22 Νοεμβρίου 2013

Πιο πράσινο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής

Οι Πράσινοι συμμετείχαν ενεργά στη διαμόρφωση των νέων στοιχείων του

Ο Νίκος Χρυσόγελος υπεύθυνος των Πράσινων στα θέματα του Ταμείου Συνοχής

 

$this->embedVideo("4K3F05VUwK0")

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υπερψήφισε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής για την επομένη προγραμματική περίοδο 2014 -2020. Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων (Ελλάδα), υπεύθυνος σε θέματα του Ταμείου Συνοχής για την Ομάδα των Πράσινων, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, δήλωσε σχετικά:

"Μετά από μια ουσιαστική διαβούλευση μεταξύ των ευρωβουλευτών και παρά τις προσπάθειες του Συμβουλίου να αποδυναμώσει αρκετές από τις προτάσεις, η Ολομέλεια υπερψήφισε έναν αρκετά καλό Κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής. Οι Πράσινοι συνδιαμορφώσαμε τον Κανονισμό, και συμμετείχαμε ενεργά στην υπεράσπιση των προτάσεων του Ευρωκοινοβουλίου κατά τον τρίλογο. Τον υπερψηφίσαμε καθώς είναι πιο πράσινος και μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή, τη μείωση των ανισοτήτων και τη βιωσιμότητα. Αν και υπάρχουν ορισμένες αδυναμίες, το ισοζύγιο είναι σαφώς πολύ πιο θετικό, σε σχέση με το παρελθόν, κυρίως χάρη στην υποχρέωση ιεράρχησης προτεραιοτήτων, εφαρμογής της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής (πχ για απόβλητα, νερά, οικοσυστήματα), διαβούλευσης με τις περιφερειακές αρχές και την κοινωνία των πολιτών για τα σχέδια -κι ενδυνάμωσης των ικανοτήτων τους-, καθώς και ενσωμάτωσης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στον σχεδιασμό των διαφόρων έργων.

Σημαντικά για την συνοχή νέα και πιο πράσινα στοιχεία είναι η χρηματοδότηση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας και για τις κατοικίες, της προστασίας του κλίματος και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή αξιοποιώντας την προσέγγιση του οικοσυστήματος, της προστασίας κι αποκατάστασης της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, ιδιαίτερα περιοχών NATURA, της προώθησης συστημάτων συνδυασμένων-πολυτροπικών συστημάτων μεταφορών. Καθώς και η ΜΗ χρηματοδότηση με δημόσιους πόρους της κατασκευής ή διάλυσης πυρηνικών αντιδραστήρων.

Οι Πράσινοι είμαστε πλήρως αντίθετοι με την εισαγωγή της μακροοικονομικής αιρεσιμότητας στον Κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής, δηλαδή της τιμωρίας των περιφερειών και των δικαιούχων των προγραμμάτων μέσω της διακοπής χρηματοδότησης, αν οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν σημαντικά να αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά προβλήματά τους».

Last modified on Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 03:24