23 Νοεμβρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 1-22 NOEMΒΡΙΟΥ 2012

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 
 
Το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης
Ισχυρό μήνυμα για περισσότερη Ευρώπη, δημοκρατική νομιμοποίηση, νομισματική και οικονομική ένωση έστειλαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίνοντας την Τρίτη 20 Νοεμβρίου την ισχυρά φιλοευρωπαϊκή και φιλόδοξη έκθεση Thyssen «Προς μία πραγματική Οικονομική και Νομισματική Ένωση».
 
Σχιστολιθικό Φυσικό Αέριο: Οι Ευρωβουλευτές ζητούν αυστηρότερες ρυθμίσεις
Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου μια έκθεση για το σχιστολιθικό φυσικό αέριο που αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες για τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον καθώς και την ανάγκη για ρυθμίσεις του θέματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι Πράσινοι καλωσόρισαν την έκθεση Sonik, που ζητά προσοχή, και ειδικότερα απαγόρευση σε ευαίσθητες περιοχές, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για αυστηρότερες ρυθμίσεις και σωστή εφαρμογή των υφιστάμενων κανονισμών. Η πρόταση των Πράσινων για μορατόριουμ στις σχετικές δραστηριότητες δεν υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία.
 
Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα – Σύμφωνο Κοινωνικών Επενδύσεων
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία την έκθεση του κ. Becker σχετικά με την «Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα - Οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος για την προώθηση κοινωνικών επιχειρήσεων στην καρδιά της οικονομίας και της κοινωνικής καινοτομίας».
 
«Συνασπισμός 50/50»: Ισότητα των φύλων στα κέντρα λήψης αποφάσεων
Μια πολύ σημαντική πολιτική διακήρυξη υπέγραψαν στις 21 Νοεμβρίου, πάνω από πενήντα ευρωβουλευτές, προερχόμενοι από πέντε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Τη διακήρυξη υπέγραψε και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Στρατηγική για την προώθηση των γεύσεων της Ευρώπης
Οι μοναδικές γεύσεις, η ποικιλία και η ιδιαιτερότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων, από διαφορετικές περιοχές και διαφορετικές παραδοσιακές μεθόδους, και η Στρατηγική προώθησής τους αποτέλεσαν το αντικείμενο έκθεσης (Α7-0286/2012) που υιοθετήθηκε στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη 20 Νοεμβρίου. Η έκθεση, την οποία εισηγήθηκε ο πράσινος ευρωβουλευτής και γνωστός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των αγροτών Ζ. Μποβέ, έρχεται ως συνέχεια ανάλογης ανακοίνωσης της Επιτροπής τον Μάρτιο 2012 και εν όψει σχετικών νομοθετικών προτάσεων για την προώθηση των προϊόντων ποιότητας που αναμένονται στα τέλη του έτους.
 
 
Να μπει ένα «τέλος» στον παραλογισμό του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ
Έναν εναλλακτικό τρόπο μηδενισμού του ελλείμματος που παρουσιάζει ο λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), από αυτόν που παρουσίασε η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2013-2016, αναδεικνύει με γραπτή ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος. Την πρωτοβουλία αυτή του Ν. Χρυσόγελου στηρίζουν συνυπογράφοντας την ερώτηση, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Γερμανός ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας Reinhard Bütikofer, καθώς και ο Πράσινος ευρωβουλευτής από το Λουξεμβούργο Claude Turmes, επίσης μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, καθώς και κορυφαία προσωπικότητα σε θέματα προστασίας του κλίματος και προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
 
Σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των 35.000 ψυχικά πασχόντων, παιδιών και εφήβων
Το ζήτημα της υποβάθμισης και του κινδύνου διακοπής λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας σε μια περίοδο και αύξησης των προβλημάτων υγείας και συνολικής κατάρρευσης του συνολικού συστήματος υγείας φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο με γραπτή ερώτησή του ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ελληνική Κυβέρνηση μείωσε φέτος – χωρίς προειδοποίηση - κατά 50% την οικονομική ενίσχυση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του αρμόδιου Υπουργείου [1] για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Πρόκειται για τα προγράμματα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Κανονισμός 815/84 – Κοινοτικό Πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ»), που έχουν στόχους την αποσυμφόρηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, την αποασυλοποίηση κι επανένταξη των ψυχικά ασθενών, με βάση και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Κοιλάδα Τεμπών: Να αποκατασταθεί το περιβάλλον
Το θέμα της διακοπής λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης στα έργα κατασκευής δύο σηράγγων στην κοιλάδα των Τεμπών και μίας στην περιοχή του Πλαταμώνα και της ανάγκης για έργα που θα αποκαταστήσουν άμεσα το ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής φέρνει με γραπτή ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος, στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Η Κομισιόν θα λάβει υπόψη τις επισημάνσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την Ελλάδα;
Τρεις πράσινοι ευρωβουλευτές, ο Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα), ο Ραούλ Ρομέβα (Ισπανία) και ο Ρούι Ταβάρες (Πορτογαλία) ζητάνε με σχετική γραπτή ερώτησή τους να μάθουν τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την διαπίστωση της Επιτροπής Συνδικαλιστικής Ελευθερίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (I.L.O.) για εκτεταμένο έλλειμμα κοινωνικού διαλόγου στα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα και επηρεάζουν τα δικαιώματα εργοδοτών και συνδικάτων σχετικά με την οργάνωση, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κοινωνικό διάλογο. Στην ανακοίνωση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας επισημαίνεται ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμμετέχουν πλήρως στον καθορισμό των περαιτέρω αλλαγών στο πλαίσιο των συμφωνιών με την Τρόικα που άπτονται θεμάτων σχετικών με τα δικαιώματα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
 
«Συγνώμη, λάθος…» από το ΔΝΤ. Αλλά ένα τόσο καθοριστικό λάθος!
Ερώτηση σχετικά με την αξιοπιστία των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών που χρησιμοποιούνται στις προβλέψεις κατά το σχεδιασμό μοντέλων δημοσιονομικής προσαρμογής από το ΔΝΤ υπέβαλλε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος. Η ερώτηση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ν. Χρυσόγελος στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου. Διαβάστε το κείμενο της τοποθέτησης του Νίκου Χρυσόγελου.
 
 
Ανάληψη δράσης εντός του 2012 για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ανακοινώνει ο Πρόεδρος της Ε.Επιτροπής απαντώντας στους Ευρωπαίους Πράσινους
Επιστολή-απάντηση Μπαρόζο προς Ντάνυ Κον Μπεντίτ και Ρεβέκκα Χαρμς. Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου. Πριν το τέλος του 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για τον προσδιορισμό συγκεκριμένων μέτρων που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με ταχείς ρυθμούς στοχεύοντας στην βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και τη μείωση της απάτης και της φοροδιαφυγής, ανακοίνωσε με απάντησή του σε επιστολή των Πράσινων ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Mauel Barroso.
 
Σταματήστε να μετατοπίζετε τα «γκολπόστ» στους όρους διάσωσης της Ελλάδας
Παρά το γεγονός ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Κυριακή τον προϋπολογισμό για το 2013 που περιλαμβάνει όλες τις προτεινόμενες περικοπές από την Τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέβαλαν και πάλι την εκταμίευση των συμφωνηθέντων κεφαλαίων για την Ελλάδα.
 
Να επενδύσουμε στους νέους. Ούτε ένα ευρώ να μην κοπεί από τα προγράμματα Εκπαίδευσης και Νεολαίας της ΕΕ
Ημερίδα ευρωπαϊκών οργανώσεων νέων φιλοξένησε στις Βρυξέλλες ο Ν. Χρυσόγελος. “Την εποχή της κρίσης η καλύτερη επένδυση είναι αυτή που αφορά στους νέους, στην εκπαίδευση και στην απασχόλησή τους, στην κινητικότητα και στη συνεργασία μεταξύ τους. Οι νέοι μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη για να προχωρήσει η ένωση της Ευρώπης αλλά και για να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, να αντιμετωπιστεί η ξενοφοβία, να κερδίσει ξανά η Ευρώπη τις καρδιές και το μυαλό των πολιτών. Οι νέοι δεν είναι μόνο το μέλλον αλλά και το παρόν” τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων στην παρέμβασή του κατά την δημόσια ακρόαση με θέμα τη διασφάλιση της χρηματοδότησης για τα προγράμματα εκπαίδευσης και νεολαίας για το διάστημα 2014-2020, που φιλοξένησε την Τρίτη 13 Νοέμβρη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και στην οποία συμμετείχαν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οργανώσεις νέων και ευρωπαϊκά δίκτυα φοιτητών.
 
