03 Μαρτίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 5 - 27 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Γραφείο ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 5 - 27 Φεβρουαρίου 2014
Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 
 
Ν. Χρυσόγελος: Να παρέμβει η Κομισιόν για τη διαφθορά και τις μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων - 250 δις ευρώ για “αμυντικές δαπάνες” 1974-2011
«Με ερώτηση που κατέθεσα ζητάω από την Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες σε σχέση με τη μεγάλη διαφθορά που συνδέεται με τα εξοπλιστικά προγράμματα στην Ελλάδα. Η έρευνα που έχω κάνει δείχνει ότι το διάστημα 1974 -2011 η χώρα μας κατέβαλε πάνω από 218 δις δολάρια για «αμυντικές δαπάνες». Εδώ και πολλά χρόνια μιλάγαμε για όσα σήμερα αποκαλύπτει η έρευνα των δικαστών, ότι δηλαδή τα περισσότερα εξοπλιστικά προγράμματα συνδέονταν με μίζες και φαινόμενα διαφθοράς. Αλλά και ότι διάφοροι εθνικιστικοί κύκλοι, «έμποροι πατριωτισμού», και οικονομικά λόμπυ αξιοποιούσαν ή και δημιουργούσαν εντάσεις για να μπορούν να γίνονται αποδεκτές «αγορές του αιώνα». Στο μαύρο χρήμα προς πολιτικά στελέχη αλλά και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων αποδεικνύεται ότι εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, και ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες, ενώ οι διαδρομές του μαύρου χρήματος περιλαμβάνουν offshore εταιρίες και ευρωπαϊκές τράπεζες. Είναι λοιπόν ευθύνη της Κομισιόν να ξεκινήσει μια σε βάθος έρευνα για το ρόλο ευρωπαϊκών εταιριών στη διαφθορά, δεδομένου ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα - μαζί με τις τεράστιες εισαγωγές πετρελαίου - έχουν συμβάλλει καθοριστικά στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων.
Δείτε την έκθεση του Νίκου Χρυσόγελου για τις εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας.
 
 
Ευρωεκλογές… Διάλεξε την Ευρώπη σου
Οι ευρωεκλογές πραγματοποιούνται σε όλα τα κράτη μέλη από τις 22 μέχρι τις 25 Μαΐου, αναλόγως της νομοθεσίας κάθε κράτους μέλους. Στην Ελλάδα οι κάλπες των ευρωεκλογών ανοίγουν στις 25 Μαΐου. Ψηφίζοντας στις φετινές ευρωεκλογές οι Ευρωπαίοι για πρώτη φορά θα έχουν και τον κύριο λόγο στο ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν στον τόπο διαμονής τους, οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού θα πρέπει να πάνε στην οικεία Ελληνική Προξενική αρχή μέχρι τις 28 Μαρτίου.
 
Έρευνα Ευρωκοινοβουλίου: Κριτική στην τρόικα, πρόταση αντικατάστασής της από ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλαγή πολιτικών
«Το ελληνικό πολιτικό σύστημα χρειάζεται να αφομοιώσει τον τρόπο που γίνεται πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παίρνοντας μαθήματα από τη διαδικασία αξιολόγησης των πολιτικών της τρόικα από το Ευρωκοινοβούλιο, μια διαδικασία που ξεκίνησε από την Ομάδα των Πράσινων αλλά πήρε θεσμική μορφή. Έφτασε, επίσης, η ώρα για την αναθεώρηση της πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης μέσα από ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, όπως έχει ζητήσει και το Ευρωκοινοβούλιο. Η έκθεση τονίζει, εξάλλου, ότι οι εντολές της τρόικα θεωρούνται αδιαφανείς, ασαφείς και στερούμενες δημοκρατικού ελέγχου. Η ΕΕ πρέπει να κατανοήσει ότι η διαδικασία είναι αδιέξοδη, η ελληνική κοινωνία ότι απαιτείται ένα εναλλακτικό δημιουργικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση με δίκαιο και ορθολογικό τρόπο", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή την ψήφιση, από την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου, στις 24 Φεβρουαρίου 2014, της έκθεσης - έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το ρόλο της τρόικα (Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ).
 
