25 Φεβρουαρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 21 Ιανουαρίου - 8 Φεβρουαρίου 2013

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 

Απολογισμός της παρουσίας του Νίκου Χρυσόγελου ένα χρόνο στο Ευρωκοινοβούλιο
1 χρόνος στο Ευρωκοινοβούλιο: Τι έχει κάνει ένας πράσινος Ευρωβουλευτής

  • Δείτε το έργο του 1ου χρόνου στο Ευρωκοινοβούλιο με τη μορφή posters
  • Διαβάστε περισσότερα στο ειδικό ενημερωτικό μας δελτίο
  • Διαβάστε σε μορφή βιβλίου τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν τον πρώτο χρόνο (Φεβρ 2012-Φεβρ 2013)
  • Δείτε σε διαδραστικό χάρτη τις περιοδείες, εκδηλώσεις και παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα
  • Δείτε σε διαδραστικό χάρτη τις περιοδείες, εκδηλώσεις και παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε σε Δυτ. Βαλκάνια, Βουλγαρία και Κύπρο



 
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διεξάγει έρευνα για την προστασία του υγροτόπου του Αγ. Μάμα στη Χαλκιδική
Πληροφορίες θα ζητήσει η Επιτροπή από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο παραβιάζονται βασικές διατάξεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την προστασία του υγρότοπου του Αγ. Μάμα στη Χαλκιδική. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου Potočnik στην ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με αυθαιρεσίες στην περιοχή.
 
Η στροφή στις ΑΠΕ είναι μονόδρομος αν δε θέλουμε να ψηθεί ο πλανήτης
“Πηγή άδικης επιβάρυνσης των καταναλωτών και βασική αιτία του ελλείμματος του λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ο τρόπος υπολογισμού του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)”, τονίζει ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, σε ερώτηση που κατέθεσε από κοινού με Πράσινους ευρωβουλευτές και μέλη της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας Claude Turmes και Reinhard Bütikofer. Στην ερώτησή του ο Νίκος Χρυσόγελος έχει αναδείξει έναν εναλλακτικό τρόπο, που όχι μόνο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ χωρίς να πλήττει τις ΑΠΕ αλλά ταυτόχρονα διορθώνει και την αδικία εις βάρος των καταναλωτών.
 
Μπορούμε να μιλάμε για προστασία περιοχών Natura 2000 στη Β. Κύπρο;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στηρίξει κατά το παρελθόν ένα σχέδιο για την προστασία των μελλοντικών ζωνών Natura 2000, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και την κατάρτιση λεπτομερών επιμέρους σχεδίων για τη διαχείριση και την προστασία έξι περιοχών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Μια από αυτές ήταν και η περιοχή της Αγίας Ειρήνης – Κορμακίτης. Οι τοποθεσίες αυτές είναι πιθανόν να χαρακτηρισθούν ως ζώνες «Natura 2000» “μετά από πλήρη επίλυση του κυπριακού ζητήματος και επανένωση της Κύπρου”, όπως ανέφερε σε απάντησή της το 2008 η Κομισιόν. Με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος θέτει το θέμα των εκχερσώσεων που πραγματοποιούνται για οικιστικούς λόγους στον Κορμακίτη, στην περιοχή της Κερύνειας, στη Β. Κύπρο. Παρόμοιες καταστροφές είχαν γίνει και παλιότερα (2008, 2010) στην περιοχή, που έχει σημαντικό αριθμό σπάνιων κι απειλούμενων φυτών και γι’ αυτό έχει προταθεί προς ένταξη στο ΔίκτυοNatura 2000.
 
Ημιτελείς Σήραγγες στα Τέμπη: Οδεύουμε προς αίσιο τέλος;
Θετική φαίνεται να είναι η εξέλιξη της παρέμβασης του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, που κατέθεσε γραπτή ερώτηση σχετικά με τα ημιτελή έργα οδοποιίας στην κοιλάδα των Τεμπών. Πρόκειται για δύο σήραγγες στην κοιλάδα των Τεμπών και μία στην περιοχή του Πλαταμώνα. Τα έργα αυτά έχουν ολοκληρωθεί κατά περίπου 70%, αλλά παραμένουν ημιτελή εδώ και 2 χρόνια. Υπάρχουν, όμως, μια σειρά ανοιχτές πληγές, όπως εκσκαφές, τεράστιοι σωροί υλικών εκσκαφής που θα χρησιμοποιούνταν στην εξέλιξη του έργου, σήραγγες χωρίς ολοκληρωμένη επένδυση και φρεάτια εξαερισμού. Έτσι, προκαλούνται σοβαρότατοι κίνδυνοι για το περιβάλλον στην ιδιαίτερα ευαίσθητη και με διεθνή σημασία τοποθεσία της κοιλάδας των Τεμπών και των πλαγιών του Ολύμπου.
 
