14 Δεκεμβρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 23 NOEMΒΡΙΟΥ – 12 ΔΕΚEΜΒΡΙΟΥ 2012

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 
 
Μια νέα αρχή, επανεκκίνηση μέσα από άνοιγμα στην κοινωνία αποφάσισε το συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων
Ολοκληρώθηκε στη Λαμία την Κυριακή 9/12 το 9ο Τακτικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων. Οι σύνεδροι με μεγάλη πλειοψηφία υποστήριξαν την πρόταση για βαθιές αλλαγές με συνοχή, απαίτησαν μια νέα αρχή, με στόχο τη δημιουργία ενός πράσινου, δημοκρατικού, ευρωπαϊκού, ανοικτού αλλά κι αποτελεσματικού κόμματος. Ενός Πράσινου κόμματος που θα εκφράζει σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και θα συντελέσει καθοριστικά στη διέξοδο της χώρας από τα σημερινά αδιέξοδα και την πολιτική, οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και αξιακή κρίση, μέσα από τεκμηριωμένες αναλύσεις και κοινωνικές – πολιτικές παρεμβάσεις. Σύμφωνα με την απόφαση, απευθύνεται πρόσκληση σε κοινωνικούς φορείς και ενεργούς πολίτες να πάρουν μέρος στον διάλογο που θα οδηγήσει σε ένα συνέδριο επανεκκίνησης, νέας αρχής σε 5-6 μήνες. Το συνέδριο αποφάσισε και το πολιτικό περίγραμμα αυτού του διαλόγου. Το συνέδριο ήταν ιδιαίτερα μαζικό.
 
 
Υπερψηφίστηκε η έκθεση Χρυσόγελου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας
Υπερψηφίστηκε την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ασφάλειας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η έκθεση γνωμοδότησης του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας. Το Ταμείο αυτό επιδιώκει να στηρίξει την εφαρμογή της Θαλάσσιας Στρατηγικής και της νέας (υπο διαμόρφωση) Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής
 
Aνακύκλωση πλοίων με ασφαλή, περιβαλλοντικά υπεύθυνη διαδικασία σε όλο τον κόσμο
Πρωτοβουλία των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για την ανακύκλωση των πλοίων με περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες διαδικασίες. Πολλά πλοία εγκαταλείπονται σε λιμάνια ή παράκτιες περιοχές, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως σήμερα. Από την άλλη πάνω από 1000 μεγάλα παλαιά εμπορικά πλοία, δεξαμενόπλοια και cargo, ανακυκλώνονται κάθε χρόνο για την ανάκτηση του μετάλλου. Περίπου 2.000.000 τόνοι χάλυβα προέρχονται από την διάλυση των πλοίων με ευρωπαϊκή σημαία (που αντιστοιχεί στο 17% της παγκόσμιας χωρητικότητας), αξίας πάνω από 600.000.000 ευρώ. Όμως στην πλειοψηφία τους (το 90%) οδηγούνται για διάλυση σε εγκαταστάσεις σε χώρες της Νότιας Ασίας, Μπαγκλαντές, Ινδία και Πακιστάν, όπου επικρατούν συνθήκες που προκαλούν σοβαρή ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων. Οι Πράσινοι προτείνουν ειδικά μέτρα και κίνητρα με έκθεση και πρότασή τους (Carl Schlyter) στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην σχετική συζήτηση παρέμβαση έκανε και ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Η Ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε την έναρξη ενισχυμένης συνεργασίας για καθιέρωση του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών
Εγκρίθηκαν, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι προτάσεις για την έναρξη της διαδικασίας ενισχυμένης συνεργασίας για την πρώτη ομάδα 11 «πρόθυμων» Κρατών-Μελών (Κ-Μ) της ΕΕ, με στόχο την καθιέρωση ενός Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (FTT). Τα υπόλοιπα Κ-Μ, εκτός των 11 που αποτελούν την πρώτη ομάδα, είναι ελεύθερα να αποφασίσουν για συμμετοχή τους στο σχήμα οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον. Οι Πράσινοι έχουν από καιρό υποστηρίξει με ένταση την καθιέρωση φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ώστε να περιοριστεί η επικίνδυνη χρηματοοικονομική κερδοσκοπία και να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο απαραίτητα έσοδα από τον μέχρι σήμερα υποφορολογημένο χρηματοπιστωτικό τομέα παράλληλα με την προσπάθεια να κλείσουν οι “φορολογικοί παράδεισοι” και γενικότερα η εκτεταμένη σήμερα φοροαπάτη και φοροαποφυγή.
 