Καλύτερη χρήση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Απόρους | Ν. Χρυσόγελος: να αντιμετωπίσουμε την φτώχεια, να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη
"Με τον αριθμό των φτωχών να αυξάνεται, πολλά άτομα από τη μεσαία τάξη να βρίσκονται στο όριο επιβίωσης, χρειάζεται να αναπτύξουμε ισχυρές πολιτικές για την αντιμετώπιση των αιτίων της φτώχειας αλλά και να βρούμε εργαλεία που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που είναι στα όρια της επιβίωσης να ζουν με αξιοπρέπεια, αλλά και να μπορέσουν να επανενταχθούν στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Απόρους είναι ένα εργαλείο, αν και ανεπαρκές, που μπορεί να βοηθήσει όσους βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Αν και οι κυβερνήσεις, το Συμβούλιο, επέλεξαν να έχει αυτό μειωμένο προϋπολογισμό, δεν μπορούμε παρά να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τα 3,5 δις Ευρώ που θα διαθέσει για την επόμενη περίοδο 2014-2020. Δεν πρέπει ούτε ένα Ευρώ να πάει χαμένο, αντιθέτως οι χώρες που έχουν ανάγκη πρέπει να αξιοποιήσουν τους πόρους αυτούς δυο φορές πιο αποτελεσματικά", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, με αφορμή την υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο, στις 25/2/2014, του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Απόρους.
 
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα! Συμμετοχή του Ν. Χρυσόγελου σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών Right4Water
Σε δημόσια ακρόαση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Πρωτοβουλίας Πολιτών Right4Water που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Αναφορών, Ανάπτυξης και Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωκοινοβουλίου στις 17 Φεβρουαρίου 2014, στις Βρυξέλλες έλαβε μέρος ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων. Η συμμετοχή του ευρωβουλευτή στη δημόσια ακρόαση αποτελεί συνέχεια της έντονης δραστηριοποίησής του για την κατοχύρωση του νερού ως θεμελιώδους ανθρωπίνου δικαιώματος και της ενεργής στήριξής του στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλίας Πολιτών Right4Water, βασικά αιτήματα της οποίας είναι η πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό και δίκτυα αποχέτευσης για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, η προσπάθεια για βελτίωση της κατάστασης παγκοσμίως και η μη-απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών ύδρευσης. Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών Right4Water κατάφερε να συγκεντρώσει 1.884.790 υπογραφές πολιτών και επηρέασε τις εξελίξεις στο θέμα αυτό.
Δείτε βίντεο από παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων. Δείτε βίντεο από τη δημόσια ακρόαση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Right4Water.
 
Το πρασίνισμα της περιφερειακής πολιτικής: Επιτεύγματα και Προοπτικές | Διήμερη επίσκεψη εργασίας και ημερίδα στο ΕΚ με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου
Ημερίδα με θέμα "Το πρασίνισμα της περιφερειακής πολιτικής: Επιτεύγματα και Προοπτικές" συνδιοργάνωσαν οι Πράσινοι ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα), Elisabeth Schroedter (Γερμανία), Karima Delli (Γαλλία). Οι τρεις πράσινοι ευρωβουλευτές παρουσίασαν το τι πέτυχαν σε επίπεδο νομοθεσίας και Κανονισμών για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020, ως υπεύθυνοι των Πράσινων στους τομείς της πολιτικής συνοχής και συγκεκριμένα ο Νίκος Χρυσόγελος για τα θέματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής, η Elisabeth Schroedter για τα θέματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και η Karima Delli για τα θέματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης ως ομιλητές οι Manuela Geleng, Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Mathieu Fichter, Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης, Markus Trilling (Βankwatch), Sébastien Godinot (WWF) και Alessandro Proia, πολιτικός αναλυτής, οι οποίοι παρουσίασαν τις διάφορες πλευρές της πολιτικής συνοχής. Δείτε βίντεο από την Ημερίδα. Δείτε φωτογραφίες.
 
