06 Ιουνίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 19 ΜΑΙΟΥ – 4 IΟΥΝΙΟΥ 2012

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 
 
ΠΡΟΤΑΣΗ των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για αλλαγές στους όρους του Μνημονίου και τη στήριξη της Ελλάδας
Οι συγκεκριμένες προτάσεις των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για διέξοδο της Ελλάδας από την κρίση παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 23/5, στο Στρασβούργο, σε συνέντευξη τύπου στα διεθνή κι ελληνικά ΜΜΕ, από τους Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συν-πρόεδρο των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων. Οι Πράσινοι θα αναλάβουν τις επόμενες μέρες μια σειρά πρωτοβουλίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να προχωρήσουν οι προτάσεις τους για μια κοινωνικά δίκαιη και ισορροπημένη λύση στην ελληνική κρίση.
 
Στην πυρά όσοι έχουν διαφορετική πολιτική από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι αλήθεια ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση και αυτό απαιτεί συγκροτημένη πολιτική συζήτηση για το ποια μπορεί να είναι η διέξοδος από χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Δεν φαίνεται, όμως, να υπάρχει διάθεση για πολιτική συζήτηση ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά. Αφορμή προβληματισμού, ο τρόπος που συζητήθηκε η συνέντευξη τύπου του Ντάνυ Κον Μπεντίτ και του Νίκου Χρυσόγελου στο Στρασβούργο για την παρουσίαση των προτάσεων που έχουμε διαμορφώσει ως πράσινοι ευρωβουλευτές για στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.
 
 
Χρήματα στην πραγματική οικονομία, όχι μόνο για αποπληρωμή χρέους και διάσωση τραπεζών
Η κρίση πλήττει σήμερα δυσανάλογα τις ΜΜΕ. Για την διάσωση του τραπεζικού συστήματος και την αποπληρωμή του χρέους έχουν διατεθεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ αλλά ελάχιστα χρήματα από τα πακέτα διάσωσης αλλά και από τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία φτάνουν στην πραγματική οικονομία. Το αποτέλεσμα είναι να βαθαίνει η ύφεση, να πλήττεται η πραγματική οικονομία και να αυξάνει η ανεργία. Πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες και αλλαγές και από την ΕΕ και από τα κράτη μέλη για να γίνει πράξη η συμβουλή του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης κ Hahn για πρόσληψη ενός νέου από κάθε ΜΜΕ για να μειωθεί η ανεργία των νέων,” τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, παρεμβαίνοντας εκ μέρους των Πράσινων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων.
 
Δημοσιονομική εξυγίαση μέσω πραγματικών αλλαγών - Περιορισμός δαπανών μέσω μείωσης εισαγωγών πετρελαίου
«Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της μείωσης των ελλειμμμάτων του ισοζύγιου πληρωμών θα μπορούσε να προέλθει από ένα καλά σχεδιασμό πρόγραμμα πράσινης μεταρρύθμισης της οικονομίας, με έμφαση στον περιβαλλοντικό και ενεργειακό εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, την προώθηση της πράσινης καινοτομίας, την ενεργειακή αποτελεσματικότητα και τη βιώσιμης διαχείριση των φυσικών πόρων» τόνισε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , στο Στρασβούργο, την Δευτέρα 21 Μαίου.
 
Άλλο ένα χτύπημα στην αμφιλεγόμενη συμφωνία ACTA από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Τρεις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν γνωμοδοτήσεις που απορρίπτουν την αμφιλεγόμενη εμπορική συμφωνία ACTA για την καταπολέμηση της παραποίησης. Συγκεκριμένα, οι Επιτροπές Βιομηχανίας, Νομικών Θεμάτων και Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν τις γνωμοδοτήσεις τους για την ACTA, που όλες συνιστούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αρνηθεί τη συγκατάθεσή του. Η αρμόδια Επιτροπή Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσει στις 21 Ιουνίου. Στη συνέχεια η οριστική απόφαση θα ληφθεί στην τελική ψηφοφορία της ολομέλειας για το αν πρέπει ή όχι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη συμφωνία.
 
