

 

  • Παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ευρώπη

Ο ρατσισμός και ο εθνικισμός δολοφονούν. Είναι γεγονός ότι η κρίση αύξησε την εκλογική επιρροή των ακροδεξιών και νεοναζιστών στην Ελλάδα. Αλλά η κρίση δεν δικαιολογεί από μόνη της την άνοδο ακροδεξιών, αφού και σε άλλες χώρες που δεν βιώνουν την κρίση εμφανίζεται άνοδος των ακροδεξιών, ρατσιστικών και νεοναζιστικών δυνάμεων. Οι κυβερνήσεις αλλά και η Κομισιόν που παρακολουθούσαν αδιάφορες την έκρηξη ρατσιστικών και μισαλλόδοξων απόψεων επέτρεψαν την ανάπτυξη των ακροδεξιών και νεοναζί.

Ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε την ονομασία αίθουσας του Ευρωκοινοβουλίου ως «αίθουσα Παύλου Φύσσα», ως ένδειξη μνήμης και τιμής σε έναν αντιφασίστα που έχασε τη ζωή του από τους ακροδεξιούς νεοναζί. Ζήτησε, επίσης, η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο να δημιουργήσουν ένα Παρατηρητήριο και μια Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων όπου θα καταγράφονται και θα μελετώνται εγκλήματα μίσους και ρατσισμού στο σύνολο της Ευρώπης, καθώς και να διεξαχθεί πανευρωπαϊκή έρευνα σε βάθος για τις πηγές χρηματοδότησης ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων σε κάθε χώρα.

Στη Ελλάδα οι ακροδεξιές και νεοναζιστικές δυνάμεις έχουν μεγάλη ιστορία, αλλά απέκτησαν σημαντική δύναμη στο γόνιμο έδαφος της κρίσης και λανθασμένων πολιτικών από το ελληνικό πολιτικό σύστημα και την τρόικα. Μπορεί να καταλαβαίνουμε τις συνθήκες που δημιουργούν το έδαφος για άνοδο της ακροδεξιάς. Ναι, πρέπει να αλλάξει η πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής που είναι κοινωνικά άδικη και καταστροφική. Όμως, η οικονομική και κοινωνική κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ενίσχυση νεοναζιστικών αντιλήψεων, αφού κι άλλες χώρες βιώνουν την κρίση χωρίς να υπάρχει αυξημένη παρουσία ακροδεξιών και νεοναζί. Εξάλλου, παρόμοιες αντιλήψεις εμφανίζονται με σημαντική επιρροή και σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν κοινωνική κρίση.

Δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και σύμφωνα με τις κατηγορίες της δικαιοσύνης αλλά και στοιχεία της κοινωνίας των πολιτών ευθύνεται για επιθέσεις και πολλούς τραυματισμούς και δολοφονίες μεταναστών. Στη Γερμανία μεταξύ των εκατοντάδων θυμάτων ρατσιστικής βίας από νεοναζί από το 1990 και μετά, βρίσκεται άλλος ένας Έλληνας, ο Θ. Βουλγαρίδης.

Ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, ο νεοναζισμός και η μισαλλοδοξία βλάπτουν σοβαρά τις κοινωνίες. Αρκεί κάποιος να ακούσει τους ακροδεξιούς στο Ευρωκοινοβούλιο για να καταλάβει ότι η αύξηση του αριθμού τους όχι μόνο δεν θα βοηθήσει τις κοινωνίες σε κρίση αλλά θα στοχοποιήσει περισσότερο αυτούς που χρειάζονται αλληλεγγύη και βοήθεια για να βγουν από τον αποκλεισμό και την κρίση.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Last modified on Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014 13:48