19 Μαρτίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 1 - 10 Μαρτίου 2013

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση - συζήτηση
«Η κρίση στην Ευρώπη θα θυσιάσει το περιβάλλον; Η περίπτωση της Ελλάδας»

που διοργανώνει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος
Παρασκευή 29 Μαρτίου, ώρα 16.00. Αίθουσα Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα (Αμαλίας 8)
Στο πάνελ συμμετέχουν ο πρώην ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης, ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστήμιου Γρηγόρης Τσάλτας, η Συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF - Ελλάς Θεοδότα Νάντσου, ο Διευθυντής της GREENPEACE Nίκος Χαραλαμπίδης, ο Πρόεδρος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-SOS Λάκης Κουκιάσας. Έχουν προσκληθεί για σύντομες παρεμβάσεις κινήσεις πολιτών, περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και αυτοδιοικητικοί.
Δηλώσεις συμμετοχής: 2103709705, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
 
 
Δέσμευση της Κομισιόν για διασφάλιση επαρκών πόρων για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;
“Αποτελεί η απάντηση του Επιτρόπου Olli Rehn σε σχετική ερώτησή μου για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ένδειξη μιας μικρής αλλαγής στην εφαρμοζόμενη πολιτική ή είναι μια γενικόλογη απάντηση που δεν θα έχει συνέχεια; Πάντως έξοδος από την κρίση χωρίς στοχευμένες και κοινωνικά – περιβαλλοντικά υπεύθυνες επενδύσεις με δημόσιους, ιδιωτικούς και τοπικούς πόρους δεν είναι εφικτή”, δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου Olli Rehn στη ερώτηση που είχε καταθέσει.
 
Αναδάσωση…δάσους στην Ηλεία;
Το ζήτημα της σκοπιμότητας και του προϋπολογισμού συγχρηματοδοτούμενων έργων αναδάσωσης στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας φέρνει με γραπτή ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπάρχουν ισχυρισμοί που είδαν και το φως της δημοσιότητας ότι η περιοχή δεν έχει ποτέ καεί και δεν έχει κενά δασοκάλυψης. Δημόσια έγγραφα δείχνουν ότι η πολιτεία δίνει σε ιδιώτη - εργολάβο 3.765.887,21 ευρώ για αναδάσωση έκτασης 2130 στρεμμάτων, ενώ ορίζει ως επιβλέποντα ένα δασολόγο, ο οποίος με βάση το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, φέρεται, μαζί με ακόμη έναν δασικό υπάλληλο, να αποχαρακτηρίζουν υπέρ ιδιώτη δημόσιες δασικές εκτάσεις, που κάηκαν από την καταστροφική και φονική πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2007 στην Ηλεία.
 
Δικαιώματα, όχι διώξεις για τους αντιρρησίες συνείδησης
H αθώωση του αντιρρησία συνείδησης Νίκου Καρανίκα από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης είναι ένα καλό νέο. Παρόλα αυτά υπάρχει το γενικότερο πρόβλημα με τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα. Το θέμα αυτό αλλά και την υπόθεση του συγκεκριμένου αντιρρησία συνείδησης, έφερε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια μέρα πριν τη δίκη Καρανίκα, με ερώτηση προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος. Στην ερώτησή του τονίζει ότι η υπόθεση του 44χρονου αντιρρησία συνείδησης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με τις διεθνείς υποχρεώσεις της.
 
Κομισιόν: Η μετατροπή πρώην στρατοπέδων σε πάρκα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ
“Η Ελλάδα έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει για τη μετατροπή των πρώην στρατοπέδων σε μητροπολιτικά πάρκα, αλλά μπορεί κάτι τέτοιο να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους κάτω από προϋποθέσεις” απαντάει η Κομισιόν σε 2 ερωτήσεις που είχε καταθέσει ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη μη απόδοση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου στον Δήμο Θεσσαλονίκης και γενικότερα τις επιπτώσεις από πιθανή ιδιωτικοποίηση των πρώην στρατοπέδων της Θεσσαλονίκης. Τις απαντήσεις υπογράφουν οι επίτροπoι Περιβάλλοντος J. Potočnik και Περιφερειακής Ανάπτυξης J. Hahn.
 
