27 Ιουνίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 5 - 26 IΟΥΝΙΟΥ 2012

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 
 
Συμβολή στην αντιμετώπιση της κρίσης και της ανεργίας με ρεαλιστικές προτάσεις στροφής της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναδειχθούν πραγματικές, ρεαλιστικές, βιώσιμες και εφαρμοσμένες στην Ευρώπη προτάσεις για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε συνεργασία με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς
 
Η Στροφή προς την Κοινωνική Οικονομία δίνει διέξοδο στην ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό
Εκδήλωση με θέμα “Κοινωνική οικονομία και κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη: μια πράσινη απάντηση στην κρίση και στην ανεργία”, συνδιοργάνωσε την Παρασκευή, 22.06.2012 στη Σύρο ο Νίκος Χρυσόγελος σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους Νοτίου Αιγαίου και τον Οικολογικό Άνεμο. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν πρωτοβουλίες στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και από ευρωπαϊκές χώρες και δόθηκε έμφαση στα κοινωνικά οφέλη που ακολούθησαν τα οικονομικά και στο θετικό απολογισμό που κάνουν όλοι οι συμμετέχοντες.
 
Διημερίδα για την "Πράσινη Στροφή της Ναυτιλίας, των Λιμανιών, της Ακτοπλοΐας και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας – βιώσιμες ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών"
Ο Νίκος Χρυσόγελος διοργανώνει στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες διημερίδα που θα παρακολουθήσει ομάδα επισκεπτών από την Ελλάδα με έμφαση σε Ευρωπαϊκές πολιτικές, καλές πρακτικές, δυνατότητες χρηματοδότησης, και καινοτόμες εφαρμογές που προωθούν: (A) Την πράσινη στροφή της ναυτιλίας και των λιμανιών (Τετάρτη 27/6), σε συνεργασία με το δίκτυο λιμανιών ESPO. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ. (B) Την βιώσιμη ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών και την αναζωογόνηση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας μέσω της κατασκευής περιβαλλοντικά και ενεργειακά αποτελεσματικών πλοίων καθώς και τμημάτων πράσινης τεχνολογίας, συμπληρωματικά με τις παραδοσιακές δραστηριότητες του κλάδου (Πέμπτη 28/6). Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.
 
«Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: δυνατότητες απασχόλησης σε εποχή κρίσης»: Στρογγυλό Τραπέζι, Ημερίδα, Σεμινάριο, Έκθεση
Ο Νίκος Χρυσόγελος διοργανώνει στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως ευρωβουλευτής των Πράσινων, σε συνεργασία με ένα σύνολο κοινωνικών φορέων, τριήμερo εκδηλώσεων (6-8 Ιουλίου), με θέμα την Κοινωνική Οικονομία και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, με συμμετοχή πολλών ευρωπαϊκών και ελληνικών φορέων που θα παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους και θα συζητήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση των προσπαθειών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε πράσινες οικονομικές δραστηριότητες που θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή.
Τόπος: Συζητήσεις, Εκθέσεις, Ημερίδα 6,7 Ιουλίου: ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ- Γκάζι,
Σεμινάριο 8 Ιουλίου: Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο
www.chrysogelos.gr
 
 
Το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης και εξισορρόπησης των μέτρων λιτότητας
Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη 13 Ιουνίου δυο σημαντικές νομοθετικές προτάσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη, το λεγόμενο «δεύτερο πακέτο», αν και αυτές θα αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω διαβούλευση με την Κομισιόν και το Συμβούλιο και δεν έχουν άμεση εφαρμογή. Οι Πράσινοι καλωσόρισαν τα αποτελέσματα ως απαρχή μιας εναλλακτικής στην μονόπλευρη αντιμετώπιση της κρίσης και παράλληλα ως ενδυνάμωση του δημοκρατικού ελέγχου και της απαραίτητης εποπτείας στους εθνικούς προϋπολογισμούς από την ΕΕ.
 
