06 Φεβρουαρίου 2013

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - Απολογισμός 1 χρόνου στο Ευρωκοινοβούλιο

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 

Νίκος Χρυσόγελος: 1 χρόνος στο Ευρωκοινοβούλιο

Να μάθουμε από το Ευρωκοινοβούλιο – 1 χρόνος στον δημοκρατικό θεσμό της Ευρώπης

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος παρουσίας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα όταν δουλεύεις με τους ρυθμούς που απαιτούνται στην Ευρώπη. Το Ευρωκοινοβούλιο το γνώρισα ήδη από τη δεκαετία του ’80 ως εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών που ζητούσε τη στήριξη ευρωβουλευτών σε ελληνικά θέματα αλλά και ως νέος – τότε – που αναζητούσε νέες πολιτικές ιδέες και αξίες που να ανταποκρίνονται στην ανάγκη όχι μόνο κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και δικαιοσύνης απέναντι στα δικαιώματα των επόμενων γενιών κι απέναντι στον πλανήτη. Εναλασσόμενος με το Μιχάλη Τρεμόπουλο, ανέλαβα ως ευρωβουλευτής, στις 2 Φεβρουαρίου 2012, σε μια εποχή που το Ευρωκοινοβούλιο – και η Ευρώπη – έχουν πλέον αλλάξει πολύ και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βρίσκεται μπροστά σε νέες, δύσκολες προκλήσεις.



 
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι ένας από τους αντιπροέδρους της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι εισηγητής των Πράσινων σε θέματα που συνδέονται με την περιφερειακή ανάπτυξη, τη συνοχή, τις μακροπεριφέρειες, την αστική και βιομηχανική πολιτική, τη νησιωτικότητα, το ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ συμμετέχει στην ομάδα εργασίας των Πράσινων για τις πολιτικές Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής Συνοχής. Mε την ιδιότητά του αυτή συμμετέχει στην αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου στη διαπραγμάτευσή της με την Κομισιόν και το Συμβούλιο (τρίλογος), με στόχο να συμφωνηθεί από κοινού η τελική μορφή του Κανονισμού για το Ταμείο Συνοχής. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του έχει επίσης αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με άλλους Πράσινους Ευρωβουλευτές, ιδιαίτερα για τα θέματα των νησιωτικών κοινωνιών και την ενδυνάμωση της συνεργασίας με τις υπόλοιπες νησιωτικές περιφέρειες.
 
Περιφερειακές Πολιτικές και Κοινωνική Συνοχή
Για την επόμενη προγραμματική περίοδο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή θα εργαστούν για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής. Ο Νίκος Χρυσόγελος εκ μέρους της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, κατέθεσε σειρά προτάσεων που επιδιώκουν να δώσουν έναν πιο πράσινο τόνο στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής. Οι προτάσεις έγιναν δεκτές στο πλαίσιο της διαβούλευσης μεταξύ των εισηγητών των πολιτικών ομάδων και ψηφίστηκαν από τα μέλη της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης ενώ είχε προηγηθεί η θέση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, η οποία είχε επίσης υιοθετήσει ορισμένες από τις τροπολογίες που είχε καταθέσει.
 
Νησιωτικές και Μειονεκτικές Περιοχές
Στον ένα χρόνο της θητείας του ο Νίκος Χρυσόγελος, έδωσε έμφαση σε ζητήματα που αφορούν στα νησιά μέσα από παρεμβάσεις στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Πολιτική και τις προτεραιότητες του Ταμείου Συνοχής αλλά και τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών ενώ μέσω της ιδιότητάς του ως Περιφερειακού Συμβούλου συμμετείχε σε συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, και ενημέρωσε για Διαρθρωτικά προγράμματα και το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας.
 
