27 Δεκεμβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 10 - 27 Δεκεμβρίου 2013

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 
Εύχομαι η μαγεία των γιορτών να μας αγγίξει και να ξαναβρούμε το χαμόγελο, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, να ζεστάνει τις παγωμένες καρδιές μας και να μας βοηθήσει να αλλάξουμε πορεία, οδεύοντας προς μια δημιουργική πορεία προσωπική και κοινωνική!

Νίκος Χρυσόγελος
 
 
 
Ερώτηση Νίκου Χρυσόγελου προς την Κομισιόν και την ΕKT για το κλείσιμο τριών συνεταιριστικών τραπεζών
Δυο ερωτήσεις προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον τρόπο που αντιμετώπισε η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος τις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες (Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας) που οδήγησε στην αφαίρεση της άδειάς τους και της υποχρέωσης μεταφοράς των καταθέσεων στην Τράπεζα Alpha Bank κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου. Έθεσε, εξάλλου, το θέμα αυτό και στον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων László Andor, κατά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε μαζί του για την πορεία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας στην Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιριστικές κοινωνικές επιχειρήσεις.
 
 
Έκθεση Ευρωκοινοβουλίου για επιπτώσεις των πολιτικών της τρόικα σε απασχόληση και κοινωνική συνοχή
«Το αρχικό σχέδιο έκθεσης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για τις επιπτώσεις των πολιτικών που προωθεί η τρόικα στην απασχόληση, στην κοινωνική συνοχή και στον κοινωνικό διάλογο καθιστά συνυπεύθυνη την Τρόικα για τις συνέπειες αυτών των πολιτών. Οι ευρωβουλευτές ζητάνε όλες οι αποφάσεις να είναι συμβατές με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης καθώς και την Στρατηγική Ευρώπη 2020 που υποχρεώνουν στην προώθηση υψηλού επιπέδου απασχόλησης, στην εγγύηση επαρκούς κοινωνικής προστασίας, στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, σε υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, στην προστασία της υγείας, στο σεβασμό των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων και αναγνωρίζουν την ανάγκη για κοινωνικό διάλογο και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στις αποφάσεις», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Γνωμοδότηση και της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης για επιπτώσεις των πολιτικών της Tρόικα
Μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου

Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου θα προχωρήσει σε γνωμοδότηση για τις επιπτώσεις των πολιτικών της Τρόικα στην περιφερειακή ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή με βάση την έκθεση που θα συντάξει η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, αποδεχόμενη τμήμα της πρότασης του Νίκου Χρυσόγελου, αντιπροέδρου της Επιτροπής, που είχε υποστηριχθεί συνολικά από την Ομάδα των Πράσινων. Ολοκληρωμένη διαδικασία ακροάσεων έχει ξεκινήσει η Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, μετά από πρωτοβουλία του Γερμανού πράσινου Ευρωβουλευτή Σβεν Γκίγκολν, ενώ έκθεση συντάσσει και η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα.
 
Να αλλάξουν οι πολιτικές για τις παράνομες ψυχότροπες (ναρκωτικές) ουσίες
«Ένας στους 4, δηλαδή 85 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, και πάνω από 300.000.000 σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν κάνει ή εξακολουθούν να κάνουν χρήση παράνομων ουσιών. Μπορούμε να αντιμετωπίζουμε όλους αυτούς ως εγκληματίες; Τα κέρδη από το παράνομο εμπόριο ψυχοτρόπων (ναρκωτικών) ουσιών έχουν ξεπεράσει τα 400 δις σε ετήσια βάση. Μπορεί να θεωρούμε ότι πετυχαίνει η κατασταλτική πολιτική; Ο αριθμός των νέων ψυχοτρόπων ουσιών που κοινοποιήθηκαν από τα κράτη μέλη στα Ηνωμένα Έθνη αυξήθηκε κατά 50% από το 2009 μέχρι το 2012. Μπορούμε να αγνοούμε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της αδιάκοπης προσπάθειας να ξεφύγουν από το γράμμα του νόμου που τις καθιστά παράνομες και μη ελέγξιμες, και της εναλλαγής των χρηστών από την μία ουσία στην άλλη, κυρίως λόγω των απαγορεύσεων;» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος εισηγητής των Πράσινων στη συζήτηση δυο εκθέσεων για τις ψυχότροπες ουσίες, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ασφάλειας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας, την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου.
Δείτε βίντεο με τις τοποθετήσεις του Νίκου Χρυσόγελου εδώ και εδώ.
 
