13 Μαρτίου 2020

Προϋπολογισμός της ΕΕ: ανέφικτοι οι ψηλότεροι στόχοι με λιγότερους πόρους

Image result for eubudget

Την Τρίτη 10 Μαρτίου το Ευρωκοινοβούλιο συζήτησε τα αρνητικά αποτελέσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου σχετικά με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε χωρίς τα κράτη μέλη να έχουν φτάσει ακόμη σε συμφωνία για την κοινή τους θέση για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027. 

Η έλλειψη κοινής θέσης έχει καθυστερήσει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο υπερασπίζεται έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό που ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις και προκλήσεις της ΕΕ, όπως η αλλαγή του κλίματος, η μετανάστευση και η ασφάλεια, και συνεχίζει, επίσης, να στηρίζει αγρότες, πόλεις, ερευνητές, επιχειρήσεις και ΜΚΟ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε μια στενή λογιστική προσέγγιση με πλήρη έλλειψη πολιτικού οράματος», ανέφεραν οι ευρωβουλευτές στις 21 Φεβρουαρίου. Στη συζήτηση, επανέλαβαν την απογοήτευσή τους για την αποτυχία της συνόδου κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και αξιολόγησαν την τρέχουσα κατάσταση καθώς και τις συνέπειες για τη χρηματοδότηση της ΕΕ για το επόμενο έτος και μετά. Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τη στάση των κρατών μελών, τα οποία δεν είναι διατεθειμένα να δώσουν στην ΕΕ τους απαραίτητους πόρους για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. «Καλύτερα καμία συμφωνία παρά μία κακή συμφωνία», τονίζουν οι ευρωβουλευτές, όσον αφορά την πρόσφατη σύνοδο της ΕΕ που κατέληξε με τα κράτη μέλη να αποτυγχάνουν για ακόμη μία φορά να συμφωνήσουν για την κοινή τους θέση σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 - 2027. Παροτρύνουν την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση ασφαλείας για τη βέβαιη πλέον περαιτέρω καθυστέρηση που θα αντιμετωπίσει ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός, ώστε να προστατευθούν οι τελικοί δικαιούχοι όπως οι αγρότες, οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οι μαθητές και σπουδαστές, οι ερευνητές, οι επιχειρήσεις και οι ΜΚΟ σε όλη την Ευρώπη.

Μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20-21 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρός του Charles Michel παραδέχθηκε την αποτυχία της κατά την ομιλία του στη σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ, όπου οι ευρωβουλευτές επέκριναν την πρόταση που συζητήθηκε μεταξύ των κρατών μελών, δηλώνοντας ότι θα καθιστούσε την ΕΕ «παρωχημένη». Την αποκάλεσαν επίσης «σκανδαλώδη», ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κρίση στα ελληνικά σύνορα όσο και την επιδημία του COVID-19, καθώς ο πρόεδρος Michel είχε προτείνει περικοπές στα προγράμματα για τη μετανάστευση και την έρευνα, μεταξύ άλλων δημοσιονομικών μέτρων.

Μπορείτε να βρείτε συνδέσμους για τις ομιλίες από τη συζήτηση εδώ.

Σχετικές Πληροφορίες

Καθώς ο τρέχων μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, η ΕΕ χρειάζεται έναν νέο δημοσιονομικό σχεδιασμό για τα επόμενα επτά χρόνια. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα σχέδια για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2021-2027 τον Μάιο του 2018. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του τον Νοέμβριο του 2018 και την επιβεβαίωσε τον Οκτώβριο του 2019. Το Συμβούλιο δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σε μια θέση και δεν έχει καθοριστεί, προς το παρόν, καμία ημερομηνία για άλλη ειδική συνάντηση για το θέμα αυτό μεταξύ των κρατών μελών.