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ανέλαβε τη σύνταξη γνωμοδότησης για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, ενώ υπήρξε σκιώδης εισηγητής στη γνωμοδότηση για το Πρωτόκολλο για τη Προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση, στην έκθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για τα νερά, στη γνωμοδότηση σχετικά με τις τρέχουσες προκλήσεις και ευκαιρίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά ενέργειας, καθώς και στην έκθεση σχετικά με την Οικο-καινοτομία- απασχόληση και ανάπτυξη μέσα από τη περιβαλλοντική πολιτική.
 
Αλιεία και Θάλασσα
Τα αλιευτικά πεδία της Ευρώπης ήταν κάποτε από τα πιο παραγωγικά στον κόσμο, αλλά τριάντα χρόνια Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής είχαν ως αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση των πληθυσμών των ψαριών, την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, καθώς και βλάβες στα βιολογικά είδη, σε οικοτόπους και αλιευτικά πεδία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε την πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα ως μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της υπεραλίευσης καθώς και ότι οι επιδοτήσεις έχουν συμβάλει σε αυτή την ανισορροπία μέσω της τεχνητής διατήρησης της πλεονάζουσας αλιευτικής ικανότητας. Ο Νίκος Χρυσόγελος πραγματοποίησε μια σειρά επαφών και εκδηλώσεων με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς για τη διασφάλιση της βιώσιμης αλιείας, αλλά και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων και θαλάσσιων πόρων.
 
Φυσικό Περιβάλλον, πράσινα επαγγέλματα και εργαλεία χρηματοδότησης
Η προστασία και διαχείριση των φυσικών περιοχών και η προστασία της βιοποικιλότητας αποκτούν μεγαλύτερη αξία ιδιαίτερα την εποχή της κρίσης. Σύγχρονες μελέτες αναδεικνύουν σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων αλλά και, υποτιμημένες ως τώρα υπηρεσίες τις οποίες τα οικοσυστήματα προσφέρουν στις ανθρώπινες κοινωνίες. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις η ροή των παροχών από το χερσαίο δίκτυο Natura 2000 είναι της τάξης των 200 έως 300 δις Ευρώ/ έτος - ή 2-3% του ΑΕΠ της ΕΕ, ενώ το κόστος του είναι μόλις € 5,8 δις / έτος. Η προστασία των φυσικών περιοχών, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η ανάπτυξη των πράσινων επαγγελμάτων για τη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η διασφάλιση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων προς αυτή τη κατεύθυνση ήταν από τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες του Νίκου Χρυσόγελου το χρόνο που πέρασε στο ΕΚ.
 
Νερό, Υδατικοί Πόροι, Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά
Η βιώσιμη διαχείριση των νερών τόσο για τις ανάγκες των ανθρώπινων κοινωνιών και της οικονομίας όσο και των οικοσυστημάτων καθώς και η αποτελεσματική αξιοποίηση ευρωπαϊκών κι εθνικών πόρων κι άλλων οικονομικών εργαλείων για την επίτευξη της θα συμβάλλουν όχι μόνο στην διατήρηση της βάσης για τη ζωή και στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην ώθηση της πράσινης καινοτομίας και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας σε ολόκληρο τον κύκλο του νερού, ιδιαίτερα στη μείωση, ανακύκλωση κι επαναχρησιμοποίηση του. Οι παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του Νίκου Χρυσόγελου έδωσαν, επίσης, έμφαση στην οικολογική διάσταση της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία όχι μόνο δεν πρέπει, να υποχωρήσει με άλλοθι την κρίση, αλλά αντιθέτως, να ενισχυθεί, αντιμετωπίζοντας τις πιθανές ελλείψεις και καθυστερήσεις.
 
