03 Απριλίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 17-30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου.
Περιεχόμενα:
 
 
Ντάνυ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκκα Χάρμς στο πλευρό των Οικολόγων Πράσινων
Τη στήριξή τους στους Οικολόγους Πράσινους στην προσπάθειά τους για είσοδό στη Βουλή εξέφρασαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και η Ρεμπέκκα Χάρμς. Οι συμπρόεδροι των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο επισκέφθηκαν την Αθήνα προσκεκλημένοι του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου, για να διερευνήσουν σε συνεργασία με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, τρόπους για την αναζωογόνηση της Ελληνικής οικονομίας και την στροφή της προς την βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή.
Δείτε βίντεο με δηλώσεις Ντανιέλ Κον Μπεντίτ: ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Διαβάστε ενδεικτικά δημοσιεύματα: ΕΔΩ και ΕΔΩ.
 
Η Πράσινη Τρόικα στην Αθήνα: Οι συμπρόεδροι και η Γενική Γραμματέας των Πρασίνων ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να συζητήσουν την Πράσινη δίεξοδο από την κρίση (ανακοίνωση των Ευρωπαικού Πράσινου Κόμματος)
Από την αρχή της οικονομικής κρίσης και της κρίσης της Ευρωζώνης, οι Πράσινοι έχουν συστηματικά ασκήσει κριτική στη μονόπλευρη πολιτική λιτότητας που προωθείτε από κεντροδεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο και μετά το Δεύτερο Πακέτο Διάσωσης της Ελλάδας στο τέλος του προηγούμενου μήνα, οι 2 συμπρόεδροι των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ρεμπέκκα Χάρμς και Ντάνυ Κον Μπεντίτ ταξίδεψαν στην Ελλάδα μαζί με τον Έλληνα ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκο Χρυσόγελο και τη Γενική Γραμματέα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Βούλα Τσέτση. Την Τρίτη 27 Μαρτίου το γκρουπ των 4 είχε μια σειρά από υψηλού επιπέδου συναντήσεις στην Αθήνα με στόχο να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις της κατάστασης στην Ελλάδα και να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις.
 
Συνάντηση της αντιπροσωπείας των Πρασίνων με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας
Αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων Πρασίνων αποτελούμενη από τους συμπρόεδρους των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκκα Χάρμς, τη Γενική Γραμματέα της Ομάδας των Πρασίνων Βούλα Τσέτση και τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελο συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 27 Μαρτίου διαδοχικά με τον το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιώργο Προβόπουλο τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Δήμα και τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο. Στις συναντήσεις αυτές η Πράσινη αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη δημοσιονομική κρίση, αλλά είχε και την ευκαιρία να συζητήσει πράσινες προτάσεις διεξόδου από την κρίση όπως η ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε συνεργασία και με Βαλκανικές χώρες αντί για τη διαφαινόμενη ακατάσχετη κατασκευή όλο και περισσότερων αυτοκινητοδρόμων, η ενίσχυση των συλλογικών αγαθών ως αντιστάθμισμα των περικοπών των δαπανών και των κοινωνικά άδικων μέτρων λιτότητας, η στήριξη των επενδύσεων ΑΠΕ ακόμα και για εξαγωγές αντί για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, η στήριξη της αγροτικής οικονομίας κ.α.
Διαβάστε ενδεικτικά δημοσιεύματα ΕΔΩ , ΕΔΩ και ΕΔΩ.
 
Το στρογγυλό τραπέζι των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων με το Ντάνυ Κον Μπεντίτ και τη Ρεμπέκκα Χάρμς : Αναζητώντας ένα σχέδιο για την οικονομία, την απασχόληση, τη βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή
Το μεσημέρι της Τρίτης 27 Μαρτίου οι Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκκα Χαρμς συμμετείχαν σε στρογγυλό τραπέζι που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος με θέμα την αναζήτηση, σε συνεργασία με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, ενός σχεδίου για την αναζωογόνηση της Ελληνικής οικονομίας και την στροφή της προς την βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή. Στο στρογγυλό αυτό τραπέζι διαλόγου, προσκλήθηκαν συγκεκριμένοι φορείς που μπορούν, μέσα από ένα δομημένο διάλογο, να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός τέτοιου εγχειρήματος, το οποίο θα προωθηθεί από τους Πράσινους για υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Κομισιόν και το Συμβούλιο Υπουργών.
 
