Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010 11:54

Υπάρχουν λεφτά για πράσινες επενδύσεις στην Αυτοδιοίκηση

Written by
Rate this item
(0 votes)

Πραγματοποιήθηκε χθες 23/8/2010 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ η παρουσίαση του βιβλίου του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου «Χρηματοδοτικά εργαλεία για “πράσινες” επενδύσεις στην Αυτοδιοίκηση», με την παρουσία αυτοδοικητικών παραγόντων και ενεργών πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Στην έκδοση η οποία έχει και τη λογική του ελεύθερου λογισμικού και διατίθεται στο Ίντερνετ, γίνεται μια προσπάθεια συνοπτικής και σφαιρικής παρουσίασης των χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα για την


Αυτοδιοίκηση, τους νέους Δήμους και τις εκλεγμένες Περιφέρειες, για “πράσινες” επενδύσεις, με στόχο τη βιώσιμη περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.

Βασίζεται στην εμπειρία ενός χρόνου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη συμμετοχή του Μιχάλη Τρεμόπουλου -με την ιδιότητα του αντιπροέδρου- στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο οποίος δήλωσε:

«Να λοιπόν που αποδεικνύουμε ότι τελικά λεφτά υπάρχουν! Αρκεί να έχουμε όραμα για ένα δημιουργικό μέλλον και επεξεργασμένο σχέδιο μετασχηματισμού των πόλεων και των περιφερειών μας. Μέσα στις συνθήκες της κρίσης, γνωρίζουμε ότι το έργο των νέων αυτοδιοικητικών αρχών είναι ακόμη πιο δύσκολο. Σίγουρα, πολλά ζητήματα μπορούν να λυθούν και χωρίς λεφτά. Αρκεί να μπουν και οι πολίτες στο προσκήνιο και να μπορέσουμε με αισιοδοξία να αναβαθμίσουμε τις πόλεις μας, να ανασυγκροτήσουμε τις περιφέρειες, να ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας. Δεν προσφέρουμε μαγικές λύσεις. Παρουσιάζουμε ένα χρήσιμο «εργαλείο», που να συνδυάζει ένα εκτενές ευρετήριο προγραμμάτων και χρηματοδοτικών ευκαιριών για τους ΟΤΑ, καθώς και χρήσιμες πηγές, συνδέσεις και επαφές. Η Αυτοδιοίκηση έχει να παίξει ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο την επόμενη δεκαετία σε ό,τι αφορά την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, την ενεργειακή αυτονομία από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη δημιουργία πράσινων δικτύων μεταφορών αλλά και τη προώθηση ενός διαφοροποιημένου παραγωγικού μοντέλου με έμφαση στα τοπικά προϊόντα/ υπηρεσίες, την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία αλλά και την ανάπτυξη των πράσινων επαγγελμάτων, νέων και καινοτόμων μορφών απασχόλησης, δηλαδή με θετική επίπτωση στο περιβάλλον και στη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού».

Ο νομαρχιακός σύμβουλος και πρώην αντινομάρχης κ. Γιάννης Μπίκος είπε για το βιβλίο: «Έχουμε συνεργαστεί με τον Μ. Τρεμόπουλο στο νομαρχιακό συμβούλιο και αντιμετωπίσαμε μαζί το καθεστώς Ψωμιάδη. Πάντα ερχόταν πανέτοιμος να ασκήσει κριτική αλλά και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Με το πολύ επίκαιρο αυτό βιβλίο, προσφέρει ένα εργαλείο που πρέπει να μπει στις βιβλιοθήκες όλων των αυτοδιοικητικών παραγόντων. Αλλά και όλοι οι καινούργιοι δήμοι και οι περιφέρειες και ιδιαίτερα τα γραφεία και οι διευθύνσεις προγραμματισμού πρέπει να το προμηθευτούν γιατί, στην περίοδο οικονομικής στενότητας που βιώνουμε, θα πρέπει να αναπτύξουμε άλλες δυνατότητες, μεδιαύλους επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες, ώστε να μπορέσουμε να αντλήσουμε προγράμματα και πόρους και να έχει αποτέλεσμα η διοίκηση που ασκούμε».

