28 Φεβρουαρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 9 - 28 Φεβρουαρίου 2013

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 

Απολογισμός της παρουσίας του Νίκου Χρυσόγελου ένα χρόνο στο Ευρωκοινοβούλιο
1 χρόνος στο Ευρωκοινοβούλιο: Τι έχει κάνει ένας πράσινος Ευρωβουλευτής

  • Δείτε το έργο του 1ου χρόνου στο Ευρωκοινοβούλιο με τη μορφή posters
  • Διαβάστε περισσότερα στο ειδικό ενημερωτικό μας δελτίο
  • Διαβάστε σε μορφή βιβλίου τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν τον πρώτο χρόνο (Φεβρ 2012-Φεβρ 2013)
  • Δείτε σε διαδραστικό χάρτη τις περιοδείες, εκδηλώσεις και παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα
  • Δείτε σε διαδραστικό χάρτη τις περιοδείες, εκδηλώσεις και παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε σε Δυτ. Βαλκάνια, Βουλγαρία και Κύπρο



 
 
Οι κατ’οίκον τοκετοί στο στόχαστρο;
Το ζήτημα της διαχείρισης πλακούντα από τοκετούς στο σπίτι που στάθηκε πρόσφατα αφορμή για ένα πρωτοφανές profiling στη Θεσσαλονίκη ανθρώπων και επαγγελματιών υγείας οι οποίοι σχετίζονται με τοκετούς στο σπίτι, φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με γραπτή ερώτησή του, ο Νίκος Χρυσόγελος...
 
Μεθοδική αποδόμηση του νόμου για την Κοινωνική Οικονομία;
Το θέμα της μεθοδικής αποδόμησης του νόμου για την Κοινωνική Οικονομία θέτει με 2 ερώτησεις του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος. Πρώτα, με το φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε αρχές του έτους καταργείται ρύθμιση του νόμου 4019/2011 για την φορολογική αντιμετώπιση των κοινωνικών επιχειρήσεων. Μετά σειρά είχε η κατάρργηση της Ειδικής Υπηρεσίας για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία, η υπηρεσία που “τρέχει” την κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική ράβε – ξήλωνε, σε μια εποχή που υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων, διακινδυνεύοντας την απώλεια των ευρωπαϊκών πόρων για την κοινωνική οικονομία, δημιουργώντας σύγχυση και απογοήτευση.
Διαβάστε περισσότερα για τις δυο ερωτήσεις ΕΔΩ και ΕΔΩ
 
Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού
Νέα ερωτηματικά και αντιφάσεις προκύπτουν από την απάντηση OlliRehn σε ερώτηση Νίκου Χρυσόγελου και Πράσινων Ευρωβουλευτών. Δεν υπάρχει κανένα βάσιμο επιχείρημα για την ιδιωτικοποίηση του νερού, με βάση την ανάλυση της ελληνικής πραγματικότητας αλλά και τη διεθνή εμπειρία. Οι πολίτες στη Γερμανία και την Ιταλία έχουν απορρίψει με αποφάσεις τοπικών συμβουλίων αλλά και δημοψηφίσματα τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του νερού. Ο Δήμος του Βερολίνου, αλλά και σαράντα Δήμοι της Γαλλίας και πολλοί Δήμοι στη κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ανάκτησαν ξανά τον έλεγχο του νερού. Συμβόλαια ιδιωτικοποιήσεων και επιχειρήσεις νερού ελέγχονται από την Κομισιόν για αθέμιτο ανταγωνισμό. Αλλά στην Ελλάδα προωθείται η πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ!
Υπογράψτε το κείμενο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών «Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα» εδώ.
 
Θυσιάζεται η πολιτική για την ψυχική υγεία;
«Οι δράσεις για την ψυχική υγεία δεν προχωρούν ικανοποιητικά στη χώρας μας όσον αφορά στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, που είναι μόλις 5,18% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεχτεί – εξ αιτίας αυτού του λόγου – μεταφορά σε άλλες δράσεις 60 εκατομμυρίων Ευρώ», επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε απάντηση του Επιτρόπου Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης Andor σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον των μονάδων ψυχικής υγείας του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Η απάντηση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, τόσο γιατί επιβεβαιώνει τα σοβαρά προβλήματα στην μέχρι σήμερα πορεία των δράσεων, όσο και για το μέλλον της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων που έχουν προβλεφθεί για την ψυχική υγεία.
 