Εκδήλωση-συζήτηση: «Διέξοδος από την κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα»
Με ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Διέξοδος από την κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα» ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 27 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη η επίσκεψη των συμπροέδρων των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκκα Χάρμς στην Αθήνα ως προσκεκλημένων του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η Ιωάννα Κοντούλη, επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Τη συζήτηση συντόνισε η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πρασίνων στο ΕΚ.
Διαβάστε την απομαγνητοφωνημένη ομιλία του Ντάνυ Κον Μπεντίτ. Παρακολουθείστε το βίντεο από τη βραδινή εκδήλωση.
 
 
Ελλάδα: Προειδοποιήσεις από την Τρόικα στη συζήτηση στο ΕΚ στις 27 Μαρτίου
Οι εκπρόσωποι της Τρόικα υπερασπίστηκαν κατά τη συζήτηση στις επιτροπές Οικονομικών και Απασχόλησης του ΕΚ στις 27 Μαρτίου τους στόχους του ελληνικού προγράμματος διάσωσης τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δίνοντας έμφαση στην πολιτική ενότητα και την αντιμετώπιση των κατεστημένων συμφερόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποτυχίας.
 
Έγκριση παροχής 1,64 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης για τη στήριξη ανέργων στον κατασκευαστικό κλάδο στην περιφέρεια της Βαλένθια, Ισπανία
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να ικανοποιήσουν το αίτημα της Ισπανίας για την κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση με την παροχή 1.642.030 ευρώ σε 513 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο κατασκευής κτιρίων στην περιφέρεια NUTS II της Comunidad Valenciana. Είναι η πρώτη αίτηση που εξετάζεται στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2012.
 
Πρόταση Σύστασης Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος του γενικού προγράμματος «Αλληλεγγύη και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών»
Η βασική ιδέα είναι να ενισχυθεί η επενέργεια των προσπαθειών επανεγκατάστασης που καταβάλλονται από την ΕΕ για την παροχή προστασίας στους πρόσφυγες και να μεγιστοποιηθεί το στρατηγικό αποτέλεσμα της επανεγκατάστασης μέσω αποτελεσματικότερης εστίασης στα άτομα εκείνα που χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης για επανεγκατάσταση, καθώς και να τεθούν, σε τακτική βάση, κοινές προτεραιότητες επανεγκατάστασης σε επίπεδο ΕΕ.
 
Πρωτοβουλία των Πολιτών: ο πολίτης ως νομοθέτης
Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία των Πολιτών γεννιέται την 1η Απριλίου 2012 για να δώσει στους πολίτες της ΕΕ το δικαίωμα να ζητήσουν επισήμως νομοθετική ρύθμιση ζητήματος της επιλογής τους. Μπορεί να είναι οποιοδήποτε ζήτημα αρκεί η πρωτοβουλία να στηριχθεί από τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πολίτες και να αφορά κάτι για το οποίο η ΕΕ έχει δικαίωμα να παρέμβει νομοθετικά.
 
Μια πιο "πράσινη" αγροτική πολιτική
Η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία των πολιτών και το ίδιο το οικονομικό συμφέρον της Ευρώπης επιβάλλουν τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη αγροτική παραγωγή και, συνεπώς, μια πιο πράσινη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Ίσως ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι με οικονομικά κίνητρα για τους παραγωγούς και αυτό, με τη σειρά του, είναι κάτι "που δεν μπορεί να περιμένει", όπως τόνισε σε ημερίδα του ΕΚ εν όψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ, ο καθηγητής Alan Mathews.
 
Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια πιο Πράσινη Κατεύθυνση στη Χρηματοδότηση της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει την ετήσια έκθεση της ΕΤΕπ για το έτος 2010 και ενθαρρύνει τις δραστηριότητές της για τη στήριξη της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ενίσχυση της απασχόλησης και με απόδοση ιδιαίτερης βαρύτητας σε έργα για λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες. Oι χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εστιάζονται σε έξι προτεραιότητες: εξασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και σύγκλισης υλοποίηση της οικονομίας της γνώσης, ανάπτυξη διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και επικοινωνιών, υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος και προώθηση των βιώσιμων κοινοτήτων, και υποστήριξη της αειφόρου, ανταγωνιστικής και ασφαλούς ενέργειας.
 