Επέκταση της «αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής
«Παράθυρα» στην νέα νομοθεσία – Αποχή των Πράσινων από την ψηφοφορία- Δηλώσεις του Νίκου Χρυσόγελου

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθέτησαν νομοθεσία που υποχρεώνει τα Κράτη-Μέλη να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν αυτόματα πληροφορίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. «Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη. Όμως, μία κεντρική διάταξη της νέας νομοθεσίας αφήνει «παράθυρα» στην εφαρμογή, δίνοντας σε όσα Κράτη-Μέλη το επιθυμούν, τη διακριτική ευχέρεια να ορίσουν εξαιρέσεις στις εθνικές τους νομοθεσίες. Κατόπιν αυτής της πρότασης, οι Πράσινοι απείχαμε από την ψηφοφορία» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Το Ευρωκοινοβούλιο αποτυγχάνει να υποστηρίξει τη σταδιακή κατάργηση της καταστροφικής αλιείας με τράτες μεγάλου βάθους
Μπορούμε να καταστρέψουμε την ζωή στο βυθό για να εξυπηρετηθούν μερικές βιομηχανικές τράτες που ψαρεύουν με καταστροφικά εργαλεία σε βάθη πάνω από 600 μέτρα; Το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε στις 10/12/2013 για τους νέους κανόνες της ΕΕ που θα διέπουν την αλιεία βαθέων υδάτων. Οι Πράσινοι εξέφρασαν τη λύπη τους για την αποτυχία να ψηφιστούν προτάσεις για την σταδιακή κατάργηση της καταστροφικής αλιείας με τράτες που αλιεύουν με καταστροφικό τρόπο σε πολύ μεγάλα βάθη που ξεπερνούν και τα 600 μέτρα. Η τροπολογία των Πράσινων σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση της αλιείας με τράτα και απλάδια δίχτυα μεγάλου βάθους συγκέντρωσε 326 υπέρ και 342 ψήφους κατά, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση πολλών φορέων και πολιτών. Μόνο στην Γαλλία υπέγραψαν 700.000 πολίτες την σχετική πρόταση. Δυστυχώς μεταξύ αυτών που ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της καταστροφικής αυτής αλιείας βρίσκονταν και έλληνες ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων κι αυτοί της αριστεράς, αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν παρόμοια σκάφη.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες της αλιείας ανοιχτής θάλασσας με βυθότρατες δείτε ένα ενδιαφέρον γραφικό.
Στηρίξτε και υπογράψτε τη σχετική έκκληση για απαγόρευση της χρήσης βυθοτρατών.
Δείτε εδώ ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο animation για την υπεραλίευση.
 
Να μην χαθούν άλλες ζωές στη θάλασσα. Έγκριση νέων κανόνων για τον FRONTEX από Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου
«Το ναυάγιο της 3ης Οκτωβρίου στη Λαμπεντούζα, το πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα στα ανοιχτά της Μάλτας λίγες ημέρες αργότερα και ο θάνατος μεταναστών στη Λευκάδα το Νοέμβριο, αποτελούν μέρος ενός συνεχιζόμενου δράματος που εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες στη Μεσόγειο στην προσπάθεια ανθρώπων να ξεφύγουν από συνθήκες που απειλούν τη ζωής τους ή στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Έχουμε πάνω από 20.000 θύματα τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε ένα χρόνο 177 άτομα. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε αυτές τις τραγωδίες. Χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση με έμφαση στην κοινωνική ένταξη και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπισμού, νόμιμους δρόμους μετανάστευσης και επιμερισμό ευθυνών σε όλες τις χώρες, ώστε να μην πέφτουν όλες οι ευθύνες στις χώρες που είναι στα σύνορα», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και την υπερψήφιση από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου νέων κανόνων αναφορικά με τη δράση του FRONTEX.
 
