12 Σεπτεμβρίου 2013

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός για βιώσιμη "γαλάζια οικονομία"

Τοποθέτηση Νίκου Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου

 

"Η γαλάζια οικονομία, η οικονομία δηλαδή που βασίζεται στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στη κοινωνική ευημερία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην έξοδο από τη κρίση.  Από την άλλη, όμως, η αυξανόμενη παρέμβαση στη θάλασσα και στις ακτές μπορεί να θέσει σε κίνδυνο αυτά τα ίδια τα αγαθά"δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά  τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ασφάλειας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, της πρότασης της Κομισιόν σχετικά με την Οδηγία για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης [1].

 

Για να αντιμετωπιστούν η αυξανόμενη χρήση των παράκτιων και θαλάσσιων περιοχών, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι κίνδυνοι από τη διέλευση πετρελαιοφόρων ή πλοίων με χημικά, η διάβρωση, οι φυσικοί κίνδυνοι, η μετατροπή της θάλασσας σε “οικόπεδα” με αποκλειστική χρήση την εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου ή μεταλλευμάτων, πρέπει να μειωθούν οι πιέσεις στην ευαίσθητη αυτή ζώνη, μέσω ολοκληρωμένης, συνεκτικής και συνετής διαχείρισης.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, υπεύθυνος για τη γνωμοδότηση εκ μέρους της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο κατέθεσε μια σειρά προτάσεων αλλά και τροπολογιών ώστε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός να βασίζεται σε  κοινές για όλους κατευθύνσεις για να μην υπάρξει σύγχυση, διαφορετικές προσεγγίσεις, αναποτελεσματικότητα, για να μην ενισχυθεί η καταστροφική εκμετάλλευση των θαλάσσιων και παράκτιων πόρων. Ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε ότι για να διασφαλιστεί αυτό,  η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να:

  1. Παρέχει μια συνεκτική κατεύθυνση, ξεκάθαρους στόχους και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξή τους, διασφαλίζοντας την αναλογικότητα και την επικουρικότητα, μέσα από μια οικοσυστημική προσέγγιση
  2. Προστατεύει καλύτερα το περιβάλλον, παράκτιο και θαλάσσιο, εντοπίζει και προστατεύει τις ιδιαίτερα ευαίσθητες οικολογικές περιοχές διασφαλίζοντας την διασύνδεση κι επικοινωνία μεταξύ τους καθώς και την προστασία των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας για τις σημερινές και μελλοντικές γενεές.
  3. Απαιτεί από τα Κράτη Μέλη να συνεργάζονται και συντονίζουν αποτελεσματικά τους κρατικούς φορείς για να διασφαλίζουν ότι τα σχέδια και οι στρατηγικές είναι συνεκτικά σε όλη τη παράκτια και θαλάσσια ζώνη, ότι οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε μια περιοχή είναι συμβατές μεταξύ τους και δημιουργούν μικρότερο ανταγωνισμό μεταξύ τομέων για μονοπώληση του χώρου.
  4. Ενισχύει την αποτελεσματική διασυνοριακή συνεργασία μέσα από πιλοτικά σχέδια, την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, τη διαμόρφωση κοινής προσέγγισης σε διασυνοριακές οικονομικές δραστηριότητες όπως είναι η αλιεία, οι μεταφορές, οι συγκοινωνίες, η δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, ενεργειακά σχέδια κα
  5. Θα εμπλέκει ενεργά όλους τους ενδιαφερόμενους κοινωνικούς εταίρους και τις Αρχές στη σύνταξη αυτών των σχεδίων και στρατηγικών, στη βάση επικαιροποιημένων δεδομένων και στοιχείων
  6. Θα προνοήσει για συνέργειες ανάμεσα στους παραγωγικούς κλάδους για την από κοινού χωροθέτηση συμβατών χρήσεων και δραστηριοτήτων στο πλαίσιο ολοκληρωμένου Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού κι Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης, ώστε να βελτιώνεται η υπευθυνότητα και η βιωσιμότητα των επενδύσεων, η βιώσιμη ευημερία των τοπικών κοινωνιών και η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης σε βιώσιμους τομείς
  7. Μειώνει τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, προσφέρει εργαλεία άμυνας και συμβάλει στην προσαρμογή στις συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας της ανατροπής του κλίματος.
  8. Απαιτεί ότι όλα τα σχέδια και οι στρατηγικές για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης θα υπόκεινται σε Στρατηγικό 'Έλεγχο Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κατά τα πρότυπα της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2001/42/EC.
  9. Εναρμονίζει τον θαλάσσιο και παράκτιο σχεδιασμό και τον Χωροταξικό Σχεδιασμό για την ξηρά χρησιμοποιώντας την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης ως τον συνδετικό κρίκο, αντί να είναι η ακτή απλώς η γέφυρα για επέκταση δραστηριοτήτων της ξηράς στη θάλασσα.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε ότι: "Είναι πολύ σημαντική η νομοθετική πρωτοβουλία της Κομισιόν για μια Ευρωπαϊκή Οδηγία που θέτει ένα κοινό πλαίσιο για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης, που μέχρι τώρα ήταν σε επίπεδο εθελοντικών πρωτοβουλιών. O θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός και η ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης είναι δύο εξαιρετικά και πολύ χρήσιμα εργαλεία. Μετά από πολλά χρόνια αναλύσεων και προτροπών χωρίς πολλές φορές πρακτικό αποτέλεσμα, ήρθε η ώρα να αποτελέσουν ένα υποχρεωτικό, γενικευμένο και συνεκτικό πλαίσιο εφαρμογής σε όλα τα Κράτη Μέλη. Για να προωθήσουμε επί της ουσίας μια υπεύθυνη οικονομία, να δημιουργήσουμε νέες, οικολογικά και κοινωνικά απαραίτητες θέσεις εργασίας, να αναθερμάνουμε τις τοπικές οικονομίες σε βιώσιμη κατεύθυνση, να βγούμε από τη κρίση και να προστατεύσουμε τους πολύτιμους παράκτιους και θαλάσσιους πόρους."   

 

[1]http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/com/com_com(2013)0133_/com_com(2013)0133_el.pdf

 

Δείτε την τοποθέτηση του Ν. Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος: http://youtu.be/1KBmfGptjoI

 

Διαβάστε τις θέσεις του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκου Χρυσόγελου για το σχέδιο Οδηγίας της Κομισιόν για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης

Last modified on Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 10:59