21 Νοεμβρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 17ο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Αθήνα: 8-11/11/2012

Πάνω από 350 στελέχη, 28 ευρωβουλευτές, υπουργοί, βουλευτές και ηγέτες των Πράσινων βρεθηκαν στην Αθήνα στις 8-11 Νοεμβρίου για το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (ΕΠΚ). Η απόφαση για τη διεξαγωγή του στην Ελλάδα είναι μια επιβεβαίωση της δέσμευσης των Ευρωπαίων Πράσινων για αλληλεγγύη προς την ελληνική κοινωνία και στήριξη των Ελλήνων Πράσινων.
Περιεχόμενα:
 
 
Περισσότερη ένωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, νέες θέσεις εργασίας και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
Περισσότερη ένωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργία νέων Πράσινων θέσεων εργασίας με στροφή στην Πράσινη οικονομία και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ήταν τα βασικά μηνύματα που σφράγισαν τη λήξη του Συμβουλίου. Η στροφή στην Πράσινη οικονομία δεν είναι «πολυτέλεια» στον καιρό της κρίσης, τόνισαν οι Πράσινοι, αντίθετα είναι ουσιαστική ανάγκη γιατί θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και βιώσιμη ευημερία για όλους τους λαούς της Ευρώπης.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές Ντάνυ Κον Μπεντίτ, Ρεμπέκα Χαρμς, Νίκος Χρυσόγελος, Φιλίπ Λαμπέρτς και η συν-εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Ζωή Βροντίση. Τη συζήτηση συντόνισε η Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Βούλα Τσέτση.
Είναι ώρα για αλλαγή, τόνισε ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ ο οποίος άνοιξε τη συνέντευξη. Τα χρήματα που είναι απαραίτητα για την Ελλάδα πρέπει να πάνε στην αναδιοργάνωση της οικονομίας και όχι στην αποπληρωμή του χρέους. Το χρέος χρειάζεται να παγώσει και η αποπληρωμή του να ξεκινήσει όταν η χώρα μπει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Η Ευρώπη δεν πρέπει να πιέζει για μέτρα λιτότητας αλλά για μεταρρυθμίσεις.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ψήφισαν τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος η οποία θα οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014. Η Επιτροπή εκλέγεται από το Συνέδριο για τριετή θητεία. Εκλέχθηκαν, ως συμπρόεδροι η Monica Frassoni, Ιταλία και ο Reinhard Butikofer, Γερμανία.
Ως γενική γραμματέας η Jacqueline Cremers, Ολλανδία και ως μέλη της Επιτροπής οι Gwendoline Delbos-Corfield, Γαλλία, Steve Emmott, Βρετανία, Panu Lauri, Φιλανδία, Lena Lindström, Σουηδία, Saraswati Matthieu, Βέλγιο και Mar Garcia Sanz, Ισπανία.
Οι Πράσινοι καθόρισαν και ψήφισαν το πλαίσιο των προτάσεών τους για το μέλλον της Ευρώπης. Συζήτησαν για το θέμα της μετανάστευσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενημερώθηκσν για την ελληνική κρίση και τις συνέπειες της στην ελληνική κοινωνία, συζήτησαν το θέμα των ψηφιακών δικαιωμάτων μετά την απόρριψη της ACTA, συζήτησαν στρογγυλό τραπέζι το θέμα “Πράσινη οπτική για τις εξορύξεις στην Ευρώπη” και δημοσιοποίησαν σχετικό ψηφίσμα που συνέταξαν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συνεργασία με Πράσινους του Βαλκανικού δικτύου, διοργάνωσαν εργαστήριο για τις κοινωνικές συνεταιριστικές με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου και του Πράσινου Ινστιτούτου Heinrich Boell (Ελλάδος) αλλά και άλλα ενδιαφέροντα εργαστήρια για σημαντικά ζητήματα νεολαίας, για το μεσογειακό δίκτυο, για το δίκτυο αυτοδιοικητικών σε ευρωπαïκό επίπεδο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση των GlobalGreens (Παγκόσμιων Πράσινων).
 
Ν. Χρυσόγελος: «Η αντίθεση στο παλιό πολιτικό σύστημα πρέπει να εκφραστεί από νέες δυνάμεις με δημιουργικές πράσινες ιδέες»
Παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος . Ο Ν. Χρυσόγελος εξέφρασε κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του Συμβουλίου την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πολιτικού χώρου με δημιουργικές πράσινες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.
 
