Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010 13:51

Αγνοεί η Κομισιόν το Ευρωκοινοβούλιο για την απαγόρευση χρήσης κυανίου

Written by
Rate this item
(0 votes)
Μεγάλα ερωτήματα για το αν και με ποια κριτήρια και διαδικασία απέρριψε η Κομισιόν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Από πανηγυρικές ανακοινώσεις των λόμπυ των μεταλλευτικών επιχειρήσεων έγινε γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να πάρει πρωτοβουλίες για να ανταποκριθεί στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της 5ης Μαΐου, που ζητούσε την πλήρη απαγόρευση της μεταλλείας με τη χρήση ενώσεων κυανίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ψήφισμα αυτό είχε γίνει δεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, με 488 ψήφους υπέρ, 48 κατά και 57 αποχές. Η πρόταση ψηφίσματος ήταν μια πρωτοβουλία Ούγγρων Ευρωβουλευτών, οι οποίοι συνεργάστηκαν αρχικά με τον Μιχάλη Τρεμόπουλο εκ μέρους του Ευρωπαίων Πράσινων και εν συνεχεία κατάφεραν από κοινού να πείσουν Ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου.

Για την ευρωπαϊκή πολιτική για την κυάνωση αλλά και για συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης κυανίου σε ορυχεία της Βουλγαρίας που απειλούν με ρύπανση και τον Έβρο, έχει καταθέσει ερωτήσεις προς την Επιτροπή ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Τρεμόπουλος. Στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις επενδυτικών σχεδίων μεταλλουργίας με κυάνιο, που προς το παρόν έχουν σταματήσει χάρη στις αντιδράσεις των κατοίκων και σε δικαστικές προσφυγές.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, αποφάσεις ευρωπαϊκών οργάνων να ανακοινώνονται από λόμπυ οικονομικών συμφερόντων, πριν την επίσημη παρουσίαση τους», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ακόμη πιο ανησυχητικό όμως είναι όταν, αντί για πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος, η Κομισιόν επιμένει στη συνέχιση μιας από τις πιο επικίνδυνες και καταστροφικές πρακτικές στη βιομηχανία. Αντί για αναβάθμιση του ρόλου του ευρωκοινοβουλίου, αγνοεί ένα περιβαλλοντικό ψήφισμά του με μια από τις ισχυρότερες πλειοψηφίες στην ιστορία του. Αντί για ανοικτές διαδικασίες και διαβούλευση με την Κοινωνία των Πολιτών, αποφασίζει με παρασκηνιακές διαδικασίες και με αδιευκρίνιστα  κριτήρια».

 

 

Read 1187 times