 
H “Ολιγαρχία” στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία Χρυσόγελου
Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ενδιαφερομένων πραγματοποιήθηκε η ειδική προβολή του πολύ επίκαιρου ντοκιμαντέρ "Ολιγαρχία" του Στέλιου Κούλογλου, στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, που οργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος στο Ευρωκοινοβούλιο. Το ντοκιμαντέρ προλόγισαν ο δημιουργός του καθώς και ο συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντάνυ Κον Μπεντίτ, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία πολλών ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών, εργαζομένων σε κοινοτικές υπηρεσίες, στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο αλλά και πολλών άλλων που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την προβολή. Επειδή εκφράστηκε μεγάλο ενδιαφέρον για συζήτηση γύρω από την ελληνική κρίση αλλά και για εναλλακτικές προτάσεις διεξόδου από αυτή, οργανώνεται συζήτηση σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στις 22 Απριλίου. Δείτε το βίντεο από τις εισαγωγικές ομιλίες.
 
Ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο για καταπολέμηση των εγκλημάτων και της ρητορικής του μίσους
Σημαντικό ψήφισμα για ενίσχυση της καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού, των τάσεων εναντίον των τσιγγάνων, της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και όλων των μορφών εγκλημάτων και ρητορικής μίσους, προώθησαν οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο, (το συν-υπογραψει και ο Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων), στο πλαίσιο και σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια.
 
Ευρώπη μηδενικών αποβλήτων, μια άλλη πολιτική για τα σκουπίδια είναι εφικτή
Τα σκουπίδια είναι χρήμα και η λάθος διαχείρισή τους μας κοστίζει ακόμα περισσότερο σε οικονομικούς και φυσικούς πόρους. Οι πολιτικές μηδενικών αποβλήτων που εφαρμόζονται εδώ και 20 χρόνια έχουν επιδείξει θεαματικά αποτελέσματα σε όλη την Ευρώπη (Βορρά και Νότο), καθώς αποδεικνύουν ότι με μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση μπορούμε να πετύχουμε μέχρι και 80% ανάκτηση υλικών μέχρι το 2020. Αυτά ήταν τα πιο σημαντικά συμπεράσματα του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώθηκε από 9 ευρωβουλευτές, ανάμεσά τους και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, τη Πέμπτη 7 Μαρτίου, σε μια κατάμεστη αίθουσα. Ο Νίκος Χρυσόγελος συντόνισε, επίσης, σχετικό σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 100 στελέχη φορέων και ενδιαφερόμενοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Στρατηγική μηδενικών αποβλήτων και για την Αττική
Το θέμα της διαχείρισης απορριμάτων στην Περιφέρεια Αττικής έφερε στο προσκήνιο με ερώτησή του προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Ποτότσνικ ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων», που συνδιοργάνωσε ομάδα 9 ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος. Στην παρέμβασή του προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Ποτότσνικ ανέφερε ότι το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής που προωθείται από την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σχέση με τη στρατηγική μηδενικών αποβλήτων, έχει υψηλό κόστος και δε δίνει έμφαση στην διαλογή στην πηγή και στη συμμετοχή των πολιτών. Αντιθέτως, υπάρχει μια εναλλακτική «πράσινη πρόταση» που έχουν παρουσιάσει περιβαλλοντικοί φορείς, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και στηρίζουν και οι Πράσινοι, λύση πολύ πιο οικονομική, περιβαλλοντικά πιο ωφέλιμη και συμβατή με τη στρατηγική μηδενικών αποβλήτων. Όμως, παρατηρείται εμμονή στη λύση της κυβέρνησης, με την υποστήριξη και της Ευρωπαϊκή Επιτροπής. Δείτε το βίντεο.
 
 
Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πράσινων κομμάτων συναντώνται με το βλέμμα στις ευρωεκλογές του 2014
Oι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πράσινων κομμάτων από όλη την Ευρώπη συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 7 Μαρτίου για να συζητήσουν μια σειρά από βασικά θέματα για την ανάπτυξη της εκλογικής στρατηγικής των Πράσινων για τις ευρωεκλογές του 2014. Ενώ οι εκπρόσωποι Πράσινων κομμάτων συναντώνται κάθε χρόνο την άνοιξη και το φθινόπωρο στα καθιερωμένα Συμβούλια, αυτή ήταν μια σημαντική ευκαιρία για τους εκλεγμένους εκπροσώπος των κομμάτων να ανταποκριθούν σε μια συγκεκριμένη στρατηγική. Στην συνέλευση έλαβαν μέρος 32 κόμματα. Από την Ελλάδα συμμετείχαν ο Νίκος Χρυσόγελος (ευρωβουλευτής) και η Κωνσταντίνα Κοσμίδου (εκπροσωπώντας την Ε.Γραμματεία των ΟΠ).
 
