19 Μαρτίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1-16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου.
Περιεχόμενα:
 
 
Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκκα Χάρμς στην Αθήνα στις 27 Μαρτίου: Στηρίζοντας τους Οικολόγους Πράσινους, και τη στροφή της οικονομίας προς τη βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή
Την Αθήνα επισκέπτονται ως προσκεκλημένοι του Νίκου Χρυσόγελου οι συμπρόεδροι των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκκα Χάρμς, την Τρίτη 27 Μαρτίου, για να διερευνήσουν σε συνεργασία με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς τρόπους αναζωογόνησης της Ελληνικής οικονομίας και στροφή της προς την βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή αλλά και για να στηρίξουν τους Οικολόγους Πράσινους στον κρίσιμο επερχόμενο εκλογικό αγώνα.
Ελάτε στην δημόσια συζήτηση με θέμα "Διέξοδος από την κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα", με ομιλητές τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και τη Ρεμπέκκα Χάρμς, Τρίτη 27 Μαρτίου, ώρα 19.00, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς).
 
 
Κοινωνικές-Συμμετοχικές επιχειρήσεις και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Ένα άλλο ενεργειακό μέλλον είναι εφικτό!
Με μεγάλη προσέλευση κόσμου τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Κοινωνικές-συνεταιριστικές επιχειρήσεις και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος την Πέμπτη 8 Μαρτίου. Στόχος της ημερίδας ήταν να φέρει ομάδες πολιτών, επαγγελματικές ενώσεις, φορείς της αυτοδιοίκησης, επιστήμονες κ.α. που είτε έχουν ξεκινήσει, είτε ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε κοινωνικές-συμμετοχικές επιχειρήσεις για αξιοποίηση ΑΠΕ, σε επαφή με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο σε ευρωπαiκό επίπεδο, την πλούσια εμπειρία από παρόμοιες επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς και τις πιθανές πηγές και μηχανισμούς χρηματοδότησης για τέτοιες προσπάθειες. Στην ημερίδα μίλησαν ειδικοί από όλους τους παραπάνω τομείς αναδεικνύοντας, τις δυνατότητες και τα δομικά πλεονεκτήματα των κοινωνικού-συνεταιριστικού μοντέλου τόσο για την προώθηση της αποκεντρωμένης παραγωγής ΑΠΕ όσο και για τη μεγιστοποίηση των οικονομικών και περιβαλλοντικών ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες. Δείτε:
 
 
Το ευρωκοινοβούλιο για την ισότητα των φύλων και τη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων
Το Ευρωκοινοβούλιο με δυο σημαντικά κείμενα που αφορούν το ένα στην ισότητα των φύλων (έκθεση Sophia in 't Veld- A7-004/2012) και το δεύτερο “στις γυναίκες στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων” (έκθεση Sirpa Pietikainen – A7-0029/2012) καλεί σε ενδυνάμωση των πολιτικών ισότητας των φύλων και αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στη λήψη αποφάσεων και στις διοικήσεις επιχειρήσεων.
Δείτε σε βίντεο την τοποθέτηση του Ν. Χρυσόγελου στην ολομέλεια.
 
Αναγκαία μια υποστηρικτική πολιτική για την κοινωνική οικονομία
Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή των Πρασίνων Sven Giegold για το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Συνεταιριστικής Εταιρείας και τον ρόλο των εργαζομένων. Σε μια εποχή κρίσης και υψηλής ανεργίας οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις πέρα από τα συμφέροντα των μελών τους και των χρηστών των υπηρεσιών τους προσφέρουν λύσεις σε κοινωνικά ζητήματα και μπορούν να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον.
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Έκθεση Προόδου της Π.Γ.Δ.Μ.
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε την έκθεση προόδου του 2011 για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (2011/2887(RSP)) και υιοθέτησε το Ψήφισμα του Richard Howitt εξ ονόματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Στις 5 Δεκεμβρίου 2011 είχε εκδοθεί επίσης η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδος. Λευκό ψήφισε ο Ν. Χρυσόγελος.
 