Κοινή ερώτηση 22 Ευρωβουλευτών για ρατσιστικές επιθέσεις και δεξιό εξτρεμισμό
Το θέμα του κινδύνου που αντιπροσωπεύουν εξτρεμιστικές, ρατσιστικές και μισαλλόδοξες ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη αναδεικνύουν με ερώτηση τους προς την Κομισιόν 22 Ευρωβουλευτές από 4 πολιτικές ομάδες (Πράσινοι, ΕΛΚ, Σ&Δ, Φιλελεύθεροι), μεταξύ των οποίων ο Νίκος Χρυσόγελος και άλλες πέντε ευρωβουλευτίνες των Πράσινων – η αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ι. Durant , η συμπρόεδρος των Πράσινων R. Harms, η Ska Keller, η U. Lunacek, 5 άλλοι έλληνες ευρωβουλευτές (Σ. Δανέλλης (S&D), Μ. Κοππά(S&D), Γ.Κουμουτσάκος (PPE), Α. Ποδηματά (S&D), Σκυλακάκης(ALDE) μαζί με συναδέλφους τους από την Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σουηδία και Φιλανδία και από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων
 
Η κλωστική κάνναβη μέσο για τη βιώσιμη αγροτική ανάκαμψη
Με αφορμή τη συζήτηση στην Ελληνική Βουλή του νέου κώδικα περί ναρκωτικών, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την συνεχιζόμενη άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να απελευθερώσει την καλλιέργεια κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης, η οποία επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί μια πράσινη αγρο-οικολογική πρόταση.
Πέρα από το επίμαχο συνθετικό «κάνναβη», η κλωστική (βιομηχανική) δεν έχει κανένα άλλο κοινό με την Ινδική κάνναβη. Πρόκειται για φυτό που καλλιεργείται παγκοσμίως, καθώς είναι ποικιλία με διεθνώς αναγνωρισμένες οικολογικές ιδιότητες και το σύνολο του υπέργειου μέρους του είναι πλήρως αξιοποιήσιμο και μπορεί να παράγει περισσότερα από 25.000 προϊόντα όπως ίνες για υφαντά, χαρτί, οικοδομικά υλικά, χρώματα - βερνίκια βαφές, είδη κοσμητικής, φαγητό και συμπληρώματα διατροφής, ενέργεια, βελτιωτικά εδάφους, κα.
 
Θαλάσσιο σκι στην Παμβώτιδα: Η περιβαλλοντική νομιμότητα στα αζήτητα και πάλι;
Το ζήτημα των παράνομων χωματουργικών εργασιών, εκσκαφών και κοπής καλαμώνων για την κατασκευή πίστας θαλασσίου σκι στον υγρότοπο Αμφιθέας στη λίμνη Παμβώτιδα φέρνει με γραπτή ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος. Τα έργα, που κατήγγειλαν στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, συνεχίζονται μέχρι και σήμερα χωρίς τεχνική μελέτη και ελλείψει της απαραίτητης περιβαλλοντικής αδειοδότησης, παρότι είναι σε γνώση των αρχών ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
 
 
Αναζωογόνηση ναυπηγείων μέσα από πρασίνισμα της ναυτιλίας
Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε στην εκδήλωση που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες για να παρουσιαστεί από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Επίτροπο Βιομηχανίας κ Tajani και να συζητηθεί η Στρατηγική LeaderShip2020 για τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο όπου επισήμανε ότι για να μην καταρρεύσει ο κλάδος της ναυπηγοεπισκευής στην Ευρώπη, μια και απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, απαιτείται η συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών, της βιομηχανίας, των συνδικάτων, κοινωνικών και περιβαλλοντικών φορέων καθώς και θαλάσσιων περιφερειών και ενδιαφερόμενων Κρατών - Μελών στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης και συνεκτικής πολιτικής.
 