Διαχείριση Απορριμμάτων
Η στρατηγική που ακολουθεί η πολιτεία στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές, είναι εντελώς λανθασμένη καθώς εστιάζει σε πανάκριβες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτου απορρίμματος χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η δυναμική μείωσης των παραγόμενων απορριμμάτων λόγω οικονομικής κρίσης καθώς και η αύξηση της ανακύκλωσης. Δεν τίθενται ποσοτικοί στόχοι πρόληψης ή εκτροπής υλικών πριν την τελική επεξεργασία, ενώ η δέσμευση των δήμων για 25-30 χρόνια εμποδίζει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων που εμφανίζουν τον τελευταίο καιρό δυναμική στη χώρα. Οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις του Νίκου Χρυσόγελου είχαν ως στόχο να αναδείξουν την ανάγκη για επαναπροσέγγιση του ζητήματος με έμφαση στις δυνατότητες που προσφέρει η κοινωνική οικονομία στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και στη σημασία της διαλογής των διαφόρων υλικών στην πηγή που οδηγεί σε φθηνότερες λύσεις οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν ταχύτερα, και να έχουν ταυτόχρονα μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
 
 
Απασχόληση – Εργασία
Η διαρκώς αυξανόμενη ανεργία και τα αποσπασματικά μέτρα που λαμβάνονται ως τώρα συμβάλλουν στην προσθήκη προβλημάτων σε εργασιακό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό δημοσιονομικό και επίπεδο. Σήμερα υπάρχουν άνεργοι που θα μπορούσαν να επανενταχθούν στην οικονομία μέσα από δραστηριότητες που βοηθούν στην απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, με παράλληλη στροφή στις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, στην αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής, την οικολογική αναγέννηση των πόλεων, την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και κοινωνικών υπηρεσιών. Οι πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του Νίκου Χρυσόγελου κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου παρουσίας στο ευρωκοινοβούλιο, έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για ένα συνεκτικό και ισορροπημένο σχέδιο δημιουργίας θέσεων εργασίας, κοινωνικής συνοχής και αναζωογόνησης της οικονομίας μέσα από την στροφή της σε πράσινες δραστηριότητες.
 
Κοινωνική Οικονομία
Είναι πολιτική προτεραιότητά μας να στηρίζουμε το μοντέλο του “τρίτου τομέα”, της κοινωνικής οικονομίας, που συνδέεται στενά με το σύστημα αξιών των Πράσινων: βιώσιμη οικονομία, συμμετοχική δημοκρατία, κοινωνική συνοχή, προστασία περιβάλλοντος, συλλογική και ατομική υπευθυνότητα. Η ανάγκη προώθησης της κοινωνικής οικονομίας είναι ακόμα πιο επιτακτική τώρα που ζούμε την κρίση καθώς αποτελεί μία προοπτική διεξόδου για τους άνεργους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, την τοπική οικονομία και τις μεγάλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές ελλείψεις. Οι πρωτοβουλίες του Νίκου Χρυσόγελου στη διάρκεια του πρώτου χρόνου στο Ευρωκοινοβούλιο ενίσχυσαν τη δυναμική της κοινωνικής οικονομίας που αναπτύσσεται κυρίως στην ελληνική περιφέρεια συνεισφέροντας στην πληροφόρηση, τη μεταφορά καλών πρακτικών και εμπειριών, τη συνεργασία και τη δικτύωση που θα συμβάλλουν στην άνθιση των κοινωνικών επιχειρήσεων αλλά και θα προστατέψουν την ποιότητα των πρωτοβουλιών που ξεφυτρώνουν από τα κάτω.
 
Ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος
Η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στη χώρα μας διέρχεται βαθειά κρίση. Η ραγδαία μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας τα τελευταία 30 χρόνια έχει οδηγήσει στην ανεργία τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων (95%). Η Ελλάδα, μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις παγκοσμίως, αδυνατεί να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ναυπηγοεπισκευαστικής και ναυπηγικής της βιομηχανίας, όπως η υψηλή τεχνογνωσία και ποιότητα υπηρεσιών. Οι παρεμβάσεις του Νίκου Χρυσόγελου είχαν σα στόχο τη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την αναζωογόνηση του κλάδου και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, μέσα από συνέργιες φορέων (επιμελητήρια, επαγγελματίες, εργαζόμενοι, περιφέρειες, πανεπιστήμια), αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για χρηματοδοτήσεις.