Η περιφερειακή πολιτική της ΕΕ, σήμερα, αύριο
Οι δαπάνες της περιφερειακής πολιτικής και πολιτικής συνοχής της Ένωσης είναι οι μεγαλύτερες στον προϋπολογισμό της ΕΕ και στις 6 Οκτωβρίου ευρωβουλευτές και εθνικοί βουλευτές συναντήθηκαν σε συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Ανάπτυξης για να συζητήσουν τις προτάσεις για την πολιτική συνοχής την περίοδο μετά το 2013. Όλοι χαιρέτησαν την έμφαση που δίνεται στην ανάπτυξη αλλά εξέφρασαν και ανησυχία για την πρόταση να περικόπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κονδύλια από χώρες με υψηλά ελλείμματα.
 
 
Προβλήματα στη χρηματοδότηση της προστασίας της ευρωπαϊκής φύσης;
Τα προβληματικά σημεία της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Κανονισμό του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος LIFE, θέτει με ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Το LIFE είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης και συνεισφέρει στην εφαρμογή της σχετικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, υποστηρίζοντας ιδιαίτερα τους κανονισμούς για τα πουλιά και τους οικοτόπους, αλλά και το ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000
 
Αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές πολιτικές για μείωση της φτώχειας και κοινωνική συνοχή τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης
Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Νίκος Χρυσόγελος θέτει το ερώτημα κατά πόσον υπάρχει συντονισμός μεταξύ των διαφορετικών διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν αποφασίζονται οι πολιτικές που προωθούνται μέσω της Τρόικα στην περίπτωση της Ελληνικής κρίσης. Ο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, με δεύτερη ερώτησή του,αναφέρεται στο θέμα της φτώχειας και δείχνει πως οι θέσεις και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης έρχονται σε αντίθεση με βασικά στοιχεία της ευρωπαϊκής πολιτικής για “επαρκείς, ασφαλείς και βιώσιμες συντάξεις” καθώς και της στρατηγικής ΕΥΡΩΠΗ 2020, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται μείωση της φτώχειας και μάλιστα, στην ελληνική περίπτωση, μείωση των φτωχών κατά περίπου 450.000 μέχρι το 2020!
 
Οι μπουλντόζες καταστρέφουν το δέλτα του Αχέροντα!
Την κατασκευή του αποστραγγιστικού – αρδευτικού έργου Βαθυπέδου Αμμουδιάς και Βαλανιδορράχης έκτασης περίπου 7.000 στρεμμάτων, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και απειλεί με εξαφάνιση το προστατευόμενο δέλτα του Αχέροντα, θέτει με ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.
 
 
Σύνοδος Rio+20: Η Ευρώπη σε ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο ή παθητική δύναμη στα θέματα βιωσιμότητας;
“Να αναλάβει η Ευρώπη ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο με ευκαιρία την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τα 20 χρόνια (Rio+ 20) από την πρώτη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, το 1992, στο Ρίο της Βραζιλίας και δέκα χρόνια μετά στην παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητα, στο Γιοχάνεσμπουργκ, το 2002” ζήτησε ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, κατά την παρέμβασή του στην διακοινοβουλευτική συνάντηση Ευρωκοινοβουλίου και Εθνικών Κοινοβουλίων με θέμα το Rio+20, την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.
 
Σημαντικός ο ρόλος των παράκτιων αλιέων- Επιτακτική η ανάγκη υποστήριξης τους μέσω της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής
Η Ana Miranda, ευρωβουλευτής των Πράσινων, ως συντάκτρια του σχεδίου γνωμοδότησης για τους μικρούς αλιείς ζητάει μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φροντίσει ώστε το μελλοντικό Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας να δεσμεύσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό που θα προορίζεται για την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακα. Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση της γνωμοδότησης, τόνισε τη σημασία των παράκτιων, μικρής κλίμακας, αλιέων για την τοπική οικονομία, την απασχόληση και το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και τις δυσκολίες πρόσβασής τους σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Δείτε την παρέμβαση του Ν. Χρυσόγελου.
 