Φίλιπ Λάμπερτς : «πως να πορευτούμε οι Ευρωπαίοι Πράσινοι»
Μετά από μια δεκαετία θητείας στην Επιτροπή του ΕΠΚ, ο Φίλιπ Λάμπερτς αποχωρεί. Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του παρουσίασε μια επισκόπηση του πολιτικού τοπίου στην Ευρώπη και της αναγκαίας πορείας του κόμματος.




 
 
Ντάνυ Κον Μπεντίτ: «Για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη σήμερα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, χρειάζεται μεταρρύθμιση του κράτους»
Η Ομιλία του Ντάνυ Κον Μπεντίτ στο συνέδριο του Eυρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος – Αθήνα 7/11/12. Εισαγωγή στη συζήτηση «Η Ελλάδα και η κρίση».



 
 
«Ανάγκη για μία νέα μεταναστευτική πολιτική σε Ευρώπη και Ελλάδα»
Το μεταναστευτικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο των πρωινών συζητήσεων του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Πρασίνων στην Αθήνα. Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι μεταναστών, κοινωνικοί λειτουργοί και εργαζόμενοι σε δομές πρόνοιας αναφέρθηκαν στην ανάγκη μίας νέας μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη η οποία θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
 
«Η Πράσινη Οπτική για τις Εξορύξεις στην Ευρώπη»
To Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (ΕΠΚ) ξεκίνησε την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου με τη συνεδρίαση του Βαλκανικού Δικτύου. Ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης εκεί, ήταν ψήφισμα που αντιτίθεται στην «έκρηξη» εξορύξεων χρυσού στις Βαλκανικές χώρες και καταθέτει συγκεκριμένα αιτήματα για αλλαγές της Ευρωπαϊκής πολιτικής γύρω από το ζήτημα. Συντάχθηκε σχετικό ψήφισμα με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων σε συνεργασία με το Βαλκανικό Πράσινο Δίκτυο και έγινε αποδεκτό από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα σε αυτή την τελική μορφή. Το ζήτημα των εξορύξεων όμως αποτέλεσε αντικείμενο και ξεχωριστής συζήτησης στο πλαίσιο του Συμβουλίου του ΕΠΚ με θέμα «Η Πράσινη Οπτική για τις Εξορύξεις στην Ευρώπη» και τη συμμετοχή του Jonas Eriksson, βουλευτή και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας και Εμπορίου στο Σουηδικό Κοινοβούλιο (Σουηδοί Πράσινοι), του Borislav Sandov, συμπρόεδρου των Πράσινων - Zelenite (Βουλγαρία), του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, αντιπρόεδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Ευρωκοινοβούλιο και του Oras Tynkkynen, μέλους των Φιλανδών Πράσινων - Vihreät De Gröna και εκπροσώπου του Φινλανδικού Υπουργείου Περιβάλλοντος την ηγεσία του οποίου έχει Φινλανδός Πράσινος.
 
«Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις»
Στο πλαίσιο του 17ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, διοργάνωσε εργαστήριο για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Το εργαστήριο περιλάμβανε παρουσίαση της σημερινής πραγματικότητας στον τομέα αυτό σε Ευρώπη και Ελλάδα, τόσο σε θεσμικό πλαίσιο όσο και στην πράξη, συζήτηση για την συμβολή των Οικολόγων Πράσινων στην προώθηση της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα, και προβολή ντοκιμαντέρ για το θέμα αυτό.

 
 
«Φέρτε πίσω τη νεολαία»
Η Ομοσπονδία των Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (FYEG) διοργάνωσε εργαστήριο με τίτλο «ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ» τονίζοντας ότι η χειραφέτηση της νεολαίας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης. Εισηγητές ήταν η Delfina Rossi από την Ισπανία, σύνδεσμος της FYEG με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα χειραφέτησης της νεολαίας, Ska Keller Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πράσινων και ο Michael Afolayan από το πολιτιστικό κέντρο ''Anasa'', δεύτερης γενιάς μετανάστης στην Ελλάδα. Η χειραφέτηση της νεολαίας δεν σχετίζεται απλά με την αγορά εργασίας, σχετίζεται με την εκπαίδευση, την στέγαση, την υγεία, την οικογενειακή ζωή, την κοινωνική και πολιτική δραστηριοποίηση, την ελευθερία, δηλαδή σχετίζεται συνολικά με τη βελτίωση της ζωής των νέων σε όλα τα επίπεδα.
 
