02 Ιουλίου 2012

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: Τριήμερο Κοινωνικής Οικονομίας 6-8 Ιουλίου 2012

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 
 
«Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: δυνατότητες απασχόλησης σε εποχή κρίσης»
Στην Ελλάδα, η δημιουργία κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο εξόδου από την ταυτόχρονη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Παρόλα αυτά όμως, με την εξαίρεση λίγων εξαιρετικών προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση, η χώρα βρίσκεται στα πρώτα της βήματα στον τομέα αυτό. Αναγνωρίζοντας αυτές τις δυνατότητες, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Νίκος Χρυσόγελος διοργανώνει τριήμερo εκδηλώσεων για την Κοινωνική Οικονομία και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στις 6-8 Ιουλίου στην Αθήνα. Συμμετέχουν 25 εκπρόσωποι πολλών ευρωπαϊκών και ελληνικών φορέων από διάφορα πεδία εφαρμογής της κοινωνικής οικονομίας, όπως ο Dirk Vansintjan, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ομάδων και συνεταιρισμών πολιτών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Niall O'Keefe, Πρόεδρος της National Association of Building Cooperatives στην Ιρλανδία και αντιπρόεδρος του CECODHAS HOUSING EUROPE (ομοσπονδία για την κοινωνική κατοικία), ο Ugo Biggeri, Πρόεδρος της συνεταιριστικής Ηθικής Τράπεζας Ιταλίας, ο Βασίλης Μπέλλης πρόεδρος της Αναπτυξιακής Καρδίτσας, εκπρόσωποι του δικτύου Κοινωνικών Επιχειρήσεων Επαναχρησιμοποίησης Rre-use και πολλοί άλλοι που θα παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους και θα συζητήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
 
 
Παρασκευή 6 Ιουλίου: Συζήτηση - Στρογγυλό Τραπέζι
Η εκδήλωση που εισάγει στο πρόγραμμα του τριημέρου είναι μια συζήτηση που θα ανιχνεύσει τη σχέση μεταξύ κρίσης και Κοινωνικής Οικονομίας σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι διαλόγου που θα επικεντρώσει στο δημιουργικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας ως εργαλείου αναζωογόνησης των τοπικών οικονομιών, με δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής.
 
Σάββατο 7 Ιουλίου: Ημερίδα
Η δεύτερη μέρα (7 Ιουλίου) είναι αφιερωμένη σε μια ημερίδα ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Κοινωνική και Συνεργατική Οικονομία». Η ημερίδα, που αποτελείται από 9 ενότητες στις οποίες θα μιλήσουν 25 ομιλήτές από την Ευρώπη και την Ελλάδα, θα εστιάσει στην παρουσίαση επιτυχημένων παραδειγμάτων από διαφορετικούς τομείς εφαρμογής της Κοινωνικής Οικονομίας καθώς και στην ανάλυση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο κομβικό ζήτημα της χρηματοδότησης τέτοιων πρωτοβουλιών από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
 
Κυριακή 8 Ιουλίου: Σεμινάριο
Η τρίτη μέρα θα επικεντρωθεί στην εκπαίδευση περιορισμένου αριθμού ενδιαφερομένων σε θέματα δημιουργίας, λειτουργίας και δικτύωσης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Επαναχρησιμοποίησης–Ανακύκλωσης απορριμμάτων, δικτύων παραγωγών – καταναλωτών, συνεταιρισμών κοινωνικής κατοικίας και Κοινωνικών υπηρεσιών. Το σεμινάριο θα γίνει στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, Λεωφόρος Ιωνίας 315, Α.Πατήσια, κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ.
 
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο διοργανώνει τριήμερo εκδηλώσεων για την Κοινωνική Οικονομία και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, με τη συμμετοχή πολλών ευρωπαϊκών και ελληνικών φορέων που θα παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους και θα συζητήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη της κοινωνικής οικονομίας ως ρεαλιστική πολιτική για τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής, ως απάντηση στην πολύπλευρη κρίση που βιώνει η χώρα και η Ευρώπη.
 