Ο Πάνος Λιβέρης, Δρ Μηχανικός, σύμβουλος, έκανε μια σύντομη παρουσίαση του συγγραφέα, τονίζοντας: «Ο Μιχ. Τρεμόπουλος είναι ένας αιρετικός της γενιάς του. Τον τελευταίο καιρό στην αριστερά αναδεικνύονται πρόσωπα, ηγέτες που κάποτε ήταν οι αιρετικοί της… έχουμε την επιστροφή των αιρετικών. Βλέπω τον Μηταφίδη μπροστά μου, έχω τον Τρεμόπουλο αριστερά μου. Μόνο που ο Μιχάλης είχε μια διπλή αιρετικότητα. Ήταν σαν τη μύγα μες το γάλα στη γενιά της αντιπολίτευσης. Τότε που όλοι τρέχαμε σε κόμματα, οργανώσεις, γκρούπες, παρατάξεις, επιρροές, ήταν μόνος, ήταν έξω απ’ όλα αυτά και ασχολιόταν με τα τοπικά ζητήματα, που η αριστερά τα θεωρούσε απολίτικα. Σωτήριο το κίνημα που δημιουργήθηκε τότε. Το ζήτημα της κυκλοφορίας στην πόλη π.χ. είναι κεντρικής σημασίας, βαθιά πολιτικό και είναι από τους λίγους πρώτους που το ανέδειξαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Σήμερα καταθέτει μια εξαιρετική δουλειά, που δεν είναι γενικόλογη αλλά προσπαθεί να βάλει σε εφαρμογή τις πράσινες προτάσεις, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που δίνεται στην Ε.Ε.».

Ο κ. Αστέριος Ίκας, σύμβουλος ανάπτυξης είπε: «Η ψήφος εμπιστοσύνης στις πράσινες υποδομές, δεν αποτελεί απλά την αλλαγή κατεύθυνσης από επιλογές που κρίθηκαν αποτυχημένες σε ένα νέο πεδίο δραστηριότητας. Αποτελεί τη σωστή τακτική επιλογή, που επιφέρει αποτέλεσμα μακροχρόνια, διαχρονικά και συμβάλει τα μέγιστα για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου κάθε κοινωνίας, κάθε ομάδας, κάθε κοινότητας – για να χρησιμοποιήσουμε και όρους του «Καλλικράτη».

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης οι άλλοι δύο προτεινόμενοι υποψήφιοι Δήμαρχοι στα πλαίσια του Διαπαραταξιακού, Τρ. Μηταφίδης, και Τάσος Τζήκας, ο πρώην υπουργός της ΝΔ Χρ. Κοσκινάς, ο πρώην αντινομάρχης Λαζ. Αγγέλου, ο πρώην δήμαρχος Σταυρούπολης Διαμαντής Παπαδόπουλος, ο Δημ. Σύμβουλος Πρεσπών Γ. Βασιλόπουλος, ο υποψ. δήμαρχος Ευόσμου-Κορδελιού Απ. Καφαρίδης, ο υποψ. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Φ. Μπίμπασης, οι πανεπιστημιακοί Γ. Τριανταφυλλίδης και Βέτα Θωίδου, το πρώην στέλεχος της ΓΓ Νέας Γενιάς Μπ. Παπαϊωάννου κ.α.

Όπως ήταν φυσικό, η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από το θέμα του «διαπαραταξιακού» το οποίο αύριο θα επιλέξει τον υποψήφιο δήμαρχο που θα στηρίξει στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη. Για το θέμα ο Μιχ. Τρεμόπουλος δήλωσε ότι μετά από πολλές προσπάθειες υπάρχει ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο και αύριο είναι η τελευταία και καταληκτική διαβούλευση, στην οποία μπορεί να συμμετέχει ως υποψήφιος οποιοσδήποτε δεσμεύεται να σεβαστεί το τελικό αποτέλεσμα.

Read 1043 times