23 Δεκεμβρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 12-23 ΔΕΚEΜΒΡΙΟΥ 2012

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 

Σας ευχόμαστε το 2013 να είναι γεμάτο από αλληλεγγύη,
καλύτερες και δημιουργικές μέρες, υγεία και ευτυχία, οικολογικές πρακτικές!

Νίκος Χρυσόγελος και όλοι/ες οι συνεργάτες των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο
 
 
Τα ανθρώπινα δικαιώματα προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε την προσπάθεια ορισμένων πολιτικών ομάδων να μειωθεί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με σημαντική πλειοψηφία υιοθέτησε την έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Flasikova Benova. Η έκθεση περιλαμβάνει πολλές από τις τροπολογίες και προτάσεις που είχαν καταθέσει οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο. Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε, επίσης, την έκθεση του Πράσινου ευρωβουλευτή Rui Tavares για την “ανανέωση της στρατηγικής της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα”, την “Ετήσια αναφορά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον κόσμο το 2011 και την Ευρωπαϊκή Πολιτική στο θέμα αυτό” καθώς και την έκθεση για το “πολυετές πλαίσιο για το Ευρωπαϊκό Γραφείο της ΕΕ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα για το 2013-2017 απoδεικνύοντας ότι παραμένει υπερασπιστής των θεμελιωδών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Αυστηρότεροι αλλά ακόμα ανεπαρκείς κανόνες στη μεταφορά ζώων
Οι ευρωβουλευτές πιέζουν για αυστηρότερους κανόνες ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή μεταχείριση των ζώων. Έκθεση που ζητά ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού ΕΚ 1/2005 που αφορά στη μεταφορά των ζώων υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 13 Δεκεμβρίου. Οι Πράσινοι καλωσόρισαν τη ψηφοφορία, εξέφρασαν όμως τη δυσαρέσκειά τους γιατί η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών δεν υποστήριξε το ανώτατο όριο των 8 ωρών στη διάρκεια μεταφοράς, όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες στην ψηφοφορία Ευρωβουλευτές είχαν υπογράψει πρόσφατα Γραπτή Διακήρυξη για το θέμα αυτό.
 
 
Intellectual Property Rights

Food culture

Move Green

Services directive

Chemicals

 
 
 
Ενδυνάμωση, όχι απορρύθμιση δομών κοινωνικής αλληλεγγύης
Το ζήτημα των όρων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον βοήθεια συνταξιούχων» που αντικαθιστά το γνωστό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ερώτησή του, ο Νίκος Χρυσόγελος. Το νέο πλαίσιο έπρεπε να προβλέπει την εφαρμογή ολοκληρωμένου, βιώσιμου κι ανεξάρτητου από κοινοτική χρηματοδότηση συστήματος προσφοράς αντίστοιχων εξατομικευμένων υπηρεσιών στις ομάδες των ατόμων που ήδη οι δράσεις εξυπηρετούσαν.
 
Ανεξέλεγκτο κυνήγι χρυσού και στην ΠΓΔΜ;
Άγνοια και βαθιά ανησυχία εκφράζει η Επιτροπή με αφορμή την ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου, σχετικά με τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις χρυσού στην Ilovica της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Όπως αναφέρει ο ευρωπαίος Επίτροπος Stefan Füle, υπεύθυνος για τη Διεύρυνση και την Eυρωπαϊκή Pολιτική Γειτονίας, η Κομισιόν δεν ενημερώθηκε για τις σχεδιασθείσες δραστηριότητες εξόρυξης χρυσού-χαλκού, ενώ η πλέον πρόσφατη έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ αναφέρει ότι οι επιδόσεις της ΠΓΔΜ στην εφαρμογή της Οδηγίας για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ) εξακολουθεί να παρουσιάζει αδυναμίες, ιδίως σε τοπικό επίπεδο, ενώ οι απαιτήσεις για την πρόσβαση σε πληροφορίες και δημόσιες διαβουλεύσεις σχετικά με την ΕΠΕ ακόμη δεν εφαρμόζονται ορθά.
 