Οι νέοι κανόνες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αναγκαίοι αλλά όχι επαρκείς για την προστασία του ερυθρού τόνου
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε κατά την τελευταία Ολομέλειά του νέα νομοθεσία για την εφαρμογή των διεθνώς συμφωνημένων κανόνων για την αλιεία τόνου. Οι νέοι κανόνες πρέπει να μπουν άμεσα σε εφαρμογή, μια και η αλιευτική περίοδος για τον ερυθρό τόνο άρχισε ήδη για το 2012. Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η νέα νομοθεσία απλώς εφαρμόζει τα διεθνή πρότυπα και αποφεύγει να λάβει πιο φιλόδοξα μέτρα για την αντιμετώπιση της πραγματικά κρίσιμης κατάστασης του απειλούμενου είδους ψαριών.
 
Ένα Πράσινο Σύμφωνο Επενδύσεων για την οικονομική και δημοσιονομική βιωσιμότητα
Στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα, η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση για ένα Πράσινο Σύμφωνο Επενδύσεων για την οικονομική και δημοσιονομική βιωσιμότητα. Η Ευρώπη θα αναδυθεί με επιτυχία από την τρέχουσα οικονομική κρίση μόνο μέσα από την εμβάθυνση της οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης στη βάση της ευθύνης, της αλληλεγγύης και της δέσμευσης σε κοινούς κανόνες. Η βελτίωση της ζωής των ευρωπαίων πολιτών πρέπει να επιστρέψει στην καρδιά της ημερήσιας διάταξης.
 
Φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα την υιοθέτηση προτάσεων για την θέσπιση ενός ευρωπαϊκού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ). Για να τεθούν σε ισχύ οι προτάσεις απαιτείται η ομόφωνη αποδοχή τους από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Οι Πράσινοι προωθούν εδώ και καιρό την εισαγωγή ενός ΦΧΣ και καλωσόρισαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
 
 
Η οικονομική κρίση και η δημοσιονομική εξυγίανση δεν αποτελούν άλλοθι για υποβάθμιση του περιβάλλοντος
Το θέμα της ασυμβατότητας της ακολουθούμενης ως τώρα πολιτικής, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με το ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό κεκτημένο, καθώς και της ανάγκης προσαρμογής των όρων του Μνημονίου στις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών πολιτικών φέρνει με γραπτή ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Νίκος Χρυσόγελος. Ζητάει από την Επιτροπή να απαντήσει αν είναι πρόθυμη να συντάξει και καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο έκθεση για την προσαρμογή των όρων του Μνημονίου στο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό κεκτημένο, ώστε να μην αντίκειται η δημοσιονομική εξυγίανση στην ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συνήθης τοποθέτηση ότι τα μέτρα εγκρίθηκαν από την Ελληνική κυβέρνηση, δεν αρκεί.
 
Μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα απειλούν τα ποτάμια των Βαλκανίων;
Τον κίνδυνο υποβάθμισης περιοχών πλούσιας βιοποικιλότητας από μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα σε ποτάμια των Βαλκανίων, θέτει με ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο ο Νίκος Χρυσόγελος. Σύμφωνα με δύο πρόσφατες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για την οργάνωση EuroNatur και την Αυστριακή Ένωση Προστασίας της Φύσης ECA Watch, περίπου το ένα τρίτο των ποτάμιων οικοσυστημάτων των Βαλκανίων, ιδιαίτερα αυτών των δυτικών Βαλκανίων και του τριγώνου Βουλγαρίας – Ελλάδας – Τουρκίας, διατηρείται σχεδόν απείραχτο από ανθρώπινες δραστηριότητες. Πρόκειται για περιοχές αυξημένης βιοποικιλότητας (hotspots), ιδιαίτερα όσον αφορά τους υδρόβιους οργανισμούς.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διεξάγει έρευνα για το αρδευτικό έργο στις εκβολές του Αχέροντα
Σε ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελου για το έργο του αποστραγγιστικού–αρδευτικού στην περιοχή Βαθυπέδου Αμμουδιάς και Βαλανιδορράχης, που προωθείται από την Περιφέρεια Ηπείρου και απειλεί τις εκβολές του ποταμού Αχέροντα, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Potocnik, στην απάντησή του εκ μέρους της Επιτροπής, αναφέρει ότι θα ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο έχουν τηρηθεί οι διατάξεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
 
Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε: Καιρός για νέα προσέγγιση με κριτήριο την υγεία και κοινωνική συνοχή
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και υψηλή εκπροσώπηση, εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την αιγίδα του Νίκου Χρυσόγελου, με θέμα "Εκσυγχρονίζοντας το παγκόσμιο σύστημα ελέγχου των ναρκωτικών - Μπορεί η ΕΕ να είναι στην πρωτοπορία;" Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Michel Kazatchkine, καθηγητής της ιατρικής, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας και ο Pavel Bem, μέλος του Κοινοβουλίου της Τσεχικής Δημοκρατίας και πρώην Δήμαρχος της Πράγας, που εκπροσώπησαν τη Παγκόσμια Επιτροπή για τη πολιτική των ναρκωτικών (Global Commission for Drug Policy). Συμμετείχαν, επίσης, ο διπλωμάτης Pierre Vimont, εκτελεστικός γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης υπό την λαίδη Άστον, η υποδιευθύντρια της μονάδας για τη πολιτική των ναρκωτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής PaolaTardioli- Schiavo και ο Danillo Balota συντονιστής διεθνών σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου παρακολούθησης των ναρκωτικών και της τοξικομανίας (EMCDDA).
 
 
Η Ιρλανδία λέει «Ναι» στη Συνθήκη για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο
Τα αποτελέσματα βγήκαν και πρόκειται για ηχηρό «ναι» της Ιρλανδικής Επιτροπής Δημοψηφίσματος σχετικά με την Συνθήκη για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Με συμμετοχή λίγο πάνω από το 50% οι ιρλανδοί ψηφοφόροι υπερψήφισαν την Συνθήκη με 60.3% έναντι 39.7%. Μολις 5 εκλογικές περιφέρειες (από 42) είπαν «όχι» στην Συνθήκη, η πλειοψηφεία των οποίων, περίπου 75.8%, εντοπίζονται στο Νότιο Δουβλίνο. Η συζήτηση και καμπάνια που προηγήθηκε της επικύρωσης, ήταν, όπως συμβαίνει συνήθως στα δημοψηφίσματα στην Ιρλανδία, εξαιρετικά διχαστική, με τους εθνικιστές της αντιπολίτευσης Sinn Fein, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Ανεξάρτητους να υποστηρίζουν το «όχι», ενώ τα υπόλοιπα κόμματα συμπεριλαμβανομένων των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών και του κεντροαριστερού Εργατικού να υποστηρίζουν το «ναι». Οι Ιρλανδοί πράσινοι είχαν στο συνέδριο τους ψηφίσει υπέρ του ΝΑΙ με 62%, αλλά χρειάζονταν 65% για να συμμετάσχουν ενεργά στην καμπάνια υπέρ του ΝΑΙ.
 
Βέλγιο: Τα κόμματα Ecolo και Groen ενώνουν τις δυνάμεις τους με το ΕΠΚ για την εθνική καμπάνια
Με τις εθνικές εκλογές να πλησιάζουν στο Βέλγιο φέτος τον Οκτώβρη, οι Ecolo (Γαλλόφωνοι) και Groen (Φλαμανδοί) συνεργάζονται με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και την αντιπροσωπεία των Γερμανών Πράσινων για την καταχώριση όσων περισσότερων μελών της διεθνούς κοινότητας και την ψήφο τους στην Πράσινη επιλογή! Στην πόλη των Βρυξελλών, τα δυο κόμματα είναι τα μοναδικά υποψήφια σε κοινή πράσινη λίστα και το ΕΠΚ συμμετέχει με ενθουσιασμό και βοηθά την καμπάνια για την διατήρηση της Πράσινης φωνής στην κυβέρνηση των Βρυξελλών.
 