Πόσο επηρρεάζουν οι περικοπές δαπανών τις δομές υποστήριξης των τυφλών πολιτών;
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης κι Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) σε Θεσσαλονίκη κι Αθήνα, αλλά και η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, φέρνει υπόψη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Ο Νίκος Χρυσόγελος ζητά να μάθει αν έχουν ζητήσει η τρόικα και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σε αυτήν περικοπές δαπανών στις πολιτικές για τα άτομα με προβλήματα όρασης, τι πόρους του ΕΣΠΑ έχει αξιοποιήσει το κράτος-μέλος μέχρι τώρα για την ουσιαστική ένταξη αυτών των συμπολιτών μας στην οικονομική και κοινωνική ζωή, εάν είναι σε γνώση της κάποιο εθνικό σχέδιο δράσης με στόχους, χρονοδιαγράμματα και εργαλεία εφαρμογής και τι μέτρα προτίθεται να αναλάβει ώστε να υποστηριχθεί και να ενισχυθεί η λειτουργία υποδομών υποστήριξης των τυφλών πολιτών της Ελλάδας.
 
 
Εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική: μια όχι καθαρή υπόθεση
Οι κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες από τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική καθώς και τα θεσμικά και πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν από τον μέχρι σήμερα χειρισμό της υπόθεσης από την πολιτική εξουσία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου εκπροσώπων των κατοίκων της Χαλκιδικής, στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, που οργανώθηκε την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, μετά από πρόσκληση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Όχι βάρη της οικονομικής κρίσης σε άπορους και φτωχούς
“Η κρίση αυξάνει τον αριθμό των άπορων και φτωχών, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την στρατηγική Ευρώπη 2020 για μείωση του αριθμού των φτωχών κατά 20.000.000 μέχρι το 2020 (μείωση του αριθμού των φτωχών στην Ελλάδα κατά 450.000). Οι ευρωπαϊκές πολιτικές πρέπει να συνδυάζουν την άμεση ενίσχυση των άπορων μέσω της παράτασης της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους άπορους μέχρι το 2020 με ενεργητικές πολιτικές αντιμετώπισης των αιτιών που οδηγούν σε αύξηση του αριθμού των άπορων και φτωχών”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλώντας στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, κατά την διάρκεια σχετικής συζήτησης.
 
Να εξαλείψουμε τη βία ενάντια σε γυναίκες και κορίτσια!
Η εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες είναι υποχρέωση και των ανδρών δηλώνει ο Νίκος Χρυσόγελος υποστηρίζοντας την μεγάλη παγκόσμια καμπάνια “One Billion Rising". Ευρωβουλευτές, γυναίκες κι άνδρες, των Πράσινων κι άλλων πολιτικών ομάδων και συνεργάτες/τιδες έφεραν την καμπάνια και μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος να (ξε)σηκωθούν οι πολίτες, γυναίκες και άνδρες, ενάντια στη βία κατά των γυναικών και κοριτσιών.
 
Οι πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν πρέπει να συγκρούονται με τις άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές
“Η εξυγίανση των δημοσιονομικών των κρατών μελών πρέπει να γίνει με τρόπο και πολιτικές που είναι συμβατές με τους στόχους των ευρωπαϊκών πολιτικών για κοινωνική συνοχή, μείωση της ανεργίας και του αριθμού των φτωχών, ενίσχυση της καινοτομίας. Θα ήταν επικίνδυνο για την ευρωπαϊκή ιδέα να συνδέουν οι πολίτες τις ευρωπαϊκές πολιτικές – που προωθεί κυρίως το Συμβούλιο Κορυφής, οι κυβερνήσεις δηλαδή, με τις περικοπές μισθών – συντάξεων και τα προγράμματα λιτότητας. Όλο και περισσότεροι πλέον διαπιστώνουν ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν οδηγούν σε αντιμετώπιση της κρίσης, αντιθέτως μετέτρεψαν την κρίση χρέους κι ελλειμμάτων ορισμένων χωρών σε εκτεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση και σε έκρηξη της ανεργίας”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλώντας κατά την κοινή συνεδρίαση Ευρωκοινοβουλίου και 180 εκπροσώπων εθνικών κοινοβουλίων, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για συντονισμό των οικονομικών πολιτικών.
 