 
Δεν μπορούν πλέον να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς!
Σειρά επαφών με αυτοδιοικητικούς φορείς και με κινήματα της κοινωνίας των πολιτών είχε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων στην Αλεξανδρούπολη όπου βρέθηκε την Πέμπτη 28/2 και την Παρασκευή 1/3, προσκεκλημένος της Συνδιάσκεψης των Ευρωπαϊκών Παράκτιων / Θαλάσσιων Περιφερειών. Στις συζητήσεις με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελο Λαμπάκη και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Άρη Γιαννακίδη τέθηκαν τα θέματα της αντιμετώπισης της ανεργίας στην περιοχή, της ενίσχυσης τοπικών πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκε με την επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Οικολογία Αλληλεγγύη» στην ΑΜΘ Κατερίνα Γεροστεργίου με την οποία συζητήθηκε αρχικά το θέμα της επικαιροποίησης του χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας που έχει άμεση σχέση με την αναπτυξιακή κατεύθυνση και στόχευση της Περιφέρειας ΑΜΘ σε βιώσιμες επιλογές, η πρωτοβουλία του συνδυασμού για την συνεργασία παραγωγών τοπικών προϊόντων και ξενοδόχων στη Ροδόπη, ο κίνδυνος ρύπανση του ποταμού Έβρου με βαρέα μέταλλα από εγκαταλελειμμένα μεταλλεία στη Βουλγαρία για τα οποία ο κ Χρυσόγελος κατέθεσε τον Ιανουάριο σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν.
 
Πρωτοβουλίες περιφερειών για έξοδο από κρίση και κοινωνική Ευρώπη
«Οι Περιφέρειες της Ευρώπης χρειάζεται και μπορούν να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο και να πιέσουν αποφασιστικά τις κυβερνήσεις και την ΕΕ για έξοδο από την κρίση με ενίσχυση της αλληλεγγύης, των πολιτικών κοινωνικής συνοχής και σύγκλισης, αλλαγών στην οικονομία. Μπορούν σε συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο και την κοινωνία των πολιτών να ενδυναμώσουν τις αδύναμες σήμερα προσπάθειες για τη δημιουργία μιας κοινωνικής Ευρώπης”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, από την Αλεξανδρούπολη, μιλώντας σε εκπροσώπους των παράκτιων/θαλάσσιων περιφερειών της Ευρώπης.
 
Καλή τροφή, καλή γεωργία, καλό περιβάλλον!
“Μια γεωργία που εξασφαλίζει δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες, συμβάλει κι αναπτύσσεται σε μια βιώσιμη ύπαιθρο αλλά και κοντά ή και μέσα στις πόλεις, παράγει υγιεινά κι ασφαλή τρόφιμα, συνδέεται με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, αναπτύσσεται μέσα από δίκτυα παραγωγών - καταναλωτών, αξιοποιεί και δεν σπαταλά τους φυσικούς και οικονομικούς πόρους, σέβεται το περιβάλλον και προστατεύει το κλίμα, διατηρεί την γενετική ποικιλότητα (σπόροι και φυλές ζώων), είναι δημοκρατική και προς όφελος των μικρών και μεσαίων παραγωγών είναι η γεωργία που πρέπει να υποστηριχθεί από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική”, υποστήριξε ο Νίκος Χρυσόγελος από την Λακωνία. Στη γεωργική αυτή περιοχή βρέθηκε το Σάββατο 3 Μαρτίου για να συμμετάσχει, ως ομιλητής, σε συνέδριο που οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινή Αγροτική Πολιτική ενάντια στην κρίση» στο οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι Ευρώτα Λακωνίας, Calimanesti Ρουμανίας, Popovo Βουλγαρίας και Capannori Ιταλίας.
 
Κοινή Αγροτική Πολιτική, Οικονομία και έξοδος από την κρίση...
Σε εκδηλώσεις για την οικονομία, τη γεωργία, την έξοδο από την κρίση, τις εξορύξεις χρυσού, σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα συμμετείχε το διήμερο 8 και 9 Μαρτίου ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013, συμμετείχε σε συζητήσεις με φορείς των δύο περιοχών για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στη Θεσσαλονίκη συμμετείχε, επίσης, στη μεγάλη πορεία ενάντια στις εξορύξεις χρυσού καθώς και σε εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων για την οικονομία.
 
Συζήτηση για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στη Λάρισα
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με την παρουσία εκπροσώπων του αγροτικού χώρου από την περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων με θέμα την αναδιάρθρωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τη συνάντηση χαιρέτισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός ο οποίος τόνισε τη σημασία μιας τέτοιας εκδήλωσης για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου γύρω από τη νέα ΚΑΠ.
 
