06 Φεβρουαρίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 1 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Γραφείο ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 1 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2014
Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 
 
Ερώτηση στην Κομισιόν για την έκκληση της Oxfam να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική ανισότητα
Την έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Oxfam, με τίτλο «Δουλεύοντας για τους λίγους», που δημοσιεύτηκε πριν τη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρου στο Νταβός και υπογραμμίζει την ολοένα και περισσότερο διευρυνόμενη ανισότητα τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις αναπτυγμένες χώρες θέτει υπόψη της Κομισιόν, με ερώτηση που κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, και ρωτά αν η Κομισιόν θεωρεί ότι η έκκληση αφορά και την ίδια και ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει να αναλάβει.
 
Ομολογία Κομισιόν: τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία της ΕΕ! Απάντηση σε ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου για την περιβαλλοντική οπισθοχώρηση της ΕΕ
«Τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη στρατηγική και περιβαλλοντική εκτίμηση των επιπτώσεών τους», παραδέχεται η Κομισιόν στην απάντησή της σε ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Πράσινων και Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, για το ζήτημα της περιβαλλοντικής υποχώρησης της ΕΕ που είχε θέσει με άρθρο της η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Όσο για την πρόσφατη Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία “REFIT-Fit for Growth”, απλά διατυπώνει ένα ευχολόγιο: «Το REFIT δεν πρέπει να οδηγεί σε χαλάρωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος». Και ...εύχεται τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος «Ευρώπη 2020».
 
Μαζί με τους τούρκους πολίτες για να μην προχωρήσουν τα πυρηνικά σχέδια της κυβέρνησης | Ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου προς την Κομισιόν για την πρόσφατη πυρηνική συμφωνία Τουρκίας – Ιαπωνίας
Όπως έγινε γνωστό, η Τουρκική και η Ιαπωνική κυβέρνηση υπόγραψαν προσφάτως ένα συμβόλαιο ύψους 22 δις δολαρίων για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή της Σινώπης, στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Νίκος Χρυσόγελος θέτει ερωτήματα σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η λειτουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων σε σεισμογενείς περιοχές, αλλά ζητά και διευκρινήσεις για το εάν η ρήτρα που περιλαμβάνεται για την μεταφορά τεχνογνωσίας για τον εμπλουτισμό ουρανίου και την παραγωγή πλουτωνίου, κάτι που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για χρήση σε πυρηνικά όπλα, παραβιάζει τη Διεθνή Συμφωνία για τη Μη-Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.
 
Επείγουσα ερώτηση για το ενδεχόμενο καταστροφής χημικών όπλων της Συρίας στα ανοιχτά της Κρήτης
Επείγουσα ερώτηση που βασίζεται στις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την καταστροφή επάνω στο πλοίο της ναυτικής διοίκησης των ΗΠΑ MV Cape Ray, πιλοτικά ή σε πραγματικές συνθήκες, των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Λιβύης και Μάλτας κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.
 
 
Ενδυνάμωση της συνεργασίας ευρωπαίων εργαζομένων για υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων | Με πρόσκληση του Νίκου Χρυσόγελου συνάντηση εργαζομένων της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΤ3 με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων
“Η αντιμετώπιση της παραβίασης των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων που επιδιώκεται στο όνομα της κρίσης δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Η αλληλεγγύη μεταξύ των συνδικάτων, αλλά και των ευρωπαϊκών κοινωνιών για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής μας αφορά όλους. Η εξυγίανση των δημοσιονομικών δεν μπορεί να γίνεται με διάλυση της κοινωνικής συνοχής και αποδόμηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, αλλά με ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου και επεξεργασία ενός ισορροπημένου και κοινωνικά δίκαιου σχεδίου εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, που θα έχει την στήριξη και αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών κοινωνιών”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, κατά την συνάντηση του, μαζί με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, με εκπρόσωπο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕTUC), την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες. Δείτε σχετικές φωτογραφίες.
 
Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την εμπορία σπόρων
"Βρισκόμαστε σήμερα σε μια σημαντική στιγμή για τη βιοποικιλότητα, τη γεωργία και την καθημερινή ζωή των πολιτών της Ευρώπης, με την προτεινόμενη ψήφιση του νέου Κανονισμού της ΕΕ που θα ρυθμίζει το Φυτικό Πολλαπλασιαστικό Υλικό. Ο νέος Κανονισμός 2013/0137(COD), ο οποίος προτάθηκε στις 6 Μαΐου 2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρίσκεται στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία της. Έχουμε καταθέσει αναλυτικές προτάσεις αλλά και οργανώνουμε ή συμμετέχουμε σε δράσεις των οργανώσεων πολιτών /παραγωγών σε όλη την Ευρώπη εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Πράσινων με αφορμή τη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου, στις 30 Ιανουαρίου.
 
Άλλα βλέπει ο Υπουργός και άλλα οι πολίτες | Ο Νίκος Χρυσόγελος θέτει ερωτήματα στον Άδωνι Γεωργιάδη κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας στο ΕΚ
«Ο Υπουργός Υγείας θέλησε να ωραιοποιήσει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα θέματα υγείας στην Ελλάδα και να προβάλει την “εξευρωπαϊσμένη” μορφή των ακολουθούμενων πολιτικών του, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας ή αφήνοντας αναπάντητα τα ερωτήματα που του έθεσα αναφορικά με τους τρία εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες, την αύξηση κατά 30% των εισαγωγών σε νοσοκομεία, το κλείσιμο πολλών νοσοκομείων, την εγκατάλειψη των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών, τα προβλήματα στη ψυχιατρική μεταρρύθμιση και τις επιπτώσεις τις οικονομικής κρίσης στην υγεία, ιδίως στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, σχολιάζοντας τις απαντήσεις που του έδωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα υγείας ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 23 Ιανουαρίου 2014.
Δείτε βίντεο με τις ερωτήσεις του Νίκου Χρυσέγελου. Δείτε βίντεο με την απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη.
 
Με τη συνταγή της Τρόικα τα προβλήματα χειροτερεύουν
“Όλο και περισσότεροι διαπιστώνουν και παραδέχονται ότι οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν εφαρμοστεί στις χώρες της κρίσης, όχι μόνο δεν συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά αντιθέτως μετέτρεψαν την κρίση χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων ορισμένων χωρών σε εκτεταμένη ευρωπαϊκή οικονομική και κοινωνική κρίση, έκρηξη της ανεργίας, κατάρρευση του παραγωγικού τομέα και διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Σήμερα δεν δικαιολογείται πια να διατηρούμε δομές, όπως η τρόικα, εκτός ευρωπαϊκής κοινοτικής μεθόδου, και πολιτικές σκληρής λιτότητας που αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές πολιτικές", τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Συνέλευση εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων, που συνεδρίασε στις 21 Ιανουαρίου 2014 στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Εξαμήνου. Δείτε το βίντεο με την ομιλία.
 
Η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ πρόκληση για περισσότερη Ευρώπη, και ευρωπαϊκή Ελλάδα. Αλλά…
Ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στην Ολομέλεια: «Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι μια μεγάλη πρόκληση για περισσότερη Ευρώπη της αλληλεγγύης και περισσότερη ευρωπαϊκή Ελλάδα. Όμως, η ευκαιρία αυτή θα χαθεί αν η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται την προεδρία στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής πολιτικής για να βελτιώσει την εικόνα της. Ο πρωθυπουργός έχασε την ευκαιρία, μιλώντας προς τους ευρωβουλευτές, να παρουσιάσει την πραγματική εικόνα της Ελλάδας.» Δείτε σε βίντεο την ομιλία.
 