 
Αγροτική Παραγωγή
Η γεωργία δεν είναι απλώς μια παραγωγική διαδικασία, μπορεί και πρέπει να παίζει σημαντικό ρόλο στην οικολογική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της υπαίθρου και των περιφερειών. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σήμερα όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι η παλιά Κοινή Αγροτική Πολιτική ΚΑΠ απέτυχε. Οι ευρωπαίοι αγρότες και οι ευρωπαίοι πολίτες ανακαλύπτουν εκ νέου την αξία των τροφίμων και τις αξίες της αλληλεγγύης, αντιλαμβάνονται τη σημασία του “πρασινίσματος” της γεωργικής δραστηριότητας, την ανάγκη σύνδεσης με τους στόχους για οικολογική βιωσιμότητα. Οι παρεμβάσεις του Νίκου Χρυσόγελου και των Πράσινων εστίασαν στη σημασία της αλλαγής του γεωργικού μοντέλου, με ουσιαστικό ρόλο των αγροτών, των καταναλωτών, των περιφερειακών αρχών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων στη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ, καθώς και ενίσχυση των δικτύων συνεργασίας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.
 
Εξορύξεις
Το μοντέλο της σπατάλης, της περιβαλλοντικής καταστροφής και της διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία. Η ενδυνάμωση αυτού του μοντέλου στο όνομα της κρίσης δεν είναι η λύση. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην τοπική οικονομία και στην κοινωνία – που έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς από επιστημονικούς φορείς – από φαραωνικά σχέδια εξορύξεων μεταλλευμάτων και ιδιαίτερα χρυσού που θα καταστρέψουν την Χαλκιδική κι άλλες περιοχές της χώρας και των Βαλκανίων. Οι παρεμβάσεις του Νίκου Χρυσόγελου υποστήριξαν τις κινητοποιήσεις των πολιτών στο συγκεκριμένο ζήτημα ενώ ταυτόχρονα ανέδειξαν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου μοντέλου βιομηχανικής πολιτικής και πράσινης οικονομίας που ελαχιστοποιεί τις εξορύξεις μετάλλων και μη ανανεώσιμων πρώτων υλών γενικότερα.
 
 
Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Άκρως απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στη νεανική επιχειρηματικότητα, το ποσοστό των νέων που δεν κατευθύνονται σε οποιαδήποτε μεταλυκειακή εκπαίδευση, το πόσο «εφήμερη» μπορεί να αποδειχθεί κάθε φορά η εργασία για τους νέους, και αντίστοιχα πόσο μεγάλης διάρκειας είναι η περίοδος ανεργίας. Όλα δείχνουν πως οι νέοι είναι οι πρώτοι που αποχωρούν από την αγορά εργασίας και οι τελευταίοι που εισέρχονται σε αυτήν. Στόχος των παρεμβάσεων του Νίκου Χρυσόγελου κατά τον πρώτο χρόνο παρουσίας στο Ευρωκοινοβούλιο πέρα από την άσκηση κριτικής στις επιλογές της Κομισιόν στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, ήταν η ανάδειξη της ανάγκης προώθησης συνεκτικών πολιτικών και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, ιδιαίτερα σε τομείς που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στις κοινωνικές υποδομές.

 
 
Η ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από αμοιβαία αντικρουόμενες και αμφιλεγόμενες επιλογές, κατάσταση η οποία φαίνεται να επιδεινώνεται λόγω της οξείας οικονομικής κρίσης. Έτσι, ενώ ο ενεργειακός τομέας και ο τομέας εξοικονόμησης ενέργειας, αποτελούν όχι μόνο βασικά εργαλεία πολιτικών παρεμβάσεων για το κλίμα, αλλά ταυτόχρονα και από τις σημαντικότερες ελπίδες για διέξοδο της χώρας από την κρίση, το θολό τοπίο σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία εμποδίζει την πρόοδο προς μία πράσινη κατεύθυνση. Οι παρεμβάσεις του Νίκου Χρυσόγελου έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για δραστική αλλαγή του ενεργειακού μας μοντέλου προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας, κατεύθυνση που δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή προτεραιότητα αλλά και εθνική δέσμευση μέσα από νόμους και επίσημες αποφάσεις.


