Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 12:11

Κοινή συνέντευξη ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΥ & ΖΟΖΕ ΜΠΟΒΕ

Written by
Rate this item
(0 votes)

 ΜΟΡΦΕΣ  ΔΡAΣΗΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο Πράσινος αγροτοσυνδικαλιστής και ευρωβουλευτής Ζοζέ Μποβέ, με αφορμή της κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ελλάδα και την κρίση του γεωργικού τομέα.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε: "Θεωρούμε απαράδεκτο το ότι δεν έχουμε προσκληθεί στο διάλογο που πραγματοποιείται για τα αγροτικά, παρόλο που έχουμε καταθέσει έγκαιρα αναλυτικές προτάσεις. Οι αγρότες αγωνίζονται για την επιβίωσή τους ακριβώς επειδή απέτυχε η αγροτική πολιτική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μεταξύ 2000 και 2008 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 20% περίπου ενώ την ίδια περίοδο στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 16%.
 
Λέμε, λοιπόν, ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ:
- της επιβίωσης των αγροτών
- της κοροϊδίας όλων των κυβερνήσεων
- της χημικοσυντηρούμενης γεωργίας
- των πελατειακών σχέσεων και  της διαφθοράς
 
Λέμε  ένα μεγάλο ΝΑΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΩΝ:
- της ποιοτικής γεωργίας
- των δικτύων παραγωγών καταναλωτών  για απευθείας διακίνηση προϊόντων
- της στήριξης των πληθυσμών  της υπαίθρου
- των νέων μορφών δράσης που  ενώνουν και δε διχάζουν την  κοινωνία".
 
Σύμφωνα με τον  Ζοζέ Μποβέ, η προβληματική κατάσταση στην ευρωπαϊκή γεωργία είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής επιλογής που ήθελε τις τιμές των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων να εναρμονίζονται με τις παγκόσμιες τιμές και παράλληλα να αποσυνδέονται οι αποζημιώσεις από την παραγωγή. Τα προβλήματα θα ενταθούν ενόψει του 2013 και της διαφαινόμενης προοπτικής κατάργησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Όσον αφορά  τις ελληνικές αγροτικές κινητοποιήσεις ο Ζοζέ Μποβέ εξέφρασε τη συμπαράστασή του και τόνισε ότι οι αγρότες  δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο τρόπο  για να απεργήσουν και να προβάλλουν τα αιτήματα τους και έτσι είναι  υποχρεωμένοι να καταλήγουν σε μορφές δράσης που να τους επιτρέπουν να ακουστεί η φωνή τους. "Αυτό που έλεγα πάντα στους Γάλλους αγρότες" είπε ο Μποβέ, "είναι το να υιοθετούν τέτοιες μορφές δράσης που να οδηγούν σε συναίνεση της κοινωνίας και όχι να την απομακρύνουν".
 
Η συνέντευξη έχει βιντεοσκοπηθεί και το οπτικό υλικό είναι στη διάθεσή δημοσιογράφων και τηλεοπτικών σταθμών, στον παρακάτω σύνδεσμο:

ftp://epavvideoget:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./epavvideo/TV/ET3/20100127-ET3-Jose_Bove.mpg

 

Read 989 times Last modified on Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 12:15