Hμερίδας πράσινων ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο για την «κοινωνική συνοχή την εποχή της κρίσης»
«Σε περιόδους κρίσης χρειαζόμαστε ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Εάν δεν έχουμε τους πόρους να έχουμε υψηλά μεροκάματα ή εισοδήματα, θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων μέσα από άλλες πολιτικές κοινωνικής συνοχής. Στα θέματα υγείας, εκπαίδευσης και της κοινωνικής πολιτικής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκφράσει πολλές φορές μέσα από διάφορες εκθέσεις ότι αυτές οι πολιτικές που ακολουθούνται και αφορούν τη δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να αξιολογούνται συνεχώς και να παρακολουθούμε τις επιπτώσεις που έχουν. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πιστεύουμε πως υπάρχει μόνο ένας δρόμος και να καταργούμε τη δημοκρατία, αλλά θα πρέπει να αξιολογούνται και να αναπροσαρμόζονται όταν βλέπουμε ότι αποτυγχάνουν στους στόχους ή ότι δημιουργούνε μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με αυτά που προσπαθούνε να επιλύσουν», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή σχετική ημερίδα που συν-διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα «Η κοινωνική συνοχή την εποχή της κρίσης», στις 19 Φεβρουαρίου 2014. Δείτε βίντεο από την ημερίδα. Δείτε φωτογραφίες.
 
Ημερίδα από Ν. Χρυσόγελο στο Ευρωκοινοβούλιο για να αποσυρθούν οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης
Ημερίδα για τις πλαστικές σακούλες διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, από 3 Πράσινους ευρωβουλευτές: τον Νίκο Χρυσόγελο (Ελλάδα), τη Sandrine Belier (Γαλλία) και την Margrete Auken (Δανία). Στόχος της ημερίδας ήταν να δώσει σε όλους τους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το ρόλο της πλαστικής σακούλας στην κοινωνία μας και επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των ελλείψεων της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τις πλαστικές σακούλες, αντλώντας καλά παραδείγματα από πρωτοβουλίες και ισχύουσες νομοθεσίες στην Ευρώπη. Συμμετείχαν ως ομιλητες εκπρόσωποι ΜΚΟ, της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και πολιτικών και ρυθμιστικών αρχών.
 
Κερδίσαμε μια μάχη για το κλίμα, αλλά δεν πρέπει να χάσουμε τον “πόλεμο”
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε κατά την πρώτη Ολομέλεια του Φεβρουαρίου θετικές αποφάσεις για τους ευρωπαϊκούς κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους μέχρι το 2030, προτείνοντας 3 δεσμευτικούς στόχους. Συγκεκριμένα το Ευρωκοινοβούλιο, ύστερα από σκληρή μάχη που δόθηκε συνολικά από την ομάδα των Πρασίνων, αποφάσισε στις 5 Φεβρουαρίου 2014 για δεσμευτικό στόχο ύψους 40% όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας για το 2030, 40% για τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, ενώ για τις ΑΠΕ ο στόχος διαμορφώθηκε κατ’ ελάχιστο στο 30%. Όμως τώρα χρειάζεται η Ελληνική Προεδρία να πείσει, αλλάζοντας και η ίδια τις θέσεις της, ότι και οι κυβερνήσεις, δηλαδή το Συμβούλιο, θα συνταχθεί με τις θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου για τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους μέχρι το 2030, όχι μόνο για λόγους προστασίας του κλίματος αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση της απόδοσης της οικονομίας και την προώθηση της καινοτομίας» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Ανάγκη χάραξης ευρωπαϊκής στρατηγικής για τους αστέγους
«Το δικαίωμα στη στέγαση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Παρόλα αυτά, ήδη το 2010, πριν την κρίση, το 6% των Ευρωπαίων πολιτών ήταν άστεγοι, ενώ το 18% ζούσε σε μη ανθρώπινες συνθήκες, ποσοστά που έκτοτε έχουν αυξηθεί ραγδαία. Η κρίση οδήγησε σε πολύμορφη φτώχεια, μεταξύ άλλων και ενεργειακή φτώχεια, υπάρχουν πολίτες που έχουν στέγη, αλλά αυτή δεν ανταποκρίνεται σε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και υγιεινής. Το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμα του, το οποίο βασίστηκε σε πρόταση που κατέθεσαν οι Πράσινοι – την συνυπέγραφα και εγώ - υπογραμμίζει την κατεπείγουσα ανάγκη για ευρωπαϊκή δράση για την καταπολέμηση της άνευ προηγουμένου αύξησης του φαινομένου των αστέγων, που συνιστά την πλέον ακραία μορφή φτώχειας και στέρησης. Το πρόβλημα αφορά όλα σχεδόν τα κράτη μέλη, με αποκορύφωμα χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Στη χώρα μας δεν υπάρχει πολύ-επίπεδη πολιτική για τους άστεγους, είναι, λοιπόν, απαραίτητο να αναπτυχθεί από τα κάτω με βάση το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος. Διαβάστε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τους άστεγους. Η πρόταση που είχαν καταθέσει οι Πράσινοι.
 