Η Πολιτική Κοινωνικής Συνοχής απαραίτητη την εποχή της κρίσης – Εισηγητής για τους Πράσινους ο Νίκος Χρυσόγελος σε θέματα πολιτικών συνοχής στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης
"Πολλές από τις αναπτυγμένες περιοχές στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, μπορεί σήμερα στην πράξη να έχουν ήδη αλλάξει καθεστώς, επί το δυσμενέστερο, εξαιτίας της δραματικής μείωσης του ΑΕΠ τους, με συνέπεια την απομάκρυνσή τους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο αντί για τη σύγκλιση", τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, μιλώντας ως εισηγητής της Ομάδας των Πρασίνων κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, στις 20 Μαρτίου, σχετικά με το Ταμείο Συνοχής και την αλλαγή του Κανονισμού 1084/2006.
Δείτε την τοποθέτηση του Ν. Χρυσόγελου. Διαβάστε την εισήγηση του Ν. Χρυσόγελου.
 
 
Παγκόσμιο Συνέδριο Πράσινων
Το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Πρασίνων διεξάγεται στο Ντακάρ της Σενεγάλης 27 Μαρτίου – 1η Απριλίου. Πολλοί από την ομάδα του EGP εργάστηκαν σκληρά για να εξασφαλίσουν πως το 3ο Συνέδριο θα είναι όσο πιο επιτυχές γίνεται.
 
Εαρινό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Κοπεγχάγη
Το εαρινό Συμβούλιο του Ευρωπαικού Πράσινου Κόμματος θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη 11-13 Μαίου 2012 με κεντρικό θέμα την υλοποίηση του Green New Deal.
 
Πρόσφυγες και πολιτική ασύλου: Η ΕΕ καλύτερα προετοιμασμένη για τη συνδρομή σε πρόσφυγες και για να διαδραματίσει πιο ενεργό παγκόσμιο ρόλο μετά από ψηφοφορία στο ΕΚ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα νέα νομοθεσία με στόχο την παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να βελτιώσουν την ικανότητα και τις δυνατότητές τους σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων. Η νομοθεσία, την οποία προώθησε στο ΕΚ ως συντάκτης της ο ευρωβουλευτής της Ομάδας των Πρασίνων Rui Tavares, περιλαμβάνει αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες, ούτως ώστε να ληφθεί υπόψη ένα νέο κοινό ταμείο για μετεγκατάσταση.
 
 
Την εποχή της κρίσης χρειάζεται ενδυνάμωση, όχι διάλυση της κοινωνικής πολιτικής - Συνάντηση του Ν. Χρυσόγελου με το σύλλογο εργαζομένων στον ΟΕΚ
Τις συνέπειες της κατάργησης των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) αλλά και τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης για αποτελεσματική παροχή των προσφερόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων καθώς και επίτευξη των στόχων για εξοικονόμηση ενέργειας κι οικολογικής – αντισεισμικής αναβάθμισης γειτονιών και κτιρίων, μέσω αυτοδιοικούμενου οργανισμού,συζήτησε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων με τον Ηλία Αθανασίου και Όλγα Πολυχρονιάδου, πρόεδρο και μέλος της διοίκησης του συλλόγου εργαζομένων καθώς και άλλους εργαζόμενους στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, σε συνάντηση στα γραφεία του Συλλόγου, το Σάββατο 17 Μαρτίου.
 
Ελληνικής καταγωγής στελέχη ευρωπαϊκών πράσινων κομμάτων: Η Ελλάδα χρειάζεται τους Οικολόγους Πράσινους στη Βουλή καθώς κι ένα ανοικτό, δημοκρατικό, αποτελεσματικό πράσινο κόμμα
Στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν την Δευτέρα 19 Μαρτίου ελληνικής καταγωγής στελέχη των Πράσινων κομμάτων της Γερμανίας, Αυστρίας και Βελγίου, ανταποκρινόμενα σε πρόσκληση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να βοηθήσουν τους Οικολόγους Πράσινους να εκπροσωπηθούν στη Βουλή στις επερχόμενες εκλογές καθώς και να συμβάλλουν, μεταφέροντας την εμπειρία τους και καλές πρακτικές, στην δημιουργία ενός ανοικτού, δημοκρατικού, αποτελεσματικού ελληνικού πράσινου κόμματος που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην έξοδο της χώρας από την οικονομική, δημοσιονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση, στη στροφή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση και στην προώθηση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνοχής.
 