Δημόσια συζήτηση των Οικολόγων Πράσινων για την έξοδο από την κρίση
Απέναντι στις αδιέξοδες συνταγές των Μνημονίων, απαιτείται να επενδύσουμε στη διέξοδο από την κρίση με ταυτόχρονες απαντήσεις τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, τόνισαν στις εισηγήσεις τους και συνέτειναν στην άποψη αυτή, οι ομιλητές της δημόσιας συζήτησης που διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Κίνηση Θεσσαλονίκης Οικολόγων Πράσινων και τη Θεματική Ομάδα Οικονομίας των Οικολόγων Πράσινων, στον πολυχώρο «Οικόπολις», την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 19.00, με θέμα: «Πράσινη πρόταση για βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας-πράσινες θέσεις εργασίας». Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.
 
Οργή λαού κατά των εξορύξεων χρυσού, αλλά και των θεσμικών παρεκτροπών του κ. Δένδια
Η εντυπωσιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη κατά των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική, τη Θράκη και αλλού, έδειξε ότι οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται μόνο στις περιοχές που θίγονται. Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τις καταστροφικές συνέπειες και επιπτώσεις των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, τόσο για τις υπόλοιπες παραγωγικές διαδικασίες, όσο και για τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον. Κοντά σ' αυτά, οι έξω από κάθε θεσμικό πλαίσιο αυθαιρεσίες του κ. Δένδια και η ανοχή που δείχνεται από τους κυβερνητικούς εταίρους, συνειδητοποιούνται ως σοβαρότατος κίνδυνος στη λειτουργία της δημοκρατίας. Στην πορεία πήραν μέρος μεταξύ άλλων στελέχη των Οικολόγων Πράσινων, μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου τους καθώς και ο Νίκος Χρυσόγελος. Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
Καλούμε σε άμεση απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από την Ιερισσό για αποκλιμάκωση της έντασης
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος παρενέβη με δήλωσή του αλλά και με παρέμβαση του στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη όταν έμαθε ότι πέντε κλούβες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την Ιερισσό καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα υπήρχε εντολή για 7 συλλήψεις. Οι κάτοικοι είχαν στήσει οδοφράγματα στην είσοδο του χωριού και μετά από τον αποκλεσμό του δρόμου από τους κατοίκους, η Αστυνομία άρχισε να πετάει δακρυγόνα μέσα στο χωριό, ακόμα και στην αυλή του σχολείου. «Καλώ τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Δένδια να αποσύρει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις και να εγγυηθεί για την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων, αποκλιμακώνοντας την ένταση στη περιοχή. Σε άλλη περίπτωση θα είναι υπόλογος στην ελληνική κοινωνία και το δημοκρατικό πολίτευμα...», τόνιζε η ανακοίνωση.
 
 
Ομιλία Νίκου Χρυσόγελου, το Σάββατο 9 Μαρτίου, σε διημερίδα στην Αθήνα που διοργάνωσε το ΙΝΕΡΠΟΣΤ σε συνεργασία με το Levy Economics Institute, με θέμα: «Έξοδος από την κρίση: Η Πρόκληση της Εναλλακτικής Πορείας». Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε σε πολιτικό πάνελ με τον Αλέξη Τσίπρα, Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τον James Galbraith, Senior Scholar, Levy Economics Institute of Bard College and Lloyd M. Bentsen Jr. Chair, University of Texas και τη Λούκα T. Κατσέλη, Πρόεδρο Κοινωνικής Συμφωνίας, Καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υπουργό.
 
Για χρυσωρυχεία στο Rodopi Channel
Συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του Rodopi Channel της Παρασκευής 1/3/2013 του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου. Μεταξύ άλλων μιλάει για το θέμα των χρυσωρυχείων ως ευρωπαϊκό ζήτημα ενώ θέτει το ερώτημα κατά πόσον οι τοπικές κοινωνίες έχουν την δυνατότητα να αποφασίζουν για το μέλλον τους και η κεντρική εξουσία να μη σέβεται τις αποφάσεις τους.
 
Νερό, πολύτιμο, διαχρονικά ιερό, κοινωνικό αγαθό
Άρθρο του Ν. Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr στις 4/3/2013.
 
 
16 Μαρτίου, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Συμμετοχή σε συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Jean Monnet «Μαθαίνοντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στα Σχολεία» (Learning EU at Schools) με τίτλο «Bringing Europe to School Teachers (Β.Ε.S.T)» του Τμήματος Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ώρα 14.00-16.00 (Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα).
 
