12 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Πράσινοι προτείνουν τον Σνόουντεν για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ελευθερίας της Σκέψης (Sakharov Prize)

Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου για την υποψηφιότητα

 

Η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε κατά τη διάρκεια της συνάντησής της στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Στρασβούργου να προτείνει ως Ομάδα τον Edward Snowden για το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ (1). Η υποψηφιότητα για το ετήσιο βραβείο της ΕΕ για την «ελευθερία της σκέψης» αναγνωρίζει το ρόλο του στην αποκάλυψη των πρακτικών μαζικής επιτήρησης των πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών..

Σχολιάζοντας την υποψηφιότητα, οι συμπρόεδροι της ομάδας των Πράσινων στο ΕΚ, Ρεβέκκα Χαρμς και Ντάνυ Κον Μπεντίτ, που είχαν κάνει την αρχική πρόταση, δήλωσαν:
«Με αυτή την υποψηφιότητα, η πρόθεση της ομάδας μας είναι να αναγνωρίσει την τεράστια συμβολή του Edward Snowden για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και για τους ευρωπαίους πολίτες. Ο Edward Snowden έθεσε σε κίνδυνο την ελευθερία του για να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τη δική μας και αξίζει να τιμηθεί για τις αποκαλύψεις σχετικά με τις συστηματικές παραβιάσεις των πολιτικών ελευθεριών από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες. Αντί να του δοθεί άσυλο στην ΕΕ, έχει δυστυχώς εγκαταλειφθεί στην τύχη του από τις δειλές Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις. Ελπίζουμε η πρότασή  μας θα λάβει ευρεία υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να αποτελέσει ένα σύμβολο για την απόρριψη αυτής της κατάφωρης, μαζικής και παράνομης εισβολής στην ιδιωτική ζωή των πολιτών σε όλο τον κόσμο».

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, ο οποίος υποστήριξε την πρόταση αυτή, δήλωσε: «Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο έθεσαν το θέμα της παροχής από την ΕΕ ασύλου και διαβατηρίου στον Εντ Σνόουντεν για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην προστασία των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών δεν υιοθέτησε την πρόταση-τροπολογία για παροχή ασύλου που υποστήριξαν οι Πράσινοι και οι αριστεροί ευρωβουλευτές κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια που αφορούσε στις παρακολουθήσεις των πολιτών από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ. Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσει να ζητάει την παραχώρηση ασύλου στον Σνόουντεν καθώς και του

καθεστώτος προστασίας που συνεπάγεται αυτό, ενώ θα αγωνιστεί για την απονομή σε αυτόν του Βραβείου Ζαχάρωφ που το Ευρωκοινοβούλιο απονέμει κάθε χρόνο σε όσους αγωνίζονται για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Δεν είναι δυνατόν και για συμβολικούς πολιτικούς λόγους το καθεστώς ασύλου να το παρέχει μια χώρα που ευθύνεται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Διαβάστε επίσης σχετικό άρθρο: http://goo.gl/oucM2n

(1)  Το Βραβείο Ζαχάρωφ είναι ένα βραβείο που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε άτομα που αντιμάχονται τον φανατισμό, τη μισαλλοδοξία και τη καταπίεση. Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να προτείνουν από μία υποψηφιότητα για το βραβείο. Οι Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου, ψηφίζουν  για να επιλέξουν μια λίστα των 3 ​​από τους υποψηφίους, με την τελική απόφαση θα ληφθεί από το συνέδριο του Κοινοβουλίου των προέδρων τον Οκτώβριο.