Ύποπτα παιχνίδια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ σχετικά με το μεταλλαγμένο καλαμπόκι;
«Λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία της, η Κομισιόν προσπαθεί να επιβάλει νέες ποικιλίες Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στους πολίτες, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό δεν θέλουν τα "μεταλλαγμένα" στη διατροφή τους. Όμως, στο παιχνίδι αυτό η ελληνική κυβέρνηση που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ή λόγω πλήρους άγνοιας ή για ύποπτους λόγους, φαίνεται ότι συμβάλει στις προσπάθειες της Κομισιόν να ξανανοίξει μετά από πολλά χρόνια η πίσω πόρτα σε γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες καλαμποκιού, υποκύπτοντας στις πιέσεις μεγάλων επιχειρήσεων, σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των ευρωπαίων καταναλωτών. Αν θέλουν να αποδείξουν η ελληνική κυβέρνηση και ο Υπουργός Γεωργίας, ότι από άγνοια και όχι από δόλο, έχουν κάνει όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα, πρέπει να κινηθούν αστραπιαία για να υπάρξει μέχρι 6 Φεβρουαρίου απόφαση των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα απορρίπτει την καλλιέργεια», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Σταδιακή κατάργηση πλαστικής σακούλας και επικίνδυνων πλαστικών
Ο Νίκος Χρυσόγελος για την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τα πλαστικά απόβλητα: «Υπολογίζεται ότι 80.000.000 πλαστικών πλέουν στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ γενικότερα η διαχείριση των αποβλήτων πλαστικών δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει μια νέα στρατηγική για τα πλαστικά απόβλητα, εφαρμογή της ιεράρχησης των μεθόδων διάθεσης των αποβλήτων που προκύπτουν από την υπάρχουσα νομοθεσία, αλλά και προετοιμασία νέας νομοθεσίας με στόχο οικολογικό σχεδιασμό και καινοτομία σχετικά με τα πλαστικά προϊόντα καθώς κaι αυξημένα ποσοστά μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης που φτάνουν το 80%, στο πλαίσιο μιας μη-τοξικής κυκλικής οικονομίας.»
 
Ενάντια σε μελισσοκομία, υγεία και περιβάλλον απόφαση της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου για το μέλι
Δήλωση του Νίκου Χρυσόγελου σχετικά με την πρόταση για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/110/ΕΚ για το μέλι: «Η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου - κυρίως ευρωσκεπτικιστές, φιλελεύθεροι, συντηρητικοί και ακροδεξιοί, αλλά και μέρος των Σοσιαλδημοκρατών - ενέκρινε στις 16/1/2014 τις προτάσεις για την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με το μέλι, προτάσεις που στρέφονται εναντίον της μελισσοκομίας, των μελισσοκόμων, του περιβάλλοντος και των καταναλωτών. Αλλά και η ελληνική προεδρία δεν έκανε καμία προσπάθεια να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, αν δεν την υποστήριξε κιόλας, που θα πλήξει και τους Έλληνες μελισσοκόμους, μια και η ελληνική παραγωγή μελιού είναι υψηλής ποιότητας και μεγάλης ποικιλίας. Το πιο μεγάλο πρόβλημα προκύπτει από μια τροπολογία που υιοθετήθηκε, σύμφωνα με την οποία η παρουσία γενετικά τροποποιημένης (ΓΤ) γύρης στο μέλι δεν θα αναγράφεται στην ετικέτα, παρά μόνο όταν αυτή ξεπερνάει το 0,9% του βάρους του μελιού, κάτι που μπορεί να συμβεί σπάνια.»
 
Διάλογος και ανταλλαγή εμπειριών για διαμόρφωση από κάθε περιφέρεια στρατηγικής και σχεδίου δράσης για έρευνα και τεχνολογία
Ο Νίκος Χρυσόγελος ήταν εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης της σημαντικής για τις περιφέρειες έκθεσης «Ευφυής εξειδίκευση: δικτύωση κέντρων αριστείας για μια αποτελεσματική πολιτική συνοχής», ενώ μίλησε σχετικά και στην Ολομέλεια. Οι τροπολογίες του σχετικά με την ενίσχυση της συμμετοχής των διαφόρων κοινωνικών φορέων στη διαμόρφωση της στρατηγικής, καθώς και την ενίσχυση των ικανοτήτων των περιφερειών και των φορέων στον σχεδιασμό και εφαρμογή της στρατηγικής είχαν ενσωματωθεί στην τελική έκθεση. Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στην Ολομέλεια.
 
