Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009 13:17

Αποτυχία η εφαρμογή του Σχεδίου για τη σωτηρία της Κορώνειας. Έκθετος ο Ψωμιάδης

Written by
Rate this item
(0 votes)


Να αναληφθεί νέα πιο αξιόπιστη πρωτοβουλία σε εθνικό και όχι σε νομαρχιακό επίπεδο, ζητά ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλος.

 Να σταματήσει πια τα επικοινωνιακά δάκρυα και να απολογηθεί για τις αποτυχημένες πολιτικές του ζητά από τον Π. Ψωμιάδη ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλος και δηλώνει ότι έχει γίνει πλέον εμφανές σε όλους όσους ασχολούνται με την πολύπαθη υπόθεση της Κορώνειας ότι οι προσπάθειες της διοίκησης του τηλε-νομάρχη για τη σωτηρία της στέφθηκαν από απόλυτη αποτυχία!
 
Το Αναθεωρημένο Σχέδιο έπαιρνε υπόψη του την οικολογική κριτική που είχε ασκηθεί στο προηγούμενο Σχέδιο και πρότεινε μια συγκεκριμένη ακολουθία παρεμβάσεων και έργων που χρειαζόταν προσεκτική και συντονισμένη εφαρμογή, αν και δεν έλειπαν τα προβλήματα και οι αμφισβητήσεις. Ο Μ. Τρεμόπουλος και ως Νομαρχιακός Σύμβουλος είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο ένα τόσο δύσκολο πακέτο έργων και παρεμβάσεων θα μπορούσε να έρθει εις πέρας σε νομαρχιακό επίπεδο και μάλιστα με μια τέτοια διοίκηση. Δυστυχώς επαληθεύτηκε. Σήμερα αποκαλύπτεται πλέον σε όλο της το μεγαλείο η παταγώδης αποτυχία για μια σωστή εφαρμογή των προβλεπόμενων και συμφωνημένων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργων και παρεμβάσεων.  
 
Κατ’ αρχάς, κανένα από τα αίτια της υποβάθμισης της λίμνης δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί. Ούτε η ρύπανση από βιομηχανικές, αστικές και αγροτικές ουσίες αντιμετωπίστηκε, ούτε η κατανάλωση νερού μειώθηκε, ούτε επαρκή αγροπεριβαλλοντικά μέτρα εφαρμόστηκαν. Αυτά όμως ήταν προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από την ΕΕ ώστε να εγκρίνει τη χρηματοδότηση, με καταληκτική ημερομηνία μάλιστα του χρηματοδοτικού προγράμματος το Δεκέμβρη του 2010. Συνεπώς, χωρίς αυτά δεν πρόκειται να έρθουν χρήματα στη χώρα μας για τα υπόλοιπα έργα του Αναθεωρημένου Σχεδίου (Μάστερ Πλαν). Έτσι, τα έργα που κουτσά στραβά και με αδιαφάνεια μπόρεσε να ξεκινήσει η Νομαρχία μένουν μετέωρα, τόσο χρηματοδοτικά όσο και περιβαλλοντικά. Κι αυτό γιατί, αν τελικά κατασκευαστούν χωρίς να έχουν αντιμετωπιστεί τα αίτια της υποβάθμισης, τότε μπορεί να προξενήσουν πολύ μεγαλύτερο κακό και να αφήσουν την περιοχή σε πολύ χειρότερη κατάσταση από εκείνη που τη βρήκε ο κ. Ψωμιάδης. Η κυριότερη επίπτωση θα είναι να υποβαθμιστεί δραστικά η ποιότητα και η ποσότητα και της γειτονικής Βόλβης, μέσω της μεταφοράς τοξικών μικροφυκών και άλλων επικίνδυνων ουσιών από την ενωτική τάφρο που ανακατασκευάζεται και μείωση των νερών της για να γεμίσει η Κορώνεια μέσω της εκτροπής δύο χειμάρρων, γεγονός που θα καθιστούσε τις πρωτοβουλίες της Νομαρχίας όχι απλά αναξιόπιστες αλλά καταστροφικές.
 
Αλλά και τα άλλα έργα (βαθιά ενδιαιτήματα, περιμετρική τάφρος, προϋγρότοπος) παρουσιάζουν καθυστερήσεις ή ακόμη και παράτυπες αλλαγές στην εφαρμογή τους, που έχουν ήδη καταγγελθεί από το Μ. Τρεμόπουλο στον αρμόδιο εισαγγελέα([1]) και στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Παράδειγμα αποτελούν τα βαθιά ενδιαιτήματα, που θα κατασκευαστούν τελικά στα δυτικά αντί στα βαθύτερα ανατολικά της λίμνης, με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε χωματουργικά έργα -που αφήνουν τεράστια περιθώρια για εργολαβικά κέρδη- και να μην είναι και τόσο βαθιά και η λίμνη να παραμείνει ρηχή, κινδυνεύοντας να ξεραθεί πάλι ανά πάσα στιγμή.
 
"Με αυτά τα δεδομένα", δηλώνει ο Μ. Τρεμόπουλος, "το ρεζιλίκι της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο. Η μόνη λύση για να μην παρασυρθεί η νέα κυβέρνηση από τους ολέθριους χειρισμούς Ψωμιάδη είναι να ζητήσει συγγνώμη και να δηλώσει ότι δεν θα προχωρήσει στα έργα ούτε και θα κάνει χρήση των ευρωπαϊκών χρημάτων, αλλά θα επανέλθει με ένα νέο σχέδιο, εθνικής προτεραιότητας, που θα διαθέτει αυτή τη φορά συγκεκριμένα εχέγγυα σοβαρότητας και αξιοπιστίας. Μόνο έτσι ίσως πειστούν οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες να μας εμπιστευτούν και πάλι".
 
 


[1] Υπόψη του εισαγγελέα έχουν τεθεί ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα έργα διαμόρφωσης υγροτόπου και βαθέων ενδιαιτημάτων, όπως και με εκείνα της ενωτικής τάφρου, αλλά και με τη ρύπανση από βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες. Για τις τελευταίες ήδη έχει εκδοθεί το πόρισμα ενώ για τα υπόλοιπα έργα αναμένονται σύντομα τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας.

 

Read 898 times Last modified on Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009 13:22