Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010 12:37

Για ένα "πράσινο χαλινάρι" στις χρηματαγορές

Written by
Rate this item
(0 votes)
Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου  στο ευρωκοινοβούλιο για τα «παράγωγα»

Το  θέμα των παράγωγων χρηματοπιστωτικών  προϊόντων και της αποτελεσματικής  ρύθμισης των αγορών τους, φέρνουν  στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι  Πράσινοι.

Με  ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου  επισημαίνεται ο ρόλος προϊόντων  όπως τα «Ασφάλιστρα έναντι Κινδύνου Χρεοκοπίας» (C.D.S) στην τελευταία διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και η χρήση τους ως βασικών εργαλείων στις πρόσφατες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον των πιο αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης, και ιδιαίτερα εναντίον της ελληνικής οικονομίας με τη διόγκωση των spread στα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου.

Παρουσιάζονται  επίσης οι προτάσεις που έχουν  κατατεθεί από το διεθνές πράσινο  κίνημα για ισχυρή και αποτελεσματική ρύθμιση των αγορών τους, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος για αποσταθεροποίηση της οικονομίας και να τεθούν φραγμοί στην καταχρηστική «αξιοποίησή» τους από κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Το  ερωτήματα του ευρωβουλευτή των  Οικολόγων Πράσινων προς την Κομισιόν, αφορούν τις ρυθμίσεις που  σκοπεύει να ενσωματώσει στην υπό  διαμόρφωση Οδηγία για τις Χρηματαγορές, καθώς και το κατά πόσο θα επιδιώξει αποτελεσματικές ρυθμίσεις και σε διεθνές επίπεδο.

«Οι χρηματαγορές έχουν  φθάσει σήμερα να λειτουργούν  ως ανεξέλεγκτα γραφεία  στοιχημάτων, όπου συχνά κρίνεται η τύχη ολόκληρων χωρών», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η συζήτηση για τους κανόνες λειτουργίας τους, οφείλει πρώτα από όλα να ορθώσει απόλυτους φραγμούς στην καταστροφική αυτή τάση. Σε μια τέτοια κατεύθυνση, το πράσινο κίνημα έχει έγκαιρα καταθέσει μια σειρά ριζοσπαστικές και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις. Η οικονομία είναι βιώσιμη μόνο όταν κινείται στα πλαίσια που της καθορίζουν το περιβάλλον και η ανάγκη για κοινωνική συνοχή».

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μιχάλης Τρεμόπουλος         6982 689868

Γιάννης Παρασκευόπουλος  6979 952070 



(ακολουθεί ολόκληρο  το κείμενο της ερώτησης)

Θέμα:   Ρύθμιση των αγορών παραγώγων χρηματοπιστωτικών προϊόντων

Την τελευταία  διετία, παράγωγα χρηματοοικονομικά  προϊόντα όπως τα Ασφάλιστρα έναντι Κινδύνου Χρεοκοπίας (C.D.S.) έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην κατάρρευση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ε.Ε. και τις Η.Π.Α., που αποτέλεσε την απαρχή της οικονομικής κρίσης των ημερών μας. Τα ίδια προϊόντα, ως μηχανισμοί διαμόρφωσης των spread για τα επιτόκια δανεισμού, αποτέλεσαν βασικό εργαλείο των πρόσφατων κερδοσκοπικών επιθέσεων εναντίον χωρών της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία (1). Σε μελέτες και δημοσιεύματα (2) έχουν επισημανθεί τόσο η αδιαφάνεια που εμπεριέχουν, όσο και οι «συστημικοί κίνδυνοι» που συνδέονται με την εκτεταμένη χρήση τους.  Σε πολλές χώρες οι φορολογούμενοι  έχουν επιβαρυνθεί με υπέρογκα ποσά για τη διάσωση τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών που κινδύνευσαν με κατάρρευση. Ιδιαίτερα σε χώρες με ήδη υψηλά δημόσια ελλείμματα, οι δαπάνες αυτές δημιούργησαν σοβαρότατα δημοσιονομικά προβλήματα.. Από αρκετές πλευρές έχει ζητηθεί αυστηρή ρύθμιση των χρηματαγορών, με φορολόγηση αντίστοιχη με το «συστημικό κίνδυνο» που αντιπροσωπεύει κάθε προϊόν, ειδικές διαδικασίες αδειοδότησής τους, περιορισμούς στις συναλλαγές, δικαιοδοσία αναστολής της διαπραγμάτευσής τους σε ειδικές περιπτώσεις, ή και ολική κατάργηση της πρακτικής του short selling στην οποία βασίζεται η δημιουργία τους (3).

Ερωτάται  η Ευρωπαϊκή επιτροπή:

1. Αν αναγνωρίζει  τους κίνδυνους για την ευρωπαϊκή  και παγκόσμια οικονομία από  την ανεξέλεγκτη εμπορία παράγωγων  χρηματοπιστωτικών προϊόντων χωρίς  επαρκή ρύθμιση και εμπορία των αγορών τους.

2. Αν σκοπεύει  να περιλάβει τις ανωτέρω περιγραφόμενες  πρακτικές στις ρυθμίσεις της  υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκής οδηγίας  για τις χρηματαγορές.

3. Αν εξετάζει  το ενδεχόμενο να επιδιώξει  αντίστοιχες ρυθμίσεις και σε  διεθνές επίπεδο, στα πλαίσια οργανισμών και φόρουμ όπως το G-20.

  1. http://www.ft.com/cms/s/0/e7168fc6-1740-11df-94f6-00144feab49a.html?nclick_check=1
  2. http://www.boell.de/economysocial/economy/economy-5947.html
http://www.europeangreens.org/cms/default/dokbin/253/Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.





Read 1438 times