Προβολή στο Ευρωκοινοβούλιο της ταινίας “Κοινωνική Οικονομία: Εναλλακτική Λύση”
Την Τετάρτη 20/2 ο Νίκος Χρυσόγελος και το Γερμανικό Πράσινο Ινστιτούτο Heinrich Boell Stiftung φιλοξένησαν στο Ευρωκοινοβούλιο την πρώτη προβολή της ταινίας “Κοινωνική Οικονομία: Εναλλακτική Λύση”, την παραγωγή της οποίας έχουν από κοινού υποστηρίξει. Η Σοφία Παπαχρήστου, σκηνοθέτης και παραγωγός επίσης της ταινίας, ταξίδεψε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να πάρει συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές της κοινωνικής οικονομίας. Ο φακός της αποτυπώνει με ευαισθησία τον υπαρκτό, διαφορετικό κόσμο της κοινωνικής οικονομίας. Στην προβολή της ταινίας παραβρέθηκαν μερικοί από τους “πρωταγωνιστές”, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών δικτύων κοινωνικών επιχειρήσεων καθώς και ευρωβουλευτές. Η ταινία θα ταξιδέψει με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων όσο και του Heinrich Boell Stiftung σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε πολλές ελληνικές πόλεις, ώστε να αποτελέσει ένα εργαλείο ενημέρωσης για αλλά και προώθησης των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Παράλληλα με την προβολή της θα διοργανώνονται σε συνεργασία μετοπικούς φορείς συζητήσεις για την κοινωνική οικονομία.
 
Το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό
Συμφωνία σχετικά με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις υπεράκτιες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου επιτεύχθηκε την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η νέα νομοθεσία προτάθηκε για πρώτη φορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποτραπούν σοβαρές οικολογικές καταστροφές όπως εκείνη του 2010 στον Κόλπο του Μεξικού. Οι νέοι κανόνες απαιτούν από τις εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, πριν δοθεί η άδεια εξόρυξης, να υποβάλουν αναλυτικές εκθέσεις για τους πιθανούς κινδύνους και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Επίσης, πρέπει οι εταιρίες να αποδείξουν τη χρηματοοικονομική και τεχνική ικανότητά τους για την αντιμετώπιση τυχόν ζημίας που θα προκληθεί από διαρροή, πράγμα που προβλέπεται να αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα των σχετικών επενδύσεων. Η ευθύνη για πιθανή πετρελαιοκηλίδα θα ανήκει στην εταιρεία πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
 
Οι ευρωβουλευτές στηρίζουν την αναζωογόνηση της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων
Οι Πράσινοι προτείνουν επιπρόσθετα μέτρα για την αποτελεσματική ρύθμιση της αγοράς ETS. Αυτή τη στιγμή έχει συσσωρευτεί ένα πλεόνασμα 1,5 δισεκατομμυρίου δικαιωμάτων στο σύστημα και με τους σημερινούς ρυθμούς οδηγούμαστε σε πλεόνασμα 2 δις. Η κατάσταση αυτή μοιραία ρίχνει τις τιμές των δικαιωμάτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα η αγορά ETS να μην επιτελεί το σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε από την ΕΕ: να αποτελέσει δηλαδή μια δίκαιη, διαφανή και αποτελεσματική αγορά η οποία θα δημιουργήσει ισχυρά κίνητρα για λήψη μέτρων από τη βιομηχανία και αλλαγή του ευρωπαϊκού ενεργειακού μοντέλου μακριά από τον άνθρακα, ενισχύοντας έτσι την πράσινη οικονομία μέσα από καινοτόμες τεχνολογίες.
 
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν τη διαφορετικότητα
Συνάντηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου και της Εκτελεστικής Γραμματείας με την LGBTQI (λεσβίες, γκέι, τρανς, αμφί, κουίαρ intersex) κοινότητα. Η ατζέντα της συνάντησης, περιελάμβανε θέματα που ταλανίζουν την LGBTQI κοινότητα με κυριότερο τις αλλαγές τις οποίες ζητά η κοινότητα για την επέκταση του Ν3304/05 που αφορά στην προστασία από τις διακρίσεις λόγω της ταυτότητας του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού όχι μόνο στην απασχόληση, αλλά και στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.
 
Το καλάθι των προϊόντων της Περιφέρειας θέλει κι άλλο πλέξιμο! Για να είναι χρήσιμο και να κρατήσει στον χρόνο
"Το Καλάθι Προϊόντων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι ένα καλό πρώτο βήμα, είναι μια καταγραφή μέρους των προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου, αλλά είναι ανεπαρκές. Ας το δούμε ως πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής της περιφέρειας για την γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη στην περιοχή μας" δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος σχετικά με το θέμα και τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιου, στη Ρόδο.
 