Αναγκαία η διαβούλευση και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις προσπάθειες αξιοποίησης των ΑΠΕ στα νησιά
Ο Ν. Χρυσόγελος συζήτησε με φορείς ευρωπαϊκών νησιωτικών περιοχών για το πως θα μπορέσει, ιδιαίτερα σε μια εποχή πολλαπλής κρίσης, να προχωρήσει η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά, προς όφελος τόσο της προστασίας του κλίματος όσο και της αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας, της παραμονής των τοπικών κεφαλαίων σε τοπικό επίπεδο και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28/3, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας των Καναρίων Νήσων στις Βρυξέλλες, έγινε με πρωτοβουλία των εκπροσώπων 10 περιφερειακών, δημοτικών και επαγγελματικών φορέων από Κρήτη, Κανάρια νησιά (Ισπανία) και Samso (Δανία), που συμμετέχουν ως εταίροι στο πρόγραμμα INRES (Ανανεώσιμη Ενέργεια στα Νησιά).
 
Συμμετοχή Ν. Χρυσόγελου στο Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρίας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR): «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης: Ποιες οι αλλαγές, για ποιες νέες ανάγκες»
Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε σε στρογγυλό τραπέζι του συνεδρίου της Παγκόσμιας Εταιρίας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR), «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης: Ποιες οι αλλαγές, για ποιες νέες ανάγκες». Στην ομιλία του μίλησε για τις επιπτώσεις της κρίσης και των ακολουθούμενων πολιτικών στην κοινωνική συνοχή και την υγεία. Διαβάστε το πρόγραμμα του συνεδρίου.
 
Επιτυχημένη η εκδήλωση στην Κοζάνη με τον Ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελο
Την Παρασκευή 30 Μαρτίου το βράδυ στο Κοβεντάρειο πολίτες από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, φίλοι και υποστηρικτές των οικολογικών ιδεών, αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και μέλη τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο, το συντονιστή των Οικολόγων Πράσινων Κοζάνης Λάζαρο Τσικριτζή τον συντονιστή των Οικολόγων Πράσινων Φλώρινας Μιχάλη Πετράκο, να αναλύουν τις προτάσεις τους για την έξοδο από την οικονομική κρίση και τις ιδέες τους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο Ν. Κοζάνης. Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ν. Χρυσόγελος.
 
 
Συνέντευξη στην ΕΡΑ Αιγαίου
Η συνέντευξη αυτή δόθηκε στη δημοσιογράφο Αθανασία Δαφιώτη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Μάρτιο στο Στρασβούργο.
 
Συνέντευξη στην Κοζάνη
Συνέντευξη στον Σωκράτη Μουτίδη στο τλεοπτικό κανάλι Kozani.tv
 
2-6 Απριλίου: Περιοδεία στα νησιά
Περιοδεία στα νησιά των Κυκλάδων και Δωδεκανήσων πραγματοποιεί ο Ν. Χρυσόγελος στις 2-6 Απριλίου. Τη Δευτέρα 2 Απριλίου θα συναντηθεί στη Ρόδο με εκπροσώπους τεχνικών για το θέμα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ, με τον πρόεδρο του ΕΒΕΔ Ι. Πάππου, με πολίτες εκπροσώπους ΜΚΟ για θέματα αειφορίας, με την ΠΚ Δωδεκανήσου, με τον κ. Χρήστο Μαντά, πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, καθώς και με ενεργούς πολίτες που συμμετέχουν σε εθελοντικές οργανώσεις. Την Τρίτη 3 Απριλίου θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο Ροδίων κ. Στάθη Κουσουρνά και πριν το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου. Την Τετάρτη 4 Απριλίου θα επισκεφτεί την Κω όπου και θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου. Την Πέμπτη 5 Απριλίου θα παρέμβει στη ημερίδα για την ακτοπλοία, το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη Τύπου και το βράδυ της ίδιας μέρας θα συμμετάσχει σε ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση. Την παρασκευή 6 Απριλίου θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φορέων του νησιού της Σαντορίνης για τα 5 χρόνια από τη βύθιση του Sea Diamond και το βράδυ θα επισκεφτεί την Πάρο για συναντήσεις με ενεργούς πολίτες και φορείς.
 
21 Απριλίου: Ημερίδα διαβούλευσης για Αλιεία
Διαβούλευση για την αλιεία διοργανώνει ο Ν. Χρυσόγελος με τη συμμετοχή φορέων και στόχο την προετοιμασία σκιώδους εισήγησης για την Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.