Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010 10:04

Στο Ευρωκοινοβούλιο από τους Οικολόγους Πράσινους η πορεία του ερυθρού τόνου προς την εξαφάνιση

Written by
Rate this item
(0 votes)

Την ανησυχία των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την πορεία εξαφάνισης του ερυθρού τόνου, από τα σημαντικότερα αλιεύματα παγκοσμίως, μεταφέρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Αφορμή για την ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων προς την Κομισιόν, αποτέλεσε πρόσφατη απόφαση διεθνούς επιτροπής για περιορισμένη και ανεπαρκή μικρή μείωση στην προβλεπόμενη ποσότητα αλίευσής του, την ώρα που διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace και το WWF, αγωνίζονται για ολική παύση της αλιείας του, προκειμένου να έχει πιθανότητες ανάκαμψης έως το 2019. Ολικό μορατόριουμ στην αλιεία του ερυθρού τόνου έχει ζητήσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ζητά από την Κομισιόν να προωθήσει αποτελεσματικά το αίτημα να καταχωρηθεί ο ερυθρός τόνος στο σχετικό κατάλογο της σύμβασης CITES για το εμπόριο των απειλούμενων ειδών, προκειμένου να απαγορευθεί η διεθνής εμπορία του. Η ευκαιρία δίνεται με τη διάσκεψη των χωρών που συμμετέχουν στη σύμβαση, τον ερχόμενο Μάρτιο στο Κατάρ.

«Είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, δε μπορούν να είναι αντικείμενο πολιτικών ισορροπιών», δήλωσε ο  Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η παγκόσμια αλιεία πρέπει να  μπει επιτέλους σε βιώσιμη τροχιά, και η Ευρώπη οφείλει να δείξει ουσιαστική πολιτική βούληση, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο. Περιμένουμε από την κ. Δαμανάκη, που θα χειρίζεται ως Ευρωπαία Επίτροπος τα θέματα της αλιείας, να κάνει άμεσα αυτό που είναι αναγκαίο».



Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 


Απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου του ερυθρού τόνου

Η Διεθνής Επιτροπής  για τη Διατήρηση των Τονοειδών  του Ατλαντικού (ICCAT) συναντήθηκε πρόσφατα στο Ρεσίφε της Βραζιλίας. Εκεί αποφασίστηκε να μειωθεί η ετήσια ποσότητα αλίευσης ερυθρού τόνου στους 13.500 μετρικούς τόνους για το 2010, σε σύγκριση με τους 22.000 του 2009.  Ωστόσο μία τέτοια απόφαση μόνο καταδικαστική μπορεί να είναι για το μέλλον του ερυθρού τόνου, καθώς τα σχετικά επιστημονικά στοιχεία συνηγορούν σε συνολική παύση της αλιείας αυτού του είδους προκειμένου να έχει πιθανότητες ανάκαμψης έως το 2019. Επίσης, η περίοδος αλίευσης ζωντανού ερυθρού τόνου από τους στόλους γρι-γρί μειώθηκε σε ένα μήνα, ο οποίος όμως εξακολουθεί να συμπίπτει με την αναπαραγωγική περίοδο, δηλαδή από 15 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα με διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως το WWF(1) και η Greenpeace(2), αλλά και ο FAO(3), η μόνη ελπίδα σωτηρίας πλέον για τον  ερυθρό τόνο είναι η απαγόρευση του  διεθνούς του εμπορίου μέσω της καταχώρησης  του στο Παράρτημα Ι της  σύμβασης CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας), που θα αποφασιστεί στο Κατάρ τον Μάρτιο του 2010.

Με βάση τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερωτάται:

Ποια μέτρα και ποιες διαπραγματευτικές θέσεις σκοπεύει να υιοθετήσει για τη διάσκεψη στο πλαίσιο της CITES προκειμένου να διασωθεί το απειλούμενο αυτό είδος;

Read 770 times