Δημιουργία Δικτύου "Βιώσιμη Γειτονιά" για την Βιώσιμη ανάπτυξη των γειτονιών της Αττικής
Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ευημερία των παιδιών μας; Πώς μπορούμε να τα μεγαλώσουμε ως πολίτες και όχι ως καταναλωτές; Αυτό ήταν το βασικό θέμα που απασχόλησε την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο στα Ανω Πατήσια Αττικής. Το Worldwatch Institute Europe με την υποστήριξη του Ιδρύματος Velux και του Νίκου Χρυσόγελου, παρουσίασε παραδείγματα από άλλες χώρες της Ευρώπης για το πώς οικογένειες σε Σερβία, Ισπανία, Δανία οραματίζονται και πώς τελικά βιώνουν την ανάπτυξη των παιδιών τους στην καθημερινότητά τους.

 
Να μετατραπούν τα πρώην στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης σε μητροπολιτικά πάρκα
Συνάντηση με το Συντονιστικό της Πρωτοβουλίας για τα Πρώην Στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης είχε ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, χθες Τετάρτη 13/2. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η συνδρομή των Οικολόγων Πράσινων στην ολοένα και αυξανόμενη κίνηση των πολιτών του Δήμου Παύλου Μελά και άλλων πολιτών της Θεσσαλονίκης για την απόδοση των στρατοπέδων Παύλου Μελά και Καρατάσιου στο Δήμο Παύλου Μελά και τη δημιουργία πράσινων χώρων και μητροπολιτικών πάρκων χωρίς επιπλέον μπετόν εντός αυτών.
 
Η αυτοδιαχείριση και η στροφή στην πράσινη οικονομία ως μέσο διεξόδου από την κρίση
Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος επισκέφτηκε μαζί με τους Δαμιανό Ανδρέου (Συντονιστή Επιτροπής Επανεκκίνησης των Οικολόγων Πράσινων), Οδυσσέα Χιλιτίδη (Συντονιστή της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Θεσσαλονίκης), Θανάση Μακρή (συντονιστή της Θεματικής Ομάδας Οικονομίας), και Φώτη Μπίμπαση (συντονιστή της Θεματικής Ομάδας ΑμεΑ), το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής που έχει αναλάβει το εργατικό σωματείο να συνεχίσει την λειτουργία του μετά την χρεωκοπία της μητρικής εταιρίας Φιλκεράμ-Τζόνσον.
 
Πετρέλαιο ή αιθαλομίχλη; Υπάρχει άλλος δρόμος;
«Υπάρχει άλλος δρόμος αλλά δε θα είναι εύκολος» ήταν η βασική απάντηση στο κεντρικό ερώτημα, όπως προέκυψε από τη συζήτηση που διοργάνωσε η Θεματική Ομάδα για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή των Οικολόγων Πράσινων και ο ευρωβουλευτής τους Νίκος Χρυσόγελος στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου. Η δυσκολία οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση και ειδικά στην ενεργειακή φτώχεια που προσλαμβάνει πλέον διαστάσεις επιδημίας οδηγώντας πολλούς πολίτες σε απόγνωση. Ο βασικός λόγος που οι συνέπειές της δεν είναι ακόμα πιο τραγικές είναι η ηπιότητα του φετινού χειμώνα. Οφείλεται επίσης στον προβληματικό συντονισμό που συχνά προκαλεί κρίσιμες καθυστερήσεις. Οφείλεται όμως και στην έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών που οδηγεί όχι μόνο σε σύγχυση αλλά και σε λανθασμένες επιλογές που επιβαρύνουν και το περιβάλλον και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Δείτε τον ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα της Θεματικής Ομάδας Ενέργειας των Οικολόγων Πράσινων, όπου έχουν αναρτηθεί επιστημονικές μελέτες, σχετικά άρθρα κι αναλυτικός οδηγός. Δείτε διαδραστικό υπολογιστικό εργαλείο σύγκρισης διαφορετικών συστημάτων θέρμανσης.
 
Ενεργειακή φτώχεια, κατοικία και ατμοσφαιρική ρύπανση, στη Θεσσαλονίκη
Σε εκδήλωση που οργανώθηκε την Τετάρτη 13/2, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ενεργειακή φτώχεια, κατοικία και ατμοσφαιρική ρύπανση” μίλησαν ο Νίκος Χρυσόγελος, ο Χρήστος Δουλκερίδης, πράσινος Υπουργός Κατοικίας στην Περιφέρεια Βρυξελλών του Βελγίου, ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace και ο Ξενοφών Ζήσης, ειδικός στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Διοργανωτές, το γραφείο του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων από κοινού με τη Νομαρχιακή Κίνηση Θεσσαλονίκης των Οικολόγων Πράσινων. Δείτε το βίντεο.
 
