Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010 14:48

Πρόταση της Κομισιόν για απαγόρευση–υπό προϋποθέσεις- του διεθνούς εμπορίου του ερυθρού τόνου του Ατλαντικού

Written by
Rate this item
(0 votes)
  • Θετική κρίνεται η ριζική στροφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Σχετική ερώτηση είχαν καταθέσει οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο

Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, σε μια ριζική στροφή πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως προτείνει να ασκήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέσεις ώστε εντός του επομένου έτους να αρχίσει να ισχύει απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου του ερυθρού τόνου του Ατλαντικού. Αυτή η αλλαγή στάσης αποτελεί μια θετική εξέλιξη στην κατεύθυνση της προστασίας του ερυθρού τόνου του Ατλαντικού από εξαφάνιση.

Οι επιφυλάξεις, ωστόσο, παραμένουν γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά η απαγόρευση να τεθεί σε ισχύ το Νοέμβριο και ύστερα από την εξέταση νέων δεδομένων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν καταθέσει στις 19 Ιανουαρίου σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ρωτώντας την Κομισιόν ποιά μέτρα και ποιές διαπραγματευτικές θέσεις σκοπεύει να υιοθετήσει για τη διάσκεψη στο πλαίσιο της Συνθήκης CITES1 προκειμένου να διασωθεί το απειλούμενο αυτό είδος. Η απάντηση της Κομισιόν εκκρεμεί.

Ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Με ικανοποίηση βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αλλάζει τακτική υπό την πίεση των επιστημονικών δεδομένων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων και να προτείνει την αποτελεσματική προστασία του ερυθρού τόνου. Η αλλαγή στάσης της Κομισιόν στο θέμα αυτό αποτελεί θετικό πρώτο δείγμα γραφής για την κα Δαμανάκη ως νέα Επίτροπο Αλιείας. Το ζήτημα περνά τώρα στα κράτη μέλη. Ελπίζουμε να μην υπονομεύσουν την πρόταση της Επιτροπής αλλά αντίθετα να πιέσουν και στα διεθνή φόρουμ προκειμένου να αποτραπεί η διολίσθηση του ερυθρού τόνου προς εξαφάνιση»

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε στις 19 Ιανουαρίου


Θέμα: Απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου του ερυθρού τόνου

Η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση των Τονοειδών  του Ατλαντικού (ICCAT) συναντήθηκε  πρόσφατα στο Ρεσίφε της Βραζιλίας. Εκεί αποφασίστηκε να μειωθεί η ετήσια ποσότητα αλίευσης ερυθρού τόνου  στους 13 500 μετρικούς τόνους για το 2010, σε σύγκριση με τους 22 000 του 2009. Ωστόσο μία τέτοια απόφαση μόνο καταδικαστική μπορεί να είναι για το μέλλον του ερυθρού τόνου, καθώς τα σχετικά επιστημονικά στοιχεία συνηγορούν υπέρ της συνολικής παύσης της αλιείας αυτού του είδους, προκειμένου να έχει πιθανότητες ανάκαμψης έως το 2019. Επίσης, η περίοδος αλίευσης ζωντανού ερυθρού τόνου από τους στόλους γρι-γρι μειώθηκε σε ένα μήνα, ο οποίος όμως εξακολουθεί να συμπίπτει με την αναπαραγωγική περίοδο, δηλαδή από 15 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα με διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως το WWF(1) και η Greenpeace(2), αλλά και το FAO(3), η μόνη ελπίδα σωτηρίας πλέον για τον ερυθρό τόνο είναι η απαγόρευση του διεθνούς του εμπορίου μέσω της καταχώρησης του στο Παράρτημα Ι της σύμβασης CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας), που θα αποφασιστεί στο Κατάρ το Μάρτιο του 2010.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια μέτρα  και ποιες διαπραγματευτικές  θέσεις σκοπεύει να υιοθετήσει για  τη διάσκεψη στο πλαίσιο της CITES προκειμένου  να διασωθεί το απειλούμενο αυτό είδος;

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

1. http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=619:2009-11-17-10-46-44&catid=70:2008-09-16-12-10-46&Itemid=90

2. http://www.greenpeace.org/greece/marine-reserves/news/save-tuna

3. http://www.panda.org/what_we_do/footprint/smart_fishing/sustainable_fisheries/bluefin_tuna/?184061/UN-experts-back-proposal-for-bluefin-tuna-trade-ban

Read 1211 times Last modified on Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2010 14:50