Περιφρόνηση για τα δικαιώματα των γυναικών από κεντροδεξιούς και ακροδεξιούς ευρωβουλευτές
«Οι κεντροδεξιοί και ακροδεξιοί ευρωβουλευτές ντρόπιασαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον μακροχρόνιο ρόλο του στην προώθηση βασικών δικαιωμάτων. Εκτός από την ιδεολογική μυωπία της απόρριψης της έκθεσης Estrela, οι άσχημες σκηνές γύρω από την χτεσινή ψηφοφορία, με τα σφυρίγματα και τα γιουχαΐσματα από δεξιούς και ακροδεξιούς ευρωβουλευτές, δείχνουν την περιφρόνησή τους για τα δικαιώματα των γυναικών και το χαμηλό τους επίπεδό γενικότερα. Ήρθαν σε πλήρη αντίφαση αφού πέρυσι η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών είχε υπερψηφίσει παρόμοια έκθεση», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, σχολιάζοντας την απόρριψη, με ελάχιστους ψήφους διαφορά, από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2012, της έκθεσης της ευρωβουλευτού Estrela (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Πορτογαλία) σχετικά με την «σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών».
 
Η Ουκρανία αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί ακόμα να εμπνεύσει τους λαούς
«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη και καταδίκη μου για τα βίαια γεγονότα της νύχτας της 9ης Δεκεμβρίου 2013, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση ωμής και απαράδεχτης βίας ενάντια στους διαδηλωτές και επιτέθηκαν στα γραφεία κομμάτων της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι διαδήλωση, αλλά κίνημα. Οι νέοι που συγκεντρώνονται ειρηνικά στους δρόμους και στην πλατεία Maidan δεν ασκούν κριτική μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην παραδοσιακή αντιπολίτευση που προέκυψε μέσα από το σύστημα, αντιτίθενται στους εθνικιστές και επιζητούν ευρωπαϊκή προοπτική για τη χώρα τους. Δεν διαδηλώνουν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή πιστεύουν ότι θα τους εξασφαλίσει οικονομική ευημερία, αλλά επειδή πιστεύουν ότι είναι ο μόνος δρόμος προς τη διασφάλιση της δημοκρατίας και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2004 ήταν η «Πορτοκαλί Επανάσταση» που είχε συνταράξει τη χώρα, σήμερα είναι η «Ευρω-επανάσταση». Σε αντίθεση με την «Πορτοκαλί Επανάσταση», που στρεφόταν κατά του Λ. Κούτσμα και την καθοδηγούσε ο Β. Γιουτσένκο, σήμερα η επανάσταση δεν αφορά πρόσωπα, αλλά στοχεύει στις αναγκαίες βαθιές πολιτικές αλλαγές του συστήματος και καθοδηγείται από την ίδια την κοινωνία των πολιτών», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος με αφορμή τη συζήτηση και ψηφοφορία στο πλαίσιο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους και το μέλλον της ανατολικής εταιρικής σχέσης, ιδίως σε ότι αφορά την Ουκρανία και τη σχετική Ημερίδα που διοργάνωσαν οι Πράσινοι στις 11 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Δείτε το βίντεο από την Ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Δείτε φωτογραφίες από την Ημερίδα και την παρέμβαση της Ρεβέκκας Χάρμς στην Ολομέλεια.
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος στην 7η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ – Μαυροβουνίου
Στην 7η συνεδρίαση της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Μαυροβουνίου, που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2013, συμμετείχε ενεργά ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο ΕΚ, ως μέλος της μόνιμης αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωκοινοβουλίου με την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο. Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση είναι κοινά και για άλλες χώρες: αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενίσχυση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, οικολογικές πολιτικές, δημιουργία θέσεων εργασίας και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ομάδων όπως οι Ρομά, ενίσχυση του ρόλου των γυναικών και της κοινωνίας των πολιτών στην πολιτική ζωή της χώρας.
 