Ξεκίνησε ο διάλογος Κομισιόν, Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου για τα θέματα του Κανονισμού του Ταμείου Συνοχής
H πρώτη συνάντηση εκπροσώπων του Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου για τον Κανονισμό του Ταμείου Συνοχής (trilogue) στις 4 Δεκεμβρίου πήγε καλά, και οι περισσότερες από τις προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου (θέσεις Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης) γίνονται δεκτές με μικρές αλλαγές. Στην αντιπροσωπεία εκτός από τον εισηγητή κ. Μποστινάρου συμμετέχουν και οι εισηγητές των άλλων πολιτικών ομάδων. Ο Νίκος Χρυσόγελος, ένας από τους αντιπροέδρους της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης συμμετέχει στην αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου κι εκπροσπωπεί τους Πράσινους αφού είναι ο εισηγητής τους σε αυτά τα θέματα. Μερικές από τις προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου είναι προτάσεις που έχει καταθέσει ο Νίκος Χρυσόγελος και έχουν υπερψηφιστεί από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης.
 
500.000 πρόσφυγες από τη Συρία χρειάζονται στήριξη
Παρέμβαση του Ν. Χρυσόγελου κι άλλων Πράσινων ευρωβουλευτών στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. “H Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τα Κράτη -Μέλη χρειάζεται να αναλάβουν από κοινού μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και να προστατέψουν τα δικαιώματα των προσφύγων από την Συρία”, τόνισε στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη σχετική συζήτηση, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. “Πάνω από 500.000 πολίτες από την Συρία έχουν λάβει επίσημα καθεστώς πρόσφυγα ή έχουν ζητήσει να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες”. Δείτε το βίντεο.
 
Καταστολή φοροαποφυγής και φοροδιαφυγή, για κοινωνική δικαιοσύνη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο δράσης για την καταστολή της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής. Οι Πράσινοι χαιρετίζουν την πρωτοβουλία αλλά θεωρούν ότι είναι άτολμη. “Περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ χάνονται κάθε χρόνο στην ΕΕ λόγω της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Αυτό δεν αποτελεί μόνο σκανδαλώδη απώλεια των τόσο απαραίτητων εσόδων αλλά και απειλή κατά της φορολογικής δικαιοσύνης, όπως ομολογεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, υπενθύμισε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
 
Στα αζήτητα 4 εκατ. ευρώ για τους Σύριους πρόσφυγες;
Αν το ζητήσει η Ελλάδα, θα μπορούσε να της δοθεί χρηματοδοτική βοήθεια 4 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες από τη Συρία απαντάει η Κομισιόν, δια της αρμόδιας Επιτρόπου κας Malmström, στον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινβούλιο. Τονίζει, επίσης, ότι η Επιτροπή «γνωρίζει πλήρως την απαράδεκτη κατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα» και ότι, από κοινού με άλλους εταίρους, υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση με χρηματοδοτική βοήθεια και με την παροχή εμπειρογνωσίας επί τόπου.
 
Φράγμα ακόμα και στις πηγές Αώου μέσα στο Εθνικό Πάρκο;
Υδροηλεκτρικό φράγμα ύψους 60 μέτρων που θα εκτρέψει τον ποταμό Αώο πρόκειται να κατασκευαστεί μεταξύ Βοβούσας και Σμιξωμάτων, σε σημαντικές φυσικές περιοχές, για να διοχετεύσει τα νερά στη λίμνη Ιωαννίνων . Το σχέδιο των εταιρειών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε. και Δ.Ε.Η. Ανανεώσιμες, που έχει ενταχθεί στη Β’ φάση του σχεδίου Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου, είχε υποβληθεί στο παρελθόν για έγκριση αλλά απορρίφθηκε το 2009. Οι τοπικές αντιδράσεις είναι έντονες.
 