Nεα αρχή για τους Οικολόγους Πράσινους - Επανεκκίνηση μέσα από άνοιγμα στην κοινωνία
Συνέντευξη Τύπου για την απόφαση του συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων για άνοιγμα στην κοινωνία και επανεκκίνηση έδωσαν στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 13/2 ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο συντονιστής της Επιτροπής Επανεκκίνησης Δαμιανός Ανδρέου και η Ελεάννα Ιωαννίδου, πρώην εκπρόσωπος Τύπου. Ιδιαίτερος καλεσμένος ήταν και μίλησε οΧρήστος Δουλκερίδης, Πράσινος υπουργός στην κυβέρνηση των Βρυξελλών. Δείτε το βίντεο.
 
Μήνυμα από τη Βέροια: Αλλαγή πολιτικής για διέξοδο από την κρίση
Ο Νίκος Χρυσόγελος και κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων περιόδευσαν στις 14 Φεβρουαρίου στη Βέροια. Συζήτησαν με τη Δήμαρχο Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου - Γεωργιάδη, τον Πρόεδρο του Επιμελητήριου Ημαθίας Νίκο Ουσουλτζόγλου, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Νίκο Πατσιαβούρα και μέλη του Δ.Σ., τον Προϊστάμενο Δ/νσης Γεωργίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, με τον αναπληρωτή Δ/ντη Εκπ/σης Κων/νο Ζιάκα και τους αιρετούς Λάζαρο Σουλίδη και Ελευθέριο Χαιριστανίδη. Παραχώρησαν επίσης συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ, όπου αναφέρθηκαν στην ανάγκη μια εναλλακτικής πρότασης για διέξοδο από την κρίση καθώς και στην απόφαση για επανεκκίνηση των Οικολόγων Πράσινων.
 
Σηματοδοτούν το «άνοιγμα στην κοινωνία» των Οικολόγων Πράσινων οι επαφές και οι δράσεις που είχε ο Ν. Χρυσόγελος κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη (12-13/2)
Η πρωτοβουλία πρέπει να περάσει στην κοινωνία πλέον αν θέλουμε να υπάρξει αντιμετώπιση της κρίσης. Το σχέδιο που εφαρμόζεται έχει αποτύχει. Οι διαμαρτυρίες δεν αρκούν. Η παθητικότητα δεν συμβάλει στο να αντιμετωπίσουμε την κατάρρευση της παραγωγικής βάσης της χώρας, την αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής, την υψηλή ανεργία. Απαιτείται εναλλακτικό σχέδιο για την αναζωογόνηση της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, ενεργητική και στοχευμένη πολιτική για την δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, ενίσχυση των δομών αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.
 
Δώστε σε μελισσοκόμους και μέλισσες μια ευκαιρία!
Με εκπροσώπους μελισσοκομικών φορέων της Χαλκιδικής, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, κ. Ντούρα Βασίλειο, τον Καθηγητή Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, κ. Θρασυβούλου και τον Τάσο Μπόγρη, μέλος της «Επιτροπής Αγώνα για τη Διάσωση της Μελισσοκομίας από την Μεταλλευτική Δραστηριότητα» συναντήθηκε την Τετάρτη 13/2 ο Νίκος Χρυσόγελος και αντιπροσωπεία των ΟΠ κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη . Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκαν τα αιτήματα των μελισσοκομικών φορέων της Χαλκιδικής σε σχέση με την εξόρυξη χρυσού, τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, αλλά και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς καθώς και ζητήματα συνύπαρξης μελισσοκομίας-γεωργίας και μέτρα για την ενίσχυση της μελισσοκομίας.
 
Διάλεξη Ευρωβουλευτών και Εκπροσώπων Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στη Χαλκίδα
Στα πλαίσια του μαθήματος «Πολιτική και Δίκαιο» της Β΄ Λυκείου, πραγματοποιήθηκε στο 2ο ΓΕΛ Χαλκίδας ενημέρωση των μαθητών της Β΄ Τάξης από τον κ. N. Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, τους κ.κ. Αντωνακόπουλο Λ., Καϊλή Αντώνιο, εκπροσώπων του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και Περουλάκη Α., Κουρή Β., εκπροσώπων του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε θέματα που αφορούν στους θεσμούς και τη λειτουργία της ΕΕ.
 