 
Οι δομές των υπηρεσιών φροντίδας υγείας σε καιρό οικονομικής κρίσης
Η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας σας προσκαλεί σε Ημερίδα με θέμα: «Οι δομές των υπηρεσιών φροντίδας υγείας σε καιρό οικονομικής κρίσης» που θα λάβει χώρα το Σάββατο 11/01/2014 και ώρα 9:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος “Λεόντειο Λύκειο Πατησίων” (Νεϊγύ 17, Άνω Πατήσια). Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκου Χρυσόγελου, και του Δήμου Αθηναίων. «Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση μας προβληματίζει για το παρόν και το μέλλον μας, η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας μας έκανε την τιμή να διοργανώσουμε αυτή την επιστημονική - κοινωνική ημερίδα στα πλαίσια των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων, πιστεύοντας ότι τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκειά της θα δώσουν ιδέες και απαντήσεις, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών υγείας να είναι ολοκληρωμένο, αποτελεσματικό, κοινωνικό και δίκαιο», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος. Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
 
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου για την ανεργία, τον πολιτισμό αλλά και για τις 3 συνεταιριστικές τράπεζες
Στη διπλή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στην Σύρο στις 19 και 20 Δεκεμβρίου συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Οικολογικό ‘Άνεμο Ν. Αιγαίου κι ευρωβουλευτής των Πράσινων. Ο Νίκος Χρυσόγελος κατέθεσε ένα σύνολο προτάσεων του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ που αφορούν στα θέματα δημιουργίας θέσεων εργασίας αλλά και για τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο πολιτισμός για την αναζωογόνηση των νησιωτικών κοινωνιών και της οικονομίας τους. Επίσης, κατέθεσε προτάσεις για την κινητοποίηση φορέων και της Περιφέρειας για την ανάκλειση της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος κλεισίματος των 3 συνεταιρστικών τραπεζών.
 
Δήλωση Ν. Χρυσόγελου με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές των Οικολόγων Πράσινων για την ευρωλίστα
«Στους Οικολόγους Πράσινους δυστυχώς όπως και στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία υπάρχουν δυο διαφορετικές πραγματικότητες: αυτοί και αυτές που είναι δραστήριοι σε κοινωνικό, περιφερειακό κι αυτοδιοικητικό επίπεδο αγωνιζόμενοι για το δημόσιο συμφέρον, και αυτοί που αναλώνουν όλη την προσπάθεια τους σε εσωστρέφεια και ατέρμονες και ατελέσφορες εσωτερικές διαδικασίες. ‘Ένα πράσινο όμως κόμμα δεν μπορεί να ακολουθεί τέτοιες πρακτικές χωρίς κανένα πολιτικό στίγμα αλλά πρέπει να ασχολείται με τις ανάγκες της κοινωνίας και να κινείται με πρώτο κριτήριο τη διασφάλισή αυτών, μέσα από διεργασίες και συμμαχίες με την κοινωνία των πολιτών. Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν είναι ακριβώς ποιο πολιτικό στίγμα θα εκπέμψουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το επόμενο διάστημα. Και αν θα είναι χρήσιμοι στην κοινωνία και όχι στους μικροκομματικούς μηχανισμούς και σχεδιασμούς», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος με αφορμή της εσωκομματικές εκλογές για την ευρωλίστα.
 