 
Η παραίτησή μου από τη λίστα των Οικολόγων Πράσινων για τις ευρωεκλογές | Λύσεις μέσα από δημιουργικές ανατροπές στην πολιτική, τα κόμματα και την κοινωνία
“Η παραίτηση μου - όσο και άλλων μελών - από την λίστα των Οικολόγων Πράσινων για τις ευρωεκλογές δεν είναι μια ένδειξη προσωπικής δυσαρέσκειας. Ήταν απόφαση δύσκολη, αλλά σαφώς πολιτική. Θέλω να πιστεύω, σύμφωνα με τις πολιτικές απαντήσεις που πρέπει να δοθούν σε σχέση με την κρίση, αλλά και με τις αξίες και το ήθος που χρειάζεται να κυριαρχήσουν στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.”
 
Συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου σε Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο στην Αττική
Το Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο θέμα: “Ανεργία των Νέων: Βελτιώνοντας το Παρόν, Διασφαλίζοντας το Μέλλον” διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, και έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και τον Πειραιά, αντιστοίχως. Δείτε βίντεο με την παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου.
 
Όχι εκ των υστέρων δάκρυα για νέους πνιγμένους στη Μεσόγειο! Συνδιοργάνωση ημερίδας από τον Νίκο Χρυσόγελο και τη Μαριλένα Κοππά για τις τραγωδίες στη Μεσόγειο
Υπό τη σκιά της νέας απώλειας ζωών μεταναστών, αυτή τη φορά στο Φαρμακονήσι, και με 10 αγνοούμενους (2 γυναίκες, 8 παιδιά και βρέφη), αλλά και πολλαπλά ερωτηματικά αναφορικά με τις συνθήκες της τραγωδίας και τις τυχόν ευθύνες για αυτήν, οργανώθηκε από τους ευρωβουλευτές Νίκο Χρυσόγελο, (Πράσινοι), και Μαριλένα Κοππά, (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες), εκδήλωση με θέμα «Η Γκετοποίηση της πολιτικής ασύλου, από τη Λαμπετούσα στη Λέσβο», την Δευτέρα στις 27 Ιανουαρίου 2014, στο Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης ως ομιλητές οι Γιώργος Τσαρμπόπουλος, Επικεφαλής του γραφείου για την Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Tommaso Della Longa και Laura Bastianetto, Ιταλοί δημοσιογράφοι και συγγραφείς του βιβλίου: «Lampedusa: Chronicles from Neverland / Χρονικό από τη χώρα του Πουθενά», καθώς και εκπρόσωποι μεταναστευτικών οργανώσεων. Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση.
 