Οι Πράσινοι για το Schengen και τους έλεγχους συνόρων: Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε Ευρωπαικό επίπεδο
Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ψήφισε πάνω σε δύο καίρια νομοθετικά ζητήματα που σχετίζονται με το απαλλαγμένο ελέγχων στα σύνορα σύστημα Schengen. Το πρώτο αφορά στην επαναφορά των συνοριακών ελέγχων (έκθεση Weber) και το δεύτερο την αξιολόγηση του Schengen (έκθεση Coehlο). Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ακολούθησαν τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών για το Σένγκεν. Και οι δύο εκθέσεις υπερψηφίστηκαν (47 υπέρ της έκθεσης Weber και 44 υπέρ της έκθεσης Coehlo με 5 κατά).
 
Διεθνής Συνθήκη Εμπορίου Όπλων: Το ΕΚ ζητά από τον ΟΗΕ μια εύρωστη συμφωνία
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε στις 12 Ιουνίου μια πολύ ισχυρή θέση για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ σχετικά με την Συνθήκη Εμπορίου Όπλων. Για περισσότερα από 10 χρόνια οι Πράσινοι πίεζαν υπερ της σύναψης μιας Συνθήκης για την ρύθμιση του διεθνούς εμπορίου όπλων και το σημερινό ψήφισμα θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις προσπάθειες της αντιπροσωπείες της ΕΕ και στην προετοιμασία της για δύο εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων.
 
Εκστρατεία για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα: Καμία επίσπευση νέων εγκρίσεων-Ανοιχτή επιστολή στον Επίτροπο Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών John Dalli
Η προεδρία της Δανίας απέτυχε την Δευτέρα 11 Ιουνίου στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει την επανεθνικοποίηση της επικύρωσης των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην αντζέντα του Συμβουλίου. Η πρόταση παραχωρούσε αδικαιολόγητη ισχύ σε ιδιωτικές εταιρείες για την απευθείας διαπραγμάτευση με τις κυβερνήσεις των Κρατών Μελών και η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινβούλιο εναντιώθηκαν σε αυτήν την προοπτική. Είναι διάχυτος, όμως, ο φόβος πως ο Επίτροπος Dalli θα χρησιμοποιήσει την απόρριψη της πρότασης αυτής προς όφελος μιας επίσπευσης εγκρίσεων για νέα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.
 
 
Υπάρχουν δυνατότητες διάσωσης των ναυπηγείων. Θα τις αξιοποιήσουμε; - Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου για τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει, με την απάντησή της σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, ότι υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για να βγει ο ναυπηγο-επισκευαστικός κλάδος από την κρίση μέσω της μεταστροφής του σε πράσινες δραστηριότητες (κατασκευή περιβαλλοντικά κι ενεργειακά αποτελεσματικών πλοίων, πράσινων τεχνολογιών, όπως πχ τμημάτων ανεμογεννητριών, πλωτών συστημάτων αφαλάτωσης κι). Οι παραπάνω απαντήσεις επιβεβαιώνουν τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Νίκος Χρυσόγελος, τόσο ως ευρωβουλευτής όσο και ως Περιφερειακός Σύμβουλος, για τον τρόπο αναζωογόνησης του κλάδου αλλά κι επισημαίνουν την ανάγκη ανάληψης συγκροτημένων πρωτοβουλιών από την κεντρική διοίκηση, τους φορείς του κλάδου, τις περιφερειακές αρχές και τους εργαζόμενους στο πλαίσιο ενός “σχεδίου για την διάσωση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου μέσα από την πράσινη μεταστροφή του και την καινοτομία”.
 
Πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία: Όχι, ευχαριστώ! - Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας
Το θέμα που προκύπτει για την Ευρωπαϊκή Ένωση από την υλοποίηση των μεγαλεπήβολων σχεδίων της Τουρκίας για πυρηνικά εργοστάσια φέρνει με γραπτή ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος. Η κατανάλωση ενέργειας στη γειτονική χώρα αυξάνεται τα τελευταία χρόνια με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αφού από 92 Mtoe to 2006 έφτασε σε 126 Mtoe το 2010, ενώ προβλέπεται να φτάσει τους 222 Mtoe το 2020. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο η ηγεσία της Τουρκίας αποφάσισε την ανέγερση πυρηνικών μονάδων σε 3 περιοχές της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι τα εδάφη της παρουσιάζουν έντονη σεισμική δραστηριότητα.
 
