Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010 18:35

Όχι στην προσωπική και επαγγελματική εξόντωση του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα

Written by
Rate this item
(0 votes)
Ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο Ευρωκοινοβούλιο

Μια πρωτοφανή περίπτωση άδικης και επικίνδυνης αντιμετώπισης δημοσιογράφου από τα ελληνικά δικαστήρια, φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο Στρατής Μπαλάσκας, γνωστός δημοσιογράφος στην «Ελευθεροτυπία», αρχισυντάκτης στην τοπική εφημερίδα «Εμπρός» της Μυτιλήνης και αντιπρόσωπος για το Β. Αιγαίο στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, καταδικάστηκε από το Εφετείο Αιγαίου σε αποζημίωση ύψους 185.000 ευρώ, δεκαπλάσια από εκείνη που είχε επιδικάσει το Πρωτόδικο Δικαστήριο.

Στο επίμαχο ρεπορτάζ, ο Στρατής Μπαλάσκας είχε αναπαραγάγει κατηγορητήριο της Εισαγγελίας του Ναυτοδικείου Πειραιά σύμφωνα με το οποίο έξι λιμενικοί είχαν παραπεμφθεί ενώπιον του Πενταμελούς Ναυτοδικείου Πειραιά, για να δικαστούν, και ήδη κάποιοι από αυτούς καταδικάστηκαν. Αξίζει να επισημανθεί πως ακόμα και η έφεση κατά της απόρριψης της αγωγής σε βάρος του καταγγέλλοντος πολίτη απερρίφθη επειδή οι καταγγελίες έγιναν δεκτές ως αληθείς!

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Ως δημοσιογράφος επί πολλά χρόνια αλλά και ως ενεργός πολίτης γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο σημαντική είναι η ελευθερία του Τύπου και η δυνατότητα κριτικής σε πράξεις κρατικών λειτουργών. Περιπτώσεις όπως αυτή του Στρατή Μπαλάσκα δείχνουν ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε ακόμα πολλά βήματα για να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα αυτά για όλους, και στην πράξη. Χρειάζεται λοιπόν επαγρύπνηση ώστε η δικαστική προστασία κάποιων δικαιωμάτων να μη μετατρέπεται σε δικαστική προσβολή της ελευθερίας του Τύπου»

 


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

 

Θέμα:  Προστασία της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (1) επισημαίνει την καταδίκη του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα από δευτεροβάθμιο ελληνικό δικαστήριο σε αποζημίωση 185.000 ευρώ προς κρατικούς λειτουργούς για πράξεις των οποίων είχε ασκήσει κριτική σε δημοσίευμά του.  Απόφαση άλλου ελληνικού δικαστηρίου για το ίδιο περιστατικό έχει δεχθεί την ακρίβεια των περιστατικών που ανέφερε ο δημοσιογράφος στο δημοσίευμά του.

Οι ενώσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων εκφράζουν ανησυχία ότι τέτοιες δικαστικές αποφάσεις υπονομεύουν τόσο την ελευθερία του Τύπου, όσο και τη δυνατότητα των πολιτών να ασκούν κριτική στη δημόσια διοίκηση και να προστατεύονται από αυθαιρεσίες δημόσιων λειτουργών.

Οι ελευθερίες αυτές κατοχυρώνονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο βάσει του άρθρου 9 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (2) και του άρθρου 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (3).

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Είναι ενήμερη για το περιστατικό; Θεωρεί τέτοιες διώξεις δημοσιογράφων συμβατές με τις υποχρεώσεις των κρατών μελών από τις ανωτέρω διεθνείς συμβάσεις;
  • Παρακολουθεί περιστατικά που δημιουργούν απειλές για την ελευθερία του Τύπου σε χώρες μέλη;

 

  1. http://www.poesy.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=633:2010-07-15-10-43-44&catid=32:news&Itemid=4
  2. http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Pages/Language.aspx?LangID=grk
  3. http://www.europarl.europa.eu/charter/pdf/text_el.pdf

Read 1119 times