Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010 16:50

Δε δεσμεύτηκε για τα μεταλλαγμένα και τα κλωνοποιημένα ζώα!

Written by
Rate this item
(0 votes)

 

Ερωτήσεις του Μ. Τρεμόπουλου στη σημερινή ακρόαση του υποψήφιου Επιτρόπου Υγείας και Τροφίμων
 
Γενικόλογος και χωρίς καμιά διάθεση να αποκαλύψει την πολιτική που θα ακολουθήσει εμφανίστηκε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου ο υποψήφιος Επίτροπος Υγείας και Τροφίμων κ. JohnDalli.
Τα ζητήματα της προστασίας της φύσης και των πολιτών από τα μεταλλαγμένα καθώς και της κυκλοφορίας τροφίμων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα έθεσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, που συμμετέχει στην κοινοβουλευτική Επιτροπή περιβάλλοντος, ασφάλειας τροφίμων και δημόσιας υγείας.
Μόνο στο θέμα της μεταφοράς των ζώων, ο υποψήφιος Επίτροπος έδωσε την απάντηση ότι σύντομα θα υπάρξει πρωτοβουλία για σχετική νομοθεσία.
Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής Μ. Τρεμόπουλος έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:
«Χρειαζόμαστε επειγόντως μια αναθεωρημένη νομοθεσία σχετικά με τις μεταφορές των ζώων. Επίσης χρειαζόμαστε συγκεκριμένη νομοθεσία για να αποτρέψουμε την κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους. Τι θα κάνετε γι’ αυτά;
Επίσης, επειδή υπάρχει η εκτίμηση, σχετικά με τα μεταλλαγμένα, ότι η διάσπαση του αντικειμένου και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς -ΓΤΟ από τη Δ/νση Περιβάλλοντος στη Δ/νση Υγείας έγινε για να μειωθεί ο έλεγχος, ερωτώ: πως θα διασφαλίσετε ότι όλες οι περιβαλλοντικές παράμετροι (ιδίως οι συνέπειες στη βιοποικιλότητα) αλλά και οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις από την είσοδο στην αγορά των ΓΤΟ θα ενσωματωθούν αποτελεσματικά στον σχεδιασμό και στη διαχείριση των κινδύνων;»
Μετά τις ανεπαρκείς απαντήσεις του υποψήφιου Επιτρόπου, ο Μ. Τρεμόπουλος επανήλθε με πιο πιεστικά ερωτήματα:
«Επειδή δεν απαντήσατε στα ερωτήματά μου, επανέρχομαι σχετικά με τα μεταλλαγμένα, καθώς φαίνεται ότι δεν παίρνετε υπόψη σας ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών είναι αντίθετη στους ΓΤΟ. Πως θα διασφαλίσετε το δικαίωμα των καταναλωτών να κάνουν ενημερωμένες επιλογές όταν πρόκειται για τρόφιμα που έχουν παραχθεί από ζώα που έχουν τραφεί με ΓΤΟ; Θα αναλάβετε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σχετικά με την υποχρεωτική σήμανση των τροφίμων; Θα πάρετε υπόψη σας τους κινδύνους για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα από τη διακίνηση των ΓΤΟ;»
Η απάντηση του κ. Dalli ήταν και πάλι γενικόλογη και αρκέστηκε στο ότι θα μελετήσει τα θέματα και θα διαβουλευτεί με όλες τις πλευρές.

 

Read 986 times