 
Το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας: Εργαλείο- Κλειδί για την βιώσιμη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής
Αυτές τις μέρες καλείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συναποφασίσει για το μέλλον της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ). Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, παρουσίασε την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012 την έκθεση – γνωμοδότησή του για λογαριασμό της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, σχετικά με την σύσταση του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας.
Δείτε το βίντεο από την παρουσίαση της έκθεσης του Ν. Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων και τη σχετική συζήτηση που ακολούθησε μετά.
 
Παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης για θέματα αστικής ανάπλασης
O Νίκος Χρυσόγελος, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης τοποθετείται για τη σημασία της αστικής ανάπλασης στην οικονομική ανάκαμψη, στην καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχιας αλλά και στην κοινωνική συνοχή. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων τόνισε ότι η αναγέννηση των πόλεων μπορεί να προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών “αερίων του θερμοκηπίου” και κατά συνέπεια στην προστασία ενάντια στην κλιματική αλλαγή και στην κοινωνική συνοχή. Έθεσε, επίσης, το ζήτημα του δημοκρατικού σχεδιασμού καθώς είναι σημαντικό να διευκολυνθεί η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Δεν είναι δυνατό η αναβάθμιση των πόλεων να είναι μόνο ζήτημα «real estate». Πρέπει, τέλος, να βρεθούν και ευέλικτα συστήματα χρηματοδότησης που να ξεπερνούν τη δυσκαμψία του υπάρχοντος συστήματος στην προβασιμότητα χρηματοδότησης των σχεδίων από δήμους και πολίτες, κατάσταση που επιβαρύνεται ιδιαίτερα σήμερα από την κρίση στον τραπεζικό τομέα.
 
 
Συζήτηση της Ομάδας των Πράσινων με τον Μπαρόζο
Σε ειδική συνεδρίαση της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο προσκλήθηκε και συμμετείχε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μπαρόζο, την Τρίτη 12 Ιουνίου, στο Στρασβούργο, με θέμα την κρίση στην Ευρώπη. Οι πράσινοι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων έθεσαν σειρά ερωτημάτων στον πρόεδρο της Κομισιόν σχετικά με τις πολιτικές που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Δείτε το βίντεο από την σχετική παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου για την κρίση στην Ελλάδα και της συμπροέδρου των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεβέκκα Χαρμς για την κατάρρευση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.
 
Παρέμβαση των Πράσινων στον Μπαρόζο για την κατάρρευση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα
Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Μπαρόζο για το θέμα της κατάρρευσης του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, με την οποία ζητούν την άμεση παρέμβαση της ΕΕ για να ξεπεραστεί η κρίση, παρέδωσαν ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ και η Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδροι της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά την συζήτηση που είχαν οι πράσινοι ευρωβουλευτές μαζί του την Τρίτη 12/6, με θέμα την κρίση στην Ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για αντιμετώπισή της. Στην επιστολή, που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, περιγράφονται τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια και στα νησιά.
 
Η ενέργεια στους πολίτες. Οι πολίτες να κατευθύνουν την μελλοντική ενεργειακή πολιτική της ΕΕ
Σε ευρωπαϊκή ημερίδα με θέμα την αποκεντρωμένη παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και μέσα από νέες μορφές κοινωνικής-οικονομικής οργάνωσης όπως είναι οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, συμμετείχε, ως εισηγητής, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, την Τρίτη 19 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
 
Η Κατάσταση του Κόσμου 2012: ο δρόμος για τη βιώσιμη ευημερία
Τις δυο όψεις του κόσμου παρουσίασαν τρεις εκπρόσωποι του διεθνούς φήμης Ινστιτούτου WorldWatch, στην πετυχημένη εκδήλωση που οργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, στις 5 Ιουνίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Η εκδήλωση, που οργανώθηκε με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (5 Ιουνίου), αλλά και την Παγκόσμιο Σύνοδο Κορυφής Ρίο+20 που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο της Βραζιλίας, είχε ως στόχο την παρουσίαση της τελευταίας έκθεσης "Η Κατάσταση του Κόσμου - 2012", του Ινστιτούτου Worldwatch καθώς και την έκθεσή του για την συνεταιριστική κοινωνική οικονομία σε πλανητικό επίπεδο, με αφορμή το Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών.
 