16 Μαρτίου, Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, Άνω Πατήσια: Συμμετοχή σε εκδήλωση με θέμα "O ρόλος των φύλων μέσα από τους αιώνες" που διοργανώνει η Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, η Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών και το Δίκτυο για την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας των ανδρών εναντίον των γυναικών. Ώρα 19.00-21.30. Θα ακολουθήσει αποκριάτικο πάρτυ μασκέ. Παράλληλα θα λειτουργεί αναδρομική έκθεση ζωγραφικής 30 χρόνων με θέμα τη γυναίκα, τον έρωτα, τη μητρότητα, τις σχέσεις της και τον αγώνα της για ζωή χωρίς βία της Νίκης Ρουμπάνη, Προέδρου του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης.
 
23 Μαρτίου, Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου: Διοργάνωση προβολής ταινίας “Κοινωνική Οικονομία: Η Εναλλακτική λύση” και συζήτηση “νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και η γεωργία - κτηνοτροφία στα νησιά”. Ώρα 19.00.
 
24 Μαρτίου, Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, Άνω Πατήσια: Διοργάνωση διαδραστικού εργαστηρίου "Η οπτική των νέων για την κρίση". Ώρα 18:30-21:30. Σκοπός του εργαστηρίου είναι αφ’ ενός να δούμε την τρέχουσα πολύπλευρη κρίση μέσα από τα μάτια των νέων, και αφ’ ετέρου να ακούσουμε τη φωνή τους για την διαμόρφωση ρεαλιστικών προτάσεων διεξόδου από την κρίση και αποτελεσματικών πολιτικών για τη νεολαία. Θα επεξεργαστούμε τα εξής θέματα: (α) Πολιτικές για νέους - μια προσέγγιση από νέους, (β) Πώς βλέπουν οι νέοι την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, (γ) Πώς βλέπουν οι νέοι την ευρωπαϊκή δημοκρατική κρίση - δημοκρατικό έλλειμμα, (δ) Πώς βλέπουν οι νέοι την ευρωπαϊκή κοινωνική κρίση, (ε) Πώς βλέπουν οι νέοι την περιβαλλοντική, κλιματική και ενεργειακή κρίση. Θα παρουσιαστούν επίσης τα πρώτα αποτελέσματα της τρέχουσας έρευνας για τα προβλήματα των νέων στην περίοδο της κρίσης που διεξάγει το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
 
29 Μαρτίου, Αίθουσα Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα: Διοργάνωση εκδήλωσης «Η κρίση στην Ευρώπη θα θυσιάσει το περιβάλλον; Η περίπτωση της Ελλάδας». Στο πάνελ συμμετέχουν ο πρώην ευρωπαίος Επίτροπος Περβάλλοντος Σταύρος Δήμας, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης, ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστήμιου Γρηγόρης Τσάλτας, η Συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF-Ελλάς Θεοδότα Νάντσου, ο Διευθυντής της GREENPEACE Nίκος Χαραλαμπίδης, ο Πρόεδρος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-SOS Λάκης Κουκιάσας. Παρεμβάσεις από περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.
 
29 Μαρτίου, Νάξος: Προβολή ταινίας “Κοινωνική Οικονομία: Η Εναλλακτική λύση” (Διοργάνωση Οικολόγοι Πράσινοι Νάξου - Μικρών Κυκλάδων και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ.
 
30-31 Μαρτίου, Πάρος: Ομιλία σε διημερίδα για την “Αλιεία στην Πάρο και τις Κυκλάδες”, που διοργανώνουν ο Δήμος Πάρου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Αρχίλοχος”. Συμμετέχουν, επίσης, η Μ.Δαμανάκη, Επίτροπος Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεων, ειδικοί επιστήμονες, αλιείς, ερευνητές, εκπρόσωποι Περιβαλλοντικών οργανώσεων. Διαβούλευση με Αλιείς.
 
1 Απριλίου, Κορυδαλλός: Συμμετοχή σε εκδήλωση για τον νόμο για την ιθαγένεια και τη μετανάστευση που διοργανώνουν το Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Κορυδαλλού σε συνεργασία με την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ώρα 19.00 (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορυδαλλού, Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης).
 
2 Απριλίου, Ηράκλειο Κρήτης: Περιοδεία, συναντήσεις με φορείς. Προβολή ταινίας και συζήτηση “Κοινωνική Οικονομία: Η Εναλλακτική λύση”.
 
3 Απριλίου, Χανιά: Περιοδεία, συναντήσεις με φορείς. Προβολή ταινίας και συζήτηση “Κοινωνική Οικονομία: Η Εναλλακτική λύση”.
 
7 Απριλίου, Θεσσαλονίκη: Περιοδεία, συναντήσεις με φορείς. Προβολή ταινίας και συζήτηση “Κοινωνική Οικονομία: Η Εναλλακτική λύση”. Ώρα 11.00 (Αίθουσα Αλέξανδρος).