Συμμετοχή Ν. Χρυσόγελου σε καμπάνια ευρωβουλευτών για «προσωπική βοήθεια για ανεξάρτητη διαβίωση ατόμων με αναπηρίες»
Πρόσκληση σε φορείς και πολίτες απευθύνει ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, για στήριξη της συλλογής υπογραφών από ευρωβουλευτές, ώστε τα άτομα με αναπηρίες να μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους ισότιμα προς τους υπόλοιπους πολίτες. Η καμπάνια επικεντρώνεται στην αναγνώριση του δικαιώματος όσον αφορά την προσωπική βοήθεια για ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 10% των πολιτών παρουσιάζουν ελαφρά αναπηρία και το 4,5% σοβαρού τύπου αναπηρίες. Η πλειονότητα των εμπειρικών μελετών που έχουν εκπονηθεί τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν ότι τα υψηλότερα ποσοστά κοινωνικού αποκλεισμού παρατηρούνται στα άτομα µε χρόνια προβλήματα υγείας και αναπηρίες.
 
 
Ανεργία των Νέων: Βελτιώνοντας το Παρόν, Διασφαλίζοντας το Μέλλον | Συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου σε Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη
Σε Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο στις 21 Φεβρουαρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη και στις 22 Φεβρουαρίου 2014 στην Κοζάνη, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, με θέμα «Ανεργία των Νέων: Βελτιώνοντας το Παρόν, Διασφαλίζοντας το Μέλλον». Τις εκδηλώσεις διοργανωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Κοζάνης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
 
Συνάντηση Ν. Χρυσόγελου με τον Υπουργό Εξωτερικών Ε. Βενιζέλο για καταστροφή χημικών όπλων και κυπριακό
Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο ζήτησε και είχε την Παρασκευή 14/2 ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στα θέματα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών δημοσιοποίησης του θέματος και της κατάθεσης ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και για το Κυπριακό. Ο Υπουργός Εξωτερικών τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να απορριφθούν χημικά απόβλητα στην θάλασσα, αλλά αυτά που θα παραχθούν θα οδηγηθούν σε ειδικές εγκαταστάσεις στην Γερμανία και την Βρετανία, ενώ είναι πιθανόν να συμμετάσχει και Έλληνας επιστήμονας, ειδικός σε θέματα καταστροφής χημικών όπλων.
 
Συνάντηση του Νίκου Χρυσόγελου με την Πλατφόρμα Ενωμένη Κύπρος
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της "Πλατφόρμας Ενωμένη Κύπρος των Κυπριακών Οργανώσεων Αποδήμων" είχε στις 18 Φεβρουαρίου 2014 στις Βρυξέλλες ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Νίκος Χρυσόγελος. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η εξελισσόμενη διαδικασία συνομιλιών. Στόχος της συνάντησης ήταν η υποστήριξη των πρωτοβουλιών της Πλατφόρμας "Ενωμένη Κύπρος" από τον ευρωβουλευτή των Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων, την ένωση της Κύπρου και την διαμόρφωση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για το νησί. Ο Νίκος Χρυσόγελος εξέφρασε την υποστήριξη του στην προσπάθεια που είναι μια κίνηση από την ίδια την κοινωνία των πολιτών.
 
