Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 15:06

Το περιαστικό περιβάλλον δεν είναι οικόπεδο για "αξιοποίηση"

Written by
Rate this item
(0 votes)
Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο για το Λόφο της Περάνθης στην Άρτα

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι την υπόθεση της διάνοιξης οδικού άξονα στην προστατευόμενη περιοχή του λόφου  της Περάνθης κοντά στην Άρτα.

Το έργο, που πρόκειται να συγχρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους του Π.Ε.Π. Ηπείρου, προωθείται με πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων. Η διάνοιξη του δρόμου, αποτελεί πιθανότατα το πρώτο βήμα για την κλασσική «αξιοποίηση» του λόφου της Περάνθης, με τους γνωστούς τρόπους που ταλαιπωρούν το περιβάλλον σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.  Ήδη ο δήμαρχος Αρταίων έχει μιλήσει για δημιουργία ξενώνα σε συνδυασμό με το υπάρχον τουριστικό περίπτερο, ενώ έχουν γίνει και εκτεταμένοι αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων. Τοπικές μάλιστα πρωτοβουλίες καταγγέλλουν ότι υπάρχουν σχέδια για τρία τουλάχιστον ξενοδοχεία στο λόφο και ότι η διάνοιξη του δρόμου αποτελεί το πρώτο βήμα για τον κατασκευαστικό οργασμό. Τονίζουν επίσης ότι δεν έγινε σχεδόν καθόλου διαβούλευση και ότι το έργο εξυπηρετεί σχεδόν αποκλειστικά την εύκολη πρόσβαση των αυτοκινήτων στο δάσος, αφού ο οικισμός της Λιμίνης έχει ήδη σύνδεση με την Άρτα με πολύ πιο βατή διαδρομή.

Ο λόφος της Περάνθης, ανατολικά της Άρτας, ανήκει στη Ζώνη Περιβαλλοντικού Ελέγχου του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού, υγροτόπου RAMSAR,  περιοχής NATURA 2000  και Ζώνης Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά. Αποτελεί το φυσικό σύνδεσμο των παράκτιων υγροτόπων του Αμβρακικού με τον ορεινό όγκο της Πίνδου, λειτουργώντας παράλληλα ως  χώρος επαφής με τη φύση και ήπιας αναψυχής για τους κατοίκους της Άρτας και των γύρω περιοχών.

Στην ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο, τίθενται υπόψη της Κομισιόν οι καταγγελίες της τοπικής «Πρωτοβουλίας για την Προστασία της Φύσης και των Δημόσιων Χώρων» και καλείται ο αρμόδιος επίτροπος να εξετάσει λεπτομερέστερα τη σκοπιμότητα του έργου και τη συμβατότητα του σχεδιασμού με το καθεστώς προστασίας της περιοχής και του τοπίου, ενόψει και της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης.

«Το περιαστικό περιβάλλον είναι πολύτιμος φυσικός πόρος και όχι οικόπεδο για εργολαβική αξιοποίηση», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι πιέσεις στα δάση και οι αποχαρακτηρισμοί πρέπει επιτέλους να σταματήσουν. Έχω αγωνιστεί επί πολλά χρόνια για την προστασία του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό να στηρίξουμε ανάλογους αγώνες παντού όπου υπάρχει πρόβλημα. Αυτός είναι άλλωστε ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε και την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, την Κυριακή».

 

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)

 

Θέμα: Διάνοιξη οδικού άξονα σε προστατευόμενη περιοχή στην Ήπειρο.

Ο λόφος της Περάνθης, ανατολικά της Άρτας, ανήκει στη Ζώνη Περιβαλλοντικού Ελέγχου του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού, υγροτόπου RAMSAR,  περιοχής NATURA 2000  (κωδ.GR21100O4) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά (1). Τοπίο σημαντικής περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας, ο λόφος αποτελεί το φυσικό σύνδεσμο των παράκτιων υγροτόπων του Αμβρακικού με τον ορεινό όγκο της Πίνδου.  Λειτουργεί επίσης ως περιαστικός χώρος ήπιας αναψυχής για τους κατοίκους της Άρτας και των γύρω περιοχών.

Πρόσφατα ο Δήμος Αρταίων, επικαλούμενος την επικοινωνία με τον οικισμό της Λιμίνης, αποφάσισε τη διάνοιξη οδικού άξονα με χάραξη εντός της προστατευόμενης περιοχής, που θα ακολουθεί την κορυφογραμμή του λόφου υποβαθμίζοντας το τοπίο. Το έργο  θα συγχρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους του Π.Ε.Π. Ηπείρου.

Πρωτοβουλίες πολιτών αντιτείνουν ότι η επικοινωνία Άρτας-Λιμινίου καλύπτεται ήδη επαρκώς με την υπάρχουσα εθνική οδό Ε951 Αντίρριου-Άρτας-Ιωαννίνων (2). Επισημαίνουν δηλώσεις του δημάρχου Άρτας για προώθηση επενδυτικών σχεδίων τουριστικών εγκαταστάσεων στην προστατευόμενη περιοχή (3), θεωρώντας ότι το οδικό έργο αποτελεί κατάτμηση ευρύτερου σχεδίου προκειμένου να παρακαμφθεί η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Καταγγέλλουν επίσης προπαρασκευαστικές πράξεις για τα σχέδια αυτά, όπως αλλαγή νομικού καθεστώτος χρήσεων γης. Θεωρούν τέλος ότι η απαραίτητη δημόσια διαβούλευση για τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περιορίστηκε σε τυπικές και προσχηματικές διαδικασίες, ενώ δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση για την αναγκαιότητα του έργου.

 

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

 

  • Αν είναι ενήμερη για τη σχεδιαζόμενη επέμβαση μεγάλης κλίμακας στη συγκεκριμένη προστατευόμενη περιοχή διεθνούς και ευρωπαϊκής σημασίας.
  • Αν, ενόψει και της συγχρηματοδότησης του έργου από την Ε.Ε., σκοπεύει να εξετάσει λεπτομερέστερα τη σκοπιμότητά του και τη συμβατότητα του σχεδιασμού με το καθεστώς προστασίας της περιοχής και του τοπίου.

 

(1) http://epirus.dasi-ydata.gr/4portal/files/006/preveza/docs/genika_stoixeia_amvrakikou.doc

(2) http://indy.gr/newswire/dimopratisan-neo-aytokinitodromo-mesa-sto-ethniko-parko-ambrakikoy-dromos-artas-liminis

(3) http://politikokafeneio.com/Forum/viewtopic.php?p=169985

 

 

Read 1239 times