Συνάντηση Πράσινου δικτύου Αυτοδιοικητικών
Το Πράσινο Δίκτυο Αυτοδιοικητικών έχει δημιουργηθεί εδώ και 16 χρόνια, με στόχο να κάνει πράξη το πράσινο ιδανικό «σκεφτόμαστε παγκόσμια, δρούμε τοπικά» και να βοηθήσει τους εκπροσώπους των Πράσινων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και εμπειρίες. Κοινή είναι η αντίληψη των μελών του Δικτύου, που επιβεβαιώθηκε στη Συνάντηση, για την αξία του ως μίας προσέγγισης από τα «κάτω προς τα πάνω» και ως ένα από τους καλύτερους τρόπους επικοινωνίας των πράσινων ιδεών με την κοινωνία και την καθημερινή πραγματικότητα των πολιτών.
 
Συνάντηση του δικτύου των Global Greens
Η Συνάντηση του Διεθνούς Δικτύου των Πράσινων Κομμάτων, του GlobalGreens, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Αθήνα, ασχολήθηκε με το θεματικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή. Στη Συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συντονιστικού Συμβουλίου των GlobalGreens από Αφρική –Ρουάντα, Ασία –Αυστραλία, Πακιστάν, Ταϊβάν-, Λατινική Αμερική –Βενεζουέλα, Βολιβία, οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, εκπρόσωποι πράσινων κομμάτων από ΗΠΑ, Βραζιλία, ενώ από ελληνικής πλευράς ο Σάκης Καβακόπουλος και η Χριστίνα Ευθυμιάτου. Το παγκόσμιο Δίκτυο για την κλιματική αλλαγή προτάθηκε να εστιάσει τις δραστηριότητές του σε ένα μακροπρόθεσμο στόχο, ώστε να αποδώσει απτά αποτελέσματα, να συμβάλλει στο να επιτευχθεί το 2015 η Νέα Παγκόσμια Συμφωνία για το Κλίμα, που θα αφορά πολιτικές και δεσμεύσεις για την περίοδο μετά το 2020.
 
Συνάντηση του πράσινου μεσογειακού δικτύου
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος -ΕΠΚ στην Αθήνα, σημαντική υπήρξε η Συνάντηση του Πράσινου Μεσογειακού Δικτύου –ενός από τα Πράσινα Περιφερειακά Δίκτυα του ΕΠΚ. Στη Συνάντηση, που συντονίστηκε από τον Ισπανό Stephane Sitbon Gomez, συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ αλλά και των Βαλκανίων, ενώ από ελληνικής πλευράς ο Γιώργος Φαρφαράς – Θεσσαλονίκη και η Χριστίνα Ευθυμιάτου -Νάξος. Στη Συνάντηση συμφωνήθηκε από τους συμμετέχοντες να γίνουν κοινές δράσεις (συναντήσεις, καμπάνιες, επιμορφωτικά σεμινάρια) σε κοινά θέματα αιχμής των Μεσογειακών χωρών, όπως η διαχείριση νερού και οι δασικές πυρκαγιές (ιδιαίτερα στην προοπτική της κλιματικής αλλαγής), η διαχείριση απορριμμάτων, η αλιεία με έμφαση στην παράκτια, η μετανάστευση, οι μεταφορές στα μικρά νησιά, η παραγωγή τροφίμων και η διάθεσή του στο τουριστικό κύκλωμα και οι ακτές και ο τουρισμός.
 
Πίσω από την επιτυχία της οργάνωσης υπήρχαν πολλοί εθελοντές!
Η εθελοντική εργασία για τη φιλοξενία του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (EGP) στην Αθήνα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012 όταν ανακοινώθηκε η επιλογή της Αθήνας ως η πόλη που θα φιλοξενούσε το 17ο συμβούλιο του του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Συστάθηκε αρχικά μια επιτροπή η οποία θα αναλάμβανε την οργάνωση του συνεδρίου. Όλα κύλησαν με μεγάλο ενθουσιασμό. Οι εθελοντές και οι εθελόντριες δούλεψαν πολύ αποτελεσματικά και ένιωσαν μεγάλη ικανοποίηση ακούγοντας τα πολύ θετικά σχόλια των συμμετεχόντων, και δεν έλλειψαν από το πολύ ζωντανό κι αξέχαστο πάρτυ που έγινε το βράδυ του Σαββάτου.
 