Αυθαιρεσίες σε NATURA με τις ευλογίες του ΥΠΕΚΑ;
Το ζήτημα των καταστροφών που προκαλούν παρεμβάσεις και δραστηριότητες μέσα σε περιοχή NATURA στον υγρότοπο του Άγιου Μάμα Χαλκιδικής χωρίς το ΥΠΕΚΑ να αναλαμβάνει τις ευθύνες του φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτησή του, ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι δραστηριότητες αυτές οδηγούν σε μια σειρά από παραβιάσεις που υποβαθμίζουν το οικοσύστημα, όπως η καταστροφή της βλάστησης και των θέσεων φωλεοποίησης προστατευόμενων ειδών πτηνών (το καλοκαίρι 2012 καταστράφηκε ολοσχερώς η αποικία του Νεροχελίδονου-Glareola pratincola ενός από τα δύο είδη για τα οποία η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000), η αλλοίωση του τοπίου, η εγκατάσταση μόνιμων κατασκευών, η δημιουργία δίχως σχετική άδεια χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων αλλά και νέων οδών προσέγγισης μέσα στις αμμοθίνες, καθώς και η ανεξέλεγκτη κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων πάνω στις αμμοθίνες.
 
 
Η προστασία του περιβάλλοντος δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης
Τις ευκαιρίες δημιουργίας θέσεων εργασίας μέσα σπό τη διαχείριση και προστασία των φυσικών περιοχών συζήτησαν εκπρόσωποι της Κομισιόν, ευρωπαϊκών και ελληνικών φορέων διαχείρισης περιοχών NATURA και φυσικών πάρκων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστήμονες στην ημερίδα που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο, στις 3 Δεκεμβρίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Τα οικοσυστήματα προσφέρουν υπηρεσίες στις ανθρώπινες κοινωνίες αλλά και σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης, η προστασία και διαχείριση των φυσικών περιοχών και η προστασία της βιοποικιλότητας αποκτούν μεγαλύτερη αξία. Έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος "χρηματοδότηση περιοχών Natura 2000"[1] τονίζει ότι σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις η ροή των παροχών από το χερσαίο δίκτυο Natura 2000 είναι της τάξης των 200 έως 300 δις Ευρώ/ έτος - ή 2-3% του ΑΕΠ της ΕΕ, ενώ το κόστος του είναι μόλις € 5,8 δις / έτος.
 
Γεμάτος Πλανήτης, Άδεια Πιάτα: Η νέα γεωπολιτική της έλλειψης τροφίμων
Πρώτη πανευρωπαϊκή παρουσίαση του νέου βιβλίου του Λέστερ Μπράουν. Οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος κι Μάρτιν Χάουσλινγκ (Γερμανία), ήταν οικοδεσπότες, την Τρίτη 28 Μαρτίου στο Eυρωκοινοβούλιο, στην πρώτη πανευρωπαϊκή παρουσίαση, του νέου βιβλίου του Λέστερ Μπράουν, με τίτλο "Γεμάτος Πλανήτης, Άδεια Πιάτα: Η νέα γεωπολιτική της έλλειψης τροφίμων (Full Planet, Empty Plates: The New Geopolitics of Food Scarcity)". Ο Λέστερ Μπράουν έχει χαρακτηριστεί "ένας από τους πιο σημαντικούς στοχαστές του κόσμου" (Washington Post), ενώ από το 1974 έχει ιδρύσει το Worldwatch Institute, το πρώτο ερευνητικό ινστιτούτο αφιερωμένο στην ανάλυση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών θεμάτων, που δημοσιεύονται στην ετήσια έκθεση "State of the World" («Η Κατάσταση του Κόσμου»). Δείτε μια σύντομη παρουσίαση του βιβλίου σε pdf (στα αγγλκά) εδώ.
 