 
Νέα στοιχεία για αγορά οπλικών συστημάτων σε περίοδο περικοπών - Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου στο Ευρωκοινοβούλιο για την αγορά οπλικών συστημάτων
Το ζήτημα της αγοράς το 2010, από ευρωπαϊκές χώρες, οπλικών συστημάτων, αξίας 1 δισεκατομμυρίων Ευρώ, πιθανώς με αντάλλαγμα την παροχή του Πακέτου Στήριξης το 2010, ενώ ασκούνταν πιέσεις από τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών για περικοπές μισθών και συντάξεων, επαναφέρει στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, μέσα από γραπτή ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
 
Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προυπόθεση της οικονομικής βιωσιμότητας - Εισήγηση του Νίκου Χρυσόγελου για τα ορυχεία μολύβδου και ψευδαργύρου στην πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα
Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, παρευρέθη στην 5η Διακοινοβουλευτική Συνάντηση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κόσσοβο, ως μέλος της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΕΚ, και παρουσίασε μια εισήγηση για τα Ορυχεία Trepca (μολύβδου και ψευδαργύρου) στην πόλη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.
 
 
Φουκουσίμα, ένας χρόνος μετά: Να διδαχθούμε από το πάθημα
Ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, συμμετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι Πράσινοι έξω από το κτίριο του ευρωκοινοβούλιο αλλά και στις συζητήσεις για τις διάφορες πλευρές της πυρηνικής ενέργειας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο για την 1η επαίτιο από την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα.
Δείτε σε βίντεο το μήνυμα πράσινων ευρωβουλευτών. Δείτε το βίντεο από την ημερίδα που οργάνωσαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη 7 Μαρτίου για την 1η επέτειο από την καταστροφή της Φουκοσίμα, που παρακολούθησαν και οι προσκεκλημένοι του Ν. Χρυσόγελου από την Ελλάδα. Δείτε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις που οργάνωσαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, το βίντεο με την δήλωση του Ν. Χρυσόγελου για την πρώτη επέτειο της Φουκουσίμα.
 
Οδικός Χάρτης Χαμηλών Εκπομπών Άνθρακα: Ένα άτολμο βήμα προόδου ή ένας οδικός χάρτης προώθησης της πυρηνικής ενέργειας
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενστερνιζόμενο τα χρονοδιαγράμματα εκπομπών στον οδικό χάρτη αναγνώρισε την ανάγκη για πιο φιλόδοξες μειώσεις των εκπομπών μέχρι το 2020, δυστυχώς όμως δεν ήταν διατεθειμένο να ζητήσει ρητά από την ΕΕ να επεκταθεί σε ένα στόχο μείωσης στο 30%. Οι κεντροδεξιοί ευρωβουλευτές ήθελαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ψηφοφορία για τον οδικό χάρτη ως όχημα για να προωθήσουν την πυρηνική ενέργεια και τον μύθο του καθαρού άνθρακα. Για το λόγο αυτό, οι Πράσινοι, απείχαν από την τελική ψηφοφορία.
 
 
Λύσεις στην ανεργία της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας
Ημερίδα Διαβούλευσης με θέμα «Εναλλακτικές προτάσεις αντιμετώπισης της ανεργίας στη ναυπηγοεπισκευή με αξιοποίηση κατασκευών, σε πράσινους τομείς και καινοτόμες κατασκευές»
Με συμμετοχή μεγάλου αριθμού εκπροσώπων φορέων αλλά και ιδιωτών επιχειρηματιών και εργαζομένων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Μαρτίου ημερίδα διαβούλευσης με θέμα «Προτάσεις αντιμετώπισης της ανεργίας στη ναυπηγοεπισκευή με αξιοποίηση και κατασκευών σε πράσινους τομείς και καινοτόμες κατασκευές». Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς, με βάση την πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου για διαβούλευση των φορέων και παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την στήριξη του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου.
Διαβάστε την εισήγηση του Ν. Χρυσόγελου στην ημερίδα διαβούλευσης.
 
Ενδυνάμωση, όχι διάλυση της κοινωνικής πολιτικής - Συνάντηση του Ν. Χρυσόγελου με το σύλλογο εργαζομένων στον ΟΕΚ
Τις συνέπειες της κατάργησης των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) αλλά και τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης για αποτελεσματική παροχή των προσφερόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων καθώς και επίτευξη των στόχων για εξοικονόμηση ενέργειας κι οικολογικής – αντισεισμικής αναβάθμισης γειτονιών και κτιρίων, μέσω αυτοδιοικούμενου οργανισμού, συζήτησε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων με τον Ηλία Αθανασίου και Όλγα Πολυχρονιάδου, πρόεδρο και μέλος της διοίκησης του συλλόγου εργαζομένων καθώς και άλλους εργαζόμενους στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, σε συνάντηση στα γραφεία του Συλλόγου, το Σάββατο 16 Μαρτίου.
Δείτε την ερώτηση για το θέμα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που κατέθεσε πρόσφατα ο Νίκος Χρυσόγελος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Στην προεκλογική συγκέντρωση της Eva Joly
Ο Ν. Χρυσόγελος στην προεκλογική συγκέντρωση της Eva Joly, υποψήφιας των Πρασίνων για τη Γαλλική Προεδρία στις επερχόμενες εκλογές
O Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ συμμετείχε στην προεκλογική συγκέντρωση στο Στρασβούργο της Eva Joly, υποψήφιας των Πρασίνων για τη Γαλλική Προεδρία στις επερχόμενες εκλογές. Στην κεντρική αυτή εκδήλωση στο κατάμεστο Palais des Fetes, συμμετείχαν τα περισσότερα ιστορικά στελέχη των Γάλλων πρασίνων, το προεδρείο της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες, όσο και νέοι ακτιβιστές κι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας είναι: “Οικολογία, η λύση”.
 
Οίτη: Προτάσεις για την προστασία και βιωσιμότητα
Γραπτή εισήγηση για την προστασία και βιωσιμότητα για την Οίτη, έκανε ο Νίκος Χρυσόγελος, σε συνέδριο που οργανώθηκε από φορείς
 
 
Δήλωση του Ν. Χρυσόγελου για την πρώτη επέτειο της Φουκουσίμα
 
 
Δηλώσεις του Ν. Χρυσόγελου στον απόηχο της ημερίδας στις Βρυξέλλες για της κοινωνικές-συμμετοχικές εταιρίες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ
 
 
Συζήτηση του Νίκου Χρυσόγελου με τη Γερμανίδα Πράσινη Βουλευτή Viola von Cramon για την Ελλάδα και την κρίση της Ευρωζώνης
Διαβάστε το αρχείο σε μορφή PDF στον υπολογιστή σας.
 
Συνέντευξη στο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Η συνέντευξη αυτή δημοσιεύθηκε στο τεύχος 24, του ηλεκτρονικού περιοδικού του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.
 
19 Μαρτίου, Βρυξέλες
Συνάντηση Ελλήνων πράσινων από χώρες της Ευρώπης στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου.
 
27 Μαρτίου, Αθήνα
Την Αθήνα επισκέπτονται ως προσκεκλημένοι του Νίκου Χρυσόγελου οι συμπρόεδροι των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκκα Χάρμς για να διερευνήσουν σε συνεργασία με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς τρόπους για την αναζωογόνηση της Ελληνικής οικονομίας και την στροφή της προς την βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα συμμετάσχουν σε ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα "Διέξοδος από την κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα" (ώρα 19.00, Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς).
 
30 Μαρτίου, Αθήνα (πρωί)
Συμμετοχή στο στρογγυλό τραπέζι στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου της Παγκόσμιας Εταιρίας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR), «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης: Ποιες οι αλλαγές, για ποιες νέες ανάγκες», ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ, Αθήνα.
 
30 Μαρτίου, Κοζάνη (βράδυ)
Ομιλία με θέμα «Πράσινη λύση στην κρίση», Κοβεντάρειο Κοζάνη, ώρα 20.00.