Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010 17:32

Προς αποτελεσματικότερη συλλογή και επεξεργασία αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Written by
Rate this item
(0 votes)

Έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου για την επικαιροποίηση της σχετικής Οδηγίας

Εισηγητής για τους Πράσινους ο Μιχάλης Τρεμόπουλος

 Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε Έκθεση για την επικαιροποίηση της Οδηγίας για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, με σημαντικές τροπολογίες του ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλου.

Κεντρικά σημεία της Έκθεσης είναι η αντιμετώπιση των παράνομων εξαγωγών αποβλήτων που πραγματοποιούνται με το προκάλυμμα της επαναχρησιμοποίησης και η αύξηση του στόχου συλλογής στο 85% με ξεχωριστούς στόχους για μικρές συσκευές και λαμπτήρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιέχουν υδράργυρο. Ταυτόχρονα, η Έκθεση εμπλέκει περισσότερο το λιανεμπόριο στα συστήματα συλλογής, επιτρέποντας στους πολίτες να επιστρέφουν χωρίς κόστος πολύ μικρές ηλεκτρικές συσκευές σε καταστήματα, κάτι σημαντικό προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτές -και οι επικίνδυνες ουσίες που περιέχουν- παραμένουν έξω από τα κοινά οικιακά απόβλητα.

Εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας των Πρασίνων στη σχετική συζήτηση ήταν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Έγιναν δεκτές πολλές από τις τροπολογίες που κατέθεσε, εκτός από τις προτάσεις για εισαγωγή ενός επικαιροποιημένου ορισμού για το τι θεωρείται «επικίνδυνη ουσία», ο οποίος να περιλαμβάνει και τα νανο-υλικά.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε μετά τη συνεδρίαση:

"Είμαι ευτυχής που η επιτροπή Περιβάλλοντος έλαβε σαφή θέση για φιλόδοξους, ουσιαστικούς και αποτελεσματικούς στόχους συλλογής, ψηφίζοντας ως στόχο ανακύκλωσης το 85% των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Και επειδή όλα όσα συλλέγονται χωριστά οφείλουν να υποβάλλονται σε κατάλληλη διαχείριση, η εποχή της ανεξέλεγκτης απόρριψης, καύσης ή ακόμη και παράνομης εξαγωγής αυτών των συχνά επικίνδυνων αποβλήτων σύντομα θα έχει τελειώσει.

Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η Επιτροπή Περιβάλλοντος ζητά χωριστούς στόχους συλλογής μικρών συσκευών και λαμπτήρων και θέλει να εμπλέξει περισσότερο το λιανεμπόριο και τους πολίτες προκειμένου να υπόκεινται σε κατάλληλη διαχείριση μικροσυσκευές που σήμερα εύκολα καταλήγουν στο σκουπιδοτενεκέ.

Είμαι, τέλος, πολύ ικανοποιημένος που επιτέλους αντιμετωπίζουμε την εντελώς απαράδεκτη κατάσταση των παράνομων εξαγωγών ηλεκτρονικών αποβλήτων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Στο μέλλον, δεν θα είναι δυνατή η εξαγωγή αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες με παραπλανητική ένδειξη ότι προορίζονται δήθεν για «επαναχρησιμοποίηση», όταν ο εν λόγω εξοπλισμός ούτε είναι κατάλληλος για επαναχρησιμοποίηση ούτε προορίζεται για κάτι τέτοιο. Είναι πια καιρός να σταματήσουν οι αφρικανικές χώρες να αποτελούν τη χωματερή των επικίνδυνων αποβλήτων της Ευρώπης. "

 

Read 883 times