Αλληλεγγύη και συνεργασία για διέξοδο από την κρίση. Ο “Οδυσσέας” σύμβολο αναζωογόνησης της ευρωπαϊκής ιδέας κι ολοκλήρωσης
Συγκλονιστικές οι διαπιστώσεις που προέκυψαν από την διημερίδα “κρίση και κοινωνικές επιπτώσεις” που συνδιοργάνωσαν στο Ευρωκοινοβούλιο, 12 και 13 Νοεμβρίου 2012, οι πράσινοι ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα), Ρουί Ταβάρες, (Πορτογαλία) και Ραούλ Ρομέβα (Ισπανία). Η διημερίδα ήταν μια από τις ελάχιστες μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες να βρεθούν και να συζητήσουν από κοινού για την κρίση και κυρίως για τη διέξοδο από την κρίση φορείς του ευρωπαϊκού νότου. Οι συμμετέχοντες στην διημερίδα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “είναι θέμα επιβίωσης η διαμόρφωση από κοινού μιας νέας στρατηγικής διεξόδου από την κρίση. Αυτό απαιτεί συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και διαμόρφωση από τα κάτω αυτού του εναλλακτικού σχεδίου που θα πρέπει να έχει ως πυλώνες την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση και την οικονομική βιωσιμότητα παράλληληλα με μια δίκαιη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης. Κάθε χώρα και κάθε κοινωνία από μόνες τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση. Η αλληλεγγύη είναι όρος επιβίωσης όχι μόνο για τις χώρες σε κρίση αλλά και για την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα”.
 
 
Τελειώνει ο χρόνος: Γιατί οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα πρέπει να επιταχυνθούν
Η Ομάδα των Πρασίνων διοργάνωσε την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο εκδήλωση σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί μια συνολική και φιλόδοξη συμφωνία στην Ντόχα με θέμα “Τελειώνει ο χρόνος: Γιατί οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα πρέπει να επιταχυνθούν”.
 
Απαιτείται πρόοδος στο θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγή
Προτάσεις της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο για τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP 18), που γινεται στη Ντόχα του Κατάρ, στις 26.11-7.12.2012 Η Ομάδα των Πρασίνων εκφράζει τη λύπη της για την έλλειψη προόδου εκ μέρους της ΕΕ στο θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής αλλά και της εξασφάλισης της συνέχειας της απαραίτητης χρηματοδότησης για το κλίμα. Eκφράζει, επίσης, το φόβο της ότι αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές...
 
Οδεύοντας προς το τέλος του πετρελαίου
Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια, έχει αυξανόμενο αντίκτυπο στην οικονομία μας, η οποία είναι εξαιρετικά εξαρτημένη από το πετρέλαιο, και αυτός ο αντίκτυπος είναι πλέον αντιληπτός στην καθημερινή ζωή των ευρωπαίων πολιτών. Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου από την ομάδα των Πρασίνων / Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμαχία στην αιθουσα Α1G3 του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλες παρουσιάστηκε η έκθεση "Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την κορύφωση παραγωγής πετρελαίου" και έγινε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις γεωπολιτικές, οικονομικές και ανθρωπολογικές διαστάσεις του ζητήματος. Στο δεύτερο μέρος, οι ομιλητές παρουσίασαν τις διάφορες πολιτικές απαντήσεις που θα μπορούν να δοθούν σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Διαδήλωση κατά της λιτότητας
Πράσινοι ευρωβουλευτές έλαβαν μέρος σε διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες και το Παρίσι σήμερα που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC). Οι αντιπαραγωγικές πολιτικές που επιβάλλονται στην Ευρώπη προωθούν μόνο την ανάπτυξη της φτώχειας, της ανεργίας και της ανισότητας.
 