Σε Λαμία και Χαλκίδα σε εκδήλωση του γραφείου Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα
Σε εκδηλώσεις-συζητήσεις σε Λαμία και Χαλκίδα για τα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης που οργάνωσε το Γραφείο του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου στην Eλλάδα στις 11 και 12 Φεβρουαρίου συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος. Το Περιφερειακό Συνέδριο (φόρουμ Πολιτών) στην Λαμία οργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Λαμιέων. Συμμετείχαν εκπρόσωποι θεσμικών, παραγωγικών, κοινωνικών φορέων. Πολύ ενδιαφέρουσα κι εξόχως πολιτική ήταν η συζήτηση του Νίκου Χρυσόγελου με τους μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Χαλκίδας, που οργανώθηκε στο πλαίσιο . Στη Χαλκίδα ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε σε εκδήλωση στο δημαρχείο με τη συμμετοχή του δημάρχου Xαλκιδέων Θανάση Zεμπίλη και τοπικών φορέων.
 
Περιφερειακό Συνέδριο Πολιτών της Ε.Ε. στη Λαμία
Περιφερειακό Συνέδριο (φόρουμ Πολιτών) με την παρουσία βουλευτών του Νομού και εκπροσώπων θεσμικών, παραγωγικών, κοινωνικών φορέων, διοργάνωσε στη Λαμία τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Λαμιέων. Η εν λόγω δράση εγγράφεται στην προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για τα ευρωπαϊκά δρώμενα καθόσον το 2013 έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών. Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ενημέρωση των φορέων και των πολιτών και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της οικονομικής κρίσης.
 
Παρουσίαση βιβλίου: Οικολογία και αριστερά
Ομιλία πραγματοποίησε ο Ν. Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου "Για μια Δημοκρατική και Οικολογική Αριστερά", στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχιακού Μέγαρου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ και τις εκδόσεις Πλέθρον. Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
 
Εξορύξεις χρυσού. Να σκεφτούμε υπεύθυνα για το μέλλον
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου στην Ελευθεροτυπία.
 
Η ελληνική κρίση, η λάθος συνταγή και η ανάγκη ενός εναλλακτικού σχεδίου
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου στην Πράσινη Πολιτική.
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος για τη μεταλλουργία χρυσού
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην Αργυρή Μαγγλάρη και δημοσιεύτηκε στις 8/2/2013 στο halkidikifocus.gr. Δείτε το βίντεο.
 
Το σχέδιο διάσωσης βασίστηκε σε λάθος υποθέσεις και κακό σχεδιασμό
Συνέντευξη του Ν. Χρυσόγελου στην Μαρία Χονδρογιάννη για την Εφημερίδα Δημοκρατική Ρόδου που δημοσιεύτηκε στις 12/2/2013.
 
Να μην αντικατασταθούν οι κλέφτες από μαχαιροβγάλτες και υπόκοσμο
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στη Βασιλική Γραμματικογιάννη της Athens Voice, που δημοσιεύτηκε στις 14/2/2013.
 
Nεα αρχή για τους Οικολόγους Πράσινους
Συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με θέμα την επανεκκίνηση του κόμματος. Στη συνέντευξη Τύπου πήραν μέρος ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο συντονιστής της Επιτροπής Επανεκκίνησης Δαμιανός Ανδρέου και η Ελεάννα Ιωαννίδου, πρώην εκπρόσωπος Τύπου. Ιδιαίτερος καλεσμένος ήταν και μίλησε ο Χρήστος Δουλκερίδης, Πράσινος υπουργός στην κυβέρνηση των Βρυξελλών.
 
Να μάθουμε από το Ευρωκοινοβούλιο
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο www.eklogika.gr στις 6/2/2013
 
Είναι το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεσματικό;
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου στο ιστολόγιο protagon.gr στις 9/2/2013
 
 
1 Μαρτίου, Αλεξανδρούπολη: Ομιλία στην ημερίδα της Περιφερειακών Θαλάσσιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) για τα θέματα του Ταμείου Συνοχής και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
 
2 Μαρτίου, Ευρώτας: Ομιλία στην ημερίδα “Κοινή Αγροτική Πολιτική ενάντια στην Κρίση” που διοργανώνει ο Δήμος Ευρώτα.
 
7 Μαρτίου, Βρυξέλλες: Συνδιοργάνωση πράσινων ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο ημερίδας με θέμα “Μηδενικά απόβλητα”.