 
Παρασκευή 6 Ιουλίου: Συζήτηση-Στρογυλό τραπέζι, αίθουσα Άγγελος Σικελιανός, Κτίριο Δ4, «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων – Γκάζι
Δηλώστε τη συμμετοχή σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με θέμα: «Τεχνόπολις-συζήτηση».
 
Σάββατο 7 Ιουλίου: Ημερίδα, αίθουσα ραδιοφωνικού σταθμού 984, «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων – Γκάζι
Δηλώστε τη συμμετοχή σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με θέμα: «Τεχνόπολις-ημερίδα».
 
Κυριακή 8 Ιουλίου: Σεμινάριο (για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων), Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, Λεωφόρος Ιωνίας 315, Α.Πατήσια, κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ
Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής και αποστείλετέ την στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με θέμα: «Σεμινάριο». Θα γίνει επιλογή και θα ενημερωθείτε εγκαίρως.
 
 
Η Κοινωνική Οικονομία στην Ευρώπη
Η κοινωνική οικονομία στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 10% των επιχειρήσεων, το 5,9% της συνολικής απασχόλησης και το 6,7% της μισθωτής απασχόλησης με περίπου 11 εκατομμύρια εργαζομένους. Υπάρχουν εξαιρετικά επιτυχημένα παραδείγματα σε πολλούς και διάφορους τομείς της οικονομίας πράγμα που αποδεικνύει τις εντυπωσιακές δυνατότητες της κοινωνικής οικονομίας να αποτελέσει ένα ουσιαστικό αντίβαρο ανάμεσα στις κλασσικές επιλογές του κρατισμού και του ιδιωτικού τομέα με μονοδιάστατο στόχο τη μεγιστοποίηση των εταιρικών κερδών και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας και της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής. Σήμερα υπάρχουν 2 εκατομμύρια παραγωγοί ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές στη Γερμανία (μικροί παραγωγοί, κατοικίες, συνεταιρισμοί, συμμετοχικές εταιρίες), όχι μόνο οι 4 μεγάλες εταιρίες. Σε πολλές περιπτώσεις η δημιουργία τους στηρίζεται στον ενθουσιασμό νέων ανθρώπων. Μέσα σε λίγες εβδομάδες μια ομάδα Γερμανών φοιτητών που δημιούργησε ένα συνεταιρισμό παραγωγής ενέργειας συγκέντρωσε από φοιτητές – μικρομετόχους 400.000 ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας στο πανεπιστήμιό τους.
 
Güssing: Ένα παράδειγμα προς μίμηση
Το Güssing της Αυστρίας μια πόλη που μαράζωνε κοινωνικά, οικονομικά και πληθυσμιακά, κατάφερε να σταματήσει τη φυγή του πληθυσμού της και να τον αυξήσει από 500 σε 3764 άτομα, να δημιουργήσει 1100 νέες θέσεις εργασίας, να προσελκύσει 50 νέες εταιρείες και ν' αξιοποιήσει τα τοπικά κεφάλαια, κυρίως χάρη στην ανάπτυξη μονάδων αξιοποίησης τοπικά παραγόμενης βιομάζας για ηλεκτρισμό, θέρμανση και καύσιμα, με 71% ενεργειακή αυτάρκεια. Παράλληλα, διασφάλισε σταθερές, χαμηλές τιμές για την θέρμανση των κατοίκων τη στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης εκτοξεύονταν.
 
Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων DGRV
Στην Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων συμμετέχουν 5400 επιχειρήσεις που έχουν 18 εκατομμύρια μέλη. Πολλές από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. 430 νέες συνεταιριστικές επιχειρήσεις στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και του νερού δημιουργήθηκαν την πενταετία 2006-2011.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ
 
Ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ενεργειακών συνεταιρισμών REScoop.eu
Πολλές από τις συνεταιριστικές-συμμετοχικές εταιρίες που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ενεργειακών συνεταιρισμών και μικροπαραγωγών ΑΠΕ REScoop.eu έχουν προϊστορία από 20 έως και 100 χρόνων ενώ ο ρυθμός αύξησης των πελατών της Ecopower στο Βέλγιο είναι εντυπωσιακός αφού μόλις σε 1 χρόνο μεταξύ 2010 και 2011 οι πελάτες αυξήθηκαν από 26600 σε 32000 (αύξηση 20%). Επίσης, το αποκεντρωμένο μοντέλο παραγωγής ενέργειας προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές ενώ ταυτόχρονα συσχετίζεται και με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας όπως δείχνουν τα στατιστικά δεδομένα της συμμετοχικής εταιρίας Ecopower όπου η συνολική κατανάλωση των πελατών της έπεσε κατά 25% σε 4 χρόνια.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ
 
Cooperatives Europe
Στο δίκτυο “Cooperatives Europe” συμμετέχουν 93 συνεταιριστικές κοινωνικές επιχειρήσεις από 37 ευρωπαϊκές χώρες και 6 τομείς της οικονομίας: γεωργία, τραπεζικός τομέας, καταναλωτές, οικιστικός-κατασκευαστικός τομέας, βιομηχανία και φαρμακευτικές υπηρεσίες. Στο σύνολο το δίκτυο έχει 123.000.000 μέλη που συμμετέχουν σε 160.000 συνεταιριστικές επιχειρήσεις και προσφέρουν εργασία σε 5.400.000 ευρωπαίους πολίτες. Αποτελούν μια πραγματική δύναμη για κοινωνική αλλαγή και οικονομική ανάπτυξη
 
Euro Coop
Στη Euro Coop/ Ευρωπαϊκή Κοινότητα των Καταναλωτικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων: Μέλη της είναι οι εθνικές οργανώσεις καταναλωτικών συνεταιρισμών σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, που στεγάζει 4500 τοπικούς και περιφερειακούς συνεταιρισμούς, τα μέλη των οποίων ανέρχονται σε περισσότερα από 30.000.000 καταναλωτές. Ο συνολικός τζίρος των συνεταιρισμών αυτών ανέρχεται σε 74 δις ευρώ, ενώ διαθέτουν σε λειτουργία 36.000 σημεία πώλησης και απασχολούν 450.000 εργαζόμενους.
 
CECODHAS Housing Europe
Πρόικειται για το δίκτυο Οργανισμών Κοινωνικής Κατοικίας Ευρώπης. Είναι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία για τη δημόσια, συνεταιριστική και κοινωνική κατοικία, ένα δίκτυο 45 εθνικών και περιφερειακών ομοσπονδιών που όλες μαζί συγκεντρώνουν 41.400 δημόσιους, εθελοντικούς και συνεταιριστικούς προμηθευτές κατοικιών σε 19 χώρες. Όλοι μαζί διαχειρίζονται 27 εκατομμύρια σπίτια, περίπου το 12% όλων των υπαρχόντων κτιρίων στην ΕΕ.
 
 
Κοινωνικές-Συμμετοχικές επιχειρήσεις και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Ένα άλλο ενεργειακό μέλλον είναι εφικτό!
Επίσκεψη εργασίας διοργάνωσε στις Βρυξέλλες ο Νίκος Χρυσόγελος στις 7-8 Μαρτίου 2012 με στόχο να φέρει ομάδες πολιτών, επαγγελματικές ενώσεις, φορείς της αυτοδιοίκησης, επιστήμονες κ.α. που είτε έχουν ξεκινήσει, είτε ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε κοινωνικές-συμμετοχικές επιχειρήσεις για αξιοποίηση ΑΠΕ, σε επαφή με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο σε ευρωπαïκό επίπεδο, την πλούσια εμπειρία από παρόμοιες επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς και τις πιθανές πηγές και μηχανισμούς χρηματοδότησης για τέτοιες προσπάθειες. Στην ημερίδα μίλησαν ειδικοί από όλους τους παραπάνω τομείς αναδεικνύοντας, τις δυνατότητες και τα δομικά πλεονεκτήματα των κοινωνικού-συνεταιριστικού μοντέλου τόσο για την προώθηση της αποκεντρωμένης παραγωγής ΑΠΕ όσο και για τη μεγιστοποίηση των οικονομικών και περιβαλλοντικών ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες.
 
