Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2009 13:43

Ψευδεπίγραφα φάρμακα - Τοποθέτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος

Written by
Rate this item
(0 votes)

Διαβάστε παρακάτω την τοποθέτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τα ψευδεπίγραφα φάρμακα, στην πρώτη ακρόαση που πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2009.

Πρώτα από όλα  θα ήθελα να χαιρετήσω την απόφαση  της Επιτροπής να μεταφέρει τις  αρμοδιότητες των φαρμάκων και των  φαρμακευτικών οργάνων από την  ΓΔ Βιομηχανίας στην ΓΔ Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή. 

Ήταν ένα αίτημα της Κοινωνίας των Πολιτών, που  υποστηρίξαμε και εμείς ως κοινοβουλευτική ομάδα των Πράσινων, καθώς ένα ζήτημα δημόσιας υγείας ρυθμιζόταν με βάση τα κριτήρια αυτών που έπρεπε να ελέγχονται, με βάση το συμφέρον της φαρμακοβιομηχανίας δηλαδή.  
 
Το αίτημα αυτό το έχω καταθέσει στην αίθουσα  αυτή, δηλώνοντας ότι είμαστε επιφυλακτικοί για τις αγαθές προθέσεις της φαρμακοβιομηχανίας.  
 
Στη σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω μια ρήση του  Ιπποκράτη ότι η τροφή σου  είναι το φάρμακό σου. Να προσθέσω ότι η υγεία της φύσης είναι και υγεία των ανθρώπων.   
 
Έχουμε, βέβαια, διαδεδομένη χρήση των φαρμάκων που καταπολεμούν το σύμπτωμα και  όχι την αιτία. Μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία, όμως, είναι και τα ψευδεπίγραφα φάρμακα, τα οποία δεν θέλουμε να εισάγονται αλλά ούτε και να εξάγονται από την ΕΕ.  
 
Θα περιμένουμε  την γραπτή έκθεση της εισηγήτριας, όμως μπορούμε να πούμε από τώρα ότι η πρόταση της Επιτροπής είναι σε καλή κατεύθυνση, και ένα απαραίτητο βήμα για την διασφάλιση της υγείας των πολιτών.  
 
Θα ήθελα όμως να επιμείνω σε μερικά σημεία που πιστεύω ότι πρέπει να τα δούμε πιο προσεχτικά. 
 
 
Πρώτον, η επιχειρηματολογία  για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα δεν  πρέπει να αναλωθεί σε συζητήσεις σχετικά  με τα πνευματικά δικαιώματα, το παράλληλο εμπόριο ή ακόμα και τα αντίγραφα φάρμακα, καθώς αυτά αφορούν κυρίως εμπορικές διαστάσεις και όχι τόσο τη προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. 
 
 
Δεύτερον, πρέπει να εισάγουμε ρυθμίσεις για να καταπολεμήσουμε τις παράνομες διαδικτυακές πωλήσεις, τη κύρια πηγή των ψευδεπίγραφων φαρμάκων. Η πρόταση της Επιτροπής ασχολείται  με την παραδοσιακή αλυσίδα διανομής ψευδεπίγραφων φαρμάκων στην αγορά ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για να καταπολεμήσουμε τις παράνομες διαδικτυακές πωλήσεις, έστω και αν από νομικής σκοπιάς η Οδηγία δεν μπορεί να εισάγει άμεσες ρυθμίσεις για διαδικτυακά φαρμακεία και παράνομες πωλήσεις.  
 
Παρόλα αυτά μπορούν να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στο υπάρχον νομικό πλαίσιο όπως η απαγόρευση πληρωμένων διαδικτυακών καταχωρήσεων που οδηγούν σε παράνομα διαδικτυακά φαρμακεία, η δημιουργία ενός διαδικτυακού μητρώου πιστοποιημένων διαδικτυακών φαρμακείων σε χώρες όπου επιτρέπεται η διαδικτυακή πώληση φαρμάκων, καθώς και η δημιουργία ενιαίου λογότυπου πιστοποίησης διαδικτυακών φαρμακείων.  
 
 
Τρίτον, πρέπει να υπάρξει ένας πιο ξεκάθαρος ορισμός για το τι είναι ψευδεπίγραφο φάρμακο, με βάση τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του Δεκεμβρίου 2008, ούτως ώστε να διατηρήσουμε συμπαγή την διεθνή συνεργασία των κρατών μελών 
 
 
Τέταρτον, χαιρετίζω την πρόθεση της Επιτροπής για ενδυνάμωση των ελέγχων όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα διανομής, όπως επίσης και όλων των ενεργών συστατικών, θα ήθελα να μεταφέρω το αίτημα για υποχρεωτική εγγραφή σε μητρώο όλων των εμπλεκομένων στην νόμιμη αλυσίδα προσφοράς, το οποίο θα ανανεώνετε κάθε χρόνο και θα είναι διαθέσιμο στο κοινό.  
 
 
Τέλος, πρέπει να υπάρχει συνεχείς και ξεκάθαρη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού για να κάνει ενημερωμένες και υπεύθυνες αγορές, καθώς και για να συμβάλει στον έγκαιρο εντοπισμό και αναφορά παράνομων ενεργειών και φαρμάκων.
 
Ευχαριστώ
Read 1171 times Last modified on Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2009 18:10