H Ευρώπη να μην βυθιστεί στην αιθαλομίχλη των ορυκτών καυσίμων! Σχολιασμός του ευρωβουλευτή των Πράσινων για τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για ενέργεια και κλίμα
«Σε μια εποχή που απαιτούνται φιλόδοξοι και δεσμευτικοί στόχοι για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και εξοικονόμηση ενέργειας για να προστατέψουμε το κλίμα αλλά και να στραφεί η οικονομία προς μια καινοτόμο, πλούσια σε θέσεις εργασίας και οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα οικονομία, η Κομισιόν και ο κ. Μπαρόζο παρουσίασαν ένα στρατηγικό πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια 2020-2030 που εκφράζει απόλυτα τα ισχυρά λόμπυ πετρελαίου, φυσικού αερίου, σχιστολιθικού αερίου / πετρελαίου και τις επιλογές της κ. Μέρκελ. Και αυτό όταν λίγες μέρες πιο πριν, στις 9 Ιανουαρίου 2014, το Ευρωκοινοβούλιο, σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI) και της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) υπερψήφισαν το «Πλαίσιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030», που κινείται σε άλλη κατεύθυνση και θέτει, μεταξύ άλλων, στόχους για μείωση των αερίων θερμοκηπίου (40%), μείωση σπατάλης ενέργειας (40%) και προώθηση των ΑΠΕ (30%) μέχρι το 2030», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, αντιπρόεδρος Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες ελληνικών αρχών και ΕΕ για τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών στο Φαρμακονήσι
«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά είμαστε θεατές στο ίδιο έργο: δύο ακόμα ζωές, μία γυναίκα και ένα παιδί, χάθηκαν στη θάλασσα, άλλοι δέκα άνθρωποι, 8 παιδιά και δυο γυναίκες, αγνοούνται. Εγείρονται πολύ σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη η νέα τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου την Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014, με δεδομένο ότι το σκάφος με τους επιβαίνοντες βυθίστηκε ενώ ρυμουλκούνταν από σκάφος του Λιμενικού. Οι ενέργειες (ή μη ενέργειες) των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, σε συνδυασμό με τις ανεπάρκειες της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν μετατρέψει τα νερά της Μεσογείου σε τόπο απώλειας 20.000 ανθρωπίνων ζωών τα τελευταία 10 χρόνια, κυρίως γυναικών και παιδιών. Στο Αιγαίο, τόσο στα παράλια της Ελλάδας όσο και στα παράλια της Τουρκίας, από τις 6 Σεπτεμβρίου 2012 μέχρι τον Νοέμβριο 2013 βρήκαν το θάνατο 117 άτομα, μετανάστες ή πρόσφυγες, εκ των οποίων 33 παιδιά, ενώ ως αγνοούμενοι καταγράφηκαν 16, μεταξύ αυτών 5 παιδιά και 1 έγκυος. Τα στοιχεία αφορούν μόνο τα επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Οι δομές υπηρεσιών φροντίδας υγείας σε καιρό οικονομικής κρίσης
Με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Πράσινων, διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Αλγολογίας ημερίδα με θέμα: «Οι δομές υπηρεσιών φροντίδας υγείας σε καιρό οικονομικής κρίσης», στις 11 Ιανουαρίου 2014 στην Αθήνα. Στην ημερίδα συμμετείχαν πολυάριθμοι εκπρόσωποι δομών υγείας, επιστήμονες, κοινωνικοί φορείς, οργανώσεις ασθενών και εκπρόσωποι από τον πολιτικό χώρο.
 
Ημερίδα για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα ναυτιλίας, θαλάσσιας πολιτικής και λιμένων
Ο Νίκος Χρυσόγελος έλαβε μέρος ως ομιλητής σε Ημερίδα με θέμα: «προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα ναυτιλίας, θαλάσσιας πολιτικής και λιμένων» που έλαβε χώρα στις 10 Ιανουαρίου 2014 στον Πειραιά. Την εκδήλωση διοργάνωσε η πρωτοβουλία ECONSHIP του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην ημερίδα συμμετείχαν Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές, στελέχη των Υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου και Ανάπτυξης και Τουρισμού, του Κέντρου προώθησης ναυτιλίας μικρών αποστάσεων της Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, ακαδημαϊκοί, αλλά και στελέχη της ναυτιλίας και του θαλάσσιου τουρισμού.
 
StartingUp: Η Ευρώπη ενισχύει την απασχόληση των νέων
Στηρίζοντας την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, τον εκδημοκρατισμό της επιχειρηματικότητας και την προώθηση της καινοτομίας, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, συμμετείχε στην εναρκτήρια εκδήλωση του Starting Up, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Δείτε βίντεο από την εκδήλωση.
 
Οι διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εμπορική Επενδυτική Σχέση (ΤΤΙΡ) είναι επικίνδυνες και πρέπει να «παγώσουν»
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι απροετοίμαστη για μια σειρά σοβαρών θεμάτων που πρέπει να διαχειριστεί στο πλαίσιο της προεδρίας της, ένα από τα οποία είναι η Διατλαντική Εμπορική Επενδυτική Σχέση (TTIP), την οποία διαπραγματεύονται, υπό συνθήκες μεγάλης μυστικότητας, από τον Ιούλιο 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η αμερικανική κυβέρνηση. Η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία αποτελεί συνέχεια άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών, όπως η CETA (Εμπορικές Σχέσεις Καναδά - ΕΕ), και η TAFTA (Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου). Είναι αντίστοιχη της ACTA και νεκρανάσταση της διαβόητης ΜΑΙ, της «Πολυμερούς Συμφωνίας Επενδύσεων», η οποία είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και εγκαταλειφθεί μετά από αποχώρηση της Γαλλίας από τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Τουλάχιστον 660 εκτελέσεις ατόμων στο Ιράν μέσα σε ένα χρόνο!
Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου για τις εκτελέσεις 40 ατόμων μέσα σε μια εβδομάδα στη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου. Συνολικά μέσα στο 2013 οι ιρανικές αρχές προχώρησαν σε 660 εκτελέσεις, από τις οποίες περίπου 2/3 από την ημέρα ανάληψης της προεδρίας από τον νέο πρόεδρο Rouhani.
 