Αλληλεγγύη και συνεργασία για διέξοδο από την κρίση. Ο “Οδυσσέας” σύμβολο αναζωογόνησης της ευρωπαϊκής ιδέας κι ολοκλήρωσης
Δείτε το βίντεο από την διημερίδα “κρίση και κοινωνικές επιπτώσεις” που συνδιοργάνωσαν στο Ευρωκοινοβούλιο, 12 και 13 Νοεμβρίου 2012, οι πράσινοι ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα), Ρουί Ταβάρες, (Πορτογαλία) και Ραούλ Ρομέβα (Ισπανία) όπως μεταδόθηκε στην εκπομπή Αντιρρήσεις από το τηλεοπτικό κανάλι Νέα Κρήτη. Η διημερίδα ήταν μια από τις ελάχιστες μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες να βρεθούν και να συζητήσουν από κοινού για την κρίση και κυρίως για τη διέξοδο από την κρίση φορείς του ευρωπαϊκού νότου.
 
Η απονομή του βραβείου Νόμπελ στην ΕΕ είναι ώρα για ανάληψη ευθύνης
Η απόφαση της Επιτροπής Απονομής του Βραβείου Νόμπελ και η τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Όσλο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κυβερνήσεων, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, είναι μια ευκαιρία αφύπνισης των πολιτών και ιδιαίτερα των ευρωπαίων ηγετών για να αναζωογονηθεί η ευρωπαϊκή ιδέα και διαδικασία, δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση προέκυψε από τα ερείπια δυο παγκοσμίων πολέμων, τα ποτάμια αίματος, τα δεκάδες εκατομμύρια θυμάτων. Αν και δεν είναι τέλεια τόσο στο εσωτερικό της όσο και στις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο, η ΕΕ αποτελεί ακόμα και σήμερα - παρά τα λάθη, τις αδυναμίες και αρκετές λανθασμένες πολιτικές επιλογές κατά καιρούς - παράδειγμα συγκρότησης ενός ειρηνικού κόσμου.
 
Μαυροβούνιο: Η επόμενη προς ένταξη χώρα;
Στην 5η Διακοινοβουλευτική συνάντηση αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου και του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας σταθεροποίησης και ευρωπαϊκής ένταξης, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, ως μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δυτικά Βαλκάνια, εκπροσωπώντας μαζί την αυστριακή ευρωβουλευτής Ούρλικε Λούνατσεκ τους Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ευρωπαϊκή προοπτική είναι κινητήρια δύναμη αλλαγής στη χώρα σε θέματα δικαιοσύνης, τήρησης του νόμου, αντιμετώπισης της διαφθοράς, πολιτικών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε ειδική συνάντηση και με τους 2 πράσινους βουλευτές του Μαυροβουνίου που συμμετείχαν στην αποστολή.
 
 
Πρόσφατες παρεμβάσεις των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για τα θέματα μετανάστευσης στην Ελλάδα
Κατώτερης ποιότητας κρίνουν το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, και απαράδεκτες τις συνθήκες κράτησης, ειδικά των παιδιών, για χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με επιστολή που έστειλαν στις 30 Νοεμβρίου 2012 ενημερώνουν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Δένδια, για την επίσκεψη στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας που πραγματοποιήσαν στις 10 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του κόμματός τους το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Την επιστολή υπογράφουν η Rebecca Harms, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, η Franziska Keller, εκπρόσωπος σε θέματα μετανάστευσης της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.
 
 
Λιβαδειά: Περιφερειακό Συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη
Στο 2ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη, που συνδιοργάνωσαν στις 7/12/2012 το Επιμελητήριο Βοιωτίας και η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην Λιβαδειά, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων. Μίλησε στην πρωινή συνεδρία, με θέμα «Η περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα της κρίσης» μαζί με τους ευρωβουλευτές Μαριέττα Γιαννάκου και Νίκο Χουντή, τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό και τον πρόεδρο της Ενωσης Περιφερειών, και Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό. Παρεμβάσεις έγιναν από πολλούς εκπρόσωπους της αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών οργανώσεων, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.
 