Κοινωνικές επιχειρήσεις στα νησιά: Η Στροφή προς την Κοινωνική Οικονομία δίνει διέξοδο στην ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό
Εκδήλωση με θέμα “Κοινωνική οικονομία και κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη: μια πράσινη απάντηση στην κρίση και στην ανεργία”, συνδιοργάνωσε την Παρασκευή, 22.06.2012 στη Σύρο ο Νίκος Χρυσόγελος σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους Νοτίου Αιγαίου και τον Οικολογικό Άνεμο. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν πρωτοβουλίες στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και από ευρωπαϊκές χώρες και δόθηκε έμφαση στα κοινωνικά οφέλη που ακολούθησαν τα οικονομικά και στο θετικό απολογισμό που κάνουν όλοι οι συμμετέχοντες.
 
Η ενέργεια στους πολίτες. Οι πολίτες να κατευθύνουν την μελλοντική ενεργειακή πολιτική της ΕΕ
Σε ευρωπαϊκή ημερίδα με θέμα την αποκεντρωμένη παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και μέσα από νέες μορφές κοινωνικής-οικονομικής οργάνωσης όπως είναι οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, συμμετείχε, ως εισηγητής, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, την Τρίτη 19 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
 
Ο ΟΕΚ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν πραγματικά αυτοδιοικούμενο συνεταιρισμό κοινωνικής κατοικίας
Τις συνέπειες της κατάργησης των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) αλλά και τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης για αποτελεσματική παροχή των προσφερόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων καθώς και επίτευξη των στόχων για εξοικονόμηση ενέργειας κι οικολογικής – αντισεισμικής αναβάθμισης γειτονιών και κτιρίων, μέσω αυτοδιοικούμενου οργανισμού,συζήτησε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων με τον Ηλία Αθανασίου καιΌλγα Πολυχρονιάδου, πρόεδρο και μέλος της διοίκησης του συλλόγου εργαζομένων καθώς και άλλους εργαζόμενους στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, σε συνάντηση στα γραφεία του Συλλόγου, το Σάββατο 16 Μαρτίου.
 
Ηθική Τράπεζα: Συνάντηση των Οικολόγων Πρασίνων με τον πρόεδρο της BANCA ETICA Fabio Salviato
Συνάντηση με τον Fabio Salviato, πρόεδρο της Banca Etica (Ηθικής Τράπεζας), είχε αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πρασίνων στα γραφεία του κόμματος. Η συνάντηση έγινε στo πλαίσιo επίσκεψης που διενεργεί στην Ελλάδα ο κ. Salviato για να παρουσιάσει το μοντέλο της BE και να εξετάσει τις προοπτικές ίδρυσης μιας αντίστοιχης τράπεζας και στην Ελλάδα. Η Banca Popolare Etica (Ηθική Λαϊκή Τράπεζα) είναι εναλλακτικό τραπεζικό ίδρυμα που στηρίζει επιχειρηματικές προσπάθειες μη κερδοσκοπικών οργανισμών και την οικονομία της αλληλεγγύης, ενθαρρύνει τη διεθνή συνεργασία και χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών. Ξεκίνησε το 1994 από 22 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της Ιταλίας.
 
Last modified on Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 12:05