Οι ευρωβουλευτές στηρίζουν την αναζωογόνηση της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων
Οι Πράσινοι προτείνουν επιπρόσθετα μέτρα για την αποτελεσματική ρύθμιση της αγοράς ETS. Αυτή τη στιγμή έχει συσσωρευτεί ένα πλεόνασμα 1,5 δισεκατομμυρίου δικαιωμάτων στο σύστημα και με τους σημερινούς ρυθμούς οδηγούμαστε σε πλεόνασμα 2 δις. Η κατάσταση αυτή μοιραία ρίχνει τις τιμές των δικαιωμάτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα η αγορά ETS να μην επιτελεί το σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε από την ΕΕ: να αποτελέσει δηλαδή μια δίκαιη, διαφανή και αποτελεσματική αγορά η οποία θα δημιουργήσει ισχυρά κίνητρα για λήψη μέτρων από τη βιομηχανία και αλλαγή του ευρωπαϊκού ενεργειακού μοντέλου μακριά από τον άνθρακα, ενισχύοντας έτσι την πράσινη οικονομία μέσα από καινοτόμες τεχνολογίες.
 
 
Όχι αναδιάρθρωση της βιομηχανίας σε βάρος των εργαζομένων και του περιβάλλοντος! Συνάντηση με εργαζόμενους στη χαλυβουργία
Μεταξύ 2000 και 2010, περισσότερες από 11000 περιπτώσεις αναδιάρθρωσης καταγράφηκαν από το Παρατηρητήριο Αναδιάρθρωσης στην Ευρώπη, ενώ από την αρχή της κρίσης στην Ευρώπη περίπου τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη βιομηχανία έχουν εξαφανιστεί. “Η αναδιάρθρωση της βιομηχανίας στην Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των εργαζομένων και του περιβάλλοντος” δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος με αφορμή τη συνάντηση των Πράσινων Ευρωβουλευτών με τους εργαζόμενους του ομίλου χαλυβουργίας Arcelor Mittal. “Αποκτάει ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές να αναπτυχθεί μια πανευρωπαϊκή στρατηγική για μεταρρύθμιση της βιομηχανίας που θα διασφαλίζει και τους εργαζόμενους και το περιβάλλον. Ο Ν. Χρυσόγελος έθεσε στη συνάντηση και το θέμα των εργαζόμενων της πρώην ΚΟΝΤΙ και τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας.
Δείτε την απάντηση της Κομισιόν στην ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου σχετικά με την ARCELOR MITTAL CONSTRUCTION HELLAS A.E. (πρώην ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ) στο Βόλο ΚΟΝΤΙ ΑΒΕΕ στο Βόλο: Σε αναζήτηση απαντήσεων
Δείτε την επίσκεψη στον Βόλο και συνάντηση με Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μαγνησίας και εργαζόμενους πρώην ΚΟΝΤΙ ΑΕΒΕ: Σχέδιο για την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την πράσινη αναζωογόνηση της οικονομίας στις περιφέρειες
Δείτε επίσης: Αναξιοποίητοι από την Ελλάδα πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση
 
Ιστορική απόφαση Ευρωκοινοβουλίου για αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής!
Με μια ιστορική του απόφαση, το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (502 υπέρ, 137 κατά και 27 αποχές), την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, την έκθεση Rodust για την αναθεώρηση του βασικού Κανονισμού της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚαλΠ). Με την ψήφο τους οι ευρωβουλευτές επιδιώκουν να μεταρρυθμίσουν την αλιευτική πολιτική της ΕΕ και να την στρέψουν σε βιώσιμη τροχιά, για να αντιμετωπιστεί η υπεραλίευση και οι καταστροφικές μορφές αλιείας, να ανακάμψει ο θαλάσσιος πλούτος και να γίνει βιώσιμο το επάγγελμα του ψαρά μακροχρόνια. Οι ευθύνες τώρα στις κυβερνήσεις για μια αλιεία προς όφελος των ψαράδων, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, που ήταν εισηγητής της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας.
Διαβάστε αναλυτικά για την υπερψήφιση της έκθεσης γνωμοδότησης του Νίκου Χρυσόγελου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ασφάλειας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας.
 