 
Αποσύρετε τις πρόχειρες ρυθμίσεις για τους Φορείς Διαχείρισης
Επιστολή Νίκου Χρυσόγελου προς τον Υπουργό κ Μανιτάκη: "Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συνδέσετε το όνομά σας με μια τέτοια καταφανώς πρόχειρη κι επικίνδυνη νομοθετική ρύθμιση που συγχωνεύει και καταργεί Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας τη στιγμή που χρειάζεται η ενίσχυσή τους και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, μέσα στο 2013, για την σωστή και έγκαιρη προετοιμασία των σχεδίων της χώρας ενόψει της προγραμματικής περιόδου 2014-2020", τονίζει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ Μανιτάκη, ο Νίκος Χρυσόγελος. Πρόσφατα είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στην Κομισιόν. Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή προς τον κ Μανιτάκη.
Διαβάστε, επίσης:
- «Η προστασία του περιβάλλοντος δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης», ημερίδα για προστασία περιβάλλοντος και απασχόλησης
- Έκθεσή μας «Περιβάλλον κι απασχόληση»
 
Γεφυρώνοντας το κενό. Από τη νόμιμη διαμονή στην ιδιότητα του πολίτη
“Η χώρα μας χρειάζεται μια μεταναστευτική πολιτική που να είναι ανθρωπιστική, ρεαλιστική και συνεκτική, προς όφελος και των μεταναστών και των ελλήνων πολιτών. Δεν είναι δυνατόν παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας, μιλάνε ελληνικά, οι φίλοι και η ζωή τους είναι εδώ, να μην μπορούν να έχουν την ιδιότητα των πολίτη και την ελληνική ιθαγένεια. Να συλλαμβάνονται με κίνδυνο απέλασης αν και δεν έχουν που αλλού να πάνε. Δεν είναι δυνατόν να εφευρίσκονται γραφειοκρατικά εμπόδια και δικαιολογίες για να γίνονται “αόρατοι” οι φίλοι των παιδιών μας ή και τα παιδιά μας”, επισήμανε ο Ν. Χρυσόγελος, στην ημερίδα «Γεφυρώνοντας το κενό. Από τη νόμιμη διαμονή στην ιδιότητα του πολίτη» που διοργάνωσε το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων και την υποστήριξη του Ελληνικού Παραρτήματος του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Δικτύου (ENAR GREECE).
 
Προστασία του περιβάλλοντος, ευκαιρία για απασχόληση. Σημαντικός ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων
“Η προστασία του περιβάλλοντος προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι σήμερα σημαντικότερος από ποτέ, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για τη διαμόρφωση βιώσιμων μορφών οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά σήμερα στην εποχή της κρίσης”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής, σε ημερίδα στην Κύπρο που οργάνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση CYMEPA «οι φίλοι της θάλασσας», στις 19 Δεκεμβρίου 2012 με την ευκαιρία της απονομής στους μαθητές των βραβείων «Νέοι δημοσιογράφοι για το περιβάλλον». Η εκδήλωση ήταν επικεντρωμένη στις περιβαλλοντικές δραστηριότητες των μαθητών και σε αυτή συμμετείχαν οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Κύπρου.
Διαβάστε την εισήγηση του Ν. Χρυσόγελου. Ακούστε ραδιοφωνική συνέντευξη του Ν. Χρυσόγελου στο ΡΙΚ για το θέμα.
 
Κοινωνική οικονομία, μια δίκαιη λύση απέναντι στην κρίση
«Είναι πολιτική προτεραιότητά μας να στηρίζουμε το μοντέλο του “τρίτου τομέα”, της κοινωνικής οικονομίας, που συνδέεται στενά με το σύστημα αξιών των Πράσινων: βιώσιμη οικονομία, συμμετοχική δημοκρατία, κοινωνική συνοχή, προστασία περιβάλλοντος, συλλογική και ατομική υπευθυνότητα» τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος μιλώντας σε δυο εκδηλώσεις για την κοινωνική οικονομία στο Χαλάνδρι και την Κάρπαθο. «Τώρα, στην αρχή, πρέπει να τεθούν κανόνες, να δημιουργηθούν θεσμοί, να υπάρχει αυτογνωσία ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα προχειρότητας, πελατειακών σχέσεων, διαφθοράς και απάτης στο όνομα δήθεν της κοινωνικής οικονομίας. Δεν πρέπει να αφήσουμε να δυσφημιστεί η έννοια “κοινωνικές επιχειρήσεις” όπως έγινε στο παρελθόν με τους “συνεταιρισμούς”, κυρίως τους αγροτικούς».
 