Συζήτηση στρογγυλού τραπεζιού για την ελληνική κρίση και την ευρωπαϊκή της διάσταση με τη συμμετοχή ελλήνων ευρωβουλευτών
Με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου οργανώθηκε, την Παρασκευή 8 Ιουνίου, στην αίθουσα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, μια ενδιαφέρουσα συζήτηση: “Η ελληνική κρίση και η ευρωπαϊκή διάσταση. Οι απόψεις των ελλήνων ευρωβουλευτών” . Σε αυτή συμμετείχαν ο Νίκος Χρυσόγελος, Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, η Άννυ Ποδηματά, Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες) και των Ευρωπαίωv Δημoκρατώv.
 
 
Εκλογές στη Γαλλία
Οι εκλογές στη Γαλλία ήταν εντελώς διαφορετικές από τις Ελληνικές. Ο Πρόεδρος Hollande ήλπιζε για μια νομοθετική πλειοψηφία του Σοσιαλιστικού Κόμματός του, των Πράσινων και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Το γαλλικό εκλογικό σώμα φαίνεται να συμφώνησε με την ανάγκη για αλλαγή, δίνοντας στην ευρύτερη αριστερά και τους πράσινους την πρώτη της νίκη από το 1997. Η κυβέρνηση συνασπισμού του Πρωθυπουργού κ. Jean-Marc Ayrault των Σοσιαλιστών, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και των Πράσινων εξασφάλισε την πλειοψηφία των 309 εδρών, δίνοντας στον πρόεδρο και την αναπτυξιακά προσανατολισμένη ατζέντα του μια σημαντική ώθηση. Οι Γάλλοι Πράσινοι του EÉLV πανηγυρίζουν το καλύτερο εκλογικό τους αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο, στον οποίο κέρδισαν 18 βουλευτές αρκετούς για να σχηματίσουν κοινοβουλευτική ομάδα για πρώτη φορά.
 
Οι Βέλγοι Πράσινοι μάχονται για την κατάργηση των πυρηνικών εργοστασίων
Οι Πράσινοι του Βελγίου Ecolo (γαλλόφωνοι) και Groen (φλαμανδοί) ένωσαν δυνάμεις για μια ακόμη φορά στην καταδίκη της βελγικής κυβέρνησης για διπροσωπία στο θέμα της σταδιακής κατάργησης των τριών πυρηνικών εργοστασίων της χώρας. Οι μονάδες Doel 1, Doel 2 και Tihange ήταν σχεδιασμένο να παροπλιστούν λόγω της ηλικίας τους (οι τρεις αντιδραστήρες άρχισαν τη λειτουργία τους στα μέσα της δεκαετίας του 70) και λόγω ζητημάτων ασφαλείας που ήρθαν στο προσκήνιο μετά από το ατύχημα της Φουκουσίμα. Αν και οι δύο νεότεροι αντιδραστήρες ως μέρος της μονάδας Doel, οι Doel 3 και Doel 4 θα παραμείνουν ενεργοί, το κλείσιμο των άλλων αντιδραστήρων θα σηματοδοτούσε μια σημαντική απομάκρυνση από τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας στο Βέλγιο.
 
Προτεραιότητες της ΕΕ 2012: Μεταφορές
Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ίδρυμα συνεχίζει την σειρά ενημερώσεων για θέματα πολιτικής σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ για το 2012, αυτή τη φορά αναλύοντας τη δράση της ΕΕ στον τομέα των μεταφορών. Η έκθεση δίνει μια γενική εικόνα από τις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ όσον αφορά τις μεταφορές τους επόμενους μήνες. Είναι ένας οδηγός για το έργο και το πρόγραμμα της Ένωσης για το τρέχον έτος, καθώς και μια περίληψη των Πράσινων απαντήσεων και προτάσεων στον τομέα αυτό. Η ενημέρωση αγγίζει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς μεταφορών, της προώθησης της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της βελτίωσης των υποδομών μεταφορών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ενημέρωση για το κλίμα, την ενέργεια, τη γεωργία και την αλιεία είναι επίσης διαθέσιμα.
 