Μεγαλύτερη διαφάνεια και ανεξαρτησία!
Ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία που προκύπτουν από τη μόνη δια βίου ΓΤΟ μελέτη διατροφής σε αρουραίους και την άμεση επιβάρυνση της μελέτης από επιστήμονες που επηρεάζουν την βιομηχανία, ένας αριθμός βουλευτών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Πράσινης ευρωβουλευτής Michèle Rivasi, έχουν γράψει μια ανοιχτή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας διαφάνεια σχετικά με τις μελέτες αξιολόγησης του κινδύνου, νέες μακροπρόθεσμες μελέτες, όπως η αναθεώρηση της υγείας και του περιβάλλοντος πάνω στις κατευθυντήριες γραμμές εκτίμησης των κινδύνων, ένα νέο ταμείο για ανεξάρτητες και αντιφατικές μελέτες και ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την πρόληψη καταστάσεων όπως για παράδειγμα η σύγκρουση συμφερόντων. Η επιστολή έχει ήδη εγκριθεί από τους ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές ομάδες και θα είναι ανοικτή για υπογραφή από όλους τους ευρωβουλευτές.
 
Ποσοστώσεις για τις γυναίκες στα Διοικητικά Συμβούλια και στις εκτελεστικές επιτροπές των επιχειρήσεων;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια πρόταση με στόχο τη θέσπιση ποσόστωσης στην ΕΕ για την εκπροσώπηση των γυναικών σε συμβουλευτικές επιτροπές αλλά και στα Διοικητικά Συμβούλια επιχειρήσεωνσε ποσοστό 40%. Οι Πράσινοι χαιρέτισαν την πολυαναμενόμενη πρόταση ως ένα πρώτο βήμα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να ενισχυθούν ορισμένες διατάξεις.
 
 
Για τον Χρόνη Μίσσιο που ξεκίνησε ένα άλλο ταξίδι...
Ο Χρόνης Μίσσιος μετακόμισε στην γειτονιά των αγγέλων. Ο θάνατος είχε χτυπήσει πολλές φορές την πόρτα του αλλά δεν τόλμησε να τον πάρει μαζί του νωρίτερα. Ο Χρόνης κατάφερε και πέρασε από την αγωνία της εκτέλεσης για τις ιδέες του, τα πέτρινα εκείνα χρόνια, σε μια γνήσια σχέση με τις οικολογικές βιωματικές αξίες, ένας γνήσιος οικολόγος της ουσίας και της πράξης. Ήταν ένας Άνθρωπος, ένας αγωνιστής για την κοινωνική δικαιοσύνη, που όμως εξελίχθηκε και σε αγωνιστή για την επανασυμφιλίωση με τη φύση και το περιβάλλον, με την ομορφιά της ανθρώπινης ύπαρξης, τη ζωή χωρίς εξουσιαστικές εμμονές, την αισθητική, την πραγματική συντροφικότητα.
 
Γερμανοί Πράσινοι: Ευρώπη της αλληλεγγύης, όχι μόνο του χρήματος
Στο συνέδριο των Γερμανών Πράσινων συμμετείχε ως προσκεκλημένος ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου μίλησε σε ειδική συνεδρίαση για την ελληνική κρίση και τις πράσινες προτάσεις διεξόδου. Είχε την ευκαίρια να ενημερώσει τους Γερμανούς Πράσινους και να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα καθώς και τους κύριους άξονες ενός εναλλακτικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων κι αλλαγών με στόχο την κοινωνική συνοχή, την αναζωογόνηση της οικονομίας, τη στροφή της σε πράσινες κατευθύνσεις και τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Το συνέδριο των Γερμανών Πράσινων παρακολούθησε εκ μέρους των Ελλήνων νέων Πράσινων η Μαρία Πετεινάκη, μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νέων Πράσινων (F.Y.E.G.).
 