 
"Ενεργειακή Ασφάλεια στην Ε.Ε - Τα κύρια προγράμματα σε Ελλάδα και Κύπρο"
Σειρά ερωτημάτων σχετικά με την εκμετάλλευση υδρογοναθράκων στην Ν.Α.Μεσόγειο έθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, συμμετέχοντας στο συνέδριο για την ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ που διοργάνωσε το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Σάββατο 26 Μαίου, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η τοποθέτηση του Νίκου Χρυσόγελου, με τα ερωτήματα που έθεσε, αποτέλεσε την αφορμή να ακουστεί ένας αντίλογος και τουλάχιστον να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις πραγματικές οικονομικές, περιβαλλοντικές, γεωπολιτικές διαστάσεις της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ν.Α.Μεσόγειο.
 
Συνάντηση με τους απεργούς της μονάδας ανακύκλωσης Ηρακλείου
Mε τους απεργούς του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών που απεργούν για σχεδόν δυο μήνες και τον πρόεδρο του Εργατο-Υπαλληλικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη συναντήθηκε, το Σάββατο 26 Μαΐου, αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων στην οποία συμμετείχαν ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος μαζί με τα μέλη της τοπικής Πολιτικής Κίνησης των Οικολόγων Πράσινων Ηρακλείου Αριστείδη Παπαδάκη και Νίκο Γαγγιολάκη και Παναγιώτη Αναστασιάδη, υποψήφιο βουλευτή των Οικολόγων Πράσινων. Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν για τα αίτια της κινητοποίησης και για τις συνθήκες εργασίας στη μονάδα.
 
Ενεργό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες για έξοδο από την κρίση με βάση ένα συγκροτημένο σχέδιο
Τη Ρόδο, Σύμη και Κω επισκέφτηκε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο Ν. Χρυσόγελος στις 1 και 2 Ιουνίου 2012. Στην Ρόδο, το πρωί της Παρασκευής 1 Ιουνίου, ο Νίκος Χρυσόγελος έδωσε συνέντευξη τύπου μαζί με τα τοπικά στελέχη και υποψήφιους βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων Δημήτρη Γρηγοριάδη, Αλέξανδρο Λουϊζίδη, Αναστασία Διακοσταυριανού και Μιχάλη Κουλούμπρη. Την Παρασκευή επισκέφθηκε την Σύμη και είχε, μαζί με τον Νίκο Ψαρρό, συζητήσεις με πολίτες του νησιού καθώς και με τον Δήμαρχο. Στην Κω είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Κω για τα θέματα των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων καθώς και με ενεργούς πολίτες για τα θέματα υγείας. Στις συνεντεύξεις στην Ρόδο και στην Κω παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες των Πρασίνων σε Ελλάδα και Ευρώπη για την κρίση και τη προσαρμογή του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές αξίες και πολιτικές, οι προτάσεις των πράσινων ευρωβουλευτών που παρουσιάστηκαν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε με τον συμπρόεδρο των Ευρωπαίων Πρασίνων Ν.Κ. Μπεντίτ καθώς και οι δραστηριότητες του Νίκου Χρυσόγελου στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.
 
 
Δείτε τη συνέντευξη Ντάνυ Κον Μπεντίτ και Νίκου Χρυσόγελου για τις προτάσεις των Πράσινων ευρωβουλευτών για την αντιμετώπιση της Ελληνικής κρίσης
 
Δείτε την παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου ως εισηγητής των Πράσινων για το Ταμείο Συνοχής
 
Δείτε την τοποθέτηση του Νίκου Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης στην συζήτηση για τα εμπόδια που συναντούν όσοι κάνουν αιτήσεις στα Διαρθρωτικά Ταμεία
 
Δείτε τη συνέντευξη του Ν. Χρυσόγελου στα NEA-TV στα Χανιά
 
Δείτε το πρώτο μέρος και το δεύτερο μέρος από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ν. Χρυσόγελος στo TV Creta.
 
Διαβάστε το άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου στο portal eklogika.gr
 
Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ν. Χρυσόγελος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κω
 
5 Ιουνίου, Ευρωκοινοβούλιο (Βρυξέλλες): Ευρωπαϊκή ημερίδα για την κατάσταση του πλανήτη 2012 αλλά και την κοινωνική συνεταιριστική οικονομία
Διοργάνωση από τον Νίκο Χρυσόγελο ευρωπαϊκής ημερίδας όπου θα παρουσιαστεί η έρευνα του World Watch Institute για την κατάσταση του πλανήτη αλλά και την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο μιας άλλης μορφής οικονομίας, της κοινωνικής οικονομίας, με αφορμή το “2012 - Ευρωπαϊκό Έτος Συνεταιρισμών”. Η παρουσίαση της έκθεσης θα μεταδοθεί στις 12.30 (ώρα Βρυξελλών) ζωντανά εδώ: www.livestream.com/ecogreenstv
 
8 Ιουνίου, Αθήνα, γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
(Αμαλίας 8): Συζήτηση με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου με θέμα “Η ελληνική κρίση και η ευρωπαϊκή της διάσταση. Οι απόψεις των ελλήνων ευρωβουλευτών”, με προσκεκλημένους τους ευρωβουλευτές από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό (Παρασκευή 8/6, ώρα 17.00-19.30).
 
22 Ιουνίου, Σύρος: Ευρωπαϊκή ημερίδα: Διαχείριση απορριμμάτων και κοινωνικές επιχειρήσεις επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης
Διοργάνωση από τον Νίκο Χρυσόγελο, σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό Δίκτυο Κοινωνικών Επιχειρήσεων Rre-use και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ημερίδας για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και την κοινωνική οικονομία, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η επαναχρησιμοποίηση και κομποστοποίηση απορριμμάτων. Παρουσιάζονται και πρωτοβουλίες από τα νησιά του Ν Αιγαίου.
 
27 και 28 Ιουνίου– Ευρωκοινοβούλιο (Βρυξέλλες): Διημερίδα για την "Πράσινη Στροφή της Ναυτιλίας, των Λιμανιών, της Ακτοπλοΐας και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας – βιώσιμες ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών"
Διοργάνωση με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου διημερίδας για να παρουσιαστούν οι Ευρωπαϊκές πολιτικές, καλές πρακτικές, δυνατότητες χρηματοδότησης, και καινοτόμες εφαρμογές που προωθούν:
(α) τη πράσινη στροφή της ναυτιλίας και των λιμανιών (Τετάρτη 27/6), σε συνεργασία με το δίκτυο λιμανιών ESPO
(β) τη βιώσιμη ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών, καθώς και την αναζωογόνηση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας μέσω της κατασκευής περιβαλλοντικά και ενεργειακά αποτελεσματικών πλοίων καθώς και τμημάτων πράσινης τεχνολογίας, συμπληρωματικά με τις παραδοσιακές δραστηριότητες του κλάδου (Πέμπτη 28/6).
 
6-8 Ιουλίου, Τεχνόπολη-Γκάζι: “Κοινωνική οικονομία και συνεταιριστικές/συμμετοχικές επιχειρήσεις. Πράσινη Οικονομία κι απασχόληση”
Διοργάνωση ευρωπαϊκής ημερίδας, σεμιναρίου για ενδιαφερόμενους και Έκθεσης καλών πρακτικών με θέμα «Κοινωνική οικονομία και συνεταιριστικές/συμμετοχικές επιχειρήσεις – δυνατότητες απασχόλησης, πράσινη οικονομία» με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου και σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, την ΔΗΩ, το ελληνικό Πράσινο Ινστιτούτο Έρευνας και Τεκμηρίωσης, το γερμανικό Πράσινο Ινστιτούτο Heinrich Boell κι άλλους φορείς.