Εκδήλωση “Οι συνέπειες της κρίσης στην πρόσβαση στα φάρμακα: Η κοινωνία απαιτεί δίκαιες λύσεις” στις 13/12/2013
«Η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο τέλος αυξάνει το κόστος του συστήματος υγείας. Ο τομέας της υγείας χρειάζεται μεταρρύθμιση, αλλά όχι με τον βίαιο και ανορθολογικό τρόπο που επιχειρείται σήμερα. Είναι απαράδεκτο το 30% περίπου των πολιτών στη χώρα μας να είναι ανασφάλιστοι», τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, κατά την εισήγησή του στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου και σεμιναρίου με αντικείμενο τις «συνέπειες της κρίσης στην πρόσβαση στα φάρμακα: Η κοινωνία απαιτεί δίκαιες λύσεις». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 13 Δεκεμβρίου 2013 και διοργανώθηκε από τη μη κυβερνητική – μη κερδοσκοπική οργάνωση TransAtlantic Consumer Dialogue (TACD), με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου, των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, της PRAKSIS, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της ΔΕΔΙΔΙΚΑ-Διασωματειακής Επιτροπής Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Ασθενών με Καρκίνο, της ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία (EPHA).
Παρακολουθείστε βίντεο με την ομιλία του ευρωβουλευτή
Δείτε την εκδήλωση βιντεοσκοπημένη
Δείτε παρουσιάσεις από την εκδήλωση.
 
Δήλωση Ν. Χρυσόγελου για επαναφορά από την κυβέρνηση της φορολογικής ασυλίας offshore εταιριών
«Λεφτά φαίνεται υπάρχουν για να αποφασίζει η κυβέρνηση να χαρίσει …εκατοντάδες εκατομμύρια από φόρους για όσους έχουν περιουσίες ή ακίνητα σε offshore εταιρίες και μάλιστα να χαρίσει αναδρομικά και όσα πρόστιμα είχαν επιβληθεί από 1.1.2010. Με …αποφασιστικότητα η κυβέρνηση δεν διστάζει να πάει κόντρα στο ρεύμα, δηλαδή στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 21/5/2013, που ζητάει συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού της φοροαποφυγής και της φορολογικής ασυλίας. Παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση, την φτωχοποίηση σημαντικού τμήματος των Ελλήνων πολιτών και την κατάρρευση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας και παρά τις διαρκείς ανακοινώσεις για υποτιθέμενη προσπάθεια συγκέντρωσης φόρων και εξορθολογισμού της κατανομής των φορολογικών βαρών, η Κυβέρνηση βρίσκει το …θάρρος και τον …χρόνο να φέρει προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο διάταξη-εξαίρεση (άρθρο 33 ν/σ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων) που επαναφέρει τις offshore εταιρίες σε καθεστώς φορολογικής ασυλίας», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Να μειωθεί το μεγάλο χάσμα αμοιβών στελεχών και εργαζομένων
Δήλωση του Νίκου Χρυσόγελου με αφορμή την συζήτηση για την αποζημίωση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από Ολλανδική τράπεζα

«Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται σχετικά με την αποζημίωση του βουλευτή του Σύριζα Δημ. Τσουκαλά από την Ολλανδική τράπεζα «ABN-AMRO» με ποσό ύψους 1.000.000 ευρώ, θέλουμε να θυμίσουμε το πόσο σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες των Πράσινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υιοθέτηση ανώτατου ορίου στις χρυσές αποζημιώσεις, μπόνους και αμοιβές στελεχών τραπεζών και επιχειρήσεων. Αυτό γιατί ακόμα και σήμερα πολλές συνεχίζουν να καταβάλουν υπέρογκες αμοιβές, αφορολόγητα μπόνους και αποζημιώσεις σε ορισμένα στελέχη τους, ακόμα και όταν έχουν καταφύγει στα δημόσια ταμεία για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι πέρυσι η UBS πλήρωσε συνολικά 2,5 δισ. ελβετικά φράγκα σε μπόνους την ώρα που κατέγραφε 2,5 δισ, σε ζημιές. Ένας παλιός υπάλληλος της τράπεζας χρειάζεται 385 χρόνια για να κερδίσει τα 18,5 εκατ. φράγκα που πήρε ο επικεφαλής του επενδυτικού τομέα της τράπεζας, για να μεταπηδήσει στην UBS", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων.
 