H διένεξη Γ. Μανιάτη – Κρ. Αρσένη δεν είναι για το ...πάπλωμα
Ο σάλος που ξέσπασε με τις δηλώσεις του Γιάννη Μανιάτη, πρώην υφυπουργού ΥΠΕΚΑ για τις πρωτοβουλίες του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, δεν οφείλεται στις γνωστές ενδοπασοκικές έριδες. Ο δεύτερος ζήτησε απλά το αυτονόητο: να εφαρμοστεί η Κοινοτική Νομοθεσία στο θέμα της προστασίας των κητωδών από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων βασιζόμενος σε απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, σε ερώτησή που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος [1], επισημαίνει την ασυμβατότητα των ενεργειών της Ελληνικής κυβέρνησης με την υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το ζήτημα προφανώς δεν έχει μόνο περιβαλλοντική διάσταση αλλά και αμιγώς οικονομική καθώς η υιοθέτηση των προτεινόμενων από την Επιτροπή προτάσεων για παροχή χρηματοοικονομικών εγγυήσεων από τις εταιρίες ενδέχεται να καταστήσει τις αντίστοιχες επενδύσεις ασύμφορες.
 
Ενέργεια και Περιβάλλον - Προοπτικές για την Ανάπτυξη
Σε συζήτηση του Περιφερειακού Φόρουμ Πολιτών στην Τρίπολη, συμμετείχε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος. Την πρωτοβουλία που είχε ως κεντρικό θέμα το μέλλον του ενεργειακού τομέα της χώρας μας πήρε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
 
Επιδιώκουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα είναι κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά υπεύθυνη και αλληλέγγυα
Σε συζήτηση που οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητας Βρυξελλών (ΕΚΒ) στις 6 Νοεμβρίου, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος. Η εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας συνένωσης και τακτικής επικοινωνίας της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών και των Ελλήνων εργαζομένων στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και είναι συνέχεια της καθιερωμένης πλέον ετήσιας συνάντησης με τους Ευρωβουλευτές. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενεργή συμμετοχή είχε και ο κόσμος που συμμετείχε στην εκδήλωση. “Επιδιώκουμε λύσεις στην κρίση σε μια κατεύθυνση που θα ενισχύει τη βιωσιμότητα, θα είναι κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά υπεύθυνη και αλληλέγγυα” τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος...
 
 
Ρόδος, Κως: ημερίδες με διεθνή συμμετοχή για την κοινωνική οικονομία
Με μεγάλη επιτυχία και με αξιοσημείωτη συμμετοχή πολιτών οργανώθηκαν στις 2 και 3 Νοεμβρίου, στη Ρόδο και Κω αντίστοιχα, δύο Διεθνείς Ημερίδες για την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Συνδιοργάνωση: Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.», Δήμος Κω και ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ. Αναλυτικά οι εισηγήσεις από την ημερίδα για κοινωνική οικονομία στη Ρόδο.
 
Tήνος – Σύσταση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης για τα απορρίμματα
Στην Καλλονή της Τήνου, μετά από το διήμερο διαβούλευσης με θέμα “Διαχείριση Απορριμάτων και Κοινωνικοί συνεταιρισμοί” που οργανώθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους σε συνεργασία με τον Δήμο Τήνου, και με τη συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου, αποφασίστηκε η σύσταση της «Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΚΑΛΛΟΝΗ-ΚΕΛΛΙΑ» με στόχο την ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων του νησιού, σε συνεργασία με τον Δήμο. Η ΚΑΛΛΟΝΗ-ΚΕΛΛΙΑ συστάθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του πρόσφατου Ν.4019/2011 «Περί Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» και είναι μια απάντηση στα προβλήματα διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα από συμμετοχικές δομές και πρωτοβουλία των πολιτών του νησιού.
 
 
Νίκη και επανεκλογή Μπάρακ Ομπάμα: Τι σηματοδοτεί για τη χώρα του και τον κόσμο, για την Ευρώπη και την Ελλάδα;
Οι εκλογές των ΗΠΑ συνέπεσαν με μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο. Κάτι παράδοξο είχαν αυτές οι εκλογές. Δεν ξέραμε τι ήθελαν οι αμερικανοί πολίτες, αλλά μάλλον ήταν γνωστό τι δεν ήθελαν όλοι οι άλλοι! ; Άρθρο του Ν. Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στον δικτυακό τόπο www.neolaia.gr.
 