Θαλάσσια κι αλιευτική πολιτική στο Αιγαίο. Το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας
Συζήτηση με θέμα “Θαλάσσια κι αλιευτική πολιτική στο Αιγαίο” οργανώθηκε συζήτηση την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο (στα Άνω Πατήσια), με αφορμή την ψήφιση, από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων της έκθεσης του Νίκου Χρυσόγελου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Πέτρος Νικολαϊδης, ωκεανογράφος, βιολόγος με θέμα “Ο θαλάσσιος πλούτος του Αιγαίου και η διαχρονική επίδραση των κλιματικών αλλαγών στην διαμόρφωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος" (ομιλία και προβολή οπτικού υλικού), ο Ανδρέας Πράσινος, Διευθυντής Αλιείας Περιφέρειας Αττικής - ειδ. Γραμματέας Ομοσπονδίας Τεχνολόγων Τροφίμων και Διατροφής Ελλάδος και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής, εισηγητής της έκθεσης γνώμης για το Ταμείο για την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων: "Νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική, Θαλάσσια Στρατηγική και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας κι Αλιείας".
 
Συζήτηση σε τηλεοπτικό πάνελ ευρωβουλευτών με τη συμμετοχή μαθητών από τα ελληνικά Λύκεια Φρανκφούρτης και Βρυξελλών
Τηλεοπτική συζήτηση με θέμα: "Το Μέλλον της Ευρώπης" πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 26 Νοεμβρίου 2012, στην οποία συμμετείχε και ο Ν. Χρυσόγελος και έγινε με αφορμή ενημερωτική επίσκεψη μαθητών του Ελληνικού Α΄ Λυκείου της Φρανκφούρτης . Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Κ. Αργυρός...
 
Συζήτηση με ενεργούς πολίτες στον Αγ. Δημήτριο
Με ενεργούς πολίτες του Αγ. Δημητρίου, δημοτικούς συμβούλους και τη Δήμαρχο Μαρία Ανδρούτσου (έχει εκλεγεί με τον συνδιασμό “Αλλάζουμε την Πόλη”) είχε ο Νίκος Χρυσόγελος την Παρασκευή 30/11, στον Πολυχώρο, Ηπείρου 41. Η συζήτηση περιστράφηκε σε θέματα πράσινων προτάσεων για διέξοδο από την κρίση, το ρόλο της αυτοδιοίκησης σε μια εποχή οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, δημοτικές πολιτικές για την ενέργεια και τα απορρίμματα, τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και μια πράσινη πρόταση για τις πόλεις, την οικονομία, την κοινωνική οργάνωση.Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε και για το μέλλον των Οικολόγων Πράσινων και για το πώς θα μπορούσαν να παίξουν πιο ουσιαστικό ρόλο στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.
 
Ημερίδα στη Μυτιλήνη: Προοπτικές Ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο
Στην ημερίδα «Προοπτικές Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου», που οργάνωσαν στη Μυτιλήνη, στις 24 Νοεμβρίου 2012, το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμμετείχε, ως εισηγητής, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην ημερίδα συμμετείχαν, επίσης, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης καθώς και ο ευρωβουλευτής Σ. Δανέλλης, ενώ ενεργή συμμετοχή είχε το κοινό και ιδιαίτερα οι φοιτητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα ανάπτυξης και εδαφικής συνοχής στη σημερινή Ευρώπη καθώς και τις εκφράσεις της κοινωνίας των πολιτών στο νησιωτικό χώρο.
 
Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις μέρος της λύσης
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23/11/12 από την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη, τόπος να ζεις», και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης “για τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς σε θέματα ενέργειας”. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές ο Νίκος Χρυσόγελος...
 
Συμπεράσματα Ειδικού Εισηγητή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών στην Ελλάδα
Ο Ειδικός Εισηγητής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών ολοκληρώνει την επίσκεψή του στη χώρα μας που συντάσσει περιφερειακή μελέτη σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα.
 
 
Ο “Οδυσσέας” ενώνει τις χώρες του Νότου
Άρθρο του Ν. Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στο www.eklogika.gr

Στην Ισπανία, πάνω από 500.000 οικογένειες έχασαν το σπίτι τους τα τρία τελευταία χρόνια. Οι άνεργοι έφτασαν τα 6.000.000, ενώ το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε (από 40% έφτασε στο 80%) παρά τα μέτρα ή κυρίως εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν. Δεν είναι λοιπόν μόνο ελληνική η κρίση.
 