Συζήτηση για την κοινωνική οικονομία στο Χαλάνδρι
Στην ιδιαίτερα μαζική κι ενδιαφέρουσα εκδήλωση-συζήτηση για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, που διοργάνωσε στο Χαλάνδρι η δημοτική συνεργασία «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την ευκαιρία της κυκλοφορίας των βιβλίων «Υπαρκτός καινούργιος κόσμος. Κοινωνική/αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία» του Γιώργου Λιερού και «Εισαγωγή στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Το μετέωρο βήμα μιας δυνατότητας» του Τάκη Νικολόπουλου και του Δημήτρη Καπογιάννη (Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων). Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο Γιώργος Σταθάκης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ), ο Νώντας Σκυφτούλης (Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας), και οι συγγραφείς των δυο βιβλίων Γιώργος Λιερός και Τάκης Νικολόπουλος. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αφροδίτη Πολίτη («Εφημερίδα των Συντακτών).
 
Κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση στην Βόρεια Κάρπαθο
Δυναμικές, ηλικιωμένες και νεότερες γυναίκες της “Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Γυναικών Διαφανίου-Ολύμπου Καρπάθου” αλλά και άνδρες, υποστηρικτικά, έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία κοινωνικής επιχείρησης που θα έχει παραγωγική δραστηριότητα και παράλληλα θα καλύψει την έλλειψη σε περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και κοινωνικές υπηρεσίες στην περιοχή. Στη σχετική εκδήλωση, που οργανώθηκε στο Διαφάνι Β. Καρπάθου, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος ως βασικός ομιλητής. Συμμετείχαν, επίσης, η Σοφία Μπαλάσκα – Χαλκιά, εκ μέρους της πρωτοβουλίας των γυναικώνκαθώς, ιη αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Απασχόλησης κι Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νοτίου Αιγαίου, Ελευθερία Φτακλάκη. Σύντομες παρεμβάσεις έγιναν από τον Δήμαρχο Καρπάθου Μιχάλη Χανιώτη και τον Δημοτικό Σύμβουλο Καρπάθου και πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού Γιώργο Χατζηκουτσό.
 
Ο διχασμός της κοινωνίας και η ρατσιστική βία είναι οι χειρότερες εκφράσεις της κρίσης
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετείχαν ενεργά στην Ευρωπαϊκή Αντιφασιστική Αντιρατσιστική Σιωπηλή Πορεία, από το Σύνταγμα έως την Ακρόπολη, που διοργανώθηκε το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά: Ένα από τα βασικά αιτήματα είναι η αλληλεγγύη, που δεν μπορεί να περιορίζεται μεταξύ κρατών ή να είναι υποχρέωση μόνο κάποιων φορέων και Οργανισμών. Ο Νίκος Χρυσόγελος υπέγραψε μαζί με εκατοντάδες άλλες προσωπικότητες και φορείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη σχετική διακήρυξη “Together in Europe for democracy, against racism, antisemitism and neo-Nazism! European mobilization against neo-Nazims in Greece !”.
Διαβάστε τη σχετική διακήρυξη.
 
Οι Πράσινοι «διαβάζουν» για την απελευθέρωση των μελών του συγκροτήματος Pussy Riot
Για την απελευθέρωση των μελών του συγκροτήματος Pussy Riot οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο διαβάζουν κείμενα μπροστά στην κάμερα, στο Στρασβούργο, στις 12 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας. Στη δράση συμμετείχαν οι πράσινοι ευρωβουλευτές Franziska Brantner, Helga Trüpel και Werner Schulz (Γερμανία), Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα), Rebecca Harms (Γερμανία, συμπρόεδρος της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο), Eva Lichtenberger και Ulrike Lunacek (Αυστρία). Οι πράσινοι ευρωβουλευτές διάβασαν ο καθένας/καθεμία αποσπάσματα κειμένων των μελών του συγκροτήματος από την απολογία τους στο ρωσικό δικαστήριο. Το βίντεο που φτιάχτηκε χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας αυτής καμπάνιας για την απελευθέρωση των μελών του γυναικείου πανκ συγκροτήματος. Η πρόταση των Πράσινων για να συμπεριληφθεί στην έκθεση για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας η απελευθέρωση τους υπερψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια του Δεκεμβρίου.
Δείτε το βίντεο με το «διάβασμα» των απολογιών των μελών του συγκροτήματος Pussy Riot. Δείτε φωτογραφίες από το διάβασμα των απολογιών των μελών του συγκροτήματος Pussy Riot.
 
Συνάντηση για θέματα οινο-γαστρονομίας
Συνάντηση με τον Χρήστο Δουλκερίδη, ελληνικής καταγωγής υπουργό των Πράσινων στην κυβέρνηση των Βρυξελλών, είχαν στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, στις 28 Νοεμβρίου, ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Γιάννης Ρούσσος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, για να συζητήσουν τις δυνατότητες ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών σε θέματα αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας και προβολής των ποιοτικών προϊόντων στις Βρυξέλλες, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της πωρτοβουλίας Aegean Cuisine. Ο Χρήστος Δουλκερίδης προωθεί μια εντυπωσιακή καμπάνια σύνδεσης τουρισμού και ποιοτικής διατροφής στις Βρυξέλλες.
 
 
Ελάτε να συζητήσουμε: Επανεκκίνηση Οικολόγων Πράσινων. Αλλάζουμε με συμμετοχή
«Προσκαλούμε τους πολίτες που μοιράζονται τις πράσινες αξίες και πολιτικές για να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή, να δημιουργήσουμε μαζί ένα πράσινο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό, ανοικτό αλλά συγκροτημένο πολιτικό χώρο” δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, συμμετέχοντας σε κοινή συνέντευξη τύπου μαζί με άλλα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων για τα αποτελέσματα του συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων. «Ένα πράσινο κόμμα που θα εκφράζει σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και θα συντελέσει καθοριστικά στη διέξοδο της χώρας από τα σημερινά αδιέξοδα και την πολιτική, οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και αξιακή κρίση. Για να συμβάλλουμε στον οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, στην αλλαγή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, σε μια νέα πολιτική μεταπολίτευση, ανανεώνοντας και εμβαθύνοντας τη δημοκρατία, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή κι αλληλεγγύη, υπερασπίζοντας τα δημόσια αγαθά, το περιβάλλον και το κλίμα. Για να συμμετάσχουμε στην ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης, στη δημιουργία μιας Ευρώπης των πολιτών, της κοινωνικής αλληλεγγύης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των αξιών». Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
Άρθρο για την ανεργία των νέων στο protagon
Η καλπάζουσα ανεργία μαστίζει τους νέους σε μια σειρά από κράτη μέλη της Ε.Ε., και πρώτα από όλα στην Ελλάδα και την Ισπανία όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων έχει υπερβεί το 55%. Μια δέσμη μέτρων για την απασχόληση των νέων δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Δεκεμβρίου. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόταση σύστασης προς τα κράτη μέλη σχετικά με την καθιέρωση της «Εγγύησης για τη Νεολαία», καθώς και μία ανακοίνωση σχετικά με την προώθηση της απασχόλησης των νέων. Όμως τώρα το βάρος πέφτει στα κράτη -μέλη. Οι δε νέοι μέσα από την αυτο-οργάνωσή τους αλλά και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να αναλάβουν τώρα περισσότερες και πιο στοχευμένες πρωτοβουλίες από τα κάτω για την αποτελεσματική προώθηση της “Εγγύησης για Νέους” και την υλοποίηση όλων των προτεινόμενων μέτρων.
 
Ραδιοφωνική συνέντευξη στο ΡΙΚ (Κύπρος)
 
Τηλεοπτική συνέντευξη στο ΡΙΚ (Κύπρος)
 
Συνέντευξη στο Γιώργο Κουβαρά στη ΝΕΤ (14/12)
 
 
18 Ιανουαρίου 2013 Ενημέρωση για την ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα των Βάσκων. Ο τερματισμός του ένοπλου αγώνα από την ΕΤΑ και η διαδικασία ειρήνευσης και επαναπροσέγγισης της κοινωνίας. Με τη συμμετοχή εκπροσώπων του “Basque Peace Process”.

Δηλώσεις συμμετοχής στην ενημερωτική συνάντηση: Τηλέφωνο: 2103709705 (Πένυ Παπασπυροπούλου), email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Για προγραμματισμένες συνεντεύξεις με τους βάσκους εκπροσώπους: Τηλέφωνο: 2103223825 (Μάχη Βάνη), email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
19 Ιανουαρίου 2013 Σεμινάριο και διαδραστικό εργαστήριο για την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού και τη δημιουργία δυναμικής ομάδας για την ίδρυση και λειτουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Με τη συμμετοχή ατόμων που συμμετέχουν ήδη σε σχετικές πρωτοβουλίες.

Δηλώσεις συμμετοχής (μέχρι τις 15/1/2013): Τηλέφωνο: 2102525421 (Αλεξία Τσούνη), email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Last modified on Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012 17:40