Σεμινάριο μπατίκ
Σεμινάριο μπατίκ (ζωγραφική σε μετάξι) διοργανώθηκε από την Claudia Marcela Restrepo López στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο στις 24/01/2014.

 
Βιωματική Κατανόηση της Ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στα Δημοτικά Σχολεία
Βιωματικό εργαστήριο πραγματοποίησε ο φορέας “η σπείρα, ολιστική εκπαίδευση, ανθρώπινες αξίες, διά βίου μάθηση” στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο στις 19/01/2014 στο πλαίσιο του Προγράμματος “Βιωματική Κατανόηση της Ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στα Δημοτικά Σχολεία”, σε συνέχεια της ιδιαίτερα επιτυχούς έκβασης των βιωματικών εργαστηρίων ενηλίκων στην περιφέρεια της χώρας μας. Το εργαστήριο, στο οποίο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, παιδαγωγοί και εμψυχωτές ομάδων παιδιών ηλικίας δημοτικού σχολείου, εστίασε στην προώθηση της κατανόησης και της βιωματικής γνώσης του περιεχομένου της Ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας μέσα από διαδραστικές ασκήσεις και συμμετοχικές δραστηριότητες.
 
Πολυπολιτισμικό Ρεβεγιόν για την αλλαγή του χρόνου
Με χορούς και τραγούδια από Ευρώπη, Ασία και Αφρική υποδεχτήκαμε το 2014 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, διασκεδάζοντας παρέα με τις Mandela Girls από τη Νότιο Αφρική, το συγκρότημα νέων από το Αφγανιστάν και την Svetlana από Κροατία-Σερβία, και ανταλλάσοντας θερμές ευχές για μια χρονιά αλληλεγγύης, οικολογίας, πολιτισμού και δημιουργικότητας.
 
Ζεστά Χριστουγεννιάτικα παραμύθια για μικρούς και μεγάλους
Στον υπέροχο κόσμο των Χριστουγεννιάτικων παραμυθιών και τραγουδιών μας ταξίδεψε η αφηγήτρια Σταματέλου Μαρία στις 05/01/2014 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο.

 
 
Οι Πράσινοι προτείνουν τον Σνόουντεν για Νόμπελ Ειρήνης
Η ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε τον πληροφοριοδότη Edward Snowden για το βραβείο Ειρήνης Νόμπελ. Η υποψηφιότητα που κατατέθηκε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014 σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζει η Επιτροπή των βραβείων Νόμπελ (1) και υποστηρίχτηκε από όλους τους Πράσινους ευρωβουλευτές, καθώς αντιπροσωπεύει συμβολικά την υποστήριξή μας σε αυτόν και τις θαρραλέες πράξεις του.
 
Η Ρ. Χάρμς μιλά για την ελληνική προεδρία
Η Ρεμπέκα Χαρμς συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισήμανε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος παρουσίασε στους ευρωβουλευτές τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, πως είναι μεγάλο λάθος να έρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να λέει ότι όλα πάνε καλά τη στιγμή που η εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων έχει κοστίσει στο βιοτικό επίπεδο και στην απασχόληση των πολιτών. «Ελπίζω» είπε «ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να διορθώσει τις ασυμμετρίες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στη διάρκεια της προεδρίας. Ξέρω ότι είναι αισιόδοξη αυτή η προσδοκία, αλλά η επιμονή αποκλειστικά και μόνο στη βιωσιμότητα του χρέους έχει οδηγήσει την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.» Δείτε σε βίντεο την ομιλία.
 
