Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009 09:04

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να ανεβάσει τον πήχη για τους στόχους της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης

Written by
Rate this item
(0 votes)

 Πολλές  οι θετικές διαστάσεις του ψηφίσματος του  Ευρωκοινοβουλίου σχετικά  με τη στάση της  ΕΕ στην Κοπεγχάγη. Υιοθετήθηκαν κρίσιμες τροπολογίες  των Πράσινων. Επισκιάζεται όμως από την άρνηση να προχωρήσει η ΕΕ σε εγχώριες μειώσεις κατά 40% καθώς και τη δυνατότητα ένταξης έργων πυρηνικής ενέργειας στους διεθνείς μηχανισμούς.

 Μόλις 17 ημέρες πριν την έναρξη της καθοριστικής Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα  στην Κοπεγχάγη, το Ευρωκοινοβούλιο  κάλεσε με ψήφισμά του την ΕΕ να επιδείξει φιλόδοξη στάση στις διαπραγματεύσεις. Πιο συγκεκριμένα το ψήφισμα μεταξύ άλλων ζητά δέσμευση για χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών με 30 δις ετησίως από το 2020 και τονίζει τις προτάσεις των επιστημόνων για την ανάγκη μείωσης των εκπομπών των ανεπτυγμένων χωρών κατά τουλάχιστον 25-40%.
 Στο ψήφισμα  υιοθετήθηκαν και τροπολογίες της  Ομάδας των Πράσινων που τόνιζαν:
  • την ανάγκη για μια νομικά δεσμευτική συμφωνία μέσα στο 2010,
  • την προτεραιότητα στη συντήρηση φυσικών δασών και στη μη-εμπορική αναδάσωση
  • τις θετικές επιπτώσεις στην υγεία και στην επίτευξη των Στόχων της Χιλιετίας από μια παγκόσμια Συμφωνία για το κλίμα
  • τα δικαιώματα ιθαγενών πληθυσμών

 

 Τα κύρια  αρνητικά σημεία της ψηφοφορίας ήταν πως:
  • Δεν πέρασε η πρόταση των Πράσινων που καλούσε την ΕΕ σε μειώσεις εγχώριων εκπομπών κατά 40% το 2020 η οποία μάλιστα καταψηφίστηκε από το σύνολο της Σοσιαλιστικής Ομάδας
  • Παρέμεινε η δυνατότητα έργων πυρηνικής ενέργειας να ενταχθούν στους διεθνείς μηχανισμούς, κάτι που υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

 
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε «Η Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης δεν θα αποτελεί αποτυχία μόνο αν οδηγήσει σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα προστατεύει το παγκόσμιο κλίμα σύμφωνα με τις προτάσεις των επιστημόνων. Υπάρχει ακόμα περιθώριο η ΕΕ να σταθεί πρωτοπόρος στην παγκόσμια προσπάθεια υιοθετώντας έστω και μονομερώς πραγματικά φιλόδοξες και ουσιαστικές μειώσεις εκπομπών»

 

Read 1011 times