Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011 13:05

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ!

Written by
Rate this item
(0 votes)

Φώτο ΚορώνειαΧαστούκι  σε Ψωμιάδη και ΥΠΕΚΑ

Η παραπομπή  της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό  Δικαστήριο για τη ρύπανση της λίμνης Κορώνειας, ύστερα από σύσταση  του Επιτρόπου, αρμόδιου για το περιβάλλον, Γιάνες Ποτότσνικ, ήταν κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα  οι Οικολόγοι Πράσινοι και ιδιαίτερα ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, με πολλαπλές ερωτήσεις και υπομνήματα προς το ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν.

Η κακοδιοίκηση, οι καθυστερήσεις και οι ανατροπές του Σχεδίου Αποκατάστασης είχαν  τεκμηριωθεί έγκαιρα και οι εκκλήσεις για

αναθεώρηση ήταν έντονες προς την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο ωστόσο, επέλεξε να υποστηρίξει τις επιλογές ενός αποτυχημένου εκπροσώπου της αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Ψωμιάδης δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι «όλα πάνε καλά» και ότι «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μας δίνουν συγχαρητήρια», ενώ κατηγορούσε όσους του ασκούσαν κριτική. Τώρα που οι καταγγελίες επιβεβαιώθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο τι έχει να πει; Είμαστε βέβαιοι ότι κατά την προσφιλή του τακτική θα ρίξει αλλού τις ευθύνες, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι πολλά από τα μέτρα του Σχεδίου Αποκατάστασης, για το οποίο η χώρα μας είχε ζητήσει ενίσχυση από το Ταμείο Συνοχής, εξακολουθούν να μην έχουν τεθεί σε εφαρμογή, ενώ οι περισσότεροι από τους όρους που τέθηκαν για τη χρηματοδότηση δεν έχουν τηρηθεί. Έτσι, όπως αναμέναμε και όπως είχαμε δηλώσει από πέρυσι ότι θα γίνει, η Επιτροπή αποφάσισε να μην ανανεώσει, προς το παρόν, τη συγχρηματοδότηση για το σχέδιο δράσης στη λίμνη και τονίζει πως «λόγω ασήμαντης προόδου μέχρι τώρα», αποφάσισε την προσαγωγή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε ότι «αποτελεί ένα ακόμη περιστατικό πολιτικού εξευτελισμού της χώρας μας, το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν εισακουστεί οι αγωνιώδεις εκκλήσεις μας προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Έστω και αυτή τη στιγμή, απευθύνω έκκληση προς την κ. Μπιρμπίλη και προς τον Πρωθυπουργό για να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή προτίθεμαι βεβαίως να βοηθήσω και εγώ και το κόμμα μου. Δεν ωφελεί τώρα να θρηνούμε αλλά πρέπει να αναλάβουμε άμεσα νέες πρωτοβουλίες. Και πρώτα από όλα θα πρέπει να αναληφθεί μια πρωτοβουλία από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για την κήρυξη της περιοχής Κορώνειας - Βόλβης ως περιοχής κατεπείγουσας εθνικής προτεραιότητας για την εφαρμογή οικολογικών παρεμβάσεων και ενός ολοκληρωμένου οικολογικού προτύπου παραγωγής».

Read 1251 times Last modified on Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011 13:34