22 Νοεμβρίου 2013

Θα τιμωρούνται οι περιφέρειες και οι πολίτες αν οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν στους δημοσιονομικούς στόχους!

Ο Ν. Χρυσόγελος για τις μεθοδεύσεις στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για να περάσει η λεγόμενη «μακροοικονομική αιρεσιμότητα»

 

«Κι όμως, και η ελληνική και ΟΛΕΣ οι άλλες κυβερνήσεις συμφώνησαν ότι αν αποτυγχάνουν οι ίδιες θα τιμωρούνται οι περιφέρειες και οι πολίτες και θα χάνουν τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία! Ακολουθώντας την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση των 28 κυβερνήσεων, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς, πέρασε, στις 20 Νοεμβρίου, χωρίς δυνατότητα συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, διάταξη στους Κανονισμούς των διαφόρων Ευρωπαϊκών Ταμείων για την περίοδο 2014-2020 σύμφωνα με την οποία αν μια κυβέρνηση δεν επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους (σε περιπτώσεις σημαντικής μη συμμόρφωσης) θα διακόπτεται η χρηματοδότηση σε προγράμματα ή μέρος προγραμμάτων των Ευρωπαϊκών Ταμείων για τις περιφέρειες και τους άλλους φορείς. Και οι 28 κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και οι κυβερνήσεις των χωρών της κρίσης, πρέπει να απολογηθούν στους πολίτες για την απαράδεκτη ρύθμιση που θα μας ακολουθεί τα επόμενα 7 χρόνια. Πρόκειται για μία άστοχη προσέγγιση που θα κάνει κακό στην πολιτική, στις περιφέρειες και ιδιαίτερα στους πολίτες», καταγγέλλει ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο κι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«Το Ευρωκοινοβούλιο είχε επανειλημμένα αντιταχθεί με αποφάσεις του στην λεγόμενη «μακροοικονομική αιρεσιμότητα», δηλαδή στην τιμωρία χωρών και ιδιαίτερα περιφερειών και φορέων αν οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, ανταλλαγή καλών πρακτικών και βοήθεια για να αντιμετωπιστεί η βαθιά συστημική και διαρθρωτική κρίση. Οι πολιτικές της τρόικα αποδεικνύεται ότι επιδείνωσαν την κρίση. Δεν έχει λογική να τιμωρούνται οι κοινωνίες για λάθη των κυβερνήσεων και αυθαίρετων οργάνων όπως η τρόικα.

Ενώ το Συμβούλιο (κυβερνήσεις) δέχθηκε την εισαγωγή τέτοιων συνθηκών που σχετίζονται με την επιβολή του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) στις 8 Φεβρουαρίου 2013, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε ριζικά το μηχανισμό κυρώσεων με διάφορα ψηφίσματα, που είτε συνδέονται με την πολιτική συνοχής ή το ΠΔΠ με μεγάλη πλειοψηφία.

Οι Πράσινοι και ορισμένοι μεμονωμένοι ευρωβουλευτές καταψηφίσαμε στις 7 Νοεμβρίου στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (10 κατά, 27 υπέρ) τον «συμβιβασμό» που έφεραν οι εκπρόσωποι των δυο μεγάλων πολιτικών ομάδων (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές – Δημοκράτες), υποκύπτοντας στην μεγάλη πίεση του Συμβουλίου (κυβερνήσεις). Η δικαιολογία, που ακούστηκε συχνά και στην Ολομέλεια, ήταν ότι κατά τον τρίλογο (διαβούλευση Ευρωκοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν), υπήρξε ασφυκτική πίεση από τις κυβερνήσεις γιατί και οι 28 επέμεναν στην υιοθέτηση της «μακροοικονομικής αιρεσιμότητας» ως ένα από τα κριτήρια των Κανονισμών των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.

Οι Πράσινοι ευρωβουλευτές υπογράψαμε, από κοινού και με ορισμένους άλλους ευρωβουλευτές , τροπολογία για να αφαιρεθεί κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια το άρθρο 21 (6) από το κείμενο των κοινών διατάξεων για όλους τους Κανονισμούς των Ευρωπαϊκών Ταμείων (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Ευρωπαϊκό Ταμείο Γεωργίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου, Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας).

Η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων Ρεβέκκα Χαρμς είχε μάλιστα στείλει εκ μέρους των πράσινων ευρωβουλευτών ανοικτή επιστολή που ζητούσε τόσο από τον Πρόεδρο όσο και τις πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο να μην δεχθούν αυτή την παράλογη διάταξη. Οι Πράσινοι είχαμε ζητήσει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για να αναλάβουν όλοι οι ευρωβουλευτές τις ευθύνες τους. Δυστυχώς, ακολουθήθηκε μια αντιδημοκρατική διαδικασία και δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία η τροπολογία των Πράσινων.

«Ξέρουμε ότι η κρίση έχει αυξήσει τις ανισότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι περιφέρειες που έχουν περισσότερο ανάγκη από επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης των κοινωνικών υποδομών αντιμετωπίζουν μεγάλες περικοπές προϋπολογισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και την δικών τους ιδίων πόρων. Δεν χρειάζεται επιπλέον τιμωρία, επιβολή κυρώσεων σε όσα Κράτη-Μέλη έχουν δυσκολίες στην εκπλήρωση των όρων που απορρέουν από τις πολιτικές οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Πράσινοι είμαστε αντίθετοι με την υιοθέτηση της μακροοικονομικής αιρεσιμότητας διότι:

1. τιμωρεί τα Κ-Μ που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από οικονομική βοήθεια, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.

2. τιμωρεί περιοχές που δεν είναι υπεύθυνες για την «δημοσιονομική πειθαρχία»

3. απειλεί πολύ αναγκαίες επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς οι τράπεζες θα διστάσουν να συμβάλλουν σε χρηματοοικονομικά εργαλεία/μέσα που θα μπορούσαν να υπόκεινται σε αναστολή πληρωμών από τα ευρωπαϊκά ταμεία

4. καταργεί την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη, αφού μέσω αυτής της προσέγγισης αναδεικνύεται ως κύριο μέλημα των Κ-Μ το να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Επιπλέον, ιδίως σε περιπτώσεις όπου η κοινωνική και οικονομική κατάσταση ενός Κ-Μ είναι τέτοια που δεν μπορεί να ακολουθήσει πιστά τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις, δέχεται ένα ακόμη χτύπημα, αφού στερείται την τελευταία ουσιαστική επενδυτική ευκαιρία του»,κατέληξε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων.

Last modified on Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 21:02