Αναζωογόνηση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου
Συμμετοχή σε ομάδα εργασίας ευρωβουλευτών για τη βιωσιμότητα του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου. 3η Συνάντηση εργασίας στο Ευρωκοινοβούλιο στις 23 Ιανουαρίου. Συζήτηση με ευρωπαϊκούς φορείς, ναυπηγεία, ειδικούς, εκπροσώπους εργαζομένων. Παρουσίαση και συζήτηση της έκθεσης “Shipbuilding Market Monitoring Report”για την κατάσταση του ναυλιακού και ναυπηγοεπισκευστικού τομέα. Συζήτηση με τη συμμετοχή των Douwe Cunningham, Γενικού Γραμματέα του SEA Europe (European Ships and Maritime Equipement Association) και του Ulrich Eckelmann (Γενικού Γραμματέα του Συνδικάτου IndustriAll-European).
 
Βιώσιμη ναυτιλία κι ακτοπλοϊα μηδενικών εκπομπών
Συμμετοχή σε συνάντηση εργασίας με θέμα "Βιώσιμη ναυτιλία, ακτοπλοΐα μηδενικών εκπομπών", που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 22 Ιανουαρίου ο Γερμανός Πράσινος Ευρωβουλευτής Michael Cramer. Συζήτηση με εκπροσώπους εκπροσώπους περιφερειακών αρχών, της Γεν. Δνσης Μεταφορών της ΕΕ, επιστήμονες και σκανδιναβικής ναυτιλιακής εταιρίας που σχεδιάζει κατασκευή πλοίου που θα κινείται με ΑΠΕ και υδρογόνο και θα εκπέμπει μηδενικούς ρύπους και αέρια του θερμοκηπίου.
 
Παρουσίαση πρωτοβουλίας LeaderShip 2020
Συμμετοχή στην παρουσίαση της Ευρωπαϊκής ΣτρατηγικήςLeaderSHIP 2020 για την Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Τεχνολογία και την Ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, με την συμμετοχή του Επιτρόπου Βιομηχανίας Tajani, εκπροσώπων της Κομισιών, της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και επιχειρήσεων σχετικά με θάλασσα, εκπροσώπων περιφερειών και των εργαζομένων. Ευρωβουλευτών που συμμετέχουν σε σχετική ομάδα εργασίας. Οι μόνοι συμμετέχοντες από την Ελλάδα Νίκος Χρυσόγελος (ευρωβουλευτής) και Νικήτας Νικητάκος (καθηγητής παν/μιο Αιγαίου). Σύντομη ομιλία Νίκου Χρυσόγελου για τις προοπτικές αναζωογόνησης της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας μέσα από την κατασκευή πλοίων ενεργειακής απόδοσης ή μηδενικών εκπομπών, ανακύκλωσης πλοίων, κατασκευής τμημάτων πράσινης τεχνολογίας.
Δείτε την ειδική έκδοση newsletter για τα ναυπηγεία. Δείτε επίσης LeaderSHIP 2020 strategy.
 
Συμμετοχή στην εκδήλωση “Κατεβάστε τη θερμοκρασία”
Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Κρίτων Αρσένης (ευρωβουλευτής, S&D) στις 24 Ιανουαρίου όπου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κλιματική αλλαγή “Turn down the heat: why a 4°C warmer world must be avoided”.
 
Ποια βιομηχανική πολιτική για την Ευρώπη;
Συμμετοχή σε work shop των Πράσινων με θέμα “ποια βιομηχανική πολιτική για την Ευρώπη που οργανώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, την Τετάρτη 20/2, στο πλαίσιο του προγραμματισμού δραστηριοτήτων της Ομάδας εργασίας για το Green New Deal. Συζήτηση με εκπροσώπους βιομηχανιών, οικολογικών και ερευνητικών ινστιτούτων.
 