 
Μεγάλο ενδιαφέρον για τους Πράσινους αλλά και των θέσεων των Πράσινων για την Ελλάδα
Η επίσκεψη των Ευρωπαίων Πράσινων στην Αθήνα ξεκίνησε την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου με συναντήσεις αντιπροσωπείας των Πράσινων με εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων που την στηρίζουν, ώστε να ενημερωθούν για την πορεία και τα προβλήματα εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος αλλά και τις θέσεις της κυβέρνησης σε διάφορους τομείς. Στην αντιπροσωπεία των Πράσινων συμμετείχαν ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ και η Ρεμπέκκα Χαρμς,, συμπρόεδροι της Ομάδας των Πράσινων, ο Ρέινχαρντ Μπουτικόφερ (πράσινος ευρωβουλευτής αλλά και τώρα νέος συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος), ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Η αντιπροσωπεία των πράσινων είχε διαδοχικές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τα στελέχη της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη (Υπ. Ανάπτυξης), Ευάγγελο Λιβιεράτο (ΥΠΕΚΑ), Δημήτρη Κούρκουλο (Υφυπουργό Εξωτερικών), ενώ στο ελληνικό κοινοβούλιο με τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.
 
Επίσκεψη «Πράσινων» Ευρωβουλευτών στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας πολιτών του δήμου Αθηναίων
Επίσκεψη στο νεοσύστατο Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, που λειτουργεί σε πιλοτική μορφή στο παλιό Φρουραρχείο, απέναντι από το σταθμό Λαρίσης, πραγματοποίησε ομάδα των Πρασίνων που συμμετείχαν στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Αθήνα, με επικεφαλής την συμπρόεδρο Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ρεμπέκα Χάρμς, και με τη συμμετοχή του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκου Χρυσόγελου και στελεχών της ευρωομάδας, τους οποίους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Ο δήμαρχος Αθηναίων ξενάγησε τους Πράσινους στις εγκαταστάσεις του Κόμβου Αλληλοβοήθειας, εξήγησε ότι αποτελεί μια νέα δομή Κοινωνικής Μέριμνας του δήμου Αθηναίων, με αποστολή τον συντονισμό όλων των φορέων για τη διανομή αγαθών στους δημότες, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν όσα είναι απαραίτητα για τη διαβίωσή τους και ενημέρωσε ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως συντονιστικό κέντρο για όλες τις προσπάθειες και όλα αυτά τα εγχειρήματα αλληλεγγύης, τα οποία εκδηλώνονται στην πόλη»
 
Επίσκεψη "Πράσινων" ευρωβουλετών και μελών του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα
Αντιπροσωπεία των πράσινων με επικεφαλής την Ρεμπέκα Χαρμς, συμπρόεδρο της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και με τη συμμετοχή πράσινων ευρωβουλευτών και στελεχών που ασχολούνται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισκέφθηκε το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Αν και η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με άλλα κέντρα, η αντιπροσωπεία σοκαρίστηκε ιδιαίτερα με το γεγονός της κράτησης μεγάλου αριθμού (ασυνόδευτων) παιδιών. Η αντιπροσωπεία ετοιμάζει επιστολή προς τους έλληνες υπουργούς που εμπλέκονται στο θέμα. Δείτε τo σχετικό βίντεο.
 
 
Συνέντευξη Τύπου του ΕΠΚ, με συμμετοχή Ντάνυ Κον Μπεντίτ, Φιλίπ Λαμπέρτς, Ρεμπέκα Χαρμς, Νίκου Χρυσόγελου και Ζωής Βροντίση
Την Ολομέλεια του Συμβούλιου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (ΕΠΚ) ακολούθησε συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του Ντάνυ Κον Μπεντίτ και της Ρεμπέκα Χαρμς (συμπροέδρων της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο), του Φιλίπ Λαμπέρτς (συμπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος), του Νίκου Χρυσόγελου (ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων) και της Ζωής Βροντίση (συνεκπρόσωπου των Οικολόγων Πράσινων). Τη συνέντευξη συντόνισε η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
  • Περισσότερα για τη 17η σύνοδο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και το πλήρες πρόγραμμα ΕΔΩ
  • Φωτογραφικό υλικό εδώ
  • Βίντεο από τις εισηγήσεις και τη συνέντευξη τύπου εδώ
  • Δείτε τη σελίδα του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για την 17η Σύνοδο στην Αθήνα
 
Δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για το 17ο Συμβούλιο του ΕΠΚ



 
 
Last modified on Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 09:31