Ισπανία: Γιατί να μην σώσουν τις ισπανικές τράπεζες, αντί της διάσωσης της Ισπανίας;
Ήταν άλλη μια δύσκολη εβδομάδα για την Ισπανία, καθώς η χώρα μάχεται να διατηρήσει την πίστη των επενδυτών εν όψει των προβλημάτων των μεγαλύτερων τραπεζών της. Οι Ισπανοί Πράσινοι της Equo έχουν εμπλακεί σε διάλογο με τους Γερμανούς Πράσινους Die Grünen για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της τραπεζικής κρίσης. Τώρα ο ηγέτης των Equo, Juan López de Uralde και ο Γερμανός εκπρόσωπος των Πράσινων σε θέματα οικονομίας Gerhard Schick συνεργάστηκαν σε ένα άρθρο για το Green European Journal σχετικά με την κρίση στην Ισπανία, με το γιατί η χώρα έφτασε σε αυτό το σημείο και με το το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση. Στο άρθρο αυτό οι συγγραφείς δείχνουν ότι "οι περικοπές στην εκπαίδευση και την υγεία συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της Ισπανίας το ίδιο αποτελεσματικά όπως η χημειοθεραπεία στην αντιμετώπιση της έμμεσης κήλης".
 
Η έξοδος από την κρίση με μια άλλη Ευρώπη: Εκδήλωση του Ευρωπαïκού Πράσινου Ιδρύματος (ΕΠΙ) στην Ιταλία
Στις 9 Ιουλίου 2012, το ΕΠΙ διοργανώνει με την υποστήριξη της Sbilanciamoci! μια εκδήλωση στη Ρώμη για να συζητηθούν ευρωπαϊκές λύσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης. Θα είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν προτάσεις από την κοινωνία των πολιτών και των κοινωνικών κινημάτων, καθώς και συγκεκριμένες δραστηριότητες και πράσινες εκστρατείες που θα συμβάλουν προς μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη Ευρώπη. Η εκδήλωση είναι ένα φόρουμ συζήτησης του οικολογικού προσανατολισμού τόσο των ευρωπαϊκών οικονομιών όσο και της Ιταλίας, εν όψει των ιταλικών εκλογών του επόμενου έτους. Ο Pierre Jonckheer, συμπρόεδρος του ΕΠΙ και η Monica Frassoni, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΠΙ και Συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση. Το συνέδριο αυτό θα ακολουθήσει το φόρουμ για τον άλλο δρόμο για την Ευρώπη που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 28 Ιουνίου 2012.
 
 
Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου σχετικά με ...πιθανή υπουργοποίησή του!
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά και ερωτήσεις δημοσιογράφων έμαθα ότι “συζητιέται” ή “συζητιόνταν” λίγο πριν ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης το όνομά μου για να ...αναλάβω το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Μάλιστα γράφτηκε, αλλά και πολλοί δημοσιογράφοι μου τηλεφωνούν για να μάθουν αν αληθεύει, ότι “σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠαΣοΚ, το όνομα του κ. Χρυσόγελου περιλαμβανόταν στη λίστα των προσώπων στα οποία ο κ. Βενιζέλος επρόκειτο να κάνει κρούση για υπουργοποίηση Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι όσον με αφορά δεν μου έγινε παρόμοια πρόταση.»
 
Η επόμενη μέρα των εκλογών θέτει ξανά το πολιτικό ζητούμενο: Πώς Ευρώπη κι Ελλάδα θα βρουν μαζί τη λύση στην κρίση
«Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Δεν άλλαξαν παρά αριθμητικά τα ποσοστά των βασικών διεκδικητών της εξουσίας των εκλογών της 6ης Μαίου. Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ή με όποιο άλλο κόμμα θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί και με βάση τα αποτελέσματα της 6ης Μαίου. Δυστυχώς, χάθηκαν στο μεταξύ άλλοι δυο πολύτιμοι μήνες, βάθυνε η διάλυση της διοίκησης και η κατάρρευση της οικονομίας, και εντάθηκε το πολωτικό κλίμα που δε βοηθάει στην διαμόρφωση των όρων αντιμετώπισης της πολύπλευρης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.»
 
ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ - Άνοιγμα σε ενεργούς πολίτες, ανασυγκρότηση σε νέα βάση, καθαρή πράσινη, κοινωνική κι ευρωπαϊκή ταυτότητα
«Είναι σαφές ότι το εκλογικό αποτέλεσμα για τους Οικολόγους Πράσινους ήταν στις 17 Ιουνίου το χειρότερο δυνατόν. Σε αυτό έπαιξε ρόλο η πόλωση, η υιοθέτηση εύκολων “μηνυμάτων” στη συζήτηση, η οργή της κοινωνίας και η διάθεση τιμωρίας. Όπως όμως έδειξαν και τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα η οργή δεν θα προσφέρει βιώσιμη λύση αν δεν μετατραπεί σε συνειδητή διάθεση αλλαγών με κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο όλων των πολιτικών, καταστάσεων και αξιών που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία. Σε κάθε εκλογική διαδικασία κρίνονται και οι επιλογές που γίνονται από κάθε κόμμα. Κατά συνέπεια, πρέπει να αντιμετωπιστούν με ειλικρινή τρόπο αλλά δραστικά και τα πολιτικά, οργανωτικά κι επικοινωνιακά λάθη των Οικολόγων Πράσινων που οδήγησαν σε αυτό το χαμηλό εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι οι πράσινες προτάσεις έχουν ευρύτερη υποστήριξη».
 
Σχετικά με την "απόσυρση" του Ντάνυ Κον Μπεντίτ
«Ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς κύρους που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό της Ελλληνικής κοινωνίας με τις πολιτικές παρεμβάσεις του στο ευρωκοινοβούλιο και στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Έχω την ευκαιρία να διαπιστώσω ως ευρωβουλευτής των ΠΡΑΣIΝΩΝ πόσο βιώνει την ελληνική κρίση και πόσο επίμονα προσπαθεί να βοηθήσει την ελληνική κοινωνία. Δεν υπάρχει καμία “απόσυρση” του Ντάνυ, αντιθέτως προσπαθεί να βοηθήσει όπως μπορεί. Το εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμά του, η κρίση στην Ισπανία και η συνάντηση της ομάδας των Πράσινων με τον Μπαρόζο είναι η αιτία για την αναβολή. Ίσως και η πόλωση που δεν αφήνει χώρο για πολιτική συζήτηση. Δεν υπάρχει κάποιο παρασκήνιο και πολύ περισσότερο δεν "απέσυραν" οι Οικολόγοι Πράσινοι τον Ντάνυ. Η Εκτ. Γραμματεία των ΟΠ είχε στείλει ενισχυτικά με την δική μου παρέμβαση επιστολή στον Ντάνυ να έρθει στην Ελλάδα. Μπορεί να μην προλάβει να έρθει ο Ντάνυ στην Ελλάδα προεκλογικά αλλά θα έρθει μετεκλογικά, ενώ στις 12 Ιουνίου υπάρχει συνάντηση με τον Μπαρόζο όπου θα τεθούν και οι προτάσεις των Πράσινων στο ευρωκοινβούλιο για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Οι Πράσινοι είναι εδώ. Καλό είναι να βλέπουμε το φεγγάρι κι όχι το δάκτυλο που δείχνει το φεγγάρι»
 
Συζήτηση στη Σίφνο
Στη Σίφνο βρέθηκε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και Περιφερειακός Σύμβουλος στο Νότιο Αιγαίο Νίκος Χρυσόγελος προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις εκλογές της Κυριακής 17ης Ιουνίου 2012. Την προηγούμενη, Σάββατο 16 Ιουνίου 2012 και ώρα 13.00, συναντήθηκε με πολίτες και φορείς του νησιού στο Ίδρυμα Πρόκου στην Απολλωνία, όπου συζήτησαν εφ' όλης της ύλης: για την εμπειρία του στο ευρωκοινοβούλιο, για τη συλλογική δουλειά της ομάδας των Ευρωπαίων Πρασίνων και την αλληλεγγύη που δείχνουν στη χώρα μας, για τις δυνατότητες περιφερειακής ανάπτυξης που ανοίγονται μέσα από ευρωπαϊκές πολιτικές και εργαλεία, για τη νησιωτική πολιτική, τα τοπικά θέματα της Σίφνου, αλλά και το κεντρικό θέμα των ημερών: την επόμενη μέρα των εκλογών.
 