 
Ελπιδοφόρο το διαδραστικό εργαστήριο για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή από όλη την Ελλάδα στο διαδραστικό εργαστήριο για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, το Σάββατο 19/1 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο. Το διαδραστικό αυτό εργαστήριο εστίασε στην ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών ώστε να βοηθηθούν πρωτοβουλίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή όσους/ες έχουν διάθεση να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης στην Ελλάδα.
 
Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία: Ανιχνεύοντας εναλλακτικές για ένα νέο τρόπο ζωής
Σε εκδήλωση για την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία που διοργάνωσε η παράταξη «Ενεργοί Πολίτες για το Δήμο της Βέροιας» την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου μίλησε ο Νίκος Χρυσόγελος
 
Παρουσίαση βιβλίου για κοζανίτικες γεύσεις, μπουφές από την παλιά Κοζάνη
Βραδιά γεύσεων και αισθήσεων τοπικών προϊόντων από την Κοζάνη σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο Άνω Πατησίων και ο Νίκος Χρυσόγελος. Παρουσιάστηκε το δίτομο βιβλίο: “Γεύσεις από παλιά Κοζάνη“ από την ίδια τη συγγραφέα Φανή Φτάκα-Τσικριτζή ενώ οι συμμετέχοντες γεύθηκαν κοζανίτικες γεύσεις.
 
Η ειρήνη δεν είναι απλά το τέλος μιας ένοπλης σύρραξης
Το θέμα της έντασης και της βίας στις κοινωνίες είναι επίκαιρο, σήμερα περισσότερο από ποτέ. Για την ειρηνευτική διαδικασία και την επαναπροσέγγιση της κοινωνίας στη χώρα των Βάσκων μίλησε στη συνέντευξη τύπου και σε εκδήλωση την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013, ο Jon Andoni Lekue, εκπρόσωπος της Βάσκικης Αριστεράς (Basque Abertzale Left) και της κίνησης Basque Peace Process, προσκεκλημένος του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Μίλησε για την ειρηνευτική διαδικασία στην Χώρα των Βάσκων, τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα από την Ε.Τ.Α. και τη διαδικασία ειρήνευσης και επαναπροσέγγισης της κοινωνίας, καθώς και τη στήριξη όλων των θυμάτων της βίας, μια διεθνή κίνηση που υποστηρίζει προσωπικά και ο Νίκος Χρυσόγελος.
Δείτε την συνέντευξη που παραχώρησε στην Βασιλική Γραμματικογιάννη και δημοσιεύτηκε στην Athens Voice.
 
Εκδήλωση συζήτηση “Πράσινη πολιτική την εποχή κρίσης”
Με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Νίκος Χρυσόγελος οργάνωσε το Σάββατο 2/2, στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο Άνω Πατησίων συζήτηση με θέμα: "Πολιτικές αντιμετώπισης της πολύπλευρης κρίσης: ποιες μπορεί να είναι αυτές; Υπάρχει ανάγκη και χώρος για ένα πράσινο κόμμα σε μια εποχή κρίσης; Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του; Μπορεί και πως να συμβάλλει σε βαθιές τομές στο πολιτικό σύστημα και να δρομολογήσει αλλαγές σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο; Στο πάνελ συμμετείχαν:
Γρηγόρης Τσάλτας, πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίο
Θεοδώτα Νάντσου, συντονίστρια πολιτικής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Ελλάς
Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος ΜΚΟ PRAKSIS
Χριστόφορος Βερναρδάκης, πολιτικός επιστήμονας, διευθυντής VPRC
Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
Μια βραδυά για τον ένα χρόνο στο Ευρωκοινοβούλιο
Ένα χρόνο εντατικής δουλειάς στο Ευρωκοινοβούλιο γιόρτασε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, με φίλους και γνωστούς που συγκεντρώθηκαν στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο στα Άνω Πατήσια και ξεναγήθηκαν σε έκθεση πόστερς με τις πολιτικές παρεμβάσεις που έγιναν, αφισών από τις πολυάριθμες εκδηλώσεις που έγιναν αυτό το χρόνο, ενώ είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και σε μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση. Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Χρυσόγελος και χαιρέτησαν ο Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων, οι περιφερειακοί σύμβουλοι με την Αττική Οικολογική ΑπάντησηΚώστας Διάκος και Γιώργος Δημαράς, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και η Κωνσταντίνα Κοσμίδου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, ενώ ακολούθησε πολιτική συζήτηση αλλά και ρεμπέτικη μουσική. Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
Ομαδική έκθεση ζωγραφικής Équipe
Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον του κοινού για την ομαδική έκθεση ζωγραφικής Équipe, η οποία εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 18/1 και διήρκησε μέχρι την Δευτέρα 21/01 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο και στην οποία συμμετείχε και ο Νίκος Χρυσόγελος
 