Η Κομισιόν κωφεύει και η ελληνική κυβέρνηση παραπλανεί για τα χημικά όπλα της Συρίας
«Μπαίνει σε νέα φάση η επικίνδυνη διαδικασία μεταφοράς και καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας εν πλω, καταμεσής της Μεσογείου. Τα χημικά όπλα της Συρίας πρέπει να καταστραφούν, αλλά με διαφανείς διαδικασίες και με τρόπο ασφαλή για το περιβάλλον και την υγεία. Είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση όχι μόνο των αρχών αλλά και των επιστημόνων, και η όλη διαδικασία να παρακολουθείται από ανεξάρτητους επιστήμονες. Η επιχείρηση πραγματοποιείται με αδιαφανείς διαδικασίες, το σκάφος δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλές για τον σκοπό που θα χρησιμοποιηθεί, υπάρχει μηδενική πληροφόρηση προς τις τοπικές κοινωνίες ακόμα και τις κυβερνήσεις, αφού θεωρείται στρατιωτική επιχείρηση που συντονίζεται από τον ΟΗΕ και εποπτεύεται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Σύμβασης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Δεν παύει όμως να είναι μεταφορά επικίνδυνων ουσιών και επεξεργασία με μέθοδο που δεν αποκλείει πιθανούς κινδύνους για το περιβάλλον», δηλώνει ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Τα συνεργατικά εγχειρήματα σαν διέξοδος από την ανεργία και την υποαπασχόληση
Με τη συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Πράσινων, η Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί: Μπορούν να είναι απάντηση στην κρίση;», που διεξήχθη στις 7 Φεβρουαρίου 2014 στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου. Οι δυνατότητες και οι περιορισμοί των κοινωνικών συνεταιρισμών, η δικτύωση, η ανταλλαγή εμπειριών, η πληροφόρηση, οι πηγές χρηματοδότησης, το νομικό και φορολογικό πλαίσιο, οι αυτοοργανωμένοι και αυτοδιοικούμενοι θεσμοί αξιολόγησης και πιστοποίησης, αλλά και η δυναμική και οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην Ελλάδα και το νομικό και πολιτικό πλαίσιο της ανάπτυξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη χώρα απασχόλησαν τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες. Εκτός από τον Νίκο Χρυσόγελο, τα ζητήματα αυτά επεχείρησαν να αναδείξουν οι Δημήτρης Καπογιάννης, καθηγητής ΤΕΙ Μεσολογγίου, Ανδρέας Ρουμελιώτης, δημοσιογράφος, και Κώστας Γερολυμάτος, μέλος του Συνεταιρισμού Γονέων Χαλανδρίου.
 
Νέο μοντέλο πληροφόρησης από την ΕΡΤ
Για νέο μοντέλο στη δημόσια πληροφόρηση από την ελεύθερη ΕΡΤ έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Νίκος Χρυσόγελος, ο οποίος στις 7 Φεβρουαρίου επισκέφτηκε την ΕΡΤ3, συνοδευόμενος από το μέλος της γραμματείας των Οικολόγων Πρασίνων Κεντρικής Μακεδονίας, Οδυσσέα Χιλιτίδη και τον υπεύθυνο εκλογικού αγώνα του κόμματος, Θανάση Μακρή.
 
Βραδιά αφήγησης ελληνικών λαϊκών παραμυθιών
Ελληνικά λαϊκά παραμύθια για ενήλικες και παιδιά αφηγήθηκε η Μαρία Μπάκα στις 09/02/2014 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, ενώ η Μαρία Κοτσίρη έπαιξε πολίτικο λαούτο και τραγούδησε.
 
Εργαστήρι αποκριάτικης στολής
Εργαστήρι διοργανώθηκε στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο στις 17/02/2014 για οικονομικό σχεδιασμό και κατασκευή αποκριάτικων στολών με απλά υλικά και πολλή φαντασία με την ενδυματολόγο Έλενα Βεντούρη.
 
Σεμινάριο χαρακτικής
Σεμινάριο χαρακτικής με την καλλιτέχνιδα Νατάσα Γκιγκίλα διοργανώθηκε στις 21/02/2014 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο.
 