Είμαστε όλοι Έλληνες! Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι!
Ως πολίτες της Ευρώπης που δραστηριοποιούνται στην προοδευτική πολιτική και τα κοινωνικά κινήματα, απορρίπτουμε την επιλογή να εγκαταλειφθεί η δημοκρατία και η συμμετοχή του λαού στις αποφάσεις που τους αφορούν, προκειμένου να «καθησυχάσουμε τις αγορές». Εκφράζουμε την αλληλεγγύη με εκείνους που, στην Ελλάδα όπως και σε πολλές άλλες χώρες, κοιτάζουν το μέλλον με αγωνία και αισθάνονται αβοήθητοι μπροστά σε μια κρίση που φαίνεται αδύνατο να ξεπεραστεί. Εμείς όμως αισθανόμαστε ότι είναι δυνατό να συνεχίσουμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνοχής και αλληλεγγύης και να βρούμε ταυτόχρονα μια εφικτή διέξοδο από την κρίση, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
 
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου με τίτλο «Ο Τρίτος Δρόμος».
 
Κοινό άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου και της Ούλρικε Λούνατσεκ (Πράσινης Αυστριακής Ευρωβουλευτή) σχετικά με την ελληνική κρίση και τις πράσινες προτάσεις διεξόδου από αυτήν.
 
Συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου σε προεκλογικό πάνελ στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha την Παρασκευή 15 Ιουνίου.
Δείτε το βίντεο.
 
Συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου σε προεκλογικό πάνελ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ την Παρασκευή 15 Ιουνίου.
Δείτε το βίντεο.
 
29 Ιουνίου:
Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τη Γερμανίδα πράσινη βουλευτή Viola von Kramon και τον Ralf Fueks συμπρόεδρο του Πράσινου Ινστιτούτου Heinrich Boell Stiftung.
 
30 Ιουνίου:
Συμμετοχή ως εισηγητής στην ημερίδα για αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη. Δείτε το πρόγραμμα τη Πέμπτης και Παρασκευής εδώ και το πρόγραμμα του Σαββάτου εδώ.
 
6-8 Ιουλίου: “Κοινωνική οικονομία και συνεταιριστικές/συμμετοχικές επιχειρήσεις. Πράσινη Οικονομία κι απασχόληση”
Διοργάνωση ευρωπαϊκής ημερίδας, σεμιναρίου για ενδιαφερόμενους και Έκθεσης καλών πρακτικών με θέμα «Κοινωνική οικονομία και συνεταιριστικές/συμμετοχικές επιχειρήσεις – δυνατότητες απασχόλησης, πράσινη οικονομία» με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου και σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, την ΔΗΩ, το ελληνικό Πράσινο Ινστιτούτο Έρευνας και Τεκμηρίωσης, το γερμανικό Πράσινο Ινστιτούτο Heinrich Boell Stiftung κι άλλους φορείς.
Συζητήσεις, εκθέσεις, ημερίδα: 6,7 Ιουλίου ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ- Γκάζι
Σεμινάριο 8 Ιουλίου, Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο.
Πληροφορίες: www.chrysogelos.gr, 210 3223867 / 3709705. Δηλώσεις συμμετοχής: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
 
10 Ιουλίου: Η "Ελλάδα ματώνει". Προβολή ντοκυμαντέρ και συνέντευξη τύπου στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο
Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Αυστριακοί ευρωβουλευτές Hannes Swoboda, Othmar Karas, Jörg Leichtfried καθώς και η Ulrike Lunacek Το ντοκιμαντέρ έχει στόχο να αναδείξει τα προβλήματα των ανθρώπων που επηρεάζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δείτε την επίσημη ιστοσελίδα.