 
 
Είναι αλήθεια ότι τα θέματα άμυνας και εξοπλισμών δεν είναι αυτά που βρίσκονται στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου, ούτε τα χαρακτηρίζει η διαφάνεια. Βλέποντας όμως τις εξοπλιστικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ της ΕΕ, καθώς και τα επίσημα στοιχεία για το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε σε εξοπλιστικά προγράμματα από τη μεταπολίτευση ως το 2010, είναι αναπόφευκτο να αρχίσουμε να κατανοούμε το ρόλο των πολιτικών αυτών επιλογών στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα. Οι παρεμβάσεις του Νίκου Χρυσόγελου, είτε με τη μορφή ερωτήσεων, είτε σε τοποθετήσεις στην Ολομέλεια του ΕΚ, είτε σε δημόσιες ακροάσεις, είτε σε συνεντεύξεις, βασίστηκαν σε μια μελέτη που εκπόνησε η ομάδα στήριξής του και είχαν ως στόχο να αναδείξουν και να αποσαφηνίσουν την οικονομική διάσταση του θέματος και το ρόλο διεθνών συμφερόντων στη διαμόρφωση της κατάστασης συμβάλλοντας έτσι σε μια αλλαγή πολιτικής που θα αναζητήσει και θα διαμορφώσει εναλλακτικές λύσεις για την επίτευξη της ασφάλειας οι οποίες θα συνδυάζονται με περιορισμό των στρατιωτικών δαπανών.
 
 
Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις
Το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας δεν ήταν βιώσιμο και πριν την κρίση. Γιγαντώθηκε η άκριτη κατανάλωση, σπαταλήθηκαν ευρωπαϊκοί πόροι, γενικεύθηκε η διαφθορά, κυριάρχησε ένα αναποτελεσματικό κράτος και μια γραφειοκρατική διοίκηση, κατά βάση εχθρική στο δημόσιο συμφέρον και τον πολίτη. Πελατειακές σχέσεις, διαπλοκή, εξαγορά δημιούργησαν ένα πολιτικό σύστημα ανίκανο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής, στις ανάγκες σχεδιασμού, μεταρρυθμίσεων μέσα από διάλογο. Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση έκανε τη φούσκα να σκάσει πιο γρήγορα και με μεγάλη ένταση. Η απουσία κατάλληλης προετοιμασίας οδήγησε σε οριζόντια μέτρα που αντί να λύσουν προβλήματα, πρόσθεσαν πολύ περισσότερα δημιουργώντας πλέον μια εκρηκτική κατάσταση οργής εναντίον δικαίων κι αδίκων που εναλλάσσεται με βαθιά κατάθλιψη κι απελπισία. Οι παρεμβάσεις μας είχαν ως στόχο να αναδείξουν τις λανθασμένες επιλογές και ταυτόχρονα να αντιπροτείνουν εναλλακτικές λύσεις για τη χώρα, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών αξιών.
 
Υγεία και κοινωνικές πολιτικές
Στην Ελλάδα της κρίσης η οργάνωση και παροχή υπηρεσιών υγείας από τις αρχές της χώρας έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη. Η κρίση οδήγησε σε αύξηση της νοσοκομειακής περίθαλψης σε ποσοστό 30%, ενώ οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 20% ή περισσότερο, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις και περικοπές σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Πάνω από 2.000.000 άτομα δεν έχουν πρόσβαση πλέον στις υπηρεσίες υγείας, είτε γιατί είναι άνεργοι κι ανασφάλιστοι είτε γιατί δεν μπορούν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Η διάλυση και ο αποκλεισμός μεγάλων κοινωνικών ομάδων από τις υπηρεσίες υγείας έχει ήδη και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην κοινωνική συνοχή της χώρας, αλλά και στην ίδια τη δημοσιονομική της κατάσταση. Το έργο μας είχε να κάνει με την ανάδειξη των επιπτώσεων στην υγεία από την κρίση αλλά και τις παράλογες σπασμωδικές επιλογές στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.
 