Παραμύθια αρτυμένα
Αποκριάτικη παράσταση για ενήλικες έδωσε η ομάδα αφήγησης «Παραμυθίες» στις 22/02/2014 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο με πικάντικα παραμύθια και ευτράπελες ιστορίες.
 
 
Πρασινίζοντας την περιφερειακή πολιτική και την πολιτική συνοχής 2014-2020 | Τι πετύχαμε οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο
"Θέλαμε βαθύτερες αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική και αυξημένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Οι κυβερνήσεις ευθύνονται που δεν προχωρήσαμε εκεί που και το Ευρωκοινοβούλιο ήθελε και πολύ περισσότερο προς εκεί που πρότειναν οι Πράσινοι. Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των κρατών μελών, των περιφερειών και της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός με συμμετοχή των φορέων και των πολιτών και να ιεραρχηθούν σωστά οι προτεραιότητες κάθε περιφέρειας, να τεθούν πρώτα οι ανάγκες της απασχόλησης, του πρασινίσματος της οικονομίας, της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, της μείωσης των ανισοτήτων, της ανάδειξης του πολιτισμού και του περιβάλλοντος ως συστατικά στοιχεία μιας νέας βιώσιμης ευημερίας. Η Περιφερειακή Πολιτική και Πολιτική Συνοχής της ΕΕ παρέχει ένα πλαίσιο για στήριξη αυτών των σχεδίων των 28 κρατών μελών της ΕΕ και των 270 περιφερειών. Κατά την προγραμματική περίοδο 2014 -2020, η ΕΕ θα επενδύσει 351,854 δισ. ευρώ στις πολιτικές συνοχής και την περιφερειακή πολιτική. Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 15.521.900.000 ευρώ. Θα τα αξιοποιήσει, όμως, αποτελεσματικά; Η απάντηση δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης, της όποιας κυβέρνησης. Οι Πράσινοι αγωνιστήκαμε και πετύχαμε αρκετά, καιρός να έρθουν στο προσκήνιο οι δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις και να χρησιμοποιήσουνε αποτελεσματικά τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.
Αναλυτικός οδηγός ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που έχει συντάξει η ομάδα των Πράσινων.
 
Πρόταση μομφής των Πράσινων στην Κομισιόν αν επιβάλει αντιδημοκρατικά μεταλλαγμένη ποικιλία καλαμποκιού!
«Η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο θα υποβάλει πρόταση μομφής στην Κομισιόν αν αυτή προχωρήσει στην έγκριση καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένης (ΓΤ) ποικιλίας καλαμποκιού. Παρά την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στην οποία ένας αριθμός ρεκόρ κρατών-μελών της ΕΕ αντιτάχθηκε στην προτεινόμενη έγκριση της ποικιλίας ΓΤ αραβόσιτου 1507, - αν και δεν συγκεντρώθηκε η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτούνταν για την απόρριψη- ο ευρωπαίος Επίτροπος για την υγεία και την πολιτική καταναλωτών, Tonio Borg, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει ούτως ή άλλως. Αποτελεί πρωτοφανή αντιδημοκρατική κίνηση η επιμονή της να δώσει έγκριση σε μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία, στην οποία αντιτίθεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Ευρώπης, των ευρωβουλευτών και των κυβερνήσεων. Η εξόφθαλμη παρέμβαση εξωθεσμικών επιχειρηματικών συμφερόντων που επιδιώκουν να εξαναγκάσουν τα μέλη της Κομισιόν σε μια βαθιά αντιδημοκρατική κίνηση πρέπει να καταδικαστεί όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς ή υγείας αλλά και δημοκρατίας», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων.
 
 
Η Ευρώπη και ο ρόλος της Ελλάδας
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύθηκε στο enandro.gr στις 27 Φεβρουαρίου 2014...
 