Να μην εγκριθεί η νέα ποικιλία γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και μάλιστα στην ελληνική προεδρία της ΕΕ!
“Ένας μεγάλος κίνδυνος υπάρχει μπροστά μας: να εγκριθεί λόγω κακών χειρισμών ή άγνοιας της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια. Προς το παρόν η ελληνική προεδρία δεν έχει προβλέψει να υπάρχει Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας μέσα στις επόμενες βδομάδες και πριν λήξει η προθεσμία που υπάρχει με βάση τις διαδικασίες που έχουν υιοθετηθεί για την έγκριση ή απόρριψη αιτήσεων για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Πολύ περισσότερο δεν έχει προετοιμάσει παρέμβαση για να απορριφθεί η αίτηση. Αν δεν απορριφθεί, όμως, ρητά η αίτηση μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα των τριών μηνών, που λήγει 7 Φεβρουαρίου, τότε το θέμα επιστρέφει στην Κομισιόν και αυτή πολύ πιθανά να δώσει την έγκρισή της όπως φαίνεται από την θετική εισήγησή της. Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει επίσης να συμβεί κάτι παρόμοιο και με τα θέματα κλωνοποιημένων ζώων, και προϊόντων από κλωνοποιημένα ζώα κι απογόνους τους”, προειδοποιεί ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Μετά την 18η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη
Το δικαίωμα των παιδιών μεταναστών στην ελληνική ιθαγένεια

«Μια ακόμα παγκόσμια ημέρα για να θυμίζει όλα όσα δεν έχουν γίνει τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο για την διασφάλιση την κοινωνικής συνοχής και ευημερίας για όλους πέρασε. Επομένως, πρέπει να θυμηθούμε και να συζητήσουμε το σχέδιο του Κώδικα Μετανάστευσης που καταθέτει η κυβέρνηση όσο και να σχεδιάσουμε, κυρίως να υλοποιήσουμε, μια μεταναστευτική πολιτική που λειτουργεί προς όφελος και των μεταναστών και των τοπικών κοινωνιών. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν προσφέρουν λύσεις, πολύ περισσότερο στη χώρα μας που παράλληλα με την υποδοχή μεταναστών βιώνει και μια μαζική μετανάστευση συμπολιτών μας σε άλλες χώρες. Ιδιαίτερα μετά τις τραγωδίες στην Λαμπεντούζα και το Ιόνιο, ζητούμενο είναι μια ολοκληρωμένη και αλληλέγγυα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, η πραγματική υιοθέτησή της από τα κράτη μέλη και ο έλεγχος της τήρησης των συνεπαγόμενων εθνικών μέτρων. Μια πολιτική ένταξης σε συνδυασμό με αξιοποίηση των γνώσεων και ικανοτήτων των μεταναστών μπορούν να συμβάλλουν στην αναζωογόνηση οικονομικών τομέων και στην μετατροπή της χώρας σε κέντρο συνάντησης των πολιτισμών, των τεχνών, της δημιουργικότητας, ανάδειξης καινοτομιών μέσω δημιουργίας γεφυρών με τον πολιτισμό και τις χώρες καταγωγής των μεταναστών", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη και τη συμμετοχή του σε εκδήλωση με θέμα: «Η φωνή του μετανάστη» που διοργάνωσε η Asante, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
 
Πώς γίνεται παιδιά που γεννήθηκαν εδώ να μην μπορούν να έχουν ελληνική ιθαγένεια;
Η Σοφία, η Σάρα, η Πέγκυ, ο Δανιήλ και η Αναστασία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορού να έχουν ελληνική ιθαγένεια. Θα το επιτρέπουμε για πολύ;
Δείτε και προωθήστε τα σποτάκια για τα παιδιά που δεν μπορούν να έχουν την ελληνική ιθαγένεια:
http://www.youtube.com/watch?v=FbhVBMGRQiI#t=10
http://www.youtube.com/watch?v=lDR4FWZQvU4
http://www.youtube.com/watch?v=ujPa6ww_C6U
http://www.youtube.com/watch?v=VXpwbdk35uI
http://www.youtube.com/watch?v=wDQK_sQCPvM
Στηρίξετε την καμπάνια ithageneia.org, η οποία έχει ως στόχο την κατοχύρωση του δικαιώματος στην ιθαγένεια για όλα τα παιδιά μεταναστευτικής καταγωγής που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα.
 
Συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου σε σεμινάριο για δημοσιογράφους
Σε σεμινάριο για δημοσιογράφους κα μπόλγκερς που διοργάνωσε, στην Αθήνα στις 13/12/2013, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος. Μίλησε και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού αναφορικά με την κρίση, τις πολιτικές εξόδου από αυτήν, το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, τη σημασία των ευρωπαϊκών εκλογών του 2014, τις πρωτοβουλίες των Πράσινων για λογοδοσία της Τρόικα και τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014-2020. Το σεμινάριο είχε ως στόχο την ενημέρωση των δημοσιογράφων τόσο για θέματα τρέχουσας ευρωπαϊκής επικαιρότητας, όσο και για τις δυνατότητες και τα εργαλεία που θέτουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποβοήθηση του έργου τους όσον αφορά την κάλυψη των ευρωπαϊκών θεμάτων.
 
Συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής με θέμα “ΓΥΝΑΙΚΑ”
Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου εγκαινιάστηκε στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο η έκθεση ζωγραφικής με θέμα “ΓΥΝΑΙΚΑ”. Τα έργα τους εκθέτουν τα μέλη της ομάδας ζωγραφικής του Οικολογικού Πολιτιστικού Κέντρου, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Χρυσόγελος και άλλοι/ες ζωγράφοι από την Ελλάδα, αλλά και από την Αφρική και την Λατινική Αμερική. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2014 και η είσοδος είναι δωρεάν. Δείτε όλα τα έργα.
 
Παρουσίαση των βιβλίων της Λέλας Μαγκανάρη “Ένας αληθινός άνθρωπος” & “Το Μπαλκόνι του Θεού”
Τα βιβλία “Ένας αληθινός άνθρωπος” & “Το Μπαλκόνι του Θεού” παρουσίασε η φιλόλογος-ψυχολόγος Ιωάννα Λιγνού, ενώ αποσπάσματα διάβασε η συγγραφέας Λέλα Μαγκανάρη το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο. Την βιβλιοπαρουσίαση άνοιξε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Υγεία και Διατροφή
Αφιερωμένα στην καλή υγεία και τη σωστή διατροφή ήταν τα Σάββατα 14 και 21 Δεκεμβρίου στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο. Στις 14 Δεκεμβρίου ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη βιολογική γεωργία και διατροφή, με παρουσίαση προϊόντων από το κτήμα του βιοκαλλιεργητή Θοδωρή Αρβανίτη, εισήγηση για τα βότανα από τον καθηγητή βοτανολογίας Κωνσταντίνο Γρίβα, και εισήγηση για την αλόη από την Βασιλική Τσολάκη, καθηγήτρια αισθητικής των ΤΕΙ Αθηνών. Οι ομιλίες συνοδεύτηκαν από εργαστήριο παρασκευής σιροπιού για το βήχα από ελληνικά βότανα και ζεστού ροφήματος απο φρούτα και μπαχαρικά, ενώ έγινε και παζάρι με βιολογικά προϊόντα, τσάι και άλλα βότανα, μπαχαρικά, καλλυντικά με βάση την αλόη, αρώματα, και γούρια για το νέο έτος. Στις 21 Δεκεμβρίου διοργανώθηκε για το κοινό δωρεάν μέτρηση αρτηριακής πίεσης και σακχάρου αίματος από τον Στράτο Τσελά, Νοσηλευτή του ΓΟΝΚ «οι Άγιοι Ανάργυροι» και παροχή ιατρικών συμβουλών από τον Μιχάλη Αμμάρι, Ιατρό του ΓΟΝΚ «οι Άγιοι Ανάργυροι». Δείτε περισσότερες φωτογραφίες.
 
Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ
Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου άνοιξε στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο το Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ των ομάδων του Οικολογικού Πολιτιστικού Κέντρου. Το παζάρι θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2014 και μέρος των εσόδων θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό στην περιοχή. Καλοδεχούμενες οι δωρεές αντικειμένων για το παζάρι.
 
Χριστουγεννιάτικα παραμύθια
Με Χριστουγεννιάτικες λαϊκές αφηγήσεις για μικρούς, μεγάλους και πιο μεγάλους, μας ταξίδεψε η ομάδα αφήγησης “Παραμυθίες” την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο. Το λόγο επί σκηνής πήρε στο τέλος το κοινό για τα δικά του παραμύθια.
 
 
Επιπτώσεις της κρίσης στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Στην Αθήνα, στις 11 Ιανουραίου 2014, θα βρίσκεται η Jean Lambert, βρετανή ευρωβουλευτής των Πρασίνων, εισηγήτρια της έκθεσης A7-0221/2013 σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης στην πρόσβαση των ευάλωτων ομάδων στην περίθαλψη (2013/2044(INI)) που υπερψήφισε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούλιο 2013. Η Jean Lαmbert έρχεται ως προσκεκλημένη του Νίκου Χρυσόγελου για να συμμετάσχει στην εκδήλωση “Οι δομές των υπηρεσιών φροντίδας υγείας σε καιρό οικονομικής κρίσης”, που διοργανώνεται μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας, στις 11 Ιανουάριου, στην Αθήνα.
 
 
Προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014-2020: η χαμένη ευκαιρία
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύθηκε στο tvxs στις 17/12/2013...
 
Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Προτάσεις του Νίκου Χρυσόγελου
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύφθηκε στην “Ελληνική Γνώμη” στις 16/12/2013...
 
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης για το κλείσιμο 3 συνεταιριστικών τραπεζών
 
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στο Kozani. TV για το κλείσιμο 3 συνεταιριστικών τραπεζών
 
 
28
ΔΕΚ
Αθήνα, Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο Α. Πατησίων, 17.00-20.00 Συνάντηση μελών και φίλων Οικολογικού Ανέμου Ν. Αιγαίου για την προετοιμασία του ενόψει των περιφερειακών εκλογών. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνική βραδιά με νησιώτικες λιχουδιές και μουσικές νότες.
 
31
ΔΕΚ
Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, Λεωφόρος Ιωνίας 315, κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ Ανω Πατησίων, από ώρα 23.00 Pεβεγιόν για την αλλαγή του χρόνου, για μια χρονιά αλληλεγγύης, οικολογίας, πολιτισμού, δημιουργικότητας.
 
10
IAN
Αθήνα - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, ώρα 16:00 Συμμετοχή σε εκδήλωση “StartingUP: Εκδημοκρατισμός της επιχειρηματικότητας - Η Ευρώπη ενισχύει την απασχόληση των νέων”.
 
10
IAN
Πειραιάς Συμμετοχή σε Ημερίδα με θέμα: «Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα ναυτιλίας» που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την πρωτοβουλία ECONSHIP.
 
11
IAN
Αθήνα Ημερίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΛΓΟΛΟΓΙΑΣ με θέμα "ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ", Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολικού Συγκροτήματος «Λεόντειο Λύκειο Πατησίων», Νεϊγύ 17, Άνω Πατήσια.
 
27
IAN
Αθήνα, 10.00-14.00, γραφείο Ευρωκοινοβουλίου Εκδήλωση με θέμα “H τραγωδία στην Λαμπεντούζα, στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο: μαθήματα για μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική”. Συνδιοργάνωση των ευρωβουλευτών Νίκου Χρυσόγελου και Μαριλένας Κοππά. Συμμετέχουν ιταλοί δημοσιογράφοι, η δήμαρχος της Λαμπεντούζα, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.