 
Η οικονομική κρίση που εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, φαίνεται να απειλεί τα κεκτημένα δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται υποχώρηση της δημοκρατίας και ανάπτυξη νεοναζιστικών και ρατσιστικών φαινομένων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελλάδα και την κατακόρυφη αύξηση της ρατσιστική βίας. Οι διεκδικήσεις που αφορούν στα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα επιβάλλεται να είναι συνεχείς και το ευρωκοινοβούλιο οφείλει να ενδυναμώσει τις σχετικές δράσεις του. Ο Νίκος Χρυσόγελος παραμένει σταθερός υπερασπιστής της προώθησης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πραγματικής ισότητας των φύλων, της εμβάθυνσης της δημοκρατίας και του διαποτισμού της καθημερινής, της κοινωνικής και πολιτικής ζωής με τις αξίες της αλληλεγγύης και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων που με κόπο, αγώνες και θυσίες κατέκτησε η ανθρωπότητα.
 
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε πολλά μέρη της Ελλάδας με σκοπό να παρουσιάσει το έργο στο Ευρωκοινοβούλιο, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και παράλληλα προωθώντας τις πράσινες ιδέες. Δείτε με χρονολογική σειρά το ταξίδι αυτό στη διάρκεια του πρώτου χρόνου του ως ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων.
 
 
Η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων αποτελεί εργαλείο μετασχηματισμού των κοινωνιών, ενδυνάμωσης της δημοκρατίας, αποτίναξης του εθνικισμού, υιοθέτησης αρχών καλής γειτονίας, ενίσχυσης της κοινωνίας των πολιτών, επικράτησης του κράτους δικαίου και της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, του ξεπλύματος χρήματος και του trafficking. Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε - μαζί με άλλους ευρωβουλευτές των Πράσινων - στη αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου για Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ και Κόσοβο (Δυτικά Βαλκάνια). Επισκέφθηκε επίσης τη Βουλγαρία σε μια προσπάθεια γνωριμίας με πρωτοβουλίες πολιτών και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύπανσης ή είναι αντιμέτωπες με έργα καταστροφικά για το περιβάλλον όπως οι εξορύξεις χρυσού ενώ συμμετείχε επίσης και στην αποστολή των Πράσινων στην Κύπρο.
 
 
Ένα από τα βασικά συνθήματα της πρώιμης δράσης των πράσινων κομμάτων ήταν «Σκέψου Παγκόσμια - Δράσε Τοπικά - Τhink globally-Αct locally». Το σύνθημα αυτό αποδείχθηκε διαχρονικά επιτυχημένο και δείχνει τη λογική του οικολογικού κινήματος. Συμμετέχουμε σε μια μεγάλη οικογένεια πράσινων κομμάτων που διέπεται από τις ίδιες βασικές αρχές όπως διατυπώθηκαν στην παγκόσμια χάρτα των Πράσινων το 2001 (κοινωνική δικαιοσύνη, συμμετοχική και άμεση δημοκρατία, μη βία, βιωσιμότητα, σεβασμός στη διαφορετικότητα και οικολογική σοφία). Υπερασπιζόμαστε την ανάγκη η Ευρώπη να υιοθετήσει λύσεις απέναντι στην κρίση που να συνδέονται με τις ευρωπαϊκές αξίες, και όχι με τη άδικη λιτότητα και την αφαίρεση δικαιωμάτων.


 
 
Οι ερωτήσεις που κατατέθηκαν κατά τον πρώτο χρόνο παρουσίας του Ν. Χρυσόγελου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...


 
 
Άρθρογραφία του Ν. Χρυσόγελου όπως δημοσιεύτηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο...


 
 
Οι συνεντεύξεις που έδωσε ο Νίκος Χρυσόγελος με χρονολογική σειρά...


 
Last modified on Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013 20:19