Συνέντευξη στη Βεργίνα Τηλεόραση
Ο Νίκος Χρυσόγελος φιλοξενήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2014 στην εκπομπή “Απαντήσεις” που παρουσιάζει ο Δημήτρης Συρμάτσης στη Βεργίνα Τηλεόραση. Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο ευρωβουλευτής μίλησε για τις κυβερνητικές πολιτικές, τον ΣΥΡΙΖΑ, την κίνηση των 58, τη Χρυσή Αυγή και εν γένει για το πολιτικό σκηνικό, όπως διαμορφώνεται ενόψει των επικείμενων εκλογών.
Δείτε αποσπάσματα της συνέντευξης:
https://www.youtube.com/watch?v=1idzpJ6KUjY
https://www.youtube.com/watch?v=rGzhQj3e3yw
https://www.youtube.com/watch?v=Wp-kOVpBwkE.
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος στην εκπομπή του ΣΚΑΙ “Πρώτη γραμμή”
Ο Νίκος Χρυσόγελος φιλοξενήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στην εκπομπή του ΣΚΑΙ “Πρώτη γραμμή” που παρουσιάζουν καθημερινά οι Βασίλης Λυριτζής και Δημήτρης Οικονόμου και μίλησε για θέμτα εθνικής και ευρωπαϊκής επικαιρότητας.
Δείτε αποσπάσματα από την εκπομπή:
https://www.youtube.com/watch?v=5m3Hd-7aJZ4&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=kM5weVAK6e8&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=CR-Ybg91LSQ&feature=youtu.be.
 
Πράσινη, κοινωνική οικονομία και ανεργία των νέων
Το άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου δημοσιεύθηκε στο tvxs στις 11 Φεβρουαρίου 2014...
 
Από το κόμμα στην κοινωνία
Άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Κοινή Γνώμη” στις 5 Φεβρουαρίου 2014...
 
 
28
ΦΕΒ
19:30, Αθήνα Βοβούσα, μοναδική και όχι μόνη. Παρουσίαση - συζήτηση με την ομάδα φωτογράφων phasma2 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο (Λεωφ. Ιωνίας 315, δίπλα στον σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια). Μια κοινότητα 70 κατοίκων, την οποία διασχίζει και ζωογονεί ο ποταμός Αώος στις κορυφές της βόρειας Πίνδου. Μοιάζει μοναδική. Όμως η Ελλάδα, όπως κι η υπόλοιπη Ευρώπη, είναι σπαρμένη με τέτοιους οικισμούς που αντιστέκονται στην ισοπέδωση και την εξαφάνισή τους. Πού ακούστηκε δεύτερο φράγμα στον Αώο! Εφτά φωτογράφοι -από τους 13- της ομάδας phasma2, αναδεικνύουν το ιδιαίτερο πρόσωπο αυτής της κοινότητας που κύριο χαρακτηριστικό της ήταν πάντα το μέτρο στη σχέση της με τη φύση. Αυτό που την κράτησε ζωντανή μέχρι σήμερα.
 
1-2
MAP
Αθήνα 9ος πανελλήνιος διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής – λογοτεχνίας – ποίησης “ΠΑΙΔΟΧΡΩΜΑΤΑ” στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο (Λεωφ. Ιωνίας 315, δίπλα στον σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια). Διοργανώτρια: Λένα Λιβανός. Ζωγραφική: Σάββατο 18:00-21:00. 1ο βραβείο: Δωρεάν τριετής φοίτηση μέχρι την απόκτηση πτυχίου στη σχολή ζωγραφικής ABC δι’ αλληλογραφίας. Λογοτεχνία – Ποίηση: Κυριακή 11:00-13:00. 1ο βραβείο: Βιβλία από τον εκδοτικό οίκο Μιχάλη Σιδέρη. Απονομή βραβείων: Κυριακή 19:00 και στη συνέχεια πάρτυ μασκέ με κλόουν! Δωρεάν συμμετοχή για παιδιά 6 έως 18 ετών με δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2102525421 ή στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
 
7
MAP
Αθήνα Συνέντευξη Τύπου του Νίκου Χρυσόγελου με θέμα: “Τα προβλήματα των ασθενών που έχουν μείνει χωρίς ιατρεία πόνου μετά το κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων”. Η συνέντευξη Τύπου θα παραχωρηθεί την Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Σύνταγμα).