 
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στην Ελεύθερη ΕΡΤ
Συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Χρυσόγελος στη Χριστίνα Σιγανίδου στις 30 Ιανουαρίου για το δελτίο της Ελεύθερης ΕΡΤ, με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες για το πρασίνισμα της περιφερεικής πολιτκής...
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος στο KONTRA Channel στην εκπομπή Περιβάλλον Ώρα Μηδέν
Παρέμβαση για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι στην εκπομπή στις 25/01/2014...
 
Ο Nίκος Χρυσόγελος για την καταστροφή χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο
Ο Νίκος Χρυσόγελος μιλάει στο δελτίο ειδήσεων της ERTopen για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Λιβύης και Μάλτας και τη σχετική επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Το δικαίωμα να κυκλοφορούμε ελεύθερα
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύθηκε στο tvxs στις 22/01/2014...
 
Απούσες οι πράσινες προτεραιότητες στην Ελληνική Προεδρία
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στο euractiv.gr που δημοσιεύθυκε στις 17/01/2014...
 
Λαμπεντούζα: το πάθημα ας γίνει μάθημα
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στις 14/1/2013 στην AthensVoice...
 
Προεδρία ΕΕ: Οι δυνατότητες και η διαχείριση από την κυβέρνηση
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στο tvxs που δημοσιεύθηκε στις 04/01/2014...
 
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στην εφημερίδα “Αυγή”
Διαβάστε τη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα στις 03/01/2014...
 
Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, προστασία του κλίματος και ανανεώσιμη ενέργεια
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε σε περιφερειακά Μέσα...
 
Πλαστικά απόβλητα: Ευρωπαϊκή στρατηγική για τη μείωσή τους
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε σε περιφερειακά Μέσα...
 
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στο ραδιοφωνικό σταθμό Γαλαξίας FM
Συνέντευξη που παραχωρήθηκε στις 03/01/2014 στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας του ευρωβουλευτή στο Νομό Φωκίδας...
 
 
7
ΦΕΒ
19:30, Κέντρο Νεότητας Δήμου Χαλανδρίου Με τη συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου, η Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί: Μπορούν να είναι απάντηση στην κρίση;», που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 19:30 στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου (Αντιγόνης & Δαναϊδων). Συμμετέχουν, επίσης, ως ομιλητές οι Δημήτρης Καπογιάννης, καθηγητής ΤΕΙ Μεσολογγίου, Aνδρέας Ρουμελιώτης, δημοσιογράφος, και Κώστας Γερολυμάτος, μέλος του Συνεταιρισμού Γονέων Χαλανδρίου. Διαβάστε περισσότερα
 
9
ΦΕΒ
19:30, Αθήνα Βραδιά αφήγησης ελληνικών λαϊκών παραμυθιών για ενήλικες και παιδιά άνω των δέκα ετών στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο (Λεωφ. Ιωνίας 315, δίπλα στον σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια). Αφηγείται η Μαρία Μπάκα. Παίζει πολίτικο λαούτο και τραγουδά η Μαρία Κοτσίρη. Είσοδος ελεύθερη.
 
10
IAN
Αθήνα - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, ώρα 16:00 Συμμετοχή σε εκδήλωση “StartingUP: Εκδημοκρατισμός της επιχειρηματικότητας - Η Ευρώπη ενισχύει την απασχόληση των νέων”.
 
1-2
MAP
Αθήνα 9ος πανελλήνιος διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής – λογοτεχνίας – ποίησης “ΠΑΙΔΟΧΡΩΜΑΤΑ” στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο (Λεωφ. Ιωνίας 315, δίπλα στον σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια). Διοργανώτρια: Λένα Λιβανός. 1ο βραβείο: Δωρεάν τριετής φοίτηση μέχρι την απόκτηση πτυχίου στη σχολή ζωγραφικής ABC δι' αλληλογραφίας. Δωρεά συμμετοχή. Προθεσμία: 15/02/2014.