Κρίσιμο συνέδριο για μια νέα αρχή των Οικολόγων Πράσινων
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύθηκε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” (7/12/2012)

Όλο το πολιτικό σύστημα έχει παγιδευτεί σε μια συζήτηση αποκλειστικά για τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν κάθε φορά την δόση. Παράλληλα, ζητούνται από την κοινωνία οικονομικές θυσίες την ίδια στιγμή που διαλύεται το όποιο, στρεβλό, κοινωνικό κράτος και ο κοινωνικός ιστός. Αντί για συγκροτημένο σχέδιο μεταρρύθμισης του πελατειακού κι ανοργάνωτου κράτους, του στρεβλού αναπτυξιακού μοντέλου, των διαρθρωτικών προβλημάτων και του αποτυχημένου πολιτικού συστήματος, έχουμε διάλυση. Δημιουργικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις χρειάζεται να έρθουν στο προσκήνιο. Ενα εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων με ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, στροφή της οικονομίας σε πράσινη κατεύθυνση και δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι όρος επιβίωσης της χώρας.
 
Πράσινοι, Γερμανία και Ελλάδα
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (7/12/2012)

Πώς και γιατί ένα κόμμα-αντικόμμα θεωρείται παράγων θεσμικής σταθερότητας; Επικεντρώνοντας στα θέματα δημοκρατίας, διαφάνειας και ανοικτής κοινωνίας για όλους τους πολίτες, κοινωνικής δικαιοσύνης, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ένωσης της Ευρώπης καθώς και μιας πράσινης ενεργειακής επανάστασης για μια Γερμανία που θα καλύπτει τις ανάγκες της 100% από ανανεώσιμες πηγές, οι γερμανοί Πράσινοι επιδιώκουν να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013.
 
Συνέντευξη Τύπου του Νίκου Χρυσόγελου στη Θεσσαλονίκη
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στην κοινωνική οικονομία και συγκεκριμένα στη σύσταση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στους τομείς της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων ως πρόταση για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα. Παράλληλα ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στη μυθολογία της διεξόδου της χώρας μας από την κρίση με επενδύσεις που αφορούν στον ορυκτό πλούτο της χώρας με έμφαση στο πετρέλαιο και το χρυσό.
 
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στην ΕΤ-3
Ο Ν. Χρυσόγελος στην εκπομπή της ΕΤ-3 «Γεγονός».
 
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης
Δείτε την συνέντευξη που έδωσε ο Ν. Χρυσόγελος στην Κ. Πολύζου και μεταδόθηκε στην εκπομπή Αντιρρήσεις από το τηλεοπτικό κανάλι Νέα Κρήτη...
 
Επανίδρυση των Οικολόγων Πράσινων θέλει ο Ν. Χρυσόγελος



 
Χρυσόγελος: Δεν πάω στη ΔΗΜΑΡ



 
 
16 Δεκεμβρίου, Κάρπαθος: Συμμετοχή σε ημερίδα για τη δημιουργία κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης γυναικών στην Κάρπαθο.
 
19 Δεκεμβρίου, Κύπρος: Ομιλία με θέμα “Ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων στη σημερινή Ευρωπαϊκή πραγματικότητα” στην εκδήλωση για απονομή βραβείων στο πλαίσιο προγράμμματος “Νέοι δημοσιογράφοι για το περιβάλλον” που οργανώνει η CYMEPA (Κυπριακή Ένωση για το Θαλάσσιο Περιβάλλον).
 
20 Δεκεμβρίου, Αθήνα: Φιλοξενία ημερίδας που διοργανώνει το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων & με την υποστήριξη του ελληνικού παραρτήματος του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Δικτύου (ΕΝΑΡ) για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος «Ενδυνάμωση Νέων με Μεταναστευτική Καταγωγή» και συζήτηση για ένα νέο μοντέλο ένταξης. Συζήτηση με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών.