Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010 13:57

Από την Κύπρο στο Ευρωκοινοβούλιο

Written by
Rate this item
(0 votes)
Ερωτήσεις των Οικολόγων Πράσινων για τον υγρότοπο της λίμνης Παραλιμνίου και την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία. Συνεργασία με τους Κύπριους Πράσινους.

Δύο ακόμη κυπριακά θέματα φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ερωτήσεις του Μιχάλη Τρεμόπουλου κατατέθηκαν, για τις οικιστικές και περιβαλλοντικές πιέσεις στον υγρότοπο της λίμνης Παραλιμνίου και για το σχέδιο ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία.

  • Η λίμνη Παραλιμνίου, νότια της Αμμοχώστου, είναι από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Κύπρου. Αποτελεί βασικό οικότοπο για το απειλούμενο κυπριακό νερόφιδο Natrix natrix cypriaca και αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές και πιέσεις. Λίγο πριν την ανακήρυξή της ως περιοχής NATURA 2000, το περασμένο καλοκαίρι, η κυπριακή κυβέρνηση επέτρεψε την οικοδόμηση εντός του υγροτόπου σε 304 οικόπεδα μιας και μόνο εταιρίας, ενώ εξαίρεσε από τη ζώνη προστασίας το βόρειο τμήμα της λίμνης. Για το θέμα αυτό, η Ε.Ε. έχει προειδοποιήσει ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
  • Η Πλατεία Ελευθερίας είναι από τα πιο εμβληματικά σημεία της Λευκωσίας, εκεί ακριβώς όπου συναντιέται η παλιά με τη νέα πόλη. Έχει προγραμματιστεί ολική ανακατασκευή της σε δύο επίπεδα, με τους πεζούς να κυκλοφορούν περίπου όπως στις υπόγειες διαβάσεις της Ομόνοιας. Οι κατασκευές θα επισκιάσουν τελείως τα ενετικά τείχη και τον προμαχώνα, που βρίσκονται εκεί από τον 16ο αιώνα.

Οι ερωτήσεις κατατέθηκαν σε συνεργασία με το κυπριακό πράσινο κόμμα των Οικολόγων -Περιβαλλοντιστών, στα πλαίσια των αντίστοιχων εκστρατειών τους. Ως μόνος Πράσινος ευρωβουλευτής από τη Ν.Α. Ευρώπη, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος καλύπτει στο ευρωκοινοβούλιο θέματα πράσινου ενδιαφέροντος από μια ευρύτερη περιοχή που υπερβαίνει κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα. Προηγούμενες ερωτήσεις του για κυπριακά θέματα, αφορούσαν την προστασία του βιοτόπου στη χερσόνησο του Ακάμα, καθώς και τη δίωξη εναντίον του Τουρκοκύπριου αντιφρονούντα Μουράτ Κανακλί.

«Με ανησυχία διαπιστώνω ότι και η Κύπρος αντιγράφει δυστυχώς κάποιες από τις χειρότερες πλευρές της ελληνικής πραγματικότητας», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Στα πλαίσια του πράσινου κινήματος, συμπαρατασσόμαστε με όλους όσους αγωνίζονται για το σεβασμό στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Τα θέματα αυτά, άλλωστε, δεν αποτελούν πια εσωτερική υπόθεση κάθε χώρας, αλλά έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση».

 

(ακολουθούν τα κείμενα των δύο ερωτήσεων)

 

Θέμα:  Προστασία της Λίμνης Παραλιμνίου στην Κύπρο

Η Λίμνη Παραλιμνίου είναι φυσική λίμνη γλυκού νερού στο ανατολικό μέρος της Κύπρου, κοντά στο Παραλίμνι της επαρχίας Αμμόχωστου. Διακρίνεται από έντονη εποχικότητα, καθώς γεμίζει με νερά το χειμώνα ενώ το καλοκαίρι η στάθμη πέφτει αισθητά, αν και διατηρούνται μεμονωμένοι νερόλακκοι. Είναι σημαντικός υγρότοπος της Κύπρου με σπάνια είδη πανίδας. Στη λίμνη εντοπίζεται ο μεγαλύτερος από τους τρεις κυπριακούς πληθυσμούς του σπάνιου ενδημικού υπο-είδους νερόφιδου Natrix natrix cypriaca. Πρόκειται για είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος και προτεραιότητας, η διατήρηση του οποίου επιβάλλει τον καθορισμό Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (1).

Η ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη στις όχθες τις λίμνης, παρά την ακαταλληλότητα του εδάφους, έχει οδηγήσει τον εύθραυστο πληθυσμό του νερόφιδου στα πρόθυρα της εξαφάνισης(2). Για αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ τον Ιούλιο του 2008 απέστειλε Αιτιολογημένη Γνώμη στην Κυπριακή Κυβέρνηση. Το Μάρτιο του 2009, η Κυπριακή Κυβέρνηση επέτρεψε την οικοδόμηση σε 304 οικόπεδα εντός της έκτασης της Λίμνης, που ανήκαν σε μια και μόνο εταιρεία. Μόλις το καλοκαίρι του 2009, η Κυπριακή Κυβέρνηση προχώρησε στο χαρακτηρισμό της Λίμνης ως Περιοχής Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (SCI), ενταγμένης στο δίκτυο Natura 2000, αν και το βόρειο τμήμα της λίμνης έμεινε εκτός των ορίων προστασίας. Το Νοέμβριο του 2009, η Επίτροπος Διοίκησης της Κύπρου δημοσίευσε εμπεριστατωμένη έκθεση για το θέμα, δικαιώνοντας τα αιτήματα των τοπικών οικολογικών οργανώσεων(3). Στις 30 Ιανουαρίου 2010, η κ. Barbara Helfferich, εκπρόσωπος για το Περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι δεν θεωρεί ικανοποιητικά τα μέτρα που έχει λάβει η Κυπριακή Κυβέρνηση και πως η Επιτροπή θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της προσφυγής(4).

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που διατύπωσε η κ. Helfferich στον κυπριακό τύπο;

2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η δικαστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει;

(1) Περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ του περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε για την εναρμόνιση με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ.

(2) Η περιοχή αντιμετωπίζει και πολλά ακόμη προβλήματα, όπως: διεξαγωγή αγώνων motocross, ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών, παράνομη άντληση νερού, παράνομες συλλήψεις ή θανατώσεις νερόφιδων από ψαράδες, κλπ.

(3) http://theopemptou.com/portal/index.php?option=com_docman&task=doc_details&gid=313&Itemid=156

(4) http://www.cyprus-mail.com/cyprus/cyprus-has-failed-protect-grass-snake/20100130

 

 

Θέμα:  Ανακατασκευή της Πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία

Η Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε σημείο που παραδοσιακά αποτελούσε την είσοδο από τις νεότερες συνοικίες προς την παλιά περιτειχισμένη πόλη. Χώρος ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, περιλαμβάνει ενετικές οχυρώσεις του 16ου αιώνα, καθώς και αιωνόβιο δέντρο δρυός που εκτιμάται ότι βρίσκεται εκεί από το 18ο αιώνα. Η κυπριακή κυβέρνηση και ο Δήμος Λευκωσίας έχουν εξαγγείλει ριζική ανακατασκευή της πλατείας σε δύο επίπεδα, δηλώνοντας ότι θα επιδιώξουν για την εκτέλεσή του ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αειφόρου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Οργανώσεις της κυπριακής Κοινωνίας των Πολιτών, μεταξύ των οποίων ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων, διαμαρτύρονται (1), (2) ότι τα σχέδια του έργου προσβάλλουν το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον του χώρου, και ζητούν ριζικό ανασχεδιασμό τους. Επισημαίνουν επίσης (3), (4), (5) ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένη Μελέτη Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς παραμένουν ανεκπλήρωτοι οι όροι που είχαν τεθεί από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης το 2007, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ ολοκληρωμένη δημόσια διαβούλευση αναφορικά με τη σκοπιμότητα και τη βασική φιλοσοφία του έργου, όπως την απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία (6).

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Αν η προώθηση του έργου ανακατασκευής της Πλατείας Ελευθερίας χωρίς την τελική έγκριση της Μελέτης Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι συμβατή με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 85/337/ΕΟΚ για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημόσιων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον.

2. Αν, υπό τις συνθήκες αυτές, το συγκεκριμένο έργο είναι επιλέξιμο για συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.

 

(1)     http://www.aiwnobia.org/d-20091228dt-plateleftherias.html , http://www.aiwnobia.org/d-20100104e-dl-plateleftherias.html

(2)     http://www.aiwnobia.org/o-20100224platelefthereias-f.html

(3)     http://www.aiwnobia.org/o-20100202platelefthereias-f.html

(4)     Κ. Γεωργίου, στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ 27.12.2009  http://www.aiwnobia.org/e-20091227platelefthereias-f.html

(5)     Κ. Γεωργίου, στον ΠΟΛΙΤΗ 31.12.2009  http://www.aiwnobia.org/e-20091227platelefthereias-f.html

(6)     http://www.ikypros.com/cgibin/hweb?-A=26312&-V=ikypros&w

Read 1050 times