 
H Ελλάδα κυνηγά μια ανόητη «χρυσή» διάσωση από την οικονομική της κρίση
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου στο ιστολόγιο europeangreeens.eu
 
Να σταματήσει η διολίσθηση προς άγριες μορφές βίας
Το άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr στις 6/2/2013
 
Εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση
Το άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία στις 30/1/2013
 
Οι πράσινες προτάσεις για το μέλλον των ναυπηγείων στην Ελλάδα
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου στο Διμηνιαίο περιοδικό Maritech News
 
Αλληλεγγύη και συνεργασία του Νότου για την έξοδο από την κρίση
Το άρθρο δημοσιευτηκε στα ελληνικά κι αγγλικά στον δικτυακό τόπο thesouthintalk.blogspot.gr
 
Το σχέδιο διάσωσης βασίστηκε σε λάθος υποθέσεις και κακό σχεδιασμό
Συνέντευξη του Ν. Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή στην Μαρία Χονδρογιάννη για την Εφημερίδα Δημοκρατική Ρόδου που δημοσιεύτηκε στις 12/2/2013.
 
Ο νεο-ναζισμός και η ξενοφοβία δεν προσφέρουν λύση
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου στο tvxs.gr
 
Εξορύξεις χρυσού. Να σκεφτούμε υπεύθυνα για το μέλλον
Άρθρο του Ν. Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία της 21/2/2013
 
Συνέντευξη στη ΝΕΤ
Συνέντευξη στον Ν. Κουβαρά στην εκπομή ΝΕΤ στα γεγονότα.
 
 
23 Φεβρουαρίου: Στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο Άνω Πατησίων προβολή του ντοκιμαντέρ "CATASTROIKA" και συζήτηση με τον σκηνοθέτη Άρη Χατζηστεφάνου.
 
24 Φεβρουαρίου, ώρα 10.00-14:00: Ημερίδα με θέμα την κατανάλωση και την βιώσιμη ανάπτυξη στην παιδική ηλικία που διοργανώνει το Worldwatch Institute Europe με την υποστήριξη του Ιδρύματος Velux και του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων. Η ημερίδα θα εξετάσει το πώς μη βιώσιμα πρότυπα ζωής περνούν από γενιά σε γενιά μέσα από την επιρροή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του μάρκετινγκ αλλά και άλλων παραγόντων. Το ερώτημα που θα τεθεί είναι πώς να αναθρέψουμε τα παιδιά μας ώστε να μην μάθουν στην κατανάλωση αλλά να γίνουν συνειδητοί υπερασπιστές ενός βιώσιμου τρόπου ζωής.
 
27 Φεβρουαρίου: Προβολή της ταινίας του Στέλιου Κούλογλου με τίτλο Oligarchy στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ύστερα από πρόσκληση του Νίκου Χρυσόγελου. Κεντρικός ομιλητής ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ συμπρόεδρος της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
1 Μαρτίου, Αλεξανδρούπολη: Ομιλία στην ημερίδα της Περιφερειακών Θαλάσσιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) για τα θέματα του Ταμείου Συνοχής και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
 
2 Μαρτίου, Ευρώτας: Ομιλία στην ημερίδα “Κοινή Αγροτική Πολιτική ενάντια στην Κρίση” που διοργανώνει ο Δήμος Ευρώτα.
 
7 Μαρτίου, Βρυξέλλες: Συνδιοργάνωση πράσινων ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο ημερίδας με θέμα “Μηδενικά απόβλητα”.