Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010 00:23

Παρέμβαση για τους αντιρρησίες συνείδησης της Τουρκίας από τους Οικολόγους Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο

Written by
Rate this item
(0 votes)

Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της παραβίασης των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στην Τουρκία. Αφορμή για την ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν, υπήρξε η σύλληψη του αντιρρησία  συνείδησης Enver Aydemir που κρατείται σε τουρκικές στρατιωτικές φυλακές από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ιδιαίτερο στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι ο ίδιος αντιρρησίας συνείδησης έχει φυλακιστεί ξανά το 2007 για αρκετούς μήνες, πάλι για την άρνησή του να υπηρετήσει τον τουρκικό στρατό.

Στη γραπτή ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων αναφέρεται στη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής.Ένωσης, που κατοχυρώνει ρητά το δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης και την εναλλακτική θητεία. Η Χάρτα αποτελεί πλέον μέρος του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», στοιχείο που υποχρεώνει την Κομισιόν να περιλάβει τα δικαιώματα των Τούρκων αρνητών στράτευσης στην ατζέντα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα.

Η ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου συμπίπτει χρονικά με το τελευταίο ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας, όπου τονίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει το δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης, να καθιερώσει εναλλακτική κοινωνική θητεία και να καταργήσει τη νομοθεσία που επιτρέπει συνεχείς επαναλαμβανόμενες ποινικές διώξεις εναντίον των αντιρρησιών.

«Σε όλες τις χώρες, η άρνηση στράτευσης δεν είναι μόνο ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και ουσιαστική συνεισφορά στην υπόθεση της ειρήνης», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι αντιρρησίες συνείδησης στην Τουρκία αγωνίζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες για να σταματήσει  η ασφυκτική κυριαρχία του στρατού στην κοινωνία τους, και αξίζουν όλη μας την αλληλεγγύη. Ως αντίπαλοι κάθε εθνικισμού, τους διαβεβαιώνουμε ότι το μήνυμα ειρήνης που μας στέλνουν μέσα από τις στρατιωτικές φυλακές, βρίσκει ανταπόκριση και στη δική μας χώρα».

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

 

Θέμα:  δικαιώματα αντιρρησιών συνείδησης

Στις 24.12.2009 ο Τούρκος αντιρρησίας συνείδησης Enver Aydemir συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη και έκτοτε κρατείται σε τουρκικές στρατιωτικές φυλακές. Ο κ. Aydemir είχε ήδη εκτίσει ποινή φυλάκισης για την άρνησή του να υπηρετήσει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, επικαλούμενος λόγους θρησκευτικής συνείδησης και η σύλληψή του έγινε στα πλαίσια δεύτερης ποινικής δίωξης για την άρνησή του αυτή.

Το δικαίωμα άρνησης στράτευσης για λόγους συνείδησης προβλέπεται ρητά στο άρθρο 10.2 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η προσαρμογή της Τουρκίας στο κεκτημένο αυτό, αποτελεί βασικό περιεχόμενο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων ως υποψήφιας χώρας.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Σε τι σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση από την Τουρκία της  Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, και ειδικά την αναγνώριση του δικαιώματος για άρνηση της στρατιωτικής θητείας και τη θεσμοθέτηση της εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας;
  2. Τι ενέργειες έχει κάνει ή πρόκειται να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αρνητών στράτευσης στην Τουρκία;
Read 1008 times