Συνέντευξη τύπου με αφορμή την 17η σύνοδο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος
Από την συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο ξενοδοχείο Κάραβελ την Παρασκευή 9/11/2012 μαζί με τον Ντάνυ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκκα Χάρμς συμπρόεδρους της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Φιλίπ Λαμπέρτς συνεκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, και τη Ζωή Βροντίση συνεκπρόσωπο των Οικολόγων Πράσινων.
 
Συνεντεύξεις στα πλαίσια της διημερίδας για την κοινωνική κρίση
Δείτε εδώ τις συνεντεύξεις που πήρε η δημοσιογράφος κα Κατερίνα Πολύζου στα πλαίσια της διημερίδας για την κοινωνική κρίση που συνδιοργάνωσαν ο Νίκος Χρυσόγελος και οι δυο πράσινοι ευρωβουλευτές από Πορτογαλία και Ισπανία στις Βρυξέλλες. Οι συνεντεύξεις προβλήθηκαν από τη Νέα Τηλεόραση στις 14-11-2012.
 
 
23 Νοεμβρίου: Συνέντευξη Τύπου θα δώσει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στις 12:00, στα γραφεία της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης (Φιλίππου 51) με θέμα την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις ως μέρος της λύσης στην κρίση.
 
23 Νοεμβρίου, Κοζάνη: Συμμετοχή ως ομιλητής σε ημερίδα για την κοινωνική οικονομία στην Κοζάνη που διοργανώνει η Δημοτική Κϊνηση "Κοζάνη - Τόπος να ζεις" και το Εμπορο-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης.
 
24 Νοεμβρίου, Μυτιλήνη: Συμμετοχή σε ημερίδα που οργανώνει το γραφείο του ΕΚ στην Αθήνα με θέμα: Προοπτικές Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου.
 
27 Νοεμβρίου, Βρυξέλλες: Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, φιλοξενεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον διεθνούς φήμης περιβαλλοντολόγο Lester Brown και τη παρουσίαση του νέου του βιβλίου με θέμα "Γεμάτος πλανήτης, άδεια πιάτα: η νέα γεωπολιτική της έλλειψης τροφίμων".
 
2 Δεκεμβρίου, Αθήνα: στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, Λεωφ. Ιωνίας 315 - "Ο θαλάσσιος πλούτος του Αιγαίου και η διαχρονική επίδραση των κλιματικών αλλαγών στην διαμόρφωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος" Πέτρος Νικολαϊδης (ομιλία και προβολή οπτικού υλικού), - "Νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική, Θαλάσσια Στρατηγική και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας κι Αλιείας" Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής, εισηγητής της έκθεσης γνώμης για το Ταμείο εκ μερους της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων.
 
3-5 Δεκεμβρίου, Βρυξέλλες: Διοργάνωση ημερίδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα "Φυσικό περιβάλλον κι απασχόληση" με τη συμμετοχή και εκπροσώπων τοπικών και περιβαλλοντικών φορέων από την Ελλάδα.
 
8-9 Δεκεμβρίου, Λαμία: Συνέδριο Οικολόγων Πράσινων.
 
16 Δεκεμβρίου, Κάρπαθος: Συμμετοχή σε ημερίδα για τη δημιουργία κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης γυναικών στην Κάρπαθο.
 
19 Δεκεμβρίου, Κύπρος: Ομιλία με θέμα “Ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων στη σημερινή Ευρωπαϊκή πραγματικότητα” στην εκδήλωση για απονομή βραβείων στο πλαίσιο προγράμμματος “Νέοι δημοσιογράφοι για το περιβάλλον” που οργανώνει η CYMEPA (Κυπριακή Ένωση για το Θαλάσσιο Περιβάλλον).
 
20 Δεκεμβρίου, Αθήνα: Φιλοξενία ημερίδας που διοργανώνει το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων & με την υποστήριξη του ελληνικού παραρτήματος του Ευρωπαϊκού Αντιρατσιστικού Δικτύου (ΕΝΑΡ) για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος «Ενδυνάμωση Νέων με Μεταναστευτική Καταγωγή» και συζήτηση για ένα νέο μοντέλο ένταξης. Συζήτηση με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών.
 
Last modified on Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 12:20