19 Νοεμβρίου 2012

Περισσότερη ένωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, νέες θέσεις εργασίας και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Το 17ο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Αθήνα

Περισσότερη ένωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργία νέων Πράσινων θέσεων εργασίας με στροφή στην Πράσινη οικονομία και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ήταν τα βασικά μηνύματα που σφράγισαν τη λήξη του Συμβουλίου των Ευρωπαïκού Πράσινου Κόμματος (ΕΠΚ) που διεξήχθη στην Αθήνα, 8 έως 11 Νοεμβρίου. Η στροφή στην Πράσινη οικονομία δεν είναι «πολυτέλεια» στον καιρό της κρίσης, τόνισαν οι Πράσινοι, αντίθετα είναι ουσιαστική ανάγκη γιατί θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και βιώσιμη ευημερία για όλους τους λαούς της Ευρώπης. 
Η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να εστιάζει και να υπηρετεί τους ανθρώπους. Στηριζόμενοι σε αυτή τη βασική αρχή, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έθεσαν τους στόχους του κόμματος για τον επόμενο χρόνο και εξέλεξαν τους εκπροσώπους τους. Επιβεβαίωσαν ότι η φορολογική δικαιοσύνη και το κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων θα είναι από τα κύρια θέματα για τα οποία θα αγωνιστούν στα εθνικά κοινοβούλια και στο ευρωκοινοβούλιο, το επόμενο διάστημα.
Επιπλέον, επεσήμαναν την αναγκαιότητα σύνδεσης των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους λαούς ώστε οι κοινωνίες της Ευρώπης να πιστέψουν και πάλι στην Ευρωπαϊκή ιδέα. Θετικό μήνυμα ελπίδας, θέλησαν να δώσουν σε όλες τις χώρες που βρίσκονται παγιδευμένες στο καθοδικό σπιράλ της ύφεσης. Μέσω των απαραίτητων αλλαγών σε πολιτικές και την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, είναι δυνατόν οι πολίτες της Ευρώπης να ξεπεράσουν την οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουν σήμερα.
Το επόμενο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Πράσινων θα γίνει στη Μαδρίτη τον Μάιο του 2013.

 

“Ένας εναλλακτικός Πράσινος Δρόμος”

 
Το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος άνοιξε την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, με συζήτηση της ολομέλειας για τον εναλλακτικό, Πράσινο δρόμο, διεξόδου από την κρίση. Τη συζήτηση συντόνισε η Ρεμπέκα Χαρμς, ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο. Συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ συμπρόεδρος των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, η Μόνικα Φρασόνι, συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και ο Ζαν-Μαρκ Νολέτ,αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση της Βαλλονίας/ Βέλγιο και υπουργός των πράσινων σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, ενέργειας, δημόσιας διοίκησης και έρευνας.
 
Η Ρεμπέκα Χάρμς πληροφόρησε την ολομέλεια για τις επαφές που είχαν με τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς την προηγούμενη μέρα. Μίλησαν με ανησυχία για τη γενικευμένη αίσθηση ότι η χώρα ζει μία περίοδο που μπορεί να παραλληλιστεί με όσα συνέβησαν στη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Η συμπρόεδρος των Πρασίνων μίλησε για τους σκοτεινούς καιρούς που συνεπάγεται η κρίση και την άνοδο της ακροδεξιάς, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής λιτότητας ώστε η Ελλάδα να βρει ξανά το δρόμο της.
 
Ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ επισήμανε ότι η Ευρώπη καλείται να βρει ισορροπία μεταξύ της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαταλείψει την αντιπαραγωγική πολιτική λιτότητας, αλλά και από την ελληνική πλευρά να αναγνωρίσει τις δικές της ευθύνες για τη δημιουργία του πελατειακού κράτους. Έκανε επίσης ειδική αναφορά στις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι Πράσινοι προκειμένου η ΕΕ να ξεκινήσει συνολικές διαπραγματεύσεις με χώρες όπως η Ελβετία για να υπάρχει διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα και να αντιμετωπιστεί η φοροαποφυγή, η φοροαπάτη και να καταργηθούν οι φορολογικοί παράδεισοι. Στόχος είναι να παρασχεθούν στοιχεία για τους καταθέτες μεγάλων χρηματικών ποσών τα οποία ενδεχομένως αποτελούν έσοδα από φοροδιαφυγή.
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πολιτικού χώρου με δημιουργικές Πράσινες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, ένας χώρος που θα ανασυγκροτήσει το πολιτικό σύστημα κινητοποιώντας δημιουργικές δυνάμεις. «Η αντίθεση στο παλιό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να είναι ο λαϊκισμός, ο ρατσισμός, και οι νεοναζί. Πρέπει να εκφραστεί από νέες δυνάμεις με δημιουργικές Πράσινες ιδέες. Έχουμε ευθύνη να είμαστε στο κέντρο των εξελίξεων και να αντιπροτείνουμε μία νέα στρατηγική», είπε χαρακτηριστικά.
 
«Δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας, ούτε μπορεί μία χώρα να αλλάξει ενόσω τιμωρείται. Εφόσον θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε, πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολίτες να αντιληφθούν τα αδιέξοδα και να συμμετάσχουν με δημοκρατικό τρόπο στις μεταρρυθμίσεις».
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε συγκεκριμένες, άμεσες δράσεις αντιμετώπισης της κρίσης: Πρώτον, να προσαρμοστούν οι όροι του μνημονίου στις ευρωπαϊκές αξίες, δεύτερον να υποστηριχθούν οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, όχι στη λογική της φιλανθρωπίας, αλλά με την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της συμμετοχής των πολιτών. Τρίτον, να κατευθυνθούν κονδύλια στην πραγματική οικονομία με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
 
Σχετικά με την εξεύρεση πόρων, ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε την αξιοποίηση των αδιάθετων πόρων από το ΕΣΠΑ με ιεράρχηση προτεραιοτήτων και ανακατεύθυνση μέρους της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αφενός προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την κοινωνική οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας (πχ με ένα ποσό της τάξης των 5 δις) και αφετέρου για την κοινωνική συνοχή, με τη στήριξη θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία, προγράμματα αλληλοβοήθειας κα (για παράδειγμα με ένα ποσό της τάξης των 2-3 δις).Επισήμανε ότι είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και δίκαιης κατανομής των βαρών η πάταξη της φοροδιαφυγής και ο έλεγχος των καταθέσεων ελλήνων πολιτών σε ευρωπαϊκές τράπεζες κάτι που θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα ύψους 45 δις στην ελληνική οικονομία.

Συνέντευξη Τύπου
 
Την Ολομέλεια ακολούθησε συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του Ντάνυ Κον Μπεντίτ και της Ρεμπέκα Χαρμς (συμπροέδρων της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο), του Φιλίπ Λαμπέρτς (συμπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος), του Νίκου Χρυσόγελου (ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων) και της Ζωής Βροντίση (συνεκπρόσωπου των Οικολόγων Πράσινων).Τη συνέντευξη συντόνισε η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Είναι ώρα για αλλαγή, τόνισε ο Ντάνυ Κον Μπετίτ ο οποίος άνοιξε τη συνέντευξη. Τα χρήματα που δίδονται στην Ελλάδα πρέπει να πάνε στην αναδιοργάνωση της οικονομίας της και η αποπληρωμή του χρέους να πάει για αργότερα. Ζήτησε να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα ώστε να πετύχουν τα μέτρα και υπογράμμισε πως οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται δικαιολογημένα αδικημένοι, καθώς, δεν υπάρχει ισοκατανομή των βαρών."Δεν γίνεται να μιλάμε μόνο για τη Μέρκελ, δεν γίνεται στα δελτία ειδήσεων να βλέπετε κάθε βράδυ τη Μέρκελ. Δεν υπάρχει μόνο η Μέρκελ και ο Σόιμπλε!" τόνισε. «Σκοτεινό» χαρακτήρισε το ελληνικό πρόγραμμα η Ρεμπέκα Χαρμς που προκάλεσε την αύξηση παρά τη μείωση του χρέους, ενώ ο Φιλίπ Λαμπερτς μίλησε για τον θυμό των πολιτών που είναι δικαιολογημένος αλλά δεν πρέπει να γίνει δύναμη καταστροφής.
 
Στην ανάγκη της ενωμένης Ευρώπης αναφέρθηκαν και οι Έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι. Η Ζωή Βροντίση αναφέρθηκε στη αδιέξοδη λογιστική αντιμετώπιση της κρίσης και στο κοινό ευρωπαϊκό αίτημα για αλλαγή, ενώ ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης στην κρίση με κοινωνική συνοχή, αναζωογόνηση της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας παράλληλα με την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης στο πλαίσιο ενός ρεαλιστικού χρονικού διαστήματος. «Οι όροι του μνημονίου πρέπει να προσαρμοστούν στις Ευρωπαϊκές πολιτικές και αξίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 

«Το μέλλον της Ευρώπης»
 
Η έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος έγινε επίσημα στις 15:30 το απόγευμα της Παρασκευής με τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Σγουρού που μετέφερε η αναπληρωτής περιφερειάρχης Α. Παπαδημητρίου. Με μια βαθιά προσωπική ομιλία ο Φιλίπ Λαμπέρτς άνοιξε το Συμβούλιο, μιλώντας για τις βαθιές κοινωνικές, δημοκρατικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη. Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη. Η Ευρώπη χρειάζεται να μετασχηματιστεί και η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, μια χώρα πλούσια σε ΑΠΕ μπορεί να γίνει σημαντικός εξαγωγέας ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Οι αλλαγές όμως χρειάζονται δημοκρατική νομιμοποίηση, στήριξη από τις κοινωνίες και χρόνο, δεν μπορεί να γίνονται σε ένα βράδυ. Η ενοποίηση της Γερμανίας διαρκεί ήδη δυο γενιές (πάνω από 20 χρόνια) και θα διαρκέσει ακόμα πολλά, πως απαιτείται από την Ελλάδα να πετύχει μέσα σε ελάχιστα χρόνια στόχους που θα απαιτούσαν αλλαγές για πολλές γενεές;
 

Ψήφισμα για το μέλλον της Ευρώπης
 
Οι Πράσινοι καθόρισαν και ψήφισαν το πλαίσιο των προτάσεών τους για το μέλλον της Ευρώπης. Μια ανοιχτή και δυνατή Ευρώπη με αλληλεγγύη στον πυρήνα της, ικανή να προστατεύει τους πολίτες της και να αντιμετωπίζει τις κρίσεις, αυτή είναι η Ευρώπη που οραματίζονται και γι αυτή την Ευρώπη δεσμεύτηκαν να δουλέψουν.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επαναπροσανατολίσει τις δράσεις και τους πόρους της, μακριά από την πολιτική «λιτότητα με κάθε κόστος» προς τη βιωσιμότητα, τις Πράσινες θέσεις εργασίας, την κοινωνική δικαιοσύνη και  τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά. Πρέπει να μπορεί να παίρνει αποφάσεις γρήγορα και αποτελεσματικά, να μην χάνεται σε μη πειστικές συναντήσεις Κορυφής ή άδειες συναινέσεις σε μη αποτελεσματικά μέτρα. Το ζήτημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ψηλά στην ατζέντα των Πράσινων. Ειδικά για την Ελλάδα, το ψήφισμα περιελάμβανε άρθρο το οποίο ζητά περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή του προγράμματος και τη δημοσιονομική προσαρμογή.
 
 

Οι νέοι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος 
 
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ψήφισαν τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος η οποία θα οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014. Η Επιτροπή εκλέγεται από το Συνέδριο για τριετή θητεία.
 
 
Εκλέχθηκαν, ως συμπρόεδροι η MonicaFrassoni, Ιταλία και ο ReinhardButikofer, Γερμανία.
 
 
Ως γενική γραμματέας η JacquelineCremers, Ολλανδία  και ως μέλη της Επιτροπής οι Gwendoline Delbos-Corfield, Γαλλία, Steve Emmott, Βρετανία, Panu Lauri, Φιλανδία, Lena Lindström, Σουηδία, Saraswati Matthieu, Βέλγιο και Mar Garcia Sanz, Ισπανία.
 
Δείτε τα πλήρη αποτελέσματα των εκλογών εδώ .

 

Οι Πράσινοι μαθαίνουν περισσότερα για την ελληνική κρίση

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πράσινων στελεχών που συμμετείχαν στις εργασίες τους Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, για την ελληνική κρίση και τις συνέπειες της στην ελληνική κοινωνία οργανώθηκε ειδική συνεδρία το πρωί της Παρασκευής 9/11. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και νυν Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, ο Κώστας Διάκος, περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, συνεπικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων στις τελευταίες εκλογές απάντησαν σε ερωτήματα των πράσινων από διάφορες χώρες. Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο.

Επίσης, στους φακέλους των συμμετεχόντων περιλαμβάνονταν αναλυτική και επικαιροποιημένη ενημέρωση για τις κοινωνικές διαστάσεις της κρίσης που προετοιμάζει σε τακτική βάση για τους συναδέλφους του πράσινους ευρωβουλευτές ο Νίκος Χρυσόγελος καθώς και η έκθεση για τις αμυντικές δαπάνες της χώρας την περίοδο 1974-2012 την οποία έχει συντάξει το γραφείο του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων.

 

Τα ψηφιακά δικαιώματα μετά την απόρριψη της ACTA

Το Σάββατο 10/11, ώρα 18.30-20.00 συζητήθηκε σε ολομέλεια το θέμα των ψηφιακών δικαιωμάτων μετά την απόρριψη της ACTA με τη συμμετοχή των Jan Philip Albrecht (γερμανός πράσινος ευρωβουλευτής), Eva Lichtenberger (αυστριακή πράσινη ευρωβουλευτής), εκπροσώπου της οργάνωσης Bits of Freedom (Ολλανδία) και του Jérémy Zimmermann, La Quadrature Du Net (Γαλλία).

 

Συζήτηση “οι θέσεις των Πράσινων για τις εξορύξεις στην Ευρώπη”

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΕΠΚ, ReinhardBütikofer, Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα των πρώτων υλών, διοργάνωσε στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Πράσινη οπτική για τις εξορύξεις στην Ευρώπη” με τη συμμετοχή των: Jonas Eriksson, βουλευτή και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βιομηχανίας και Εμπορίου στο Σουηδικό Κοινοβούλιο (Σουηδοί Πράσινοι), Borislav Sandov, συμπρόεδρο των Πράσινων - Zelenite (Βουλγαρία), Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτή Οικολόγων Πράσινων, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Ευρωκοινοβούλιο (Ελλάδα),Oras Tynkkynen, μέλος των Φιλανδών Πράσινων - Vihreät De Gröna.

Το θέμα των εξορύξεων χρυσού δεν παρέμεινε μόνο στο στρογγυλό τραπέζι αλλά αποτέλεσε και θέμα ψηφίσματος που συνέταξαν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συνεργασία με Πράσινους του Βαλκανικού δικτύου, με ευρύτατη υποστήριξη από 10 Πράσινα Κόμματα και υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια. Δείτε περισσότερα εδώ

 

Εργαστήριο για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος διοργανώθηκε την Κυριακή 11/11 εργαστήριο για τις κοινωνικές συνεταιριστικές με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου και του Πράσινου Ινστιτούτου HeinrichBoell (Ελλάδος) που είναι και συμπαραγωγοί – υποστηρικτές σχετικού ντοκυμαντέρ, μια εισαγωγή του οποίου προβλήθηκε. Το εργαστήριο περιελάμβανε παρουσίαση της σημερινής πραγματικότητας στον τομέα αυτό σε Ευρώπη και Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας όσο και στην πράξη καθώς συζήτηση για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα.

 

Και πολλές άλλες συζητήσεις και παρεμβάσεις...

 

Στα πλαίσια του 17ου Συμβουλίου του ΕΠΚ διοργανώθηκαν επίσης πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια για σημαντικά ζητήματα νεολαίας , για το μεσογειακό δίκτυο , για τη δημιουργία δικτύου αυτοδιοικητικών σε ευρωπαïκό επίπεδο